Ma kezdődik a helikopter-balesetben meghalt iráni elnök többnapos temetése

Vágólapra másolva!
Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap. Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz. Most arról írt a BBC, hogyan fogadta a nép Ebrahim Raiszi halálának hírét. Úgy fogalmaztak, sokan szerették, ám legalább ugyanennyien gyűlölték politikai foglyok 1980-as években történt tömeges kivégzésében játszott szerepe miatt. Az elnök és több vezető tisztségviselő tiszteletére rendezett ünnepség miatt ezrek vannak az utcákon, hétfőn lesz a temetés.
Vágólapra másolva!

 A helikopter - egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű - teljesen kiégett a balesetben
Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője is.

A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik.
A BBC most arról írt, 

vegyes a fogadtatása Iránban az elnök halálának. Rengetegen rótták le tiszteletüket Ebrahim Raiszi előtt, hívei valóban szerették őt. Azonban sokan gyűlölték politikai foglyok 1980-as években történt tömeges kivégzésében játszott szerepe miatt,

 valamint az iszlám rezsim ellenfeleit elnyomó biztonsági és igazságszolgáltatási rendszerben betöltött több mint négy évtizedes szerepvállalása miatt.

Irán,elnök,vezető,tisztségviselők,halál,ünnepség
Gyűlik a tömeg a temetés helyszínén - Fotó: AFP

Az 1980-as években Raiszit egy politikai foglyokkal foglalkozó bizottság tagjává nevezték ki. Ez a bizottság több mint 5000 embert végzett ki. A kivégzettek hozzátartozói sokáig reménykedtek abban, hogy Raiszit egy nap elszámoltatják. Ez azonban így már nem lesz lehetséges.

Támogatói rámutatnak arra, hogy az állami média Raiszit a szegények elnökeként ábrázolja. Irányítása alatt történt némi előrelépés elhúzódott bírósági ügyekben, és egyes tisztviselők hozzátartozóit letartóztatták korrupció és vesztegetés miatt. Ennek ellenére Iránban 

romlott a gazdasági helyzet, és szigorúbb korlátozásokat vezettek be a szólásszabadság tekintetében, valamint szigorúbb öltözködési szabályokat írnak elő a nők számára.

A helikopter balesetben meghalt elnök és több vezető tisztségviselő tiszteletére rendezett ünnepség miatt ezrek vannak az utcákon, a többnapos temetési ceremónia elkezdődött, az elnököt csütörtökön helyezik végső nyugalomra.

iráni,elnök,temetés,hatalmas,tömeg
Iráni állampolgárok részt vesznek a néhai iráni elnök, Ebrahim Raiszi valamint vezető tisztségviselők helikopter-balesetben bekövetkezett halálát követő ünnepségen az iráni Tabrizban 2024. május 21-én
Fotó: AFP / Fatemeh Bahrami

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!