Visszavonulóban Kadhafi katonái - Líbia percről percre március 27. éjfélig

Események

Vágólapra másolva!
Több száz kilométert szorultak hátra Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők az elmúlt napokban. A lázadók visszafoglaltak tübb várost, így a stratégiailag fontos Adzsdábíját is. A NATO péntek reggel jelentette be, hogy a szervezet veszi át a líbiai katonai beavatkozás irányítását, és vasárnap este meg is kezdte a Líbia feletti légtérzár ellenőrzését. Líbiai események percről percre, március 27. vasárnap éjfélig.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül540 bejegyzés
01:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A franciák többsége támogatja a líbiai szerepvállalást

Az al-Dzsazíra arab televízió azt írta, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a franciák döntő többsége egyetért az ország líbiai szerepvállalásával. A megkérdezettek 66 százaléka tartotta helyesnek az akciót, és nem volt lényeges különbség az egyes politikai pártok szavazóinak véleménye közt.

01:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sikeres volt az amerikai rakétatámadás

Moammer Kadhafi légvédelmi egységeit nagyrészt működésképtelenné tette az amerikai rakétacsapás - közölte az USA egyik nemzetbiztonsági tisztviselője. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet megjósolni, hogy Kadhafi szárazföldi egységei hogyan reagálnak a csapásra.

01:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vérengzés volt Adzsdabíjban a helyiek beszámolói szerint

Dima Khatib azt írta Twitteren, hogy az Adzsdabíjból elmenekültek beszámolói szerint Kadhafi erői szörnyű vérengzést hajtottak végre a városban.

01:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Guardian riportere nem látott gépeket, amire lőtt a légvédelem

A Guardian riportere szerint "légvédelmi ágyútűz és robbanások rázták meg Tripolit újra". Szerinte rakéták csapódtak be a kikötőben és dokkokban, keleten és a főváros magjában is. A riporter szerint vadászgép nem volt látható az égen, ennek ellenére pirosas színű fénycsóvák jelezték a légvédelem működését.

01:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszurata város Kadhafi kezén - állítja a kormány

Az al-Arabija televízió adásában a tripoli kormány szóvivője arról beszélt, hogy a nyugat-líbiai Miszurata város a Kadhafihoz hű erők kezére került hétfőn késő este - írta az al-Dzsazíra. További részleteket nem közölt, az értesülést nem erősítették meg.

Közben az al-Dzsazíra arról számolt be, hogy két radarállomást megsemmisített a koalíció Bengázitól keletre.

01:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok csak diplomáciailag támogatja a légtérzárat

A Yahoo tudósítója egy neve elhallgatását kérő kongresszusi sajtóstól megtudta, hogy Obama pénteken  a Kongresszus előtt azt mondta, nem adott felhatalmazást sem szárazföldi csapatok, sem légierők bevetésére. "Az Egyesült Államok diplomáciailag támogatja a légtérzárat, de  a végrehajtásában már nem biztos, hogy részt vesz" - mondta Obama a Yahoo tudósítója szerint.

01:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megindult a brit légierő

A BBC szerint a brit Royal Air Force gépei elindultak az első támadás megkezdésére, miután a parlament hozzájárult az akcióhoz.

01:47
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vadászgép az alkonyatban - kép

Forrás: AFP
Kanadai F-18 Hornet száll fel Szicíliából

01:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A szombati párizsi csúcsértekezlet után megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás

Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet a BBC-nek azt nyilatkozta, a szombati párizsi csúcsértekezlet után órákon belül megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás. Szombaton Párizsban az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga tart csúcstalálkozót Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével. A francia fél meghívása szerint az egynapos találkozón megvizsgálják a líbiai helyzetet és annak kezelését az ENSZ BT csütörtöki határozatának fényében.

01:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia összehívná az ENSZ BT-t

A szombati támadások miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezte Líbia szombat éjjel - közölte az al-Dzsazíra.

02:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Töltik a vadászgépeket Szicíliában

A szícíliai Sigonella légi bázison dán, spanyol és kanadai vadászgépeket töltenek újra üzemanyaggal - jelentette az al-Dzsazíra tudósítója.

02:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fegyverropogás hallatszik Tripoliban

A CNN helyszíni tudósítója szerint magyar idő szerint fél kettőkor erős fegyverropogás hangja törte meg a csendet a líbiai fővárosban, Tripoliban. Az amerikai hírtévé szerint a városban több nagy robbanás is hallatszott. A tudósító szerint légvédelmi ágyúk tüzelnek a városban. Az nem valószínű, hogy szárazföldi csapatok lövöldöznének, mivel az USA és a többi szövetséges sem tervezett szárazföldi beavatkozást Líbiában.

02:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Légvédelmi ágyúk fénye töri meg az éjszakát

A CNN által mutatott élő felvételeken az látszik, hogy Tripoliban légvédelmi ágyúk tüzelnek az ég felé az éjszakában. A lövedékek fénye élesen rajzolódik ki a sötét égbolton, ahonnan a tévé tudósítója késő éjszaka jelentkezett be.

03:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A rendőrközpontból lőhetnek az ágyúk

A CNN szerint a légvédelmi ágyúk valószínűleg Kadhafi rendőrségi központjából tüzelnek, ahol a nap folyamán látni lehetett, hogy légi támadás ellen is beerődítették az épületet. A helyszíni tudósító szerint a fegyverropogás kezdete előtt hallott hatalmas robbanások a hangjuk alapján akár becsapódó cirkálórakéták is lehettek, amelyek Tripoliban található célpontokat támadtak.

07:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Robotrepülő csapódott Kadhafi egyik központi épületébe

Valószínűleg két manőverező robotrepülőgép csapódott be Moammer Kadhafi körülkerített vezetői épületegyüttesének egyik központi házába - jelentette a CNN. Az amerikai hírtelevízió stábja, amelyet beengedtek a helyszínre, arról számolt be, hogy az egyik háromemeletes betonépület tetején két lyuk tátongott, a felső két emelet beomlott, és a terepet mintegy 150 méteres sugarú körben elborította a törmelék. A támadásban senki sem sérült meg. Az épületről líbiai kormányforrások közölték, hogy a vezetői palotaegyüttes vendégháza volt, amelyben Kadhafi magas rangú meghívottjait várakoztatták, mielőtt a vezető maga is fogadta őket az onnan mintegy 50 méterre felállított beduin sátrában.

07:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Erős robbanások rázták meg Tripolit

Erős robbanások rázták meg Tripolit szerdán hajnalban, de a légvédelmi ütegek nem léptek működésbe. Helyi lakosok beszámolója szerint legalább két hatalmas robbanás hallatszott. Már a negyedik egymást követő éjszakán mért csapást a líbiai fővárosra a nemzetközi katonai koalíció, de a célpontokról reggelig nem lehet tudni biztosat. Moammer Kadhafi líbiai vezető éjjel előmerészkedett a Tripoli központjában álló, Bab al-Azizija nevű főhadiszállásáról, és hívei gyűrűjében, élő televíziós adásban kijelentette, hogy nem adják meg magukat, legyőzik az ellenséget.

07:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Civil áldozatok is lehetnek

A koalíció létrejöttének harmadik éjjelén is repülőkről bombázták Tripolit - írja a BBC brit közszolgálati médium. A líbiai kormány szerint több civil áldozata is van a harcoknak. Moammer Kadhafi tripoli főhadiszállásának környékén is robbanások voltak.

07:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is a NATO veszi át a légi műveletek irányítását

Hivatalosan is a NATO veszi át a líbiai légi műveletek irányítását - erősítette meg a korábban kiszivárgott híreket a szervezet főtitkára. Amerikai források szerint az akciót felügyelő országok jövő kedden találkoznak Londonban, és oda várják Hillary Clintont, az Egyesült Államok külügyminiszterét is. A NATO eddigi szerepvállalását a szervezet egyetlen muszlim tagja, Törökország vétózta meg. Ankara ellenezte, hogy az a védelmi szervezet, amelynek maga is tagja, támadásokat intézzen egy másik muzulmán ország ellen.

07:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Akár 3,4 milliárd dollárba is kerülhet az USA-nak a légtérzár

Dollármilliárdokba kerülhet Amerikának a líbiai légtérzár fenntartása - jelentette a Stratégiai és Költségvetési Felmérés Központjára (CSBA) hivatkozva a US News and World Report. A nemzetbiztonsági stratégiára és az azzal kapcsolatos kiadások felbecsülésére szakosodott, pártok fölött álló kutatóintézet tanulmányban vette számba a légtérzár fenntartásának különböző forgatókönyveit. Az intézmény becslései szerint a repüléstilalmi övezet hat hónapig tartó érvényesítése 1,18-3,4 milliárd dollárjába kerülhet az amerikai adófizetőknek.

07:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Eltűnt három újságíró

Nyoma veszett három nyugati újságírónak Líbiában. Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós - szombat reggel óta nem adott életjelt magáról. A két újságíróról azt tudni, hogy a kelet-líbiai Tobrukba indultak, ahova már nem érkeztek meg. Velük tartott Joe Raedle, a Getty Images munkatársa, akiről péntek este óta nincs hír. A líbiai hatóságok jelenleg is fogva tartják a The New York Times amerikai napilap négy újságíróját, akik még múlt héten kedden tűntek el az ország keleti részében. Bár az újság ígéretet kapott arra Tripoliból, hogy pénteken elengedik az újságírókat, azóta sem történt semmi az ügyben. A lázadók fellegvárában, Bengáziban szombaton életét vesztette egy líbiai újságíró, aki az interneten élőben közvetített a harcokról és kommentálta a felkelést. Mohammed an-Nábuszt egy orvlövész gyilkolta meg, ő a második újságíró, akinek az életébe került a líbiai lázadás.

07:34
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kételyek az ENSZ-ben

A BBC brit közszolgálati médium New York-i tudósítója szerint egyre több kérdés merül fel az ENSZ-ben a líbiai beavatkozás helyességéről, és a hogyan továbbról. "Tíz ország értett egyet a beavatkozással, Oroszország, Kína, Brazília, India és Németország azonban tartózkodtak. Ezek az országok még nem látják pontosan, hogy mi folyik Líbiában, kételyeik vannak, és valószínűleg egyre többen adnak majd hangot kételyeiknek. Csütörtökön az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun New Yorkban tárgyal majd az országok képviselőivel, és valószínűleg több olyan kérdést kap majd, miszerint ki vezeti a líbiai beavatkozást, ha Amerika a háttérbe vonul. Az arab országok nem akarják a NATO-t, mások viszont a NATO mellett voksolnak, hogy egy kézben legyen az irányítás" - mondta.

07:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Parlamenti ülés Törkországban

Forrás: REUTERS
Törökország csatlakozott egy másik muszlim ország elleni akcióhoz (a képre kattintva galéria nyílik)

07:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi kérésére engedtek el három francia újságírót

A líbiai hatóságok szabadon engedték szerdán kora reggel az AFP francia hírügynökség két újságíróját, valamint a Getty Images képügynökség fotóriporterét. A három újságírót a hétvégén vették őrizetbe líbiai katonák. Moammer Kadhafi szóvivőjének állítása szerint a líbiai vezető személyes közbenjárására szabadultak ki. Az AFP 38 éves tudósítója, Dave Clark és 45 éves fotóriportere, Roberto Schmidt a hétvégén tűnt el Líbia keleti részén. Velük volt a Getty Images nevű fotóügynökség fotósa, Joe Raedle is. Moammer Kadhafi szóvivője még szabadon engedésük előtt elmondta, hogy az újságírókat a líbiai vezető kérésére engedik el, aki erről az után döntött, hogy megkapta Emmanuel Hoog AFP-elnök levelét. A szóvivő elmondása szerint "nagy jól bántak velük". Közben továbbra is fogva tartják Tripoliban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió négy munkatársát.

07:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nem vadásznak Kadhafira

A Pentagon kijelentette: garantálja, hogy Kadhafi ezredes nem célpontja a légicsapásoknak, és a koalíció nem szándékozik vadászni a líbiai vezetőre. Mint mondta, Kadhafi rezidenciája sem célpont, és az amerikai hadvezetés nem tudja, hogy Líbia első embere ott tartózkodik-e.

07:53
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egy Kadhafi-díjas bírálja Obamát

A bolíviai elnök azt követelte, hogy a líbiai légihadjárat miatt fosszák meg Barack Obamát a Nobel-békedíjtól, amelyet 2009-ben ítéltek az amerikai elnöknek. "Miképpen lehetséges, hogy egy Nobel-békedíjas támadók és hódítók bandáját vezeti" - tette fel a kérdést hétfőn Evo Morales, a dél-amerikai ország első indián származású elnöke. A bolíviai elnök 2009-ben maga is a jelöltek között szerepelt szociálpolitikája elismeréseként. Morales jó kapcsolatokat ápolt Moammer Kadhafi líbiai vezetővel. 2000-ben, hat esztendővel elnöki tisztsége elnyerése előtt Moralest Tripoliban kitüntették az "emberi jogok Kadhafi-díjával".

08:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanás Bengáziban - kép

Forrás: REUTERS
A képre kattintva galéria nyílik

08:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi palotája

Forrás: AFP/ Imed Lamloum
Moammer Kadhafi szétlőtt palotáját állják körbe líbiaik (a képre kattintva galéria nyílik)

08:22
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megsemmisült líbiai légvédelem

A líbiai légvédelem hatékonyága kevesebb mint a felére csökkent le az elmúlt napok bombázásai után - mondta egy magas rangú amerikai katonatiszt az AP amerikai hírügynökségnek. Ez lehetővé teszi a koalíciónak, hogy valóban betartassa a repülési tilalmat Líbia felett - mondta.

08:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Eddig nyolcezer felkelő veszthette életét

Szórványos robbanások és heves gépfegyverdörgés hallatszott az északkelet-líbiai Bengázi város központjából vasárnap késő este tíz óra körül legalább negyven percen keresztül - közölték helyi lakosok. A líbiai kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy este nyolc órától azonnali tűzszünetet léptet életbe, és nem támadják tovább a lázadókat. A líbiai nemzeti tanács szóvivője szerint eddig több mint nyolcezer olyan líbiai vesztette életét, aki csatlakozott a Kadhafi ellen február elején kirobbant felkeléshez.

08:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb légi csapást mértek Líbiára a koalíciós erők

A brit vezérkar stratégiai kommunikációs igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a brit fegyveres erők éjszaka ismét részt vettek egy összehangolt légi csapásban a líbiai légvédelmi rendszer ellen. A britek Tomahawk rakétákat vetettek be.

08:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Pentagon adatai szerint 336 alkalommal szálltak fel vadászgépek

A nemzetközi koalíció vadászgépei 336 alkalommal emelkedtek a levegőbe, és 108 légi csapást hajtottak végre mindeddig a Líbia ellen szombaton megindított katonai művelet keretében - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Az Egyesült Államok gépei hajtották végre a bevetések közel kétharmadát, közép-európai idő szerint kedd este 20 óráig összesen 212 alkalommal repültek be Líbia légterébe. A többi ország - Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Kanada, Spanyolország, Belgium és Dánia - repülői 124 alkalommal szálltak fel. Franciaország 62 bevetéssel az összes felszállás 18 százalékát tudhatja magáénak.

08:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Brit robotrepülők tartanak Libíába

Hétfő hajnalban ismét bekapcsolódott a líbiai hadműveletekbe a brit királyi haditengerészet. A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a haditengerészet egyik Trafalgar osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjárója újból Tomahawk robotrepülőgépeket indított líbiai katonai célpontok felé.

08:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama Líbiáról tárgyal - kép

Forrás: The White House/Pete Souza

Barack Obama amerikai elnök és tanácsadói David Cameron brit miniszterelnökkel beszélnek telefonon a líbiai helyzetről március 22-én.

08:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ugandai bírálat

Az ugandai elnök bírálta a koalíció Líbia ellen alkalmazott szankcióit, és azzal vádolja a nyugati országokat, hogy kettős mércével mérnek - írja a BBC brit közszolgálati médium. Yoveri Muszevini szerint a nyugatnak fontos volt repülési tilalmat elrendelni Líbiában, azonban elfordította a fejét, ha hasonló problémák merültek fel nyugatbarátnak tekinthető kormánnyal bíró országokban, mint például Bahreinben.

08:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi erői egy kórházra is tüzet nyitottak

Szemtanúk beszámolója szerint Tajura térségében hatalmas robbanást lehetett hallani hajnalban, az egyik ott fekvő katonai bázis irányából. A Tripoli mellett lévő város az ország legfontosabb katonai bázisainak ad otthont. Kadhafi csapatai továbbra is támadnak, és nem csak a felkelők állásai ellen. A kormányerők Miszurata város egyetlen kórházára is tüzet nyitottak.

08:56
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb légi harcok

A koalíció repülői bombázták az éjjel a Tripoli külső részén található Moammer Kadhafihoz hű katonai állásokat - közölte a CNN. A támadásra válaszolt a líbiai légvédelem, áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés.

08:57
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafitól függ meddig tart a háború

Liam Fox brit védelmi miniszter vasárnap este a BBC brit közszolgálati médiumnak azt mondta, hogy "az első jelek szerint nagyon sikeres" a szövetségesek líbiai fellépése. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tarthat a katonai beavatkozás, Fox azt mondta: reményei szerint "amilyen gyorsan csak lehet, befejeződnek" a hadműveletek. Ez azonban függ attól is, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető "milyen gyorsan ismeri fel, hogy vége a játszmának" - tette hozzá.

09:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lerombolt vendégház - kép

Forrás: REUTERS/Zohra Bensemra
A képre kattintva galéria nyílik

09:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Összeülnek a NATO képviselői csütörtökön is

Líbia partjainál NATO-hadihajók járőröznek, hogy biztosítsák a Kadhafi-rezsim ellen bevezetett fegyverembargót. Az észak-atlanti szövetség 28 tagországának képviselői csütörtökön ülnek össze újra, hogy megpróbáljanak döntést hozni arról, hogy a katonai szervezet átvegye-e a Líbia elleni akció irányítását a brit-francia-amerikai vezetéstől (a szövetségesek közötti vitákról bővebben itt olvashat).

09:08
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Brazília tűzszünetet sürget

A brazil kormány tűzszünetet sürget Líbiában, hogy megvalósuljon a Moammer Kadhafi líbiai vezető erői elleni nemzetközi katonai intervenció célja, vagyis a polgári lakosok védelme, valamint azért, hogy minél előbb elkezdődjön "a párbeszéd a tripoli kormány és a felkelők között". A brazil külügyminisztérium helyi idő szerint hétfő este, Barack Obama amerikai elnök brazíliai látogatása után adott ki közleményt.

09:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nincsenek civil áldozatok

A francia kormányszóvivő szerint nincsenek civil áldozatai a szövetségesek líbiai bombázásának - írja a BBC brit közszolgálati médium a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

09:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Eddig 48 halott a líbiai tévé szerint

A líbiai állami tévé szerint eddig 48 ember halt meg a támadásokban, de ezt független források nem erősítették meg - írja a BBC.

09:18
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Amerika vádja

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint felderítési jelentések azt jelzik, Moammer Kadhafi katonái másutt megölteket hoznak a koalíciós erők által végrehajtott légicsapások helyszíneire, hogy ezzel a koalíciót tegyék felelőssé az emberek haláláért. Gates erről szombaton a CBS News amerikai tv-csatornának adott interjújában beszélt.

09:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tobrukban bizakodnak

A egyiptomi határ közelében fekvő Tobrukban bizakodva várják, hogy a nyugati szövetségesek támadása eredményt hoz - írja a BBC helyszíni tudósítójára hivatkozva. A tudósító szerint az emberek nagyobb biztonságban érzik magukat a beavatkozás óta. "Kadhafi a légtérzár miatt újragondolja a stratégiáját, és főleg a szárazföldi műveletekre összpontosít" - írja a BBC.

09:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felkelők kezén egy tank - kép

Forrás: AFP
A képre kattintva nézhet meg több fotót a háborúról

09:33
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Spanyol és dán gépek érkezhetnek

Vasárnap újabb vadászrepülőkkel bővülhet a nyugati flotta, várhatóan kanadai, dán és spanyol gépek is csatlakoznak a bombázásokhoz. Alain Juppé francia külügyminiszter szerint addig folytatódik az akció, amíg véget nem érnek a civileket ért támadások, és a líbiaiak demokratikusan meg nem választják vezetőiket.

09:33
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték a civil áldozatokra

A BBC brit közszolgálati médium helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a líbiai kormány bár korábban azt közölte, hogy civil áldozatai is vannak az éjszakai bombázásoknak, erről semmiféle bizonyítékot nem mutatott be.

09:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Még több légi csapásban bíznak a felkelők

Egy bengázi lázadó szerint a nyugati hatalmak légi csapásai lehetőséget adnak a líbiai felkelőknek, hogy visszaszerezzék a Moammer Kadhafi erői által elfoglalt városokat. "A hadsereg tankjai és rakétái miatt előnyben volt velük szemben, ezért tudott legyőzni minket. De most újra megindulhatunk előre" - mondta a Guardian hírportálnak. Egy másik lázadó szerint még több légi csapásra van szükség. "Tudjuk, hogyan kell harcolni Kadhafi ellen, de sokkal jobb fegyverei vannak. Azt akarjuk, hogy pusztítsák el Kadhafi tankjait, aztán a többit már ránk bízhatják."

Forrás: AFP/Patrick Baz
A Kadhafihoz hű erők kilőtt tankjai mellett fekvő tizenéves afrikai zsoldosok holttestei (további képekért kattintson a fotóra!)

09:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Örömünnep Bengáziban

Örömünnep fogadta a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenes lázadók kezén lévő Bengáziban az ENSZ Biztonsági Tanácsának líbiai légtérzárra vonatkozó csütörtök esti határozatát. Az emberek levegőbe lövöldözve, jelszavakat skandálva és dudálva ünnepeltek a helyszínen készült televíziós felvételek szerint.

A civilek elleni támadások esetén katonai erő alkalmazására is felhatalmazó döntést senki sem ellenezte a 15 tagú testületből, de öten tartózkodtak. A katonai csapásra a francia és a brit hadsereg készül fel, Francois Fillon francia miniszterelnök közölte, országa a szavazás után órákon belül kész mozgósítani haderejét, és katonai csapást mérni a civileket fenyegető líbiai erőkre.

A fejlemények az utóbbi napokban a lázadókat egészen Bengázi határáig visszaszorító Kadhafiékat sem érték váratlanul, az ország védelmi minisztériuma az egész földközi-tengeri hajóforgalmat fenyegette arra az esetre, ha katonai támadás érné az országot.

A lázadók csütörtökön - még a határozat elfogadása előtt - három, Bengázi térségében és egy, a várostól délebbre történt légi csapásról adtak hírt. Heves harcok dúltak a közeli Adzsdábíja lakónegyedeiben is, ahol a Guardian szerint 30 ember vesztette életét.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html
09:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenkét gépet küld az Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek 12 repülőgéppel vesz részt a líbiai légtérzárlat érvényesítésében - jelentette az olajsejkség hivatalos hírügynöksége. A Perzsa-öböl menti állam hat F-16-os és hat Mirage típusú gépet vezényel a térségbe. Az egységek napokon belül megkezdik járőrözésüket.

09:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megszegték a tűzszünetet

A felkelők szerint a kormányerők megszegték a tűzszünetet, és támadást indítottak Bengázi ellen, ezért el kellett hagyniuk a várost. A robbanásokról beszámolók szerint nem lehetett megállapítani az éjszaka, hogy bombáztak-e vagy légvédelmi ágyúkból adtak-e le lövéseket. Szombat reggel legalább egy harci gép bombázta a Bengázitól délnyugatra fekvő területet, majd két helyről füst szállt fel. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a gép hajtóművének hangja a kelet-líbiai város központjában is hallható volt.

