Könnyen lehet, hogy már nincs is egyben az eltűnt tengeralattjáró

A Titan mélységi tesztje
Vágólapra másolva!
Szakértők a különböző forgatókönyveket elemzik a vasárnap eltűnt mélytengeri búvárhajó, a Titan esetében. Az optimista verzió szerint valahol felszínre került, és az utasok a kimentésüket várják. Minden más elmélet szerint gyakorlatilag nincs esély sem a kiemelésre, sem arra, hogy bárkit élve megtaláljanak.
Vágólapra másolva!

Ahogy telik az idő és a Titan mélytengeri búvárhajón egyre fogy az elméletileg rendelkezésre álló levegő, úgy kerülnek elő a különböző forgatókönyvek a Titanic roncsához lemerülni készülő tengeralattjáró sorsáról.

Esélyek és résztvevők

Arról, hogy a fedélzeten lévő öt embernek mennyi esélye lehet a túlélésre, ITT írtunk részletesen, EBBEN A CIKKBEN pedig arról olvashat, hogy kik vettek részt a fejenként 250 ezer dollárért kínált extrém túrán.

A szakma számított rá

Dr. David Gallo oceanográfus a Sky Newsnak azt mondta, hogy a mélytengeri kutatási üzletágban tevékenykedőket "megdöbbentette" a Titan eltűnése, ugyanakkor számítottak rá, hogy valahol, valamikor ez meg fog történni. Szerinte

túl sok kockázattal járnak az ilyen mélytengeri túrák

ahhoz, hogy ne vonatkozzon rájuk semmilyen szabály vagy ne kellene komoly túlélési-menekítési terveket kidolgozni.

Károly király imádkozik

Sajtóinformációk szerint III. Károly király folyamatos értesítést kért a Titan utáni kutatás helyzetéről, gondolatai és imái pedig az incidensben és a helyreállítási műveletekben dolgozók körül járnak. A Titan fedélzetén tartózkodó öt ember között van a 48 éves Shahzada Dawood pakisztáni üzletember és 19 éves fia, Suleman, akik brit állampolgárok.

A legjobb és a legrosszabb eset

Szakértők szerint a legrosszabb dolog, ami a Titánnal történhetett, a tengeralattjáró „katasztrofális összeomlása". A Titanic roncsához körülbelül két órán át tart a merülés. Azzal, hogy a Titan 1 óra 45 perccel a merülés megkezdése után elvesztette a kapcsolatát az őt kísérő hajóval, azt lehet gondolni, hogy vagy

az áramellátása szűnhetett meg, vagy fizikai sérülés érte a hajótestet,

ami a rá nehezedő vízoszlop nyomásától egyszerűen összeroppant.

Dr. David Gallo szerint ez az első számú lehetőség, ami azt jelentheti, hogy a tengeralattjáró egyes részei a tengerfenékre estek, más, apróbb részei pedig lebegnek, de ezek olyan aprók lehetnek, amiket nem lehet látni a levegőből.

Mélységi teszten a Titan - korábbi felvétel Forrás: CeanGate

Futballpályán nagyítóval

Egy nyugalmazott amerikai tengeralattjáró-parancsnok szerint a Titán utáni vadászat olyan, mintha "nagyítóval pásztáznának le egy focipályát". David Marquet kapitány szerint csak a szerencsére számíthatnak a kutatás résztvevői, de arra, hogy valódi eredményt érjenek el, nagyon-nagyon kicsi az esély.