Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Thaiföld ezeréves ókori szobrokat kapott vissza a New York-i Metropolitan Múzeumtól

Vágólapra másolva!
A thaiföldi Nemzeti Múzeum kedden ünnepélyes keretek között kapta vissza azt a két ókori szobrot, amelyeket egy brit régiséggyűjtő illegálisan csempészett ki Thaiföldről, és amelyek később a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum gyűjteményében voltak.
Vágólapra másolva!

Thaiföld nagy örömmel fogadta a New York-i Metropolitan Múzeum által visszaszolgáltatott szobrokat. 

A tárgyak - az Álló Siva vagy Aranyfiú nevű magas bronzfigura és a Térdelő nő nevű kisebb szobor - feltehetően körülbelül 1000 évesek.

Az Egyesült Államokban és Európában számos múzeum gyűjteményében vannak olyan darabok, amelyek Ázsiából, Afrikából és más helyekről származnak és a gyarmatosítás évszázadaiban vitték el őket az országokból.

A Metropolitan Múzeum tavaly decemberben jelentette be, hogy több mint egy tucat műtárgyat visszaad Thaiföldnek és Kambodzsának, miután kiderült, hogy a múzeum birtokában lévő egyes tárgyakat a néhai Douglas Latchford műkereskedőtől vásárolták, akit azzal vádolnak, hogy egy hatalmas illegális régiségkereskedő hálózatot működtetett.

2019-ben vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban, mert elrabolt régiségek nemzetközi műkincspiacon történő eladásával foglalkozó bandát irányított. A következő évben Latchford meghalt, és végig tagadta, hogy köze lett volna a csempészethez.

A keddi ünnepségen John Guy, a Metropolitan ázsiai és délkelet-ázsiai művészetért felelős kurátora a visszaadott műveket koruk páratlan remekműveinek nevezte, és azt mondta, hogy az átadás fontos pillanat annak elismerésére, hogy Thaiföld művészete milyen fontos szerepet játszik a világ kultúrájában.

A Met kezdeményezte e két tárgy visszaszolgáltatását, miután áttekintette az információkat, és megállapította, hogy a művek jogosan a Thaiföldi Királysághoz tartoznak

- mondta.

A szobrok újra visszakerültek Thaiföldre.
A szobrok újra visszakerültek Thaiföldre.
Fotó: @Ctngeoffthomas / X

Sudawan Wangsuphakijkosol thaiföldi kultúráért felelős minisztere is kifejezte országa háláját a tárgyak visszaszolgáltatásáért.

A múlt hónapban a Metropolitan Múzeum New Yorkban szándéknyilatkozatot írt alá Thaifölddel, amely hivatalossá teszi a közös elkötelezettséget a művészeti csereprogramok, valamint a thaiföldi művészet bemutatása és tanulmányozása terén való együttműködésre.

Az intézkedések közé tartozik a gyűjteményben található művek célzott felülvizsgálata; kutatók felvétele, akik csatlakoznak a múzeumban már dolgozó számos kutatóhoz és kurátorhoz; a személyzet és a kurátorok további bevonása; valamint a Met platformjának felhasználása a témával kapcsolatos nyilvános diskurzus támogatására - írta az AP News.

Újra a jogos tulajdonosnál

Indonéziának és Sri Lankának is visszaadtak holland múzeumok több száz olyan műkincset, amelyek még a gyarmati korszakban kerültek a tulajdonukba.

Tavaly az ausztrál nemzeti galéria is visszaadott három 9. és 10. századi bronzszobrot Kambodzsának, miután kiderült, hogy ellopták őket. Az Ausztrál Nemzeti Galéria (NGA) elmondása szerint a szobrokat 2011-ben vásárolták meg 2,3 millió ausztrál dollárért (1 milliárd forintért) ugyanattól a Douglas Latchford brit műkincscsempésztől, akitől a most Thaiföldnek visszaszolgáltatott tárgyakat is vásárolták. Még ugyanebben az évben 77 lopott ősi khmer ékszert is vissza kaptak a néhai Douglas Latchford brit műgyűjtő családjától.

Felbecsülhetetlen értékű maori műkincseket kapott vissza Új-Zéland is Németországtól tavaly.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről