Kártérítés kell fizessen egy légitársaság, amiért a chatbotja hazudott

Vágólapra másolva!
Az Air Canada-t felelősségre vonták egy olyan kedvezményért, amit a légitársaság chatbotja tévesen kínált fel egy utasnak.
Vágólapra másolva!

Az Air Canada légitársaságnak vissza kell térítenie a repülőjegyekre költött pénz egy részét Jake Moffat-nak, aki két évvel ezelőtt jegyet vásárolt nagymamája temetésére, abban a hitben, hogy később a légitársaság gyászszabályzata alapján visszatérítési igényt nyújthat be - írja a Washington Post.

Az ötletet a légitársaság ügyfélszolgálati chatbotja javasolta neki. 

A chatbot tévesen azt az információt adta az utasnak, hogy a légitársaság gyászszabályzata alapján részben visszatéríti neki a jegy árát, amennyiben a vásárlástól számított 90 napon belül beadja visszatérítési igényét. Moffat összesen 1400 kanadai dollárt (373 ezer forint) költött az oda- és visszaútra, amit állítása szerint nem költött volna el, ha nem ezt a tájékoztatást kapja a chatbottól.

Az Air Canada szabályzata alapján, azonban ha valaki temetés miatt foglal náluk jegyet és kedvezményre tart igényt, azt előzetesen kell jelezni a légitársaság ügyfélszolgálatán.

A Moffatt és az Air Canada közötti folyamatos, telefonon és e-mailben folytatott egyeztetést követően a légitársaság tájékoztatta őt arról, hogy a chatbot téves információt adott és a férfi nem kapott visszatérítést - derül ki a bírósági dokumentumból. Az elutasítás után Moffatt perre vitte az ügyet.

Bár a chatbotnak van egy interaktív eleme, mégis csak az Air Canada weboldalának egy része. Az Air Canada számára nyilvánvalónak kellene lennie, hogy a honlapján található összes információért ő a felelős

 - áll a bírósági határozatban. 

A bírósági ítélet szerint a légitársaság 812 kanadai dollár (217 ezer forint) kártérítéssel és a perköltséggel is tartozik Moffattnak.

A törvényszék ítélete precedenst teremthet a vállalkozások felelősségre vonására, amikor mesterséges intelligenciára támaszkodnak ügyfélszolgálati megoldásaiknál.

- írja a CBS.