Brutális illegális migrációs nyomás alatt van a Kanári-szigetek

A Tunéziai Nemzeti Gárda művelete a Földközi-tengeren keresztül illegálisan Európába jutni kívánó afrikai bevándorlók ellen, Sfax, Tunézia, illegális, bevándorlás, migráció, csónak, hajó
SFAX, TUNISIA - OCTOBER 27: Irregular migrants are seen as operation carried out by the Tunisian National Guard against African irregular migrants who want to reach Europe illegally via the Mediterranean Sea, off the city of Sfax in the south of Tunisia on October 27, 2022. Yassine Gaidi / Anadolu Agency (Photo by Yassine Gaidi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Múlt héten a marokkói–spanyol csúcstalálkozó idején 340, hétvégén pedig további 357 illegális bevándorlót húztak partra a spanyol tengeri mentők – írja a Magyar Nemzet. A portál szerint a mentőegységek csak vasárnap 163 szubszaharai állampolgárra figyeltek fel a nyílt óceánon, akik egy gumicsónakban és két kisebb hajón utaztak.
Vágólapra másolva!

Több száz illegális bevándorlót mentettek ki a vízből az elmúlt napokban a Kanári-szigeteknél. A helyi sürgősségi szolgálat jelentése szerint

hétvégén és hétfőn a reggeli órákban összesen 357 afrikait húztak partra, legtöbbjüket Lanzarotéra szállították.

A mentőegységek csak vasárnap 163 szubszaharai állampolgárra figyeltek fel a nyílt óceánon, akik egy gumicsónakban és két kisebb hajón utaztak. Sürgős segítségre volt szükségük, miután a hullámok kis híján felborították az egyébként sem stabil járműveket. Az első csónak 42 férfit és 9 nőt szállított, akiket a Gran Canaria parti őrség mentett ki a nap elején. A másodikon még többen utaztak, összesen 45 férfi, 12 nő és egy kiskorú, a harmadikról pedig 48 férfit, 3 nőt és 3 gyermeket vittek partra Lanzarote szigetén.

Egyre nagyobb migrációs nyomás alatt van a Kanári-szigetek. Forrás: Shutterstock

A Kanári-szigeteket múlt hét óta ismét kiemelten sújtja az illegális migrációs nyomás

A marokkói–spanyol csúcstalálkozó idején is folyamatosan érkeztek a bevándorlók a szigetcsoport különböző tagjaira, valamint a félszigetre is.

Mintegy 340 embert mentettek ki a vízből, mindannyian Marokkó partjairól indultak el.

Egyre többen akarnak illegálisan bejutni Európába. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Yassine Gaidi

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint januárban már 1292 papírok nélküli migráns érkezett Spanyolországba. 2022 azonos hónapjához képest ez az adat az illegális migráció 69 százalékos csökkenését jelenti. Ennek ellenére még mindig riasztó azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a nyílt vízen keresztül próbálják elérni a spanyol szárazföldet. Tavaly legkevesebb 2390 ember halt meg az illegális tengeri útvonalakon, amelyek közül épp a Kanári-szigetekre vezetők a legveszélyesebbek.