Ebolában már több mint 400-an haltak meg Kongóban

kongói szavazás / ebola
A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018. december 30-án tartottak parlamenti-, tartományi és elnökválasztást, azonban Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban csak idén márciusban fog tudni szavazni az ottani ebolajárvány és a fegyveres erőszak miatt.
Vágólapra másolva!
Meghaladta a négyszázat a Kongói Demokratikus Köztársaság két észak-keleti tartományát tavaly augusztusa óta sújtó ebolajárvány halálos áldozatainak a száma - közölték a közép-afrikai ország egészségügyi hatóságai kedden.
Vágólapra másolva!

A járvány augusztusi kitörése óta 658 fertőzéses esetet jegyeztek fel, amelyből 609-et erősítettek meg, a többi pedig valószínűsíthető megbetegedés.

Eddig összességében 402 ember vesztette életét a kórokozó miatt Észak-Kivu és Ituri tartományokban

- szögezték le a hatóságok.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018. december 30-án tartottak parlamenti-, tartományi és elnökválasztást, azonban Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban csak idén márciusban fog tudni szavazni az ottani ebolajárvány és a fegyveres erőszak miatt. Forrás: MTI/EPA/Stefan Kleinowitz


Az egészségügyi hatóságok azt állítják, hogy 237 ember kigyógyult a vírus okozta betegségből.
Megjegyezték azt is, hogy az érintett térségben

2018. augusztusa óta 60 ezer 460 embert oltottak be ebola ellen, köztük 19 ezer 952-et Beni városában, amely a járvány egyik gócpontjának számít.

A jelenlegi az ország történetének tízedik ebolajárványa, de az első, amely egy háborús konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. Az országnak ebben a részében mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, ami komolyan hátráltatja az járvánnyal szembeni küzdelmet.

A betegséget 1976-ban, az ország keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed.

A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.


Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ebolás megbetegedés tünetei, mint a láz és a hasi fájdalmak, akár háromhetes lappangási idő múltán is felléphetnek.