Tucatnyian sérültek meg Japánban a Mawar tájfun okozta heves esőzésekben és áradásokban

One day after heavy rain in Japan Typhoon Mawar Storms Weather general news rainfall rainy season intense rainfall intense torrential rain torToyokawa AICHI JAPAN Horizontal
A torii, shrine gate is submerged in a flooded street as a police officer wades in Toyokawa City, Aichi Prefecture on May 3, 2023. A typhoon Mawar and a seasonal rain front brought heavy rain to the prefecture along Japan's Pacific coast on the previous day. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint a Japán egyes részein a heves esőzésekben egy ember meghalt, kettő pedig eltűnt, és több tucatnyian megsérültek. A hatóságok több ezer embert az otthonuk elhagyására szólítottak fel.
Vágólapra másolva!

Az áradásokat a trópusi viharrá átalakult Mawar tájfun maradványai okozták.

Egy mentőcsapat a közép-ajcsi Toyohashi régióban, ahol pénteken a legmagasabb szintű evakuálási riasztást adták ki, egy 60 év körüli férfit holtan talált egy víz alá került autóban - közölte szombaton egy városi tisztviselő.

A nyugati Wakayamában - ahol több folyó lépett ki a medréből - a hatóságok közölték, hogy újraindították a keresést egy férfi és egy nő után, akik eltűntek a térségben.

A szombat reggeli adatok szerint összesen hat ember sérült meg súlyosan, 24 pedig könnyebben

- közölte a Tűz- és Katasztrófavédelmi Ügynökség.

A Mawar tájfun és a szezonális esőfront előző nap heves esőzéseket hozott Japán csendes-óceáni partvidékén fekvő prefektúrákba Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Naoki Otsuka

Japán középső és nyugati részén az esőzések enyhülésével számos evakuálási parancsot visszavontak. A Tokióhoz közeli területeken azonban kora reggel újabb figyelmeztetéseket adtak ki az árvízveszély miatt.

Mivel több városban, köztük a Tokióhoz közeli Toyohashiban és Koshigayában a jelentések szerint az eddigi legmagasabb 24 órás csapadékmennyiséget mérték, a

Japán Meteorológiai Ügynökség felszólította a lakosokat, hogy fokozott készültségben legyenek a földcsuszamlások, a kiáradó folyók miatt.

A Tokióhoz közeli régiókban mintegy 4000 háztartásban áramkimaradás volt szombaton kora reggel - közölte a Tokyo Electric Power Company, de a probléma néhány órával később többnyire megoldódott.

A gyorsvonatok közlekedése Tokió és Nagoya között ideiglenesen szünetelt, de a Japán Vasúttársaság közlése szerint dél körül újraindult.

A Mawar tájfun és egy szezonális esőfront előző nap heves esőzéseket hozott a Japán csendes-óceáni partvidékén fekvő prefektúrára Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koji Ito

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, múlt héten a Mawar - akkor még tájfun - a csendes-óceáni Guam szigetétől északra haladt el, fákat döntött ki és több tízezer otthont hagyott ideiglenesen áram nélkül.