Megbénította a közlekedést a hóvihar Románia nagy részén

Románia egyharmadát megbénították a hóviharok.
Románia egyharmadát megbénították a hóviharok.
Vágólapra másolva!
Megbénította a közlekedést, vezetékeket szakított le, és fákat döntött ki a hóvihar Románia délkeleti részén és a Déli-Kárpátokban, ahol csütörtök reggelig vörös riasztás volt érvényben a havazás és az óránként száz kilométeres sebességet meghaladó szél miatt.
Vágólapra másolva!

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság lezárta a forgalmat Braila, Buzau, Calarasi, Ialomita, Tulcea és Vrancea megye valamennyi országútján, és a fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es autópályán.

Románia egyharmadát megbénították a hóviharok Forrás: Román Katasztrófavédelem (ISU)

Ezekben a megyékben mára bezártak az iskolák, és 35 vonatjáratot is töröltek.

Összesen hét romániai megye valamennyi iskolájában szünetel az oktatás a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál a román oktatási minisztérium közleményére hivatkozva.

Ezen felül Constanca, Giurgiu és Hargita megyében szintén szünetel csütörtökön a tanítás néhány településen.

Másodfokú (narancssárga jelzésű) hóviharriadó van érvényben csütörtök reggel 8 órától Románia 18 megyéjében, illetve elsőfokú (sárga jelzésű), erős szélre és havazásra vonatkozó riasztás további négy megyében Forrás: meteoromania.ro

A viharos szél öt megyében (Calarasi, Galati, Prahova, Hargita és Kovászna) rengeteg fát döntött az úttestre, megbénítva ezzel a közlekedést több országúton is. A viharos szél miatt lezárták Románia tengeri kikötőit is.

Bukarestben 40 autót rongáltak meg a leszakadt faágak és a kidöntött fák csütörtökön.

Csak a román fővárosban a tűzoltókat több mint 100, a forgalmat akadályozó, úttestre döntött fa eltávolításához riasztották. A Román Katasztrófavédelem (ISU) közleménye szerint a szerdai vörös (legmagasabb, harmadfokú) riasztást másodfokú, narancssárga figyelmeztetés váltotta fel csütörtökön, amely kora délutánig marad érvényben.

Addig óránként 70-80 kilométeres sebességű szélre, és óránként 100 kilométeres sebességet elérő széllökésekre is lehet számítani az ország délkeleti megyéiben és a Déli-Kárpátokban.

Mint írták, csütörtökön jelentős mennyiségű csapadék már nem várható, de a viharos szél torlaszokat emelhet az éjszaka lehullott 20-30 centiméternyi friss hóból, ezzel további gondokat okozva az amúgy is nehézkes közlekedésben.