Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Légitámadás ért egy óvodát az Etiópiában

Vágólapra másolva!
Légitámadás ért egy óvodát az etiópiai Tigré tartományban pénteken, többen meghaltak, sokan megsebesültek - tudatták helyi műsorszolgáltatók.
Vágólapra másolva!

Az ország északi részén lévő Tigré tartományban, ahol az elmúlt napokban kiújultak a harcok, az etióp légierő támadása a Red Kids Paradise óvodát és a környező lakóházakat érte. Szemtanúk beszámolói és a televíziós tudósítások is alátámasztják, hogy

több gyermek és felnőtt is meghalt a támadásban, a halálos áldozatok számát ugyanakkor még nem tudni.

A helyi kórház igazgatója a Twitteren közölte, hogy ők legalább négy halottról tudnak, közülük kettő gyerekről. Bejegyezésében leírta, hogy eddig 13 sebesültet szállítottak kórházba, de folyamatosan újabbak érkeznek.

Az etióp hatóságok még nem reagáltak a történtekre, noha a kormány péntek délelőtt közleményben hívta fel a figyelmet, hogy "fel fog lépni" a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, ezért azt tanácsolta a tartomány lakosokainak, hogy kerüljék el a Tigré területén található katonai létesítményeket.

Az etióp kormány és a vele szembenálló, etnikai alapon szerveződött TLPF között 2020 novemberében történt az első összetűzés.

A harcokban ezrek haltak meg.

Jóllehet az elmúlt hónapokban elkezdődött a béketárgyalások előkészítése, szerdán ismét kiújultak a harcok Tigré hatóságai és a kormányhadsereg között. A több mint 115 millió lelket számoló országban a fegyveres konfliktus miatt milliókat érintő humanitárius válság alakult ki, sok ezer ember szudáni menekülttáborokban húzza meg magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről