75 éves lett III. Károly brit király

III. Károly király
Vágólapra másolva!
November 14-én 75 éves lett III. Károly király, azonban már az évforduló előtt felköszöntötték a születésnapost: a brit uralkodó hétfőn megtartotta 75. születésnapi partiját privát rezidenciáján, Highgrove-ban.
Vágólapra másolva!

Az ünnepségre több, szintén a 75. születésnapját ünneplő helybélit is meghívtak, az ünnepelteket pedig többek között egy rock kórus köszöntötte – írja a The Telegraph brit napilapra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az 1948. november 14-én a londoni Buckingham-palotában született Károly Fülöp Artúr György herceget 1958 júliusában nevezte ki édesanyja, II. Erzsébet királynő Wales hercegévé, a hivatalos beiktatására azonban csaknem tizenegy évet kellett várnia, arra ugyanis csak 1969. július 1-jén került sor Caernarfonban. A brit történelemben ő viselte leghosszabb ideig ezt a rangot, mielőtt tavaly szeptemberben, édesanyja halála után trónra lépett, amivel új időszámítás indult a monarchia életében.

III. Károly király Forrás: MTI/AP/Királyi udvar/Hugo Burnand/Hugo Burnand

Kisebb volt, és kisebb is maradt a népszerűsége, mint II. Erzsébeté, de az összes közvélemény-kutatás szerint a trónra lépése óta ismét emelkedett a monarchia népszerűsége, tehát III. Károly személyes népszerűsége is – mondta el a lapnak Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.