Bíróság elé állt a christchurchi tömeggyilkos

Horizontal COURT TERRORIST ACTION JUSTICE SHOOTOUT MOSQUE
Brenton Tarrant egy korábbi bírósági meghallgatáson
Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági intézkedések között megkezdődött hétfőn az új-zélandi Christchurchben Brenton Tarrant pere, akit azzal vádolnak, hogy 51 hívőt mészárolt le tavaly két mecsetben.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány miatt a pert többször elhalasztották. A christchurchi felsőbíróságon hétfőn megkezdődött tárgyalás előtt már egy nappal szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, a katonai rendőrség lezárta a bírósági épület felé vezető utakat, csak a személyazonosság szigorú ellenőrzése után engedik át az embereket.

A 29 éves ausztrál férfi márciusban - korábbi álláspontját megváltoztatva - bűnösnek vallotta magát a bírósági meghallgatáson. Beismerte a bűnösségét 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában. Tavaly júliusban bejelentette, hogy nem kér védőügyvédet, saját magát fogja képviselni a tárgyalás során.

Brenton Tarrant egy korábbi bírósági meghallgatáson Forrás: AFP/Mark Mitchell

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében.

Tarrant ötvenegy embert megölt és ötvenet megsebesített két christchurchi mecsetben. Automata fegyveréből válogatás nélkül nyitott tüzet az imádkozó hívekre, és a mészárlást élőben közvetítette a Facebookon. Éveken át gondosan tervezte a merényletet, tanulmányozta a bűntény helyszíneit.

Példaképének nevezte Andres Breivik norvég tömeggyilkost.

Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A bíróság feltehetően életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztésre fogja ítélni. A terrorcselekmény után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.