Orbán Viktor után ment Zelenszkij

ORBÁN Viktor; MILEI, Javier
Buenos Aires, 2023. december 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Javier Milei megválasztott argentin elnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Buenos Airesben 2023. december 9-én. A miniszterelnök december 10-én részt vesz az új elnök beiktatásán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij is Argentínába utazott, hogy ott legyen Javier Milei beiktatásán.
Vágólapra másolva!

A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását az Oroszország elleni háborúhoz, írja a Reuters alapján a Metropol. Ez az ukrán elnök első latin-amerikai útja a háború kitörése óta. Zelenszkij meghívását Javier Milei részéről többen a támogatás jeleként értelmezték.

Megbeszélés Argentínában

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már napok óta Argentínában tárgyal, szombat este kétoldalú egyeztetést is folytatott Javier Mileivel.

Javier Milei megválasztott argentin elnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Buenos Airesben 2023. december 9-én. A miniszterelnök december 10-én részt vesz az új elnök beiktatásán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mint azt a Metropol kiemeli, Orbán Viktor Argentínába utazott már pénteken, hogy ma részt vegyen Javier Milei új elnök beiktatásán. Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

A miniszterelnök Jair Bolsonaro volt brazil elnökkel is találkozott.

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként szombaton az argentin fővárosban kétoldalú tárgyalást folytatott Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével.

"Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepsége vasárnap lesz Buenos Airesben" – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. "Egyeztettek a magyar–argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében" – fogalmazott a közleményben a sajtófőnök.

A magyar és argentin kereskedelmi kapcsolatokban komoly potenciál rejlik – írta elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. A miniszterelnök már több kétoldalú tárgyalást is folytatott az argentin fővárosban, melyeken a nemzetközi jobboldal megerősítését hangsúlyozták a felek. Ennek a klubnak lehet nemsokára tagja Milei, akinek vezetésével Argentína amellett, hogy hazánk fontos kereskedelmi partnere, fontos politikai szövetségesévé is válhat.

Kicsoda az új argentin elnök?

Az argentin közgazdászból politikussá, majd államfővé avanzsált Milei az egyik ikonikus arca lehet a nemzetközi jobboldalnak, nem hiába kapta meg az „argentin Trump" becenevet.

A magát libertárius-anarchokapitalistának valló elnök radikális intézkedésekkel kampányolt: többek közt a központi bank megszüntetését, a gazdaság dollarizációját, a kormányzati kiadások drasztikus csökkentését, minisztériumok eltörlését és az állami vállalatok privatizációját ígérte. Kampányeseményeit imádta az argentin nép és az internet egyaránt: sokszor tűnt fel láncfűrésszel a kezében, mellyel a három számjegyű éves infláció legyőzését szimbolizálta, nyilatkozataiban pedig gyakran nyomdafestéket nem tűrő módon beszélt a baloldalról, amely válságba taszította az országot.

Milei elnök egyébként az ukrajnai háborúval kapcsolatban is hasonló álláspontot képvisel, mint a magyar kormány, nemrégiben felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy tartsanak egy békekonferenciát Buenos Airesben.

Javier Milei, Argentína új elnöke Forrás: Hans Lucas via AFP/Federico David Gross / Farocolectivo/Federico David Gross

Hogy mit tud kezdeni a gazdaságilag romokban levő Argentínával Milei, az az elkövetkező hónapokban kiderül, az viszont biztos, hogy fontos alakja lehet az egyre erősödő jobboldalnak világszerte.