Donald Trump: Meg kell építeni a mexikói határra a falat

Vágólapra másolva!
Kitartott az USA déli határára tervezett fal felépítése mellett keddi évértékelő beszédében Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke ismét elutasította az illegális migrációt, aminek az árát szerinte a tisztességesen dolgozó amerikaiak fizetik meg. Trump azt is bejelentette, hogy február végén Vietnámban fog újra találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök a képviselőházban kedden este elmondott évértékelő beszédében kitartott az ország déli határain építendő fal mellett.

Az amerikai elnök kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni.

írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában.

– Itt az ideje, hogy a kongresszus megmutassa a világnak: elkötelezett az illegális migráció megállítása iránt – fogalmazott.

Elutasította az illegális migrációt

Donald Trump évértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy a bevándorlási politika rendezése "morális kötelezettség".

Az amerikai elnök régi álláspontját ismételte meg, miszerint híve annak, hogy az Egyesült Államok befogadjon bevándorlókat, de ezeknek az embereknek törvényes úton kell az országba érkezniük.

Trump ismét elutasította az illegális bevándorlást.

Úgy fogalmazott: ennek árát a tisztességesen dolgozó amerikai polgárok fizetik meg, részben a munkahelyük elvesztésével, részben pedig a közbiztonság romlásával.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlókkal emberkereskedők és fiatal nőket futtató bűnözők érkeznek az Egyesült Államokba, egyúttal utalt arra, hogy - elsősorban New Yorkban - olyan bűnbandákat számoltak fel, amelyeknek tagjai illegálisan tartózkodtak az országban.

Trump szerint Amerika nyerésre áll

Az elnök ezek mellett kétpárti együttműködést szorgalmazott és elvetette a "bosszúállás politikáját".

Trump együttműködésre, az évtizedek óta tartó politikai patthelyzet feloldására sürgette a politikai élet szereplőit.

– mondta, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok "nyerésre áll". Megfogalmazása szerint, "ha békesség és törvényhozás lesz, akkor nem lesz háborúskodás és nyomozások sora".

Trump kétpárti egyetértéssel folytatott politizálást sürgetett egy sor kérdésben, egyebek közt a kábítószer-fogyasztás társadalmi válsága és az agrárreform ügyében.

Nem akar végeérhetetlen háborúkat

Donald Trump beszédében kitért a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel folytatott csúcstalálkozóra is, és bejelentette, hogy a következő találkozó február 27-28-án Vietnamban lesz.

– hangoztatta az elnök. Leszögezte: még sok munka van hátra, de jó a viszonya Kim Dzsongunnal.

Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök emlékeztetett arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és elismerte a venezuelai Juan Guaido ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

– A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat – fogalmazott, utalva Szíriára és Afganisztánra. Elmondása szerint az afganisztáni kivonulásról "konstruktív tárgyalások" folynak, az Egyesült Államok tárgyal a tálibokkal is. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni.

Kína meglopja Amerikát

A Kínával kötendő kereskedelmi megállapodás kapcsán azt mondta, hogy annak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését.

Donald Trump keddi évértékelő beszédében hangot adott azon álláspontjának, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is.

– szögezte le az elnök.