Óriási botrány: a baloldali német államfő üdvözölte az iráni iszlám forradalom győzelmét

diplomacy Horizontal
(FILES) This file photo taken on June 01, 2016 shows German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier addressing a press conference on June 1, 2016 in Berlin. In an interview, that is to appear on June 19, 2016 in the Bild daily, Steinmeier criticizes the NATO policy towards Russia. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Óriási botrány van kibontakozóban Németországban. Az erősen bevándorláspárti Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, Frank-Walter Steinmeier szövetségi köztársasági elnök ugyanis üdvözletét küldte – ráadásul a honfitársai nevében – a teheráni vezetésnek az iszlám forradalom győzelmének a 40. évfordulója alkalmából (február 11.), amely nap amúgy Irán nemzeti ünnepe. A németországi zsidó szervezetek határozottan elítélik az államfő „üdvözletét”. Steinmeier 2016-ban – akkor még külügyminiszterként – persze nem volt hajlandó gratulálni Donald Trumpnak az amerikai elnökké választásakor.
Vágólapra másolva!

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök táviratban – utólag – gratulált – a német nemzet nevében – az elnyomó iráni iszlamista rezsimnek a nemzeti ünnepe alkalmából – közölte a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat a Die Welt cikkére hivatkozva.

Frank-Walter Steinmeier Forrás: AFP/John Macdougall

A teheráni vezetés nemrég ünnepelte az Amerika-barát sah rendszerét megdöntő iszlamista forradalom győzelmének a 40. évfordulóját (február 11.),

aminek eredményeképpen kikiáltották az Iráni Iszlám Köztársaságot.

Az új iráni rezsim teokratikus berendezkedésű lett, erősen Amerika- és Izrael-ellenes éllel.

A kritikusai szerint

Mindezek a jogos kritikák persze nem hatották meg az erősen bevándorláspárti német elnököt, aki tudja, hogy

a pártja, az SPD – amennyiben csak német szavazatokra számíthat – teljesen esélytelen a választásokon.

Vélhetően annak érdekében, hogy a közelgő európai parlamenti voksoláson ismét besöpörhesse a német állampolgársággal (is) rendelkező muszlim migránsok szavazatait, gesztusokat gyakorol irányukba.

A migrációs válság csúcsán, 2015-ben

Steinmeier – akkor még külügyminiszterként – határozottan kiállt az Angela Merkel kancellár által hangoztatott bevándorláspárti politika, a Willkommenskultur mellett.

2018 augusztusában – az elnöki hivatal épületében (Bellevue Palota) – német állampolgárságú török bevándorló hátterűek előtt tartott beszédében pedig azt mondta, hogy

Ugyanekkor kijelentette, hogy – szerinte – sikeres volt a migránsok integrációja hazájában, és egész Európában is.

Steinmeier gratulációs távirata nagy felháborodást váltott ki egész Németországban

A „Nem az én nevemben” hashtag alatt határolódnak el a német állampolgárok a baloldali államfőtől.

„Ez a gratuláció pofon az iráni rezsim áldozatai számára”,

hívta fel rá a figyelmet egy felhasználó a Twitteren.

Egy másik azt írta, hogy

Olyan képek is megjelentek a Twitteren, amelyek a teheráni vezetés által elrendelt, tömeges kivégzésekre akarják emlékeztetni a német elnököt.

Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetője pedig egyértelműen elítélte Steinmeier kijelentését:

„A szövetségi elnök gratuláló távirata az iráni forradalom évfordulója alkalmából nyilvánvalóan mutatja, hogy a diplomáciai rutin a kritikus gondolkodás fölé keveredett. Érthetetlen, hogy ha Iránról van szó, az Elnöki Hivatalban hiányzik a szükséges érzékenység. Ha már szükségét érzik, hogy gratuláljanak ehhez az évfordulóhoz, az elnöknek meg kell találnia a kritika szavait az iráni rezsimmel szemben.”

Schuster azt kérte: a szövetségi elnök ragadja meg a következő lehetőséget, hogy világossá tegye Iránnak a németek kritikus hozzáállását, akiknek – elméletileg – ő a nevükben beszél.

Steinmeier ezt követően a kettős beszéd jól ismert taktikájához fordult, és színleg bírálatot fogalmazott meg a teheráni iszlamista vezetéssel szemben: „Iránban lábbal tiporják az emberi jogokat, és destabilizáló szerepet játszik a régióban. Ez teszi a veszélyt, amit egy nukleárisan felfegyverkezett Irán jelentene, még nagyobbá” – mondta a szövetségi elnök, amikor Schusterrel beszélt telefonon.

Mindazonáltal a nemzeti ünnep alkalmából a küldött levelet olyan diplomáciai gyakorlat részének minősítette, amely lehetővé teszi a mély és kritikus kapcsolatokat, magyarán

nem volt hajlandó elhatárolódni az üdvözlő távirattól, annak a visszavonását pedig még csak meg sem fontolta.

A német elnök ugyanakkor

nem ítélte el Iránnak az Izrael megsemmisítésére irányuló politikai retorikáját sem.

Ugyanez a Steinmeier nem gratulált Donald Trumpnak

A Szövetségi Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az iráni nemzeti ünnepre vonatkozó éves gratulációt 1980-ban az akkori államfő, Karl Carstens vezette be. Mahmoud Ahmadinejad elnöksége alatt 2007 és 2013 között ezt felfüggesztették, majd 2014-ben folytatták.

Ahmad Mansour iszlámkutató a „Nem az én nevemben” hashtaggel tweetelt:

Mansour utalt 2016-ra, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök.

Ahelyett, hogy gratulált volna a republikánusoknak a választási győzelemhez, Steinmeier – akkor még a külügyminiszterként – csak azt hangsúlyozta, hogy a választási eredményeket „nem szabad alábecsülni”.

Az egyik párttársa, Helge Lindh képviselő csak óvatosan bírálta a szövetségi elnököt, hiszen ő is tisztában van azzal, hogy szüksége van az SPD-nek a muszlim migránsok szavazataira.

Konkrétan ezt írta: „Steinmeier a nemzeti ünnephez gratulált, nem pedig a forradalom évfordulójához. Diplomáciai szokásokat követett. Ez a szövetségi elnök döntése és felelőssége. Mindazonáltal amennyire fontos a kritikus párbeszéd fenntartása, olyannyira elfogadhatatlan az iráni vezetés antiszemitizmusa”, idézi a Bild.

Lindh szerint ugyanakkor „Izrael létezéshez való joga” továbbra is „német raison d'etat (nemzeti érdek)”.

A német elnök persze nem határolódott el Teherántól annak az antiszemitizmusa miatt.

Kollégája a pártban, Mirko Freitag, az SPD Berlin-Brandenburg zsidó munkacsoport elnöke ítélte el legélesebben Steinmeier gratulációját a Jüdische Allgemeine hasábjain: