Heves esőzések okoztak óriási károkat az Egyesült Államokban - fotók

Brattleboro, 2023. július 11. A megduzzadt Whetstone-patak a Vermont állambeli Brattleboro településen 2023. július 11-én. Az elmúlt napokban a térségben 20 centimétert meghaladó csapadék hullott, amely áradásokat okozott a New York-i Hudson Valleyben, New Hampshire államban és Massachusetts állam számos településén is. MTI/EPA/C. J. Gunther
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök szükségállapotot hirdetett kedden Vermontban, ahol a heves esőzések életveszélyes áradásokat idéztek elő.
Vágólapra másolva!

A gyors vízi mentőcsapatok már több mint 50 mentést hajtottak végre, elsősorban Londonderry, Weston, Bridgewater, Andover, Ludlow és Middlesex városokban - áll a sajtóközleményben.

Vermont fővárosa, Montpelier sürgősségi egészségügyi rendeletet adott ki, amely szerint kedden legalább 12 óráig (ET) lezárja a belvárost, a hatalmas ár miatt.

A Montpelier városvezetője, William Fraser szerint a vízszint csökkenése reggel 8 és dél között várható volt.

Fraser kedden kora reggel egy másik nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a Wrightsville-i gát már csak 1,8 méternyi tárolókapacitása maradt, ami szerinte veszélyes helyzetet teremthet.

Ha a víz meghaladja a kapacitást, akkor az kiömlene a North Branch folyóba - tette hozzá Fraser.

ami drasztikusan növelné a már meglévő árvízkárokat.

Sajnos nagyon kevés evakuálási lehetőség marad."

New York állam északi részétől Maine nyugati részéig jelentős áradások várhatók. A szélsőséges időjárás vasárnap kezdődött, és a közép-atlanti és északkeleti régió nagy részét érintette, New York egyes részein villámárvíz-riasztást rendeltek el - írja az ABC News.