Megkezdték a külföldi állampolgárok evakuálását Új-Kaledóniából

Vágólapra másolva!
Már kedden repülőgépeket küld a zavargások és erőszakos halálesetek miatt bizonytalan helyzetbe került Új-Kaledóniába az ausztrál és az új-zélandi kormány, hogy kimenekítse a szigetről állampolgárait.
Vágólapra másolva!

A bejelentésre az követően került sor, hogy a két ország külügyminisztere egyeztetett a francia fennhatóság alatt álló sziget helyi hatóságaival – számol be arról a Reuters.

Penny Wong ausztrál külügyminiszter közölte, hogy két kormányzati repülőgép leszállására kaptak engedélyt a szigeten, hogy az ausztrál és más nemzetbeli turistákat el tudják szállítani. Az ausztrál külügyminisztérium szerint az ország 300 állampolgára tartózkodik Új-Kaledónián. 

Új-Zéland szintén bejelentette, hogy kedden egy repülőt küld 50 állampolgáráért, akik Noumeában, a csendes-óceáni sziget fővárosában rekedtek a választási reform elfogadását követően, május 13-án kitört zavargások miatt. Winston Peters külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz napokat éltek át állampolgáraik Új-Kaledónián, és prioritásként kezelik hazahozatalukat.
Wong és Peters egyúttal arról is tájékoztatott, hogy további repülőgépek küldésén dolgoznak. 

Új-Kaledónia, tüntetés, zavargás
Egy férfi a Szocialista Kanaki Nemzeti Felszabadítási Front (FLNKS) zászlajával a kezében sétál az utcán egy kiégett autó mellett, miután kifosztottak egy szupermarketet és megrongáltak üzleteket Noumea N'Gea kerületében, 2024. május 14-én.
Fotó: Delphine Mayeur / AFP

A sziget francia főbiztosa kedden elmondta, hogy a repülőtér továbbra is zárva marad a kereskedelmi járatok előtt, és hozzátette, hogy a középületek védelmére katonaságot vezényelnek ki. 

Mintegy 3200 ember vár arra, hogy elhagyhassa Új-Kaledóniát, ahol az elmúlt napokban hatan vesztették életüket a zavargásokban.

A francia hatóságok azt remélik, hogy a csütörtök óta érvényben lévő rendkívüli állapot megfékezi az erőszakot.

Miként arról az Origo beszámolt, Új-Kaledóniában azt követően váltak bizonytalanná az állapotok, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a Csendes-óceán déli részén található terület több ezer olyan francia lakosát, akik legalább tíz éve élnek ott. Ezzel még nagyobb az anyaország politikai befolyása a területen. Ez az őslakosok részéről heves ellenérzéseket váltott ki, a tiltakozások zavargásokba fordultak.

A francia hatóságok először azt közölték, hogy rövid idő alatt urai lesznek a helyzetnek, ám az erőszakos cselekmények miatt Franciaország időközben 1000 csendőrt és rendőrt vezényelt az Ausztráliától keletre fekvő szigetre, és a Reuters értesülései alapján további 600 főt irányítanak majd oda. A franciák közlése szerint a rend visszállítása mellett megkezdik a zavargások során a helyiek emelt úttorlaszok felszámolását is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!