Káosz Németországban: még nagyobb tüntetésre készülnek a gazdák

Ellwangen, 2024. január 10. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Ellwangenben 2024. január 10-én. A mezőgazdasági termelők január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban. MTI/EPA/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Szerdán is folytatódott a gazdák tüntetéssorozata Németországban, országszerte utakat zártak le, több nagyvárosba is traktorokkal vonultak fel. A közlekedési fennakadásokat ráadásul tovább súlyosbítja, hogy éjjel megkezdődött a mozdonyvezetők sztrájkja is. Mind a gazdák, mind a vasutas szakszervezet azt ígéri, tovább sztrájkolnak, ha nem sikerül eredményt elérniük.
Vágólapra másolva!

Hosszú sorokban vonultak be traktorjaikkal a gazdák több német nagyvárosba szerdán is, miután hétfőn egyhetes tüntetéssorozatba kezdtek.

Drezdában már délelőtt több mint száz traktor gyűlt össze a Theaterplatzon, amely rövid idő alatt megtelt a tüntetőkkel.

A Berlin központú Brandenburg tartományban, ahol már az elmúlt napokban is komoly blokáddokkal készültek a gazdák, már kora reggel gyülekezni kezdtek, és nagyjából 9 órától lezárták szinte az összes autópálya-felhajtót.

A mezőgazdasági termelők szövetsége szerint a gazdák tiltakozása 72 autópálya-szakaszt érint.

Berlinben többen a sztrájk helyszínén virrasztottak éjszaka.

A gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied szerda reggel arról beszélt,

elhúzódó tiltakozásokra kell készülni, ha a támogatáscsökkentést nem vonja vissza a kormány.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a német gazdák azért vonultak utcára, mert a német kormány a költségvetési problémái miatt számos megszorítást kíván bevezetni, és jelentős támogatásokat vonna meg az – egyebek mellett – erőltetett zöldítési programok és az ukrán gabona dömpingje miatt nehéz helyzetbe került termelőktől.

Rukwied azt is elmondta, hogy kedden röviden beszélt Olaf Scholz kancellárral és Christian Lindner pénzügyminiszterrel. Scholz azonban korábban hangsúlyozta, hogy a kormány kitart a megszorítási tervei mellett.

Sztrájkolnak a mozdonyvezetők is

Szerdán a közlekedési káoszt tovább növelte a mozdonyvezetők sztrájkja is. A Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság közleménye szerint az ágazat sztrájkjában részt vevő számos alkalmazott hajnali 2 órától tart munkabeszüntetést. A teherszállításban a sztrájk kedden 18 órakor kezdődött. A magasabb bérekért folyó munkaügyi akció pénteken 18 óráig tart, írta az MTI.

A sztrájk ideje alatt rendkívüli menetrend van érvényben, a szokásos távolsági járatok mintegy 80 százalékát törölték. A DB közleménye szerint a regionális járatokon is korlátozások vannak.

A vasutasok az inflációt kompenzáló béremelések mellett követelik a 35 órás, négynapos munkahét bevezetését is.

A német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) és a Deutsche Bahn között november óta folyó bérvitában a szerdán kezdődött vasúti sztrájk a harmadik, és mindeddig a leghosszabbra tervezett munkabeszüntetés.

"Egy konfliktus elején vagyunk a Deutsche Bahnnal" - mondta Weselsky, a GDL főnöke a ZDF-nek szerdán. "Eddig kétszer sztrájkoltunk körülbelül 24 órán keresztül", ez az első hosszabb sztrájkakció.

A vasútnak most "érdemi ajánlatokat kell tennie", a szakszervezet ugyanakkor hajlandó kompromisszumot kötni a munkaidő kérdésében

– tette hozzá a szakszervezeti vezető. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy

ha péntekig nem érkezik új ajánlat a Deutsche Bahntól, a GDL újabb sztrájkba kezd.

A Deutsche Bahn szerint ugyanakkor a jelenlegi vasúti sztrájk "teljesen felesleges", és szégyen éppen egy olyan héten, amikor a németországi mobilitás nehéz körülményei miatt a közlekedés amúgy is kihívást jelent az utasok számára.