Magyar pisztollyal ölhették meg a szlovák újságírót

Meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket.
Vágólapra másolva!
A Zebegényben élő magyar K. L.-től vehették a szlovák újságírót, Jan Kuciákot és barátnőjét megölő, kilenc milliméteres kaliberű pisztolyt a gyanúsítottak. A szlovák nyomozók európai nyomozási határozata alapján a magyar rendőrök kihallgatták K. L.-t és a vélhetően közvetítőszerepet játszó kecskeméti K. I. R.-t, egyelőre tanúként. A gyilkos fegyvert és a bérgyilkosság megbízóját egyelőre nem találják - számol be a fejleményekről keddi számában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül képbe a szlovákiai oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolása kapcsán a magyarországi alvilág, közölte a Magyar Időkkel az ezer szállal összefonódó felvidéki maffiát és itteni kapcsolatait jól ismerő egykori rendőrtiszt.

A volt nyomozó szerint rendszerint magyarországi bűnözők vásárolnak szlovák fegyvereket, ám nem meglepő, hogy ezúttal fordítva történhetett.

Ennek célszerűségi okai lehettek, a nyomozás megnehezítése lehetett az elkövetők célja. Csakhogy nem számoltak a mindössze 2017. május 22-től hatályban lévő EU-s jogszabályban létrehozott európai nyomozási határozat rendszerével, amely alapján a bürokratikus utakat kikerülve közvetlenül fordulhatnak egymáshoz a tagállamok bűnüldözői sürgős nyomozati cselekmények végrehajtását kérve.

Ez történt a múlt héten a Kuciak-gyilkosság nyomozása során is, amikor szlovák megkeresés érkezett az ORFK-hoz.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket Forrás: Facebook

A Hvg.hu közölte a birtokukba került európai nyomozási határozat alapján, hogy a Pest megyei Zebegényben élő K. L.-től származhatott az a fegyver, amellyel megölték a szlovák újságírót és barátnőjét.

A szlovák nyomozók által kiadott határozat szerint a Kuciak-gyilkosság egyik letartóztatott, szlovák jogrend szerinti vádlottjának (a magyar jogrend szerinti gyanúsítottjának) vallomásán túl különféle „telekommunikációs adatok" is arra utalnak, hogy a dunakanyari férfinek köze volt a bérgyilkosok által használt maroklőfegyverhez.

Világszerte megdöbbenést váltott ki idén februárban, hogy az Aktuality.sk újságíróját és barátnőjét, Martina Kusnírovát ötvenezer euróért, valamint húszezer euró adósság elengedése fejében kivégezték nagymácsédi lakásukban.

Négy szlovák állampolgárt vádoltak meg eddig az ügyben.

A magyar származású, révkomáromi egykori rendőrt, Sz. Tamást, aki a nyomozás eddigi adatai alapján lelőtte a párt, a szintén magyar származású A. Zoltánt, aki a közvetítő volt, a sofőrként közreműködő M. Marceket, valamint az akciót szervező, többieket kifizető A. Zsuzsovát.

A Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjai Forrás: Polícia SR

Azt azonban ma sem lehet tudni, hogy ki adott megbízást a 28 éves oknyomozó kivégzésére, és eddig nem találták meg a gyilkos kilenc milliméteres kaliberű fegyvert sem.

Az ügy további részleteit a Magyar Idők keddi cikkében olvashatja.