A német kormánynak fogalma sincs arról, hogy hány migráns kaphatott eddig német útlevelet

President of the EU Parliament Metsola visiting Berlin Federal Government EU --- DIP Horizontal POLITICS PARLIAMENT
Olaf Scholz
Vágólapra másolva!
A közlekedésilámpa-koalíciónak hívott (a pártok színezetére utalva) német kormányzat egyik törvényjavaslatával meg kívánja reformálni az állampolgárság megszerzését és egyszerűsítené a honosítást is. Arra azonban nem tudnak választ adni, hogy a 2015 után bekövetkezett nagy migránsválság óta az országba érkezett emberek közül hányan rendelkeznek már német állampolgársággal - írta meg a Bild. 
Vágólapra másolva!

Christoph Ploß, a CDU politikusa minderről egy írásbeli kérdést is benyújtott a belügyminisztériumnak, ahol azt a választ kapta, hogy

Magyarán, a német baloldali kormány úgy szeretne egy törvényt megreformálni, hogy eddigi hatásait és hatékonyságát nem is ismeri!

A Bild ismerteti, hogy 2015 elejétől 2023 szeptemberéig összesen 2,6 millió ember nyújtott be menedékkérelmet Németországban. A jelenlegi jogi helyzet szerint (nyolc év után kaphat egy menedékkérő német útlevelet) őket 2023-tól van lehetőség honosítani.

Mint a válaszból most kiderül, a szövetségi kormánynak nincs információja arról, hogy a 2015-ös migránsválság óta a migránsok közül hányan kaphattak német útlevelet.

- mondta Ploß a BILD-nek.

Az állampolgárság megszerzésének könnyítéséről és a kettős állampolgárság intézményének kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot idén augusztusban döntött a kormány, melyet be is terjesztett a törvényhozás elé, a Bundestag viszont azt még nem hagyta jóvá.

A törvényjavaslat szerint a jövőben a Németországban legálisan élő külföldiek már öt év után (kivételes esetekben már három év után) igényelhetnek német útlevelet. Eddig a határidő általában nyolc év volt.