09:53
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akarnak egy második Irakot

A líbiai nemzeti tanács szóvivője szerint új erőt adnak a líbiai felkelőknek a szövetségesek légi csapásai. Elmondása szerint azonban a külföldi segítségnek vannak határai: a légicsapásoknak örülnek, de külföldi szárazföldi hadsereget nem engednek be az országba. "Nem akarjuk, hogy Irakhoz hasonló nemzetközi beavatkozás történjen Líbiában. Szárazföldi seregek: nem, csak a légi csapások." (Guardian)

09:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína tűzszünetet szeretne

A líbiai légtérzárról szóló ENSZ BT-határozat megszavazásakor tartózkodó Oroszország és Kína sajnálatát fejezte ki a nyugati szövetségesek katonai akciója miatt. "Mindkét félt felszólítjuk, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy véget érjen a civil lakosság szenvedése, és szülessen meg a tűzszünet" - tájékoztatott az orosz külügyminisztérium szóvivője.

09:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptom összevonta haderejét a líbiai határon

Az ENSZ határozat elfogadása után Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök megegyeztek, hogy a csütörtökön elfogadott ENSZ-határozat teljes betartását, azonnali tűzszünetet és a civilek elleni támadás leállítását követelik Líbiától. A Fehér Ház szerint a három nagyhatalom és több arab szövetségese szorosan együttműködik az akciók során. Az egyik arab szövetséges az az Egyiptom, amely nem sokkal a líbiai események előtt buktatta meg három évtizede hatalmon lévő elnökét, Hoszni Mubarakot, és indított demokratikus reformokat a hadsereg irányításával. Az al-Dzsazíra szerint már összevonták az egyiptomi haderőt a líbiai határ mentén.

09:57
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Norvégia is beszáll

Norvégia jelezte, hogy csatlakozik a Kadhafi elleni nemzetközi katonai akcióhoz. Grete Faremo védelmi miniszter szerint ugyanakkor még korai megmondani, hogy ezt milyen módon teszik majd. Felmerült, hogy harci gépekkel vagy szállító repülőkkel segítik az akciót - jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió.

09:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi: Nem lesz közvetlen EU részvétel

Nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben Líbiát illetően - mondta Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben. "Az biztos, hogy az EU közvetlenül katonai műveletekben részt venni nem fog. De a tengeri ellenőrzésben, ha ezt a tagállamok úgy ítélik meg, részt tud venni" - mondta.

09:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Al-Kaida támadásra hivatkozik a rezsim

A líbiai Jana állami hírügynökség azt jelentette, hogy a Bengázitól nyugatra állomásozó csapatait szombat reggel "megtámadta az al-Kaida terrorista bandája". Védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva közölték, az állítólagos terroristák helikopterekkel bombázták őket, amellyel megsértették az ENSZ légtérzárát.

10:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hajón menekültek Olaszországba

Elérte az olasz partokat az első Líbiából érkező menekülthajó. A hajón egy etióp nő megszülte gyermekét. A 350 afrikai menekültet szállító vízi jármű az észak-afrikai országban másfél hónapja tartó felkelés kitörése óta az első, amely elhagyta Líbiát és Európába hozott afrikai migránsokat. A fedélzeten születő gyermeket és családját egy szicíliai kórházba szállították, mindannyian jól vannak. Az újszülött a Yeabsera (Isten ajándéka) nevet kapta.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
További képekért kattintson a fotóra!

10:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Letartóztattak három újságírót

Három nyugati országból származó újságírót tartóztattak le a Moammer Kadhafihoz hű kormányerők, ketten közülük az AFP francia hírügynökség munkatársai. A hírt az újságírók sofőrje közölte az AFP-vel.

