Itt van Katar váratlan, drámai bejelentése az izraeli háborúról

Izrael, Palesztina, gáza, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, Gázai övezet, 2023.11.13.
Hán-Júnisz, 2023. november 13. Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken. MTI/EPA/Haiszam Imad
Vágólapra másolva!
Katari közvetítők szerdán a Hamász és Izrael közötti megállapodás megkötésére törekedtek, amely magában foglalja mintegy 50 civil túsz szabadon bocsátását Gázából egy háromnapos tűzszünetért cserébe – tájékoztatta egy tisztviselő a tárgyalásokról a Reuters portált.
Vágólapra másolva!

A portál szerint

az Egyesült Államokkal egyeztetett megállapodás értelmében Izrael szabadon bocsátana néhány palesztin nőt és gyermeket az izraeli börtönökből, és növelné a Gázába beengedett humanitárius segélyek mennyiségét

– mondta a tisztviselő.

A Hamász beleegyezett a megállapodás általános vázlataiba, Izrael azonban nem, és még mindig tárgyal a részletekről

– mondta a tisztviselő. A Reuters szerint nem ismert, hogy Izrael pontosan hány palesztin nőt és gyermeket engedne ki börtönből a tárgyalt megállapodás részeként.

A Hamász hajlik a megállapodásra

A katari vezetésű tárgyalások köre jelentősen megváltozott az elmúlt hetekben, de az a tény, hogy a tárgyalások most 50 polgári fogoly szabadon bocsátására irányulnak háromnapos fegyverszünetért cserébe, és hogy a Hamász beleegyezett a megállapodás vázlatába, ami a Reuters szerint korábban még nem fordult elő.

Az ambiciózus külpolitikai célokat kitűző, gazdag Öböl-menti állam, Katar közvetlen kommunikációt folytat a Hamásszal és Izraellel. Korábban segített a fegyverszünet közvetítésében is kettejük között.

Mit lehet tudni a megállapodás tervéről?

A Reuters szerint egy ilyen megállapodás megkövetelné, hogy a Hamász átadja a Gázában tartott polgári túszok teljes listáját. A tisztviselő szerint az összes túsz átfogóbb szabadon bocsátásáról jelenleg nincs szó.

Mik az akadályok?

A Hamász fegyveres szárnya, a Kasszam Brigádok hétfőn közölte, hogy megmondta a katari tárgyalóknak, hogy hajlandó akár 70 nőt és gyermeket elengedni egy ötnapos fegyverszünet fejében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden kijelentette, hogy "kérlelhetetlenül dolgozunk a túszok kiszabadításán, beleértve a szárazföldi behatolás kezdete óta fokozott nyomást is alkalmazunk".

Nem világos azonban, hogy a Hamász jelenleg képes-e pontos listát összeállítani azokról a túszokról, amelyeket a háború óta fogva tartanak.

A túszok összegyűjtése bármilyen egyidejű kiszabadulás érdekében, amit Izrael akar, logisztikailag nehéz lenne fegyverszünet nélkül – mondta egy másik, a tárgyalásokat ismerő forrás a térségből.