Újabb veszélyes gyilkost fogtak el a migránskaravánban

migráns, migránskaraván
Hondurasi és salvadori migránsok érkeznek a mexikói Matías Romeróba 2018. november 9-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak Hondurasból.
Vágólapra másolva!
A mexikói hatóságok aktívan ellenőrzik az újabb Egyesült Államok felé tartó migránskaravánt, lehetséges bandatagok és egyéb bűnözők után kutatva. Ennek eredményeképp már le is kapcsoltak egy salvadori utcai bandatagot a guatemalai határhoz közeli Tapachula városában.
Vágólapra másolva!

Az Amílcar Orlando nevű férfit Mexikó legdélibb államának, Chiapasnak az ügyészi hivatala fogta el a salvadori kormány segítségével.

Hazájában többek között gyilkosságért, emberrablásért, drogbirtoklásért, zsarolásért és bandatagságért is körözték, most pedig deportálják majd a hatóságok. Terve az volt, hogy a migránskaravánban elvegyülve jusson el az USA-ba.

A férfi a 18. utcai banda tagja volt, ami riválisa a másik nagy salvadori eredetű bűnszervezetnek, a hírhedten brutális MS-13-nak. Több országban együtt körülbelül 70 ezer tagjuk is lehet. Eredetileg mind a kettő Los Angelesben kezdte meg „működését”, miután az 1979-91 közötti salvadori polgárháború miatt nagyon sok menekült érkezett a nagyvárosba.

A migránskaraván Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Azokat a bandatagokat pedig, akik valamilyen bűncselekményt követnek el az Egyesült Államokban, rendszerint deportálják a származási országukba, például Salvadorba is – ezek az emberek aztán magukkal viszik a bűnöző életmódjukat, így pedig kialakulhatott a két banda hazai ága is.

A 18. utcai banda az USA 20 államában van jelen, riválisára, az MS-13-ra pedig rendszerint Donald Trump amerikai elnök hivatkozik, amikor az illegális bevándorlás szigorításáért érvel.

Mind a két banda szerves része a nemzetközi drogkereskedelemnek, és ebből fakadóan szoros kapcsolatot ápolnak a mexikói kartellekkel. Ráadásul ezt a két szervezetet teszik felelőssé azért, hogy Közép-Amerika úgynevezett Északi-háromszögében – ami Hondurast, Salvadort és Guatemalát jelöli – a legnagyobb a gyilkossági ráta az egész világon.

Az USA-ba vezető hosszú út jelentős részét tartják egyébként ellenőrzés alatt a bűnszervezetek. A karavánok tagjai pedig elmondásuk alapján, pont a hasonló bandák miatt hagyták el a lakóhelyüket.
A mexikói hatóság szerint a legutóbbi migránskaravánokból 6600-an regisztráltak menedékkérőként, illetve folyamodtak munkavállalási engedélyért. Ezek közül hétfőig 80 beadványt fogadtak el a hivatalok, de a legnagyobb baj ezzel is, hogy miután a migránsok megkapják a papírokat, gyakorlatilag teljesen eltűnnek a hatóságok szeme elől, és nem tudják, mit csinálnak ezután.