Elfogták az ukrajnai túszejtőt

Ukrajna, busz, túsz, túszdráma
6291629 21.07.2020 In this handout video grab released by Ruptly, a bus with a number of people on board is supposedly seized by a man armed with weapons and explosives, in the western Ukrainian city of Lutsk, Ukraine. Editorial use only, no archive, no commercial use. Ruptly
Vágólapra másolva!
Egy fegyveres férfi elfoglalt egy buszt Ukrajnában, és annak 20 utasát túszul ejtette. Az Oroszországban született Makszim Krivos azt követelte, hogy az ukrán kormányzás hivatalos nyilatkozatban mondja ki, hogy terroristák. A férfi előbb elengedett három túszt, miután az ukrán elnök teljesítette egy követelését, majd őrizetbe is vették.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették kedden kora este azt a fegyveres férfit, aki túszul ejtette egy busz utasait a nyugat-ukrajnai Luckban - közölte Arszen Avakov belügyminiszter a Twitteren.

A tárcavezető közlése szerint minden túszt épségben kiszabadítottak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) utóbb közleményben tudatta, hogy a rendőrséggel együttműködésben 13 túszt szabadítottak ki. Valamennyien jól vannak. Az akció során senki sem sérült meg. Helyi híradások szerint Jevhen Koval országos rendőrfőnök-helyettes elmondta, hogy a túszejtő megadta magát: kiszállt a buszból és önként a földre feküdt. A túszdráma megoldását megelőzően nem sokkal a terrorista elengedett három túszt

A buszon körülbelül 20 ember tartózkodott.

A rendőrség közlése szerint a túszejtőnél robbanóanyag és fegyverek is voltak.

Az elkövetőt már korábban azonosították:

a férfit Makszim Krivosnak hívják, 44 éves és Oroszországban született.

A busz, amelyben a túszok voltak Forrás: AFP

A rendőrség a túszdráma idejére lezárta a belvárost. Az ABC azt írta, hogy a rendőrség próbálta felvenni a kapcsolatot a túszejtővel, aki korábban a közösségi oldalán "csalódottságát fejezte ki az ukrán rendszerrel" kapcsolatban.

A férfi azt írta a közösségi oldalán,

elvárja az ukrán vezetéstől, hogy egy nyilatkozatban ismerjék el, hogy terroristák.

Anton Gerashchenko ukrán belügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Krivost már kétszer elítélték korábban, több mint tíz évet töltött börtönben.

Egy maszkos férfi ül a volánnál a túszokkal teli buszon Forrás: AFP

Gerashchenko korábban elmondta, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, és a hatóságok mindent megtesznek a túszok kiszabadításáért.

A helyszínen még a túszdráma idején

gépfegyverek lövéseit lehetett hallani, ez egy helyszíni videóból is kivehető.

Későbbi hírforrások szerint a buszrabló két lövést adott le a rendfenntartókra, és egy gránátot is kihajított a buszból, de az nem robbant fel.

Ukrajna elnöke, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij azt írta, hogy a buszt helyi idő szerint 9 óra 25 perckor foglalta el a túszejtő.

A hatóságok szerint Makszim Krivos a valódi neve, oroszországi születésű ukrán állampolgár. Annyit tudni róla, hogy a férfit kétszer is elítélték, összesen tíz évet töltött börtönben

köztük sikkasztás és rablás miatt. Rendőrségi nyilvántartás szerint a túszejtőt korábban elmezavarral kezelték.

Az ukrán rendőrség által közreadott kép Makszim Krivosról Forrás: MTI/AP/Ukrán rendőrség/-

Ami az álnevét illeti, Facebook-bejegyzésében a belügyminiszter-helyettes azt írta, hogy létezik egy könyv, amelynek szerzője ugyancsak egy Makszim Plohoj nevű ember, s amelynek címe: Egy bűnöző filozófiája. Gerascsenko idéz is ebből a könyvből:

Arszen Avakov belügyminiszter Luckba repült. Volodimir Zelenszkij államfő Facebook-bejegyzésében igyekezett megnyugtatni a közvéleményt.

A megyei rendőrfőnök szerint sérültekről egyelőre nem tudnak, csak a buszban keletkezett kár.

Elengedett három túszt

Kedd este azt közölte Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes a Facebookon még az őrizetbe vétel előtt, hogy Krivos elengedett három túszt.

A tisztségviselő közlése szerint Jevhen Koval országos rendőrfőnök-heyettesnek sikerült megállapodnia a három túsz - egy gyerek, egy állapotos nő és egy idős asszony - elengedéséről a 44 éves, Makszim Plohojként (Rossz Makszim) bemutatkozó terroristával.

Közben az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette a túszejtő egyik követelését.

Az államfő közzétett a Facebook-oldalán egy videofelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült Földakók című amerikai dokumentumfilmet.