Mi is az a Wagner-csoport?

conflict war TOPSHOTS Horizontal
A Wagner-csoport és Oroszország zászlajával pózoló katonák Bahmutban
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport vezetője ellen eljárást indítottak, miután azt mondta, hogy meg kell állítani Oroszország katonai vezetését, és eltörlik az útjukból, aki ebben próbálja őket megakadályozni. Azóta Moszkva terrorellenes intézkedéseket hozott.
Vágólapra másolva!

Oroszországan országszerte készültséget rendeltek el Prigozsin fenyegető videója után, amelyben gyakorlatilag katonai puccsot hirdetett, bár ő maga ragaszkodik ahhoz, hogy amit tesz, az valójában egy „igazságmenet". A Wagner-csoport, hivatalos nevén Wagner PMC magát katonai magáncégként jellemzi.

A Wagner-csoport és Oroszország zászlajával pózoló katonák Bahmutban Forrás: AFP/Concord group

A Wagner-csoportot először 2014-ben azonosították, amikor az oroszbarát szeparatista erőket támogatta Kelet-Ukrajnában.

Akkoriban egy titkos szervezet volt, amely főként Afrikában és a Közel-Keleten tevékenykedett, és a feltételezések szerint mindössze körülbelül 5000 harcossal rendelkezett,

többnyire az orosz elit ezredek és különleges erők veteránjaival. A szervezet 2022-ben kezdett el nagy számban toborozni, miután a Wagner-csoport is harcolni kezdett az ukrajnai háborúban.

Azóta azonban jelentősen megnőtt a magánhadsereg létszáma, a brit védelmi minisztérium információi szerint Jevgenyij Viktorovics Prigozsin,

a Wagner-csoport vezetője 50 000 harcosnak parancsol.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács adatai szerint Wagner ukrajnai csapatainak mintegy 80 százalékát egykori rabokból toborozták.

Annak ellenére, hogy hivatalosan tilos a magánhadseregek fenntartása Oroszországban, Prigozsin nyíltan toborozhatott orosz városokban, óriásplakátokon hirdette a Wagner-csoportot, amit az orosz médiában hazafias szervezetként nevezett meg.

A Wagner harcosai Rostov-on-Don utcáin Forrás: Telegram

A BBC Wagner-csoporttal kapcsolatos vizsgálata rávilágított arra, hogy az orosz hadsereg egy volt tisztje, Dmitrij Utkin vélhetően részt vett a magánhadsereg megszervezésével kapcsolatos munkákban. A csecsenföldi háborúk veteránja, aki feltehetően a Wagner első tábori parancsnoka, a csoportot korábbi rádióhívójele után nevezte el Wagnernek.

A Wagner-csoport egyébként nem kizárólag Oroszországgal áll szerződésben,

a zsoldosok világszerte számos országban végeznek hadicselekményeket.

Prigozsin erői például 2015 óta Szíriában harcolnak a kormánypárti erők oldalán, és olajmezőket őriznek. Líbiában is vannak Wagner-csoportos katonák, akik a Khalifa Haftar tábornokhoz hű erőket támogatják.

A Wagner harcosai Rostov-on-Don utcáin Forrás: Telegram

A Közép-afrikai Köztársaságban a Wagner-csoport

gyémántbányákat őriz, sajtóinformációk szerint Szudánban is jelen vannak, ahol az aranybányák biztonságát garantálják.

A nyugat-afrikai Maliban pedig a kormány a Wagner-csoportot használja az iszlám militáns csoportok elleni harcra.

Azonban a magánhadsereg számos emberi jogi visszaélést is elkövetett az évek során. Januárban egy volt parancsnok menedékjogot kért Norvégiában, miután dezertált a zsoldoscsapatból. A férfi állítja, hogy tanúja volt háborús bűncselekmények elkövetésének Ukrajnában.

Az ukrán ügyészek szerint a Wagner-csoport három zsoldosa az orosz reguláris erők segítségével 2022 áprilisában Kijev közelében civileket ölt és kínzott meg.

A német hírszerzés szerint a Wagner zsoldosai 2022 márciusában civileket mészároltak le az ukrajnai Bucsában.

Az ENSZ és a francia kormány pedig azzal vádolja a Wagner-csoport tagjait, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban több esetben raboltak ki és erőszakoltak meg civileket.

2020-ban az Egyesült Államok hadserege szerint pedig aknákat és más robbanószerkezeteket helyeztek el a líbiai fővárosban, Tripoliban és környékén.