Robbantás és lövöldözés volt egy szálloda előtt Kenya fővárosában

kenyai terrortámadás
Videofelvételről készített kép felrobbantott járművekről egy előkelő szállodakomplexum előtt Nairobiban 2019. január 15-én. A szállodában és környékén fegyverropogást lehetett hallani és robbanások sorozatát. A rendőrség szerint terrortámadás történt. MTI/AP/Josphat Kasire
Vágólapra másolva!
Luxushotelt ért terrortámadás Kenya fővárosában, Nairobiban kedden, az esetről készült felvételeken felrobbantott autók, menekülő emberek láthatóak, többen fegyveres támadásról is szóltak- írja a BBC. Legkevesebb három ember meghalt a támadásban. 
Vágólapra másolva!

A város Westland kerületében, ahol a DusitD2 szálloda, valamint több irodaház is található, legalább két robbanás és lövés volt hallható.

Az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet magára vállalta a támadást.

A szemtanúk szerint négy fegyveres férfi hatolt be az épületbe.

Az iszlamisták Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szóvivője elmondta:

- tette hozzá Abdiasis Abu Musab, a terroristák katonai műveletekért felelős szóvivője.

A szállodában és környékén fegyverropogást lehetett hallani és robbanások sorozatát. A rendőrség szerint terrortámadás történt Forrás: MTI/AP/Josphat Kasire

Az emberek elmenekültek a helyszínről, volt, aki lőtt sebbel a hátán jött ki az épületből. A felrobbantott autók a szálloda parkolójában álltak.

Egy szemtanú azt mondta, hogy lövéseket hallott, majd látta, hogy emberek menekülnek feltartott kezekkel, és többen a közeli bankba mentek, hogy mentsék az életüket.

Három véráztatta férfit és egy lábon lőtt nőt is lehetett látni, akit kitámogattak az épületből. Néhány irodai alkalmazott az ablakokon keresztül próbált menekülni. Többen közülük arról számoltak be, hogy hátra kellett hagyniuk az asztalok alatt fedezékbe húzódott kollégáikat.

– mondta el az egyik szemtanú, Charles Njenga.

A Reuters szerint a biztonsági erők tagjai behatoltak az épületegyüttesbe, és sokkos állapotban lévő dolgozókat kísértek ki.

A Star című helyi lap a rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a szélsőségesek túszokat is ejtettek a hotelben.
A kenyai rendőrfőnök, Joseph Boinnet egy rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy

az összehangolt támadás egy robbantással kezdődött az egyik bankfiók előtt parkoló autóknál, majd egy öngyilkos merénylő robbantott a szállodai aulában.

A robbantásban sok vendég súlyosan megsérült. Hozzátette, hogy a támadók elleni művelet még folyik, a hétemeletes hotel hat szintjét sikerült már a biztonsági erőknek biztosítaniuk.
A rendőrség eddig még hozta nyilvánosságra a halottak és sebesültek hivatalos számát, de a legfrissebb értesülések szerint úgy tudni,

legalább heten haltak meg és nyolcan sérültek meg a támadásban.

Az ötcsillagos DusitD2 szálloda 101 szobával rendelkezik, saját gyógyfürdővel és éttermekkel, és csupán néhány percre van a főváros üzleti negyedétől.

Emberek menekülnek egy előkelő szállodakomplexumból Nairobiban Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Korábban 67 embert ölt meg Kenyában az al-Shabaab

Kenyát az utóbbi években számos terrortámadás érte - különösen a szomáliai határ közelében és az ország fővárosában.

Az al-Shabaab szervezet állt a nairobi Westgate üzletközpont ellen 2013-ban elkövetett, 67 ember életét követelő terrortámadás - amely 80 órán át tartott -,

valamint az idén április elején egy kenyai egyetemi épületben végrehajtott, közel 150 áldozatot követelő vérengzés mögött is.

Az al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában, de egész Kelet-Afrikában is számos támadást hajtott végre.

A keddi támadásról készült videót itt nézheti meg.