A NATO elismeri Georgia területi egységét

Donyeck, Kelet-Ukrajna
Vágólapra másolva!
A NATO elismeri és támogatja Georgia területi egységét és határainak nemzetközileg elismert sérthetetlenségét, a katonai szövetség ezért arra szólítja fel Oroszországot, hogy vonja vissza Dél-Oszétia és Abházia önálló államként való elismerését - jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg, a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos találkozójának első munkanapja szünetében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a déloszét és abház területek Georgia részét képezik, nemzetközileg elismert határok között. Ennek értelmében

a NATO felszólítja Oroszországot, hogy vonja ki csapatait a térségből.

Georgia területi integritásának elismerése mellett ezt egyebek mellett az ott élő lakosság számára az orosz katonai jelenlét okozta nehézségek, kellemetlenségek és más kihívások is indokolják - tette hozzá a főtitkár.

A NATO ajtaja nyitva áll

Stoltenberg a NATO-Georgia Bizottság ülését követően elmondta, a szövetség aggdalmát fejezi ki Oroszország katonai jelenlétének növekedése miatt a Fekete-tenger térségében. A fekete-tengeri biztonság prioritás úgy a NATO, mint Georgia számára, ezért a védelmi miniszterek megerősítették elköteleződésüket amellett, hogy a korábbinál még szorosabban dolgoznak együtt a georgiai parti őrség képzésében. További együttműködést építenek ki Georgia tengerészeti központja és a NATO tengeri műveleti parancsnoksága között.

A főtikár arra emlékeztetett, hogy a NATO ajtaja nyitva áll, amelyet az is bizonyít, hogy védelmi miniszterek az ülésen megerősítették a szövetségesek vezetőinek júliusi csúcstalálkozón hozott döntését, amely szerint

Georgia hamarosan a NATO tagjává válhat.

Kiemelte, a kaukázusi ország a NATO legközelebbi partnere az által, hogy nagyban hozzájárul a közös biztonsághoz egyebek mellett a katonai szövetség afganisztáni képzési missziójának támogatásával. Segítségével sikerül stabilizálni az ázsiai országot, és megakadályozni, hogy ismét a terroristák biztonságos menedéke legyen.

Kelet-Ukrajna miatt is aggódnak

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a szövetség aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Oroszország továbbra is destabilizálja a 2014-ben annektált kelet-ukrajnai területeket.

Donyeck, Kelet-Ukrajna Fotó: Bielik István - Origo

– A NATO azt teheti, hogy politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának különböző programjain és pénzügyi alapjain keresztül a tagállamok kétoldalú segítsége mellett. A szövetség emellett támogatja a minszki megállapodások teljes körű végrehajtását, mint a konfliktus egyetlen békés megoldásának kulcsát – fogalmazott Stoltenberg.

A GDP két százalékát kell védelmi célokra fordítani

A szerdán kezdődő kétnapos tanácskozásának középpontjában a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalások tagállami teljesítése, valamint a kollektív védelem és biztonság kérdése áll.

Az észak-atlanti katonai szövetség tagállamainak védelmi miniszterei szerdán kezdődött kétnapos tanácskozásának munkavacsoráján a résztvevők a védelmi kiadásokra vonatkozó tehermegosztás témakörében elért tagállami eredményeket tekintik át.

A szövetséges országok 2024-ig szóló célkitűzése szerint bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják.

– Noha határozottan pozitív a védelmi kiadások tagállami mérlege, további erőfeszítésre van szükség a vállalt kötelezettségek határidőig való teljesítése érdekében – húzta alá a főtitkár.