Újabb háborúpárti ország támogatja Macron világháborús terveit

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.15.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron háborúra uszító kijelentései következtében egyre többen állnak a háború pártjára Európában, ezt az álláspontot osztja Ingrida Simonyte litván kormányfő is - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A litván miniszterelnök szerint Oroszországot nem szabad tájékoztatni semmiről, és nem zárja ki teljesen a nyugati csapatok bevetését Ukrajna támogatására.

Tudom, hogy ez egyes fővárosokban ellentmondásos vita

– mondta Ingrida Simonyte a Handelsblattnak.

Szerinte a jelenlegi helyzetben Ukrajna fegyvereket kér, nem pedig harci csapatokat.

„Mi azonban katonai személyzettel is támogathatnánk őket – a határvédelemben, a katonák országon belüli kiképzésében, az aknamentesítésben, a légvédelemben és a logisztikában” – mondta a litván kormányfő, hozzátéve:

Ez akarat kérdése.

A Magyar Nemzet emlékeztet, február végén Emmanuel Macron francia elnök – nagy vitát kiváltva – beszélt először a szárazföldi csapatok ukrajnai bevetéséről. Olaf Scholz német kancellár többször is egyértelműen elhatárolódott Macron kijelentésétől.

„Azt értékelem Macron nyilatkozatában, hogy Putyin ne tudja, meddig vagyunk hajlandóak elmenni” – mondta Simonyte, egyetértve Macron nyilatkozatának céljával, hogy a Nyugat „stratégiai kétértelműséget” teremtsen.

A német Taurus-vitával kapcsolatban a litván kormányfő a Handelsblatt című lapban kifejtette, bár nem tudja megítélni, hogy a német katonáknak Ukrajnába kell-e menniük a cirkálórakéták bevetése érdekében, „de ha az ellenérv egyszerűen az, hogy ne eszkalálódjon a helyzete, akkor nem tudok ezzel egyetérteni”.

Ha belekeveredünk, és folyamatosan újabb és újabb vörös vonalakat húzunk magunknak, Putyin végül sarokba szorít minket, és csak annyit mondhatunk: bocsánat, most már kedvesek leszünk. Ez a legfőbb aggodalmam

– tette hozzá.

 

Macron: „Nincsenek köztünk stratégiai nézeteltérések”
Az Ukrajnával kapcsolatos közelmúltbeli nézeteltérések ellenére Emmanuel Macron nem lát vitát Scholzcal. „A német kancellár és köztem soha nem volt semmilyen probléma. Sok közös van bennünk a célok elérése és a kialakult helyzet tekintetében” – mondta Macron vasárnap a Le Parisien című lapnak a Scholzcal folytatott berlini találkozó után.

„Csak a fordítás módja különbözik, mert országaink stratégiai kultúrája eltérő. Németországban a nagy óvatosság és a be nem avatkozás kultúrája uralkodik, míg Franciaországnak atomfegyverei vannak, és fenntartja és bővíti hivatásos hadseregét”, mondta a francia államfő.

Macron elmondta, hogy a Scholzcal való pénteki találkozót, amelyet háromoldalú megbeszélések követtek Donald Tusk új lengyel miniszterelnökkel, két héttel ezelőtt javasolták Scholznak.

Nagyon gyorsan akartam Németországba jönni, hogy ne legyen vita az állítólagos stratégiai nézeteltérésekről: ezek nem léteznek.

– tette hozzá Emmanuel Macron.