Súlyos energiaellátási problémákba ütközött Franciaország a tél előtt, a németeknél is nagyobb bajba kerülhetnek

Fessenheim, Francia, áram, rezsi, erőmű, szélturbina,  Horizontal ILLUSTRATION AERIAL VIEW ENERGY AND RAW MATERIALS POWER PLANT ELECTRICITY NUCLEAR POWER PLANT
This aerial photograph taken on February 21, 2020, shows Fessenheim nuclear powerplant in Fessenheim, eastern France. - France will start closing its oldest atomic power plant after 43 years in operation, the first in a series of reactor shutdowns but hardly a signal the country will reduce its reliance on nuclear energy anytime soon. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb nukleáris gondjaival küzd, ami miatt ezen a télen nagyobb az áramkimaradások kockázata, mint a szomszédos országokban – a franciák még a németeknél is nagyobb bajban lehetnek - számol be a hírről a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Franciaország nukleáris nagyhatalom, tavaly 56 reaktor működött az országban, amely az áramtermelés több mint hetven százalékát adta. Mára azonban jelentősen visszaesett a termelés az atomerőművekben, ami nagyon komoly problémákhoz vezethet az Európában egyébként is rettegve várt őszi, illetve a téli időszak küszöbén. Minden tényező szinte egyszerre sújtja a francia nukleáris ipart.

A szerencsétlenségek sorozata ott kezdődött, hogy sok reaktort le kellett állítani, köztük a legnagyobbakat is – ezek körül 12-t korrózió miatt kellett lekapcsolni.

A 2020. február 21-én készült légi felvételen a kelet-franciaországi Fessenheim atomerőmű látható Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Kiderült ugyanis, hogy tavaly év végén több reaktor is műszaki problémával küszködött, amelyeken egyre inkább mutatkoznak az öregedés jelei – nem csoda, hiszen a reaktorok átlagos életkora 35 év. A leállások a legnagyobb, 1500 megawattos N4-es reaktorok közül négyet; öt 1300 megawattos, hasonló felépítésű reaktort és három 900 megawattos egységet érintenek.

Mindez, valamint a 18 másik reaktorban javítás, korszerűsítés vagy rendszeres biztonsági ellenőrzések miatt bekövetkezett leállások sorozata miatt Franciaországban évtizedek óta a legalacsonyabb nukleáris teljesítményt produkálja. Az Électricité de France (EDF) jelenleg 18,5 milliárd euróra becsüli a csoport 2022-es bevételkiesését.

Már előre látható, hogy télen áramhiányok lesznek. Ráadásul egyelőre nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben ki tudják javítani a technikai problémákat, a szakképzett munkaerő ugyanis hiányzik.

A perzselő nyári időjárás tovább súlyosbította a problémát, az extrém időjárás miatt rendkívül nehézkessé vált az atomerőművek lehűtése, mert mindenhol jelentősen lecsökkent a folyók és tározók vízszintje. Mindeközben az otthonok, irodák és gyárak hűtése további áramigényt teremtett.

A kereskedők szerint a hiány még 2023-ban is jelen lehet Franciaországban. Ebből pedig az következik, hogy Franciaország energiaexportőrből importőrré vált. Ez – amellett hogy a francia becsületet csorbítja – tovább súlyosbította az energiaellátás Európa-szerte tapasztalható szűkösségét, ami már eddig is hozzájárult ahhoz, hogy az infláció rekordszintre emelkedjen.

Jelenleg Franciaország nagyobb bajban lehet, mint a szomszédos Németország, ahol fejvesztve próbálják pótolni valahogy a kieső orosz földgázt.

Nagyfeszültségű kábelek és oszlopok a hőhullám idején. A jelenlegi franciaországi aszály és hőhullám a francia nemzeti hálózatot is megterheli Forrás: NurPhoto via AFP/Alain Pitton/NurPhoto/Alain Pitton

Miután a nyári hőség miatt egyre jobban megnövekedett az áramhasználat, a francia kormány gyors intézkedéseket vezetett be nemrég. A kiskereskedőket érinti például, hogy éjjel 1 és hajnal 6 óra között le kell kapcsolni a fényreklámokat, attól függetlenül, hogy mekkora városban van az adott üzlet; továbbá a klimatizált üzletek ajtaja ezentúl nem lehet nyitva; és télen maximum 19, míg nyáron minimum 26 Celsius-fok lehet a nagyáruházakban.

A kormány ősszel egy kommunikációs kampányt indít annak érdekében, hogy a franciákat megismertessék a spórolási fortélyokkal. Például ha valaki este 10 és reggel 8 óra között mos, akkor sokkal kevesebb energiát használ, mint ha napközben indítaná el a gépet – vélekedik a kormány.