Trump bejelentette, az Egyesült Államok legyőzte az Iszlám Államot

Szíria
Syrian men ride a motorbike past damaged buildings in the rebel-held Bustan al-Qasr district in eastern Aleppo, on May 4, 2016. - The Syrian army said late on May 4 that it had agreed to calls from Russia and the United States for a two-day truce in Aleppo that would begin from 1:00 am on May 5. Renewed fighting in recent days, especially in and around Aleppo, had threatened the full collapse of the February 27 ceasefire agreement, a landmark in attempts to finally resolve a conflict that has left more than 270,000 dead. (Photo by KARAM AL-MASRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Fontos bejelentést tett Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Azt mondta, hogy az Államok már csak azért volt jelen Szíriában, hogy legyőzze az Iszlám Államot. Megkezdik a seregek kivonását. A döntést a Fehér Ház hivatalosan megerősítette.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok már csak azért volt jelen Szíriában, hogy legyőzze az Iszlám Államot.

Ezt, azaz a győzelmet Donald Trump amerikai elnök jelentette be a Twitteren, de a hír megjelent a The Wall Street Journal című lap és a Reuters hírügynökségen is.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy a dzsihadista szervezet elleni küzdelem volt az egyetlen oka az amerikai csapatok jelenlétének Szíriában az ő elnöksége idején.

Forrás: AFP/Karam Al-Masri

Az Egyesült Államok a Szíriában állomásozó mintegy kétezer amerikai katona gyors kivonására készül.

A Reuters elemzése szerint amennyiben valóban megszületik ez a döntés,

az véget vethet az amerikai erők hosszú távú szíriai jelenlétével kapcsolatos találgatásoknak.

James Mattis védelmi miniszter és más magas rangú amerikai tisztségviselők a múltban ugyanis amellett kardoskodtak, hogy az amerikai csapatokra szükség van, hogy az iszlamista szervezet ne erősödhessen meg ismét a közel-keleti országban.

Az Iszlám Állam elleni küzdelem új szakaszába lépünk - fogalmazott közleményében Sarah Sanders, az amerikai elnöki hivatal szóvivője magyarázatul arra, hogy megkezdődött az amerikai erők kivonása a polgárháború sújtotta közel-keleti országból.

A Reuters hírügynökség egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írta,

hogy a csapatkivonás 60-100 napig tarthat.

Trump a múlt héten telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a hatékonyabb szíriai koordinációról.

A török vezetés különösen nehezményezi, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam maradék állásainak felszámolására hivatkozva továbbra is fegyverekkel látja el és kiképzi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát. Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t.