Több mint 200 ember és 9 orrszarvú is meghalt a Dél-Ázsiái árvizekben és földcsuszamlásokban

India, Assam, árvíz
Vágólapra másolva!
A teanövény-termesztésről híres indiai Assam államban a kitartó heves esőzések következtében kialakult áradásokban több mint 200 ember halt meg, közel 4 millió ember vesztette el az otthonát. Továbbá miközben erről tájékoztattak a hatóságok, éppen akkor gyűjtötték össze 9 vízbefulladt ritka rinocérosz tetemét is - írta a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A mentőszerveknek két kihívással is szembe kell néznie ugyanis az egyre növekvő áradások mellett a koronavírus-járvány is tovább fenyeget Indiában, miközben milliók vesztik el az otthonukat. Az Assam állambeli Brahmaputra folyó

két hét alatt több mint 2500 települést árasztott el.

A halálos áldozatok közül legalább 21 ember, köztük 16 gyerek Bangladesben halt meg, míg Nepálban 114-en emberéletet követelt a katasztrófa. Az árvizek elérték a közeli Bihar államot is, ahonnan szintén jelentettek halálos áldozatokat.

– mondta Sanghamitra Sanyal, az északi állami áradásokat kezelő munkacsoport vezetője.

A helyiek a korrupt tisztségviselőket teszik felelőssé az áradások okozta károkért, ugyanis a teanövény termesztéséről híres államban gyakoriak a földcsuszamlások, monszunesők és áradások az év ezen időszakában. Tehát a lakosok szerint

a tisztviselők elsikkasztották az árvízvédelmi forrásokat, ami miatt nem tudtak megfelelően védekezni a katasztrófa megelőzése érdekében.

A víz azonban nemcsak a településeket, hanem a Kaziranga Nemzeti Parkot is elárasztotta, ami a becslések szerint 2500 indiai orrszarvúnak az élőhelye.

– nyilatkozta Atul Bora, Assam állam agrárminisztere, aki Kaziranga képviselője az állami parlamentben. Továbbá megtudhattuk, hogy a katasztrófa az elefántokat és a szarvasokat is jelentősen érintette.