Kiderült, hogy újabb Soroshoz köthető külföldi szervezet próbálta meg befolyásolni a magyar választást

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
A Kontra tényfeltáró cikke alapján a magyar baloldalt kutatásokkal, elemzésekkel segítő Globsec mögött ott áll Soros György hálózata, az amerikai kormány és a NATO is. Az atlantista think-thank igazgatóságában alelnökként helyet foglal Bajnai Gordon, de Korányi Dávid, Varga Zoltán baloldali médiavállalkozó, valamint Orbán Anita, a magyar Vodafone külügyi vezetője is pozíciót kapott a globalista csapatban. Tehát nem csak az Action for Democracy próbálkozott, hanem hálózatszerűen mozdultak meg a nemzetközi erők Orbán Viktor és jobboldali kormánya ellen.
Vágólapra másolva!

A Kontra.hu legfrissebb tényfeltáró cikkében arról ír: nemcsak a Márki-Zay Péter kampányát finanszírozó Action for Democracy (AfD) amerikai alapítványt „legyeskedett" a magyar választás körül, hanem egy pozsonyi székhelyű globalista szervezet, a Globsec is, amelynek

az egyik alelnöke Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök.

Akárcsak az Action for Democracy, a Globsec is egy agytröszt, amelynek szerteágazó a tevékenységi köre. Évente rendezik meg a Globsec Bratislava Global Security Forumot (Pozsonyi Fórum), ami mára a világ öt legfontosabb biztonságpolitikai konferenciájának egyikévé nőtte ki magát. 2016-ban például hetven országból több mint ezer meghívott vett rajta részt. 2020-ig a magyar kormány is képviseltette magát az eseményen, amelynek a súlyát jól mutatja, hogy idén Volodomir Zelenszkij és Ursula von der Leyen is felszólalt. Szintén hozzájuk köthető az európai ügyekkel foglalkozó Tátrai Csúcstalálkozó vagy a Chateau Béla Közép-európai Stratégiai Fórum. A szakmai rendezvények mellett tanulmányokkal és kutatásokkal is jelentkeznek, fő profiljuk a nemzetközi politika és a biztonságpolitika. Talán a legismertebb projektjük az évente kiadott Globsec Trends nevű jelentéssorozat, amelynek keretében 2016 óta követik nyomon a közép-európai közvéleményben bekövetkezett változásokat.

Ahhoz képest, hogy Bajnai tavaly május óta a Globsec alelnöke, meglehetősen kevés hír található róla a társaság website-ján. 2019-ben mások mellett Jan Krzysztof Bielecki volt lengyel miniszterelnökkel, Miroslav Lajčák volt szlovák külügyminiszterrel és Stefan Füle korábbi uniós bővítési biztossal közösen jegyzett egy tanulmányt, amelyben Közép-Európa jövőjéről, illetve az előtte álló kihívásokról írtak. Idén februárban, közvetlenül az orosz–ukrán háború kirobbanását követően sok más egykori és jelenlegi magas rangú politikai, gazdasági, pénzügyi tisztségviselővel aláírta a Globsec oroszellenes nyílt levelét. Ebben elég vad állítások szerepelnek, többek között a NATO fellépését sürgették.

Bajnai egyébként már jó ideje a globalista szervezet környékén mozgolódik, ami többek között onnan derül ki, hogy a 2018-as Tátrai Csúcstalálkozó előtt – amin előadóként szólalt fel – nyilatkozatot adott.

Egyébként a volt miniszterelnök sem a LinkedIn-oldalán, sem máshol nem tüntette fel a Globsecet, ami kifejezetten furcsa.

Nem Bajnai az egyetlen magyar vezető a pozsonyi székhelyű csapatban.

A magyar tagok között szerepel az Action for Democracy vezetője, Korányi Dávid, aki jelenleg Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója, korábban pedig Bajnai államtitkára volt. Korányi 2020 májusa óta stratégiai tanácsadóként tevékenykedik a Globsecnél, amely az AfD-hez hasonlóan élénk érdeklődést mutatott a magyar választás kimenetele kapcsán.

Korányi Dávid Forrás: Origo

Az igazgatóságban helyet foglal Orbán Anita, a Vodafone Magyarország külügyi igazgatója, aki 2010 és 2015 között a külügyminisztériumban viselt vezető pozíciókat.

Némileg meglepő, de Varga Zoltán, a baloldali 24.hu-t is a portfóliójában tudó Central Médiacsoport milliárdos tulajdonosa is bekerült a Globsec Nemzetközi Tanácsadó Testületébe,

ahol egyébként Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Mikulas Dzurinda volt szlovák kormányfő, valamint Annegret Kramp-Karrenbauer, korábbi német védelmi miniszter neve is felbukkan. Innen nézve nem meglepő, hogy a Central Médiacsoport ott van a globalista szervezet tagjai között.

