Miért bukott meg Boris Johnson?

JAVID, Sajid; SUNAK, Rishi; JOHNSON, Boris London, 2022. július 7.
Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Brit sajtóértesülések szerint Johnson 2022. július 7-én bejelenti lemon
London, 2022. július 7. Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Brit sajtóértesülések szerint Johnson 2022. július 7-én bejelenti lemondását. Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt lemondott Rishi Sunak pénzügyminiszter, Sajid Javid egészségügyi miniszter, majd 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak és más kormánytisztviselőknek a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra. MTI/AP/AFP/pool/Justin Tallis
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, a londoni miniszterelnöki hivatalban (Downing Street 10.) tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Boris Johnson kormányfő bejelentette lemondását az Egyesült Királyság miniszterelnöki tisztségéről, illetve a brit Konzervatív Párt éléről is. Johnson a lemondását követően megerősítette, hogy ügyvivőként egy darabig még biztosan miniszerelnök, illetve pártelnök maradhat. Várhatóan akkor távozhat ténylegesen mindkét tisztségéből, amikor az októberi kongresszusán a Konzervatív Párt megválasztja utódját. Az Origo Boris Johnson távozásának lehetséges okairól Sümeghi Lóránt külpolitikai szakértőt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzőjét kérdezte.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson üstökösként tűnt fel a brit politikában, az előző „színtelen, szagtalan, íztelen" miniszterelnökökhöz (Gordon Brown, David Cameron, Theresa May) képest.

Boris Johnson brit miniszterelnök Forrás: MTI/AP/AFP/pool/Justin Tallis

Miniszterelnökként Boris Johnson első nagy botránya az ügynevezet „Partygate"-botrány volt, amikor kiderült, hogy a Downing Street 10-ben több illegális partit tartottak, miközben az országban szigorú korlátozási intézkedések voltak érvényben a koronavírus-járvány következtében. Emiatt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója

bizalmi szavazást kezdeményezett Boris Johnson ellen, amit ugyan ő túlélt, de az jelzésértékű, hogy a saját pártja képviselőnek több mint 41 százaléka nem támogatta őt,

noha 2019 decemberében Johnson vezetésével a konzervatívok Margaret Thatcher óta nem látott győzelmet arattak.

A Partygate-től számíthatjuk Johnson megingását? Ez önmagában elégséges indoknak tekinthető?

Sümeghi Lóránt: A frissen lemondott brit kormányfő politikai értelemben vett mozgásterének szűkülése valóban az ominózus Partygate-től datálható, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Johnson vezetői képességeit az a nemrégiben kitört botrány is megkérdőjelezte, amikor kiderült, hogy

Mindemellett a szigetországban uralkodó negatív politikai klíma - amely elsősorban az energia-, valamint a lakhatási válságból fakad - bizonyosan olyan nyomást helyezett Johnsonra, amelyet az alatta összeomló kormány terhével együtt már nem bírt ki.

Kedd este Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter egyszerre jelentették be lemondásukat, az azóta eltelt két napban összesen 57 kormánytag távozott, ami példa nélkülinek minősíthető. Miért ingott meg most ilyen szinten a konzervatívok bizalma Johnsonban, hiszen alig egy hónapja szavaztak neki bizalmat?

Sümeghi Lóránt: Tény, hogy Johnson korábban el tudott hárítani egy, a saját pártjának alsóházi frakciója által indított bizalmatlansági szavazást, azonban lényeges eleme volt a politikai akciónak, hogy a pártcsoport 41 százaléka mégiscsak ellene szavazott, ez pedig hűen érzékeltette a szervezeten belüli megosztottság mértékét. Ráadásul nem titok, hogy

a volt brit kormányfő kapcsán még a konzervatívokkal rokonszenvező szigetországi sajtó is komoly bírálatokat fogalmazott meg, amelyek szintén negatív irányba lökték a hosszú távú politikai túlélésének esélyeit.

Boris Johnson bukása milyen hatással lehet a brit-magyar kapcsolatokra? Amikor a konzervatívok bizalmat szavaztak Johsonnak, akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte azt, magyar szempontból „jó hírnek" nevezve, hogy Johnson marad a miniszterelnök.

Sümeghi Lóránt:

Orbán Viktor Brüsszelben felvetette, hogy

„ne büntessék meg a briteket a Brexit miatt".

Emlékezetes, az Egyesült Királyság és Magyarország kapcsolata az elmúlt évtizedben nemcsak a közös tisztelet és a két ország konzervatív vezetésének sikerei miatt mélyült tovább, hanem az olyan közös értékek mentén is, mint a szuverenitás, a szigorú bevándorláspolitika és a nemzeti érdekek megóvása.

Ennek értelmében biztosra vehető, hogy a két ország közti együttműködés Boris Johnson után is szoros lesz.

Mi több, e jó kapcsolat hosszú távú perspektíváját érzékeltetik azon gazdasági számadatok is, hogy a britek a hatodik legjelentősebb befektetői közösséget alkotják Magyarországon, összesen 900 brit vállalat több mint 55 ezer magyar embernek ad munkát, mindemellett Nagy-Britannia az évek során Magyarország tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált.

Sajtóhírek szerint Johnsont Dominic Raab miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter követheti a Downing Street 10-ben. Ennek milyen realitásai lehetnek?

Sümeghi Lóránt: A médiában most magas fordulatszámon pörögnek az utódlás kérdése kapcsán formálódó becslések, valamint találgatások, de a következő brit miniszterelnök személyéről biztosat csak akkor fogunk tudni állítani, ha az előírt szabályok szerint lefut az úgynevezett vezetőválasztási versengés. Jelenleg az utódjelölteknek legalább nyolc alsóházi tory képviselőtárs támogatását kell megszerezniük ahhoz, hogy indulhassanak a vezetőválasztási versengésben, majd a mezőny kialakulása után a frakció szavazássorozatot kezd.

Az első szavazási körben a továbblépéshez meg kell szerezni a jelenleg 359 fős konzervatív frakció szavazatainak legalább az öt százalékát, a második fordulóban a bennmaradási küszöb 10 százalékra emelkedik.

Ha az első két fordulóban mindegyik induló átlépi a minimálisan megkövetelt szavazatarányt, akkor a legkevesebb frakcióvoksot szerző jelölt esik ki a versenyből.

A talpon maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja ki postai szavazással Boris Johnson utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Amennyiben széthullik a konzervatív kormányzat, akkor ez milyen hatással lehet a skót függetlenségi törekvésekre, hiszen Nicola Sturgeon skót baloldali nacionalista kormányfő már bejelentette, hogy 2023 októberében újabb függetlenségi népszavazást rendezne, amit Johnson és a mostani londoni kormányzat nagyon határozottan ellenez.

Sümeghi Lóránt:

Johnson lemondása befolyásolhatja az orosz-ukrán háború folytatását, hiszen a volt brit kormányfő köztudottan ukránbarát volt. Dmitrij Medvegyev egykori állam- és kormányfő, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese „a brit arrogancia és a középszerű politizálás következményének nevezte Johnson lemondását".

Sümeghi Lóránt: Tekintettel arra, hogy Nagy-Britannia az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese katonai értelemben is, valamint, hogy