Kollektív felelősségtudatra van szükség a migráció megfékezéséhez

politics government TOPSHOTS Horizontal
Italy's newly appointed Prime minister Giuseppe Conte leaves after announcing the list of his government at the Quirinale presidential palace on May 31, 2018 in Rome after a meeting with Italian President. / AFP PHOTO / Tiziana FABI
Vágólapra másolva!
Giuseppe Conte olasz kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kedden azt mondta, kollektív felelősségtudatra van szükség a tagállamok részéről az illegális bevándorlás megfékezése érdekében.
Vágólapra másolva!

Conte az Európa jövőjéről folytatott EP-vitában azt mondta, a tagállamok nagy része nem hajlandó részt venni az automatikus és kötelező szolidaritásban, és mindez emberéleteket követel.

Az olasz miniszterelnök szerint tényleges szolidaritásra van szükség, szem előtt tartva az emberéleteket és saját biztonságunkat.

- mondta Conte.

Mint fogalmazott, a migrációs válságot Európa későn vette észre, későn kezdett el foglakozni vele, és ma is késlekedve nyúl a témához. Véleménye szerint stabil és hatékony megoldásokat kell találni a válságra, nem lehet halogatnia egy többszintű migrációs stratégia létrehozását. Ennek egyebek mellett olyan prioritásokat kell felállítania, mint az elsődleges mozgások megállítása, különben a másodlagos, unión belüli migrációt Európa sosem fogja tudni ellenőrizni.

Giuseppe Conte Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Kiemelte Afrikának, mint a migráció egyik fő kiindulási régiója támogatásának fontosságát. Azt mondta, a pénzügyi támogatás, valamint a partnerség megerősítése Afrikával elengedhetetlen, ellenkező esetben az illegális migrációt csak időlegesen lehet korlátozni.

- mondta. Szerinte az afrikai társadalom jövőjének erősítése Európa biztonságának kulcsa. Emellett fokozni kell az embercsempészek tevékenysége elleni küzdelmet, akik támadást indítottak az egész emberiség ellen, miközben Európa biztonságát is fenyegetik.

- mondta.

Conte beszélt továbbá a külső - úgy a tengeri, mint szárazföldi - határok védelmének fontosságáról. Véleménye szerint meg kell erősíteni az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex tevékenységét, hogy kevesebb nyomás nehezedjen az érkezési országokra.

– mondta.

Azt is mondta, aki valamely uniós tagállamban partra száll, vagy átlépi annak határát, az Európába érkezik, ezért felelősségre és szolidaritásra van szükség a biztonság és a gazdasági növekedés érdekében. Szerinte a migrációs kérdésének megoldásán keresztül helyre lehet állítani az Európai Unióba vetett bizalmát, és nem szabad, hogy e tekintetben törésvonalak jelentkezzenek a tagállamok között.