Az már ennyiből is látszik, hogy kik kerültek a kirakatba, de legalább ennyire fontos, hogy kik állnak a Globsec mögött. A szervezet weboldalán közzétették a támogató, illetve a partnerszervezeteket és cégeket.

Elképzelhető, hogy véletlen egybeesés, de a Kontra cikkének írása közben elérhetetlenné vált az összesített partnerlistájuk (új honlapjuk lett), de az újságíróknak sikerült lementeniük az információkat.

Ebből pedig jól látszik, hogy a háttérben egyaránt megbújik Soros György nemzetközi hálózata, az amerikai kormány és a NATO.

Hiába törölték a lajstromot, a Webmachine nevű alkalmazással visszakövethető, hogy 2020-ban kik támogatták a nemzetközi csapatot. (Igaz, ez a lista némileg eltér a törölttől, hiszen ebben még szerepelt a magyar külügyminisztérium és az OTP Bank is). A teljesség igénye nélkül a következőkről van szó:

  • az Egyesült Államok külügyminisztériuma;
  • CEU;
  • Európai Bizottság;
  • NATO;
  • Deutsche Bank;
  • George C. Marshall Központ;
  • Euronews;
  • Politico;
  • Nyílt Társadalom Alapítványok;
  • Visegrad Fund.

A fentiek nyomán Soros érintettsége egyértelmű, az egyik 2018-as tanulmányukat olvasva azonban ez teljes mértékben igazolást nyert: ebben deepfake-nek minősítették a magyar kormány az üzletemberrel kapcsolatos állításait.

Arról nem is beszélve, hogy az igazgatóságban – Bajnai Gordon és Orbán Anita mellett – helyet foglal Ivan Krastev a bécsi Humán Tudományok Intézetének munkatársa, a szófiai Liberális Stratégiai Központ elnöke is.

Az Orbán-gyűlölő bolgár politológus szeptemberben előadóként vett részt a Budapest Fórum 2022 névre hallgató konferencián, amit a CEU Nádor utcai kampuszán rendeztek meg.

Szintén a vezetés tagja Wilhelm Molterer volt osztrák pénzügyminiszter, volt alkancellár, az Európai Beruházási Bank (EIB) korábbi alelnöke. Az egyébként néppárti politikus is rendesen be van ágyazva a nemzetközi Soros-világba: október 12-én a CEU bécsi kampuszán tartott előadást.

Míg az Action for Democracy anyagi támogatással és kiképzett tanácsadókkal, addig a Globsec inkább különféle kutatásokkal, elemzésekkel próbálta segíteni a magyar baloldalt.

Ráfordulva a választásra egyre látványosabban erőltették azt az irányvonalat, miszerint a magyar kormány oroszbarát politikát képvisel, Magyarország így a Kreml fogságába esett.

Tavaly októberben azt elemezve tartottak online eseményt, hogy a magyarok mennyire szeretik Kínát és Oroszországot, majd novemberben közzétett kutatásukban azt vizsgálták meg, hogy Közép-Európa mennyire képes ellenállni az orosz és a kínai befolyásnak. Decemberben sem fogytak ki az ötletekből, és „Magyarország önkéntesen ragadt bele a Kreml hálójába" címmel jelentettek meg egy tanulmányt. Bár a Fidesz–KDNP újabb kétharmados választási győzelmet aratott, ez sem szegte kedvüket, és májusban a háborús dezinformációt mint kampányeszközt elemezték – értelemszerűen a baloldal narratíváját tolva.

A Globsec kutatásainak hazai terítésében kulcsszerepet játszik a Soros György által támogatott Political Capital (PC). A barátság kölcsönös: a Globsec oldalán a PC-t partnerként, a PC oldalán a Globsecet legfontosabb nemzetközi partnerként tüntetik fel.

Soros György Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Így nem meglepetés, hogy a magyar szervezet többször is közreadta a pozsonyi székhelyű csapat tanulmányait – hol eredeti, angol nyelven, hol magyar fordításban.

Több tanulmányt is közösen írtak, sőt a rendezvényeiket is rendszeresen együtt szervezik meg. Ez utóbbira az egyik legerősebb példa, hogy az amerikai nagykövetséggel karöltve „Magyarország az orosz propaganda szemével" elnevezéssel online eseményt tartottak 2021 decemberében. Azzal az amerikai nagykövetséggel, amelyik mostanában listázza a neki nem tetsző újságírókat, politikusokat. A Political Capital honlapján promózták is az eseményt.

Mindebből az látszik, hogy komoly erők mozdultak meg hálózatszerűen Orbán Viktor és kormánya ellen, nem egyedül az Action for Demoncracy próbálkozott – ez pedig egyértelműen nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel.

A Kontra tényfeltáró cikke teljes egészében itt olvasható el.