Ukrán ellenzéki képviselő: felelőtlen döntés a magyar konzul kiutasítása

Nesztor Surfics
Nesztor Surfics, az ukrán Életért párt parlamenti képviselője.
Vágólapra másolva!
Ostobaságnak és az ukrán kormányzat részéről felelőtlenségnek nevezte a beregszászi magyar konzul kilátásba helyezett kiutasítását Ukrajnából Nesztor Sufrics, az ellenzéki Életért párt képviselője kedden a kijevi parlamentben, újságíróknak nyilatkozva – közölte a 112.ua ukrán hírportál.
Vágólapra másolva!

A politikus rámutatott arra, hogy a konzul kiutasítására Budapest hasonló lépéssel fog reagálni, azaz ki fog utasítani egy ukrán konzult Magyarországról. Sufrics hangsúlyozta, hogy Magyarország Ukrajna stratégiai partnere, és emlékeztetett arra, hogy

Magyarország volt az első, amely elismerte Ukrajna függetlenségét, és követelte az európai uniós vízummentesség feltétel nélküli megadását.

Nesztor Surfics, az ukrán Életért párt parlamenti képviselője. Forrás: VPU- Ukrán Legfelsőbb Tanács

– szögezte le Nesztor Sufrics. Azzal kapcsolatban, hogy a beregszászi konzulátuson magyar útleveleket adtak ki ukrán állampolgároknak, a parlamenti képviselő megjegyezte:

a konzul cselekménye formálisan teljességgel megfelelt az ukrán és a magyar jogszabályoknak.

– fejtette ki Surfics. Hozzátette, hogy utóbbiak egy bizonyos idő elteltével, értékelve a helyzetet, még mindig dönthetnek úgy, hogy lemondanak vagy a magyar, vagy az ukrán állampolgárságukról.

Pavlo Klimkin külügyminiszter múlt szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette ki, hogy Ukrajna rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Magyarország nem hívja vissza őt.

Álláspontja szerint ugyanis a beregszászi konzulátus munkatársai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezményt a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak kiadásával, illetve azzal, hogy az iratok ukrán hatóságok előli eltitkolását javasolták az állampolgársági esküt letevőknek.

Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy Kijev álláspontja ez ügyben nem változott.

A magyar kormány szerint mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van.

– jelezte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.