Leállt az utolsó migránsszállító hajó is

migration immigration transport NGO Horizontal
Az Aquarius itt épp egy máltai kikötőben tesz partra illegális migránsokat
Vágólapra másolva!
A Földközi-tengeren több tízezer migránst szállító Aquarius mentőhajó felhagyott tevékenységével - jelentette be csütörtökön a hajót üzemeltető, Soros Györgyhöz köthető Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet.
Vágólapra másolva!

Az MSF és társszervezete, az SOS Méditerranée több európai kormány "rágalomhadjáratára" hivatkozott.

Az Aquarius szeptember óta a franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel, mert Gibraltár után Panama is megvonta a hajózási engedélyét. Az álcivil szervezet kérvényezte Svájctól, hogy jegyezze be a hajtót, de a berni kormány megtagadta ezt azzal az indokkal, hogy a földközi-tengeri mentést az európai államok összehangolt és hosszú távú műveletének keretében kellene végezni.

Az Aquarius itt épp egy máltai kikötőben tesz partra illegális migránsokat Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Korábban, 2015-től a hajó folyamatosan a Földközi-tengeren szállított migránsokat, Líbiából a dél-olaszországi partokra vitte a migránscsoportokat. Az olasz hatóságok szerint azonban a hajó nem kizárólag illegális bevándorlókat, hanem illegális hulladékot is partra tett Szicília, a dél-olasz Calabria, Puglia és Nápoly tizenegy különböző kikötőjében. A szicíliai Catania ügyészsége november 20-án rendelte el az Aquarius lefoglalását.

Az Aquarius volt az utolsó mentőhajó, amely a líbiai partok közelében járőrözött. Tavaly még öt szervezet üzemeltetett mentőhajót a Földközi-tengeren.