Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elpusztult az arizonai állatkert zebracsikója, aki karácsonykor született

Vágólapra másolva!
Egy arizonai állatkertben kedden elpusztult egy zebracsikó, miután kevesebb mint két hónappal születése után nyaksérülést szenvedett.
Vágólapra másolva!

A Tikiti Maji nevű zebra anyját, Annát egy széllökés ijesztette meg, ezért futni kezdett, de a kerítésnél megállt. Tikiti Maji viszont, aki anyja mellett futott, nem állt meg, így nekiment a kerítésnek - közölte az állatkert.

A nyaksérülés következtében azonnal meghalt.

- mondta Nancy Kluge, a Reid Park Állatkert vezérigazgatója közleményében.

A zebracsikó karácsony reggelén született.

Ahogy nőtt, egyre kalandvágyóbb és önállóbb lett. A Tikiti Maji név szuahéli nyelven görögdinnyét jelent. A kölyök anyja a vemhessége alatt szívesen evett görögdinnyét, innen ered a név - írta a CBS.

Az állatkert szerint a zebracsikók rendkívül érzékenyek. 2020 júliusában Anna egy másik csikója is elpusztult. A fiatal zebráknak magas az elhullási aránya, és az állatkert szerint a zebrák, mint faj, könnyen megijedhetnek.

Tikiti születése előtt az állatkert átalakította a zebrák élőhelyét, a gondozó csapat csendes zónát alakított ki.

Tikiti egy Grévy-zebra volt. A hosszú lábú faj veszélyeztetettnek számít, a vadonban kevesebb mint 2500 egyed maradt. A Grévy-zebrák a legnagyobb zebrafajok közé tartoznak, kifejlett állapotban 770 és 950 kilogramm között lehet a súlyuk.

A faj példányai 12-13 évig élnek természetes körülmények között.

Hazai állatkertben is találkozhatunk velük

Hazánkban 2017-ben, a Nyíregyházi Állatparkban születtek meg az ország első Grévy-zebracsikói. Az állatokról készült galériánkat itt tekintheti meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről