Meghalt Bernie Madoff, a világ legnagyobb piramisjátékának kitervelője

Bernie Madoff Pleads Guilty To $50 Billion Scheme To De-Fraud Investors court crime fraud government money stocks trial GettyImageRank2 Square VERTICAL
NEW YORK - MARCH 12: Financier Bernard Madoff arrives at Manhattan Federal court on March 12, 2009 in New York City. Madoff is scheduled to enter a guilty plea on 11 felony counts which under federal law can result in a sentence of about 150 years. Stephen Chernin/Getty Images/AFP (Photo by STEPHEN CHERNIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Bernie Madoff egy észak-karolinai börtönkórházban halt meg, 82 évesen. 150 éves börtönbüntetését töltötte, mert a befektetési tanácsadó cégei évtizedekig piramisjátékként működtek. A Ponzi-sémaként ismert módszerben az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki a régebbi befektetőket, amíg össze nem omlik a rendszer. Madoff cégei több mint százezer ügyféltől 65 milliárd dollárt, mai árfolyamon közel 20 ezer milliárd forintot sikkasztottak el. 
Vágólapra másolva!

Bernie Madoff 1938-ban született New Yorkban, és már fiatalon megismerkedett a tőzsde működésével. 1960-ban filléres részvényekkel kereskedő brókercéget alapított. Az ún. penny stock, az öt dollárnál olcsóbb papírok kereskedéséből nőtt ki a Bernard L. Madoff Investment Securities brókerház, amely néhány év múlva a Wall Street meghatározó befektetési tanácsadója lett. Madoff a 90-es években a technológiai részvényeket összesítő Nasdaq elnöke is volt.

Bernard Madoff a bíróságra érkezve 2009-ben Forrás: Getty Images via AFP/2009 Getty Images/Stephen Chernin

A nyomozók szerint a 70-es években kezdte a piramisjátékot, de Madoff azt mondta, hogy 20 évvel később kezdett sikkasztani, amikor az Öböl-háború miatt recesszió volt a világgazdaságban. 2008-ban, a pénzügyi válság idején bukott le. Mint kiderült, Madoff évek óta egyetlen tranzakciót sem hajtott végre az ügyfelek számára, hanem egyszerűen átutalta a befektetők pénzét a saját vállalati számlájára. A befektetések értékét hamis papírokkal igazolták. Volt, aki 50 milliárd dolláros vagyonról kapott igazolást Madoff cégétől, de egy centet sem látott belőle. A megkárosított ügyfelei között volt Steven Spielberg rendező, Kevin Bacon színész vagy Elie Wiesel Nobel-békedíjas író. Madoff piramisjátékában a kisbefektetők közül sokan a teljes vagyonukat elvesztették.

2020-ban az ügyvédei kérvényezték Madoff szabadon bocsátását súlyos vesebetegsége miatt. Végül egy börtönkórházban halt meg.