Calais-ba visszatértek a migránsok, megint durvul a helyzet

An aerial view shows makeshift shelters, tents and containers where migrants live in what is known as the "Jungle", a sprawling camp in Calais
An aerial view shows makeshift shelters, tents and containers where migrants live in what is known as the "Jungle", a sprawling camp in Calais, France, September 7, 2016. Picture taken September 7, 2016. REUTERS/Charles Platiau TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2OMMO
Vágólapra másolva!
Calais-t, a Franciaországot Angliával összekötő Csatorna-alagút („csalagút”) városát 2015-től folyamatosan lepték el a migránsok annak reményében, hogy vagy embercsempészek, vagy egy-egy lefizetett kamionsofőr segítségével átjussanak Angliába. Létrehoztak egy migránstábort is, amit az itt élők csak „dzsungelnek” hívtak, az ott kialakult, harmadik világot idéző elképesztő állapotok miatt.
Vágólapra másolva!

Miközben a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron nyíltan kritizál más európai országokat, a Calais-ban kialakult rendkívül súlyos helyzet miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már 2015-ben arra szólította fel Franciaországot, hogy

idén pedig ismét megfeddte Franciaországot – írja az InfoMigrants.

A calais-i dzsungel felülnézetből Forrás: REUTERS/© Charles Platiau / Reuters

A csalagút üzemeltetője megfenyegette a francia kormányt, hogy bezárja az alagutat,

ha nem oldja meg a méltatlan helyzetet Calais környékén, ahol akkor már egy kisebb város méretének megfelelő migráns no-go zóna alakult ki.

A calais-i dzsungelről, ahol mindennaposak voltak a leszámolások és a bandaháborúk, már számos cikket és riportot közöltünk az Origón.

Macron 2018 januárjában a helyszínen tett ígéretet a helyzet megoldására,

de ismét hazudott egy nagyot, ugyanis a helyzet ma sincs megoldva,

megint kiújult a migránsválság a kikötővárosban, minden jól hangzó ígéret ellenére.

Calais Forrás: Origo

A The Guardian brit lap november 18-án közölte, hogy az elmúlt héten mintegy 40 migráns érkezett az angol partokra Calais-ból, tengeren vagy kamionokba bújva, és a szám folyamatosan emelkedik a „Migráns-menedék” nevű bevándorláspárti szervezet szerint.

Az átkelés során többen szenvednek balesetet, az elmúlt időszakban több halálos kimenetelű baleset is volt.

Új körülmény, hogy

mostanában már kiskorúak is megpróbálnak átjutni a csatornán, legutóbb egy lopott halászhajót fogtak le a nagy-britanniai Dover környékén.

Ennek az az oka, hogy a brit hatóságok komolyan ellenőrzik a kamionokat, autókat, viszont a tengeren képtelenség mindent szemmel tartani.

A tengeri forgalom eleve nagyon sűrű ezen a szakaszon, hatalmas hullámok nehezítik az átkelést, a gyakran felfújható gumicsónakokon próbálkozó migránsok nagy veszélynek vannak kitéve. A napi 600 teherhajós forgalom mellett, különösen éjszaka életveszélyes ezeken a kis lélekvesztő hajókon megkísérelni az átkelést, ugyanakkor egyre többen próbálkoznak meg ezzel.

Már a feltehetőleg Soros által finanszírozott „Migráns-menedék” is elismerte, hogy

Migránsok Calais-ban Forrás: Origo

Jelenleg 500 migráns él a calais-i utcákon, és további 3-400 a közeli Grande-Synthe-ben létrehozott befogadóközpontban.

Ezt a tábort november 13-án ismét evakuálni kellett az elviselhetetlen helyzet miatt, innen 450 migráns szállítottak el több mint 20 befogadó központba.

Hat hónapon belül ez volt a hetedik evakuáció ebben a táborban.

Hiába az óriási rendőri jelenlét, a helyzetet képtelenek rendezni, erre utal Philippe Mignonet is, a város biztonsági ügyekért felelős vezető-helyettese, aki megerősítette, hogy

Jön a tél, de a bevándorláspárti Macron-rezsim ismét magára hagyta saját polgárait, és nem képes rendezni az állapotokat a térségben.