Kijelölte a parlament a Srí Lanka-i elnök lehetséges utódait

politics economy demonstration Horizontal
Demonstrators carrying an effigy of interim Sri Lanka's President Ranil Wickremesinghe, walk towards the Presidential Secretariat during a protest in Colombo on July 19, 2022. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A Srí Lanka-i parlament kedden kijelölte az ország nemrég lemondott elnökének lehetséges utódait.
Vágólapra másolva!

A három jelölt közül titkos szavazással választja majd ki a parlament az ország új elnökét, aki 2024-ig, a jelenlegi ciklus végéig maradhat hivatalban.

A legesélyesebb jelölt Ranil Vikremeszinghe korábbi hatszoros miniszterelnök, aki jelenleg ideiglenesen az államfői posztot is betölti.

A 73 éves politikus ellen mindazonáltal máris több ezer fiatal tüntetett, mert a bukott elnök, Gotabaja Radzsapaksza politikai utódját látják benne.

A 73 éves politikus ellen mindazonáltal máris több ezer fiatal tüntetett, mert a bukott elnök, Gotabaja Radzsapaksza politikai utódját látják benne. Forrás: AFP/Arun Sankar

A legnagyobb ellenzéki párt - amelynek vezetője a miniszterelnöki posztra pályázik - államfőjelöltként a korábbi oktatási minisztert, Dullas Alahapperummát támogatja.

Utóbbi azt ígérte a programjában, hogy az ország történetének első konszenzusos államfője lesz, aki erőszak nélkül, egy nemzeti minimum elfogadása alapján irányíthatt.

A harmadik jelölt Anura Disszanajake, akit egy kicsiny baloldali párt állított versenybe.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. Radzsapaksza tüntetések nyomására elmenekült hazájából, és Szingapúrból küldte el lemondólevelét.