András herceg volt személyi titkárát is beidézték az ellene folyó perben szexuális erőszak miatt

royals Horizontal
(FILES) In this file photo taken on January 19, 2020, Britain's Prince Andrew, Duke of York, arrives to attend a church service at St Mary the Virgin Church in Hillington, Norfolk, eastern England. - A US judge on January 12, 2022 denied Prince Andrew's plea to dismiss a sexual assault lawsuit brought against the British royal, paving the way for the case to proceed, a court filing showed. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP)
Vágólapra másolva!
Bírósági dokumentumok szerint két embert is beidéztek az Egyesült Királyságból az András herceg ellen folyó amerikai perben - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az András herceget szexuális visszaéléssal vádoló nő, Virginia Giuffre' jogi csapata tanúvallomást kért Robert Olneytól, aki a herceg személyi titkára volt.

Egy bizonyos Shukri Walkert is behívtak, aki állítása szerint látta a herceget egy fiatal nővel egy klubban Londonban, abban az időben, amikor a vád szerint a szexuális visszaélés történt 2001-ben. Giuffre ekkor még csak 17 éves volt, a floridai törvények szerint ekkor még kiskorúnak számított.

András yorki herceg, Virginia Roberts (ma már Virginia Giuffre) és Ghislaine Maxwell 2001-ben Forrás: AFP

A herceg tagadja az ellene felhozott vádakat, de sikertelenül próbálta elérni, hogy az amerikai bíróság ejtse az ügyet. Lewis Kaplan bíró azt kérte az ügyvédektől, hogy július 14-ig gyűjtsék össze a tanúvallomásokat, és akkor még idén sor kerülhet a tárgyalásra.

Csütörtök este a Buckingham-palota bejelentette, hogy

András herceget a továbbiakban nem illeti meg a "királyi fenség" megszólítás, és nem tarthat igényt katonai titulusaira sem.

A rendelkezési jog e titulusok, valamint a herceg által számos katonai jótékonysági szerveződés élén betöltött védnöki címek felett András édesanyjára, vagyis az uralkodóra száll vissza.

András yorki herceg 2020. január 19-én Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt.

Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!