Salvini: Néhány hónap múlva Orbán Viktorral együtt kormányozzuk Európát

2018.09.14. 21:29

"Meggyőződésem, hogy néhány hónap múlva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát" – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral Bécsben tartott találkozója után.

Matteo Salvini hangsúlyozta: "a Magyarország, illetve a magyar nép ellen tervezett uniós szankciók politikailag motiváltak és őrültséget jelentenek".

Az osztrák szabadságpárti Heinz-Christian Strache kijelentette: Orbán Viktor "tiszteletet és köszönetet érdemel" azért, mert 2015-ben megvédte és biztosította az EU külső határait, amikor minden más ország ezen a téren kudarcot vallott. A jelenlegi – osztrák – uniós elnökség olyan Európát akar, amely megvédi magát. Strache ezért Ausztria teljes támogatásáról biztosította Olaszországot és azokat az uniós tagállamokat is, amelyek az EU külső határa mentén helyezkednek el. "Ezeket az országokat nem szabad cserben hagyni" – tette hozzá.

Orbán Viktor és Matteo SalviniForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A két jobboldali politikus pártjaik, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az olasz Liga további együttműködését jelentette be a jövő májusban esedékes európai parlamenti (EP-) választások előtt.

"A jövő évi választáson teljesen megváltoztatjuk Európát, s elűzzük a szocialistákat az európai kormányokból. Sok más párttal, országgal és kormánnyal dolgozunk azon, hogy jövő májusban megváltoztassuk a kontinens történelmét" – hangoztatta Salvini.

Heinz-Christian StracheForrás: fpoe.at

Az osztrák alkancellár ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az FPÖ tovább kívánja mélyíteni és erősíteni az együttműködést a Ligával.