Rengeteg készpénzzel, új ruhákban és drága telefonokkal érkeznek az illegális migránsok a Kanári-szigetekre – fotók

Vágólapra másolva!
Fotókat tett közzé egy újságíró-aktivista a közösségi oldalán, melyeken az látható, hogy a spanyol partokra érkező illegális migránsok több ezer euro készpénzzel, új ruhákban és csúcskategóriás mobilokkal jönnek. Az aktivista szerint mára már „a Kanári-szigetek az új Lampedusa" – közölte a beszámolójára hivatkozó V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„Több mint száz <<éhség és háború elől menekülő>> fiatal érkezett ma Almeriába" – írta március közepén közösségi oldalán Ruben Pulido újságíró.

Bejegyzésében felhívja a figyelmet arra, hogy

a csónakokkal érkező illegális migránsok nagy összegű készpénzzel, új ruhákban és csúcskategóriás mobiltelefonokkal érkeztek, és azonnal videóhívással értesítik rokonaikat arról, hogy megérkeztek Spanyolországba.

A madridi belügyminisztérium jelentése szerint

március 15-ig összesen több mint 4600 illegális migráns érkezett Spanyolországba, a legtöbben csónakokkal indultak el Afrika partjaitól.

Az összes bevándorló 68 százaléka vagy Almeriába (Andalúzia tartomány - szerk.), vagy a Kanári-szigetekre érkezik.

A Kanári-szigetekre tavaly több mint 23 ezer illegális migráns érkezett, ez a legmagasabb szám 2015 óta, és már idén március közepéig is több mint 2500-an érkeztek.

A tengeri úton indulóknak a spanyol partoknál gyakran a spanyol hatóság, a Civil Gárda nyújt segítséget és szállítja őket a partokra.

Ruben Pulido szerint ez is közrejátszik abban, hogy mára már

Épp úgy, mint az, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedéseknek köszönhetően a migránsokat többek között szállodákban szállásolják el kiváló körülmények között.

A migránsok szállodai költségeit a járvány negatív gazdasági hatásai miatt komoly bajban lévő spanyol adófizetők állják.

Voltak olyanok is azonban, akiket katonai táborokban helyeztek el. Ők március elején a járványügyi szabályok ellenére több mint ezren összegyűlve demonstráltak Tenerifén azért, hogy továbbutazhassanak Európa belseje felé.

Bár az akkori tüntetést a hatóságok nem hagyták jóvá,

a migránsokat több baloldali álcivil szervezet is támogatta.

Arról, hogy a migránsok miatt a Kanári-szigeteken milyen állapotok alakultak ki, itt írt az Origo részletesen.