Letartóztattak egy új gyanúsítottat az alpesi mészárlás ügyében

Chevaline, gyilkosság
(FILES) In this file photograph taken on September 8, 2012, a bouquet of roses is seen at the location where four people were shot dead, on the "Combe d'Ire" road, in the French Alpine village of Chevaline. - French police on January 12, 2022, have detained a man over the 2012 killing of a British family of Iraqi origin in a remote Alpine region, prosecutors said, a rare development in one of France's most notorious unsolved cold cases. (Photo by Philippe DESMAZES / AFP)
Vágólapra másolva!
Fontos fordulat a 2012. szeptemberében történt titokzatos, négyszeres gyilkossági ügyben: majdnem tíz évvel a szörnyű mészárlás után most letartóztatták a gyanúsítottat Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, 2012. szeptember 5-én az iraki születésű Saad al-Hilli brit mérnököt és családját holtan találták autójukban a népszerű francia alpesi nyaralóhely, Annecy közelében, egy mellékúton.

A gyilkos megölte a férfit, a feleségét és annak anyját, valamint egy véletlenül arra bicikliző franciát.

A férfi két kislánya túlélte a támadást, de egyikük súlyosan megsérült.

A gyanúsítottat, akinek életkorát és nemét eredetileg nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség az alpesi Chambery városában fogta el. A lakóhelyét átkutatják - írja a Bild.

Francia csendőrök kíséretében a Combe d'Ire úton lévő vontatókocsi szállítja azt az autót, amelyben három embert agyonlőttek a francia alpesi Chevaline faluban Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

A BFM TV értesülései szerint egy férfiről van szó, akit a rendőrség már kihallgatott az ügyben. A gyanút korábban nem tudták igazolni. A felelős ügyész, Bonnet-Mathis a Daily Mail értesülései szerint nem akar elárulni semmilyen részletet, ami azonosítaná a gyanúsítottat.

- mondta.

A meggyilkolt család akkoriban Londonban élt, és Franciaországban nyaralt. A tetthelytől néhány kilométerre lévő kempingben szálltak meg.

Hogy Al Hilli és családja miért ment a parkolóba azon a végzetes szeptember 5-én, azóta sem sikerült tisztázni.

Saad al-Hilli lányai túlélték a vérfürdőt; az akkor hétéves Zehab azonban súlyosan megsérült. A gyilkos vállba lőtte, a pisztollyal pedig többször megütötte a fején. A lány emiatt az egyik szemére megvakult. Nővére, az akkor 4 éves Zaina megúszta a végzetes golyózáport, mert meghalt édesanyja szoknyája alá bújt.

A két lány az egyetlen tanúja az Alpokban történt mészárlásnak.

A nyomozók örökösödési vitákra vagy ipari kémkedésre gyanakodtak az indítékként. Az iraki születésű családapa műholdakat fejlesztett ki egy fegyverkezési vállalat számára, amelyeket kémkedési célokra használnak. Ennek fényében különösen titokzatosnak tűnt, hogy a meggyilkolt kerékpáros az atomiparban is dolgozott.