10:04
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ünnepelnek Bengáziban - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz
Az ENSZ-határozatot ünneplő felkelők Bengáziban

10:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy repülőt

A felkelők lelőttek egy repülőgépet Bengáziban, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant. A roncsokból sűrű fekete füst gomolyog. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

10:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szejf al-Iszlám Kadhafi: Nem félünk

Nem félnek az ENSZ által jóváhagyott, lehetséges légi csapásoktól - közölte pénteken Moammer Kadhafi fia, Szejf al-Iszlám. "A saját országunkban vagyunk, a saját népünkkel. És nem félünk" - mondta az ABC amerikai hírtelevíziónak. "Nem fogunk félni. Ugyan már! Nem fogunk félni. Azt hiszem, nem segítenek az embereken, ha lebombázzák Líbiát, és ha líbiaiakat gyilkolnak. Elpusztítják az országunkat. Senki sem örül ennek."

10:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Több robbanás rázta meg Tripolit éjszaka

Újabb légitámadást intéztek péntek éjjel a líbiai főváros ellen a NATO gépei. Helyszíni beszámolók szerint három erős robbanást lehetett hallani, és sok ablaküveg betört a városközponttól keletre, Tadzsurában. Ezúttal egy radar volt a célpont, amely szemtanúk szerint lángokban állt a légitámadás után. A líbiai állami tv jelentése szerint támadták Tripolitól 160 kilométerre keletre Zlitan városát és a fővárostól nyugatra eső, egy katonai támaszpontnak otthont adó al-Vatíja körzetét is.

10:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A katonai irányítást bénítanák meg Kadhafi központjának kilövésével

Azért támadták meg Moammer Kadhafi líbiai vezető Tripoliban található főhadiszállását, mert az épület alkalmas arra, hogy onnan irányítsák a Kadhafihoz hű kormányerőket - közölte a CNN szerint egy koalíciós katonai vezető. A Kadhafi ellen szövetkező erők egyik elsődleges célja jelenleg, hogy csökkentsék a rezsim katonai ütőképességét, ennek része lehet a hadsereg irányításának megbénítása.

10:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Páncélosokat lőttek ki a brit vadászgépek éjszaka

Brit Tornado vadászgépek végeztek felderítő repüléseket az éjjel Líbia fölött - jelentette reggel Liam Fox brit védelmi miniszter. A politikus szerint a gépek több rakétát lőttek ki líbiai páncélos járművekre, akik "a civil lakosságot fenyegették" Azsdabíja városánál. Ez volt az első alkalom, hogy brit vadászgépek mozgó katonai célpontokat támadtak. A BBC közben azt jelentette, hogy az éjjel legalább három nagy robbanást lehetett hallani Tripoloban.

10:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Folytatódott a líbiai főváros bombázása

Forrás: REUTERS/Ahmed Jadallah
Szétlőtt fal Tripoliban

10:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tíz országból áll jelenleg a koalíció

A hétfő reggeli helyzet szerint összesen tíz ország vesz részt közvetve vagy közvetlenül a líbiai régtérzár kikényszerítéséért folytatott hadműveletekben - közölte a CNN. Az Egyesült Államok mellett Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Belgium, Dánia, Norvégia és Katar vesz részt az akcióban.

10:34
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszratát ágyúzzák Kadhafiék

Lövegekkel támadják Kadhafi erői a Líbia nyugati részén fekvő Miszratát - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. Az al-Dzsazírának egy helyi lázadó azt mondta, hogy a kormányerők három órája lövik a várost, és tankokkal igyekeznek benyomulni a központba. Legalább 25 tankot láttak.

10:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Két várost támadott az éjjel a koalíció

A közép-líbiai Szabhára mért légicsapást a Kadhafi-ellenes nyugati katonai koalíció légiereje a líbiai állami televízió szombat éjszakai híradása szerint. A katonai forrásra hivatkozó hivatalos líbiai tudósítás szerint a nyugati légicsapások célpontjai katonai és polgári körzetek voltak a Tripolitól, a fővárostól 750 kilométerre délre fekvő Szabhában. A líbiai állami televízió később arról is hírt adott, hogy Szirt kikötőváros is légitámadások célpontja volt.

10:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Támogatja a líbiai lázadókat az al-Azhar

Az Egyiptom és a muszlim világ legfőbb vallási tekintélyének számító kairói al-Azhar elítélte a nyugati katonai beavatkozást, de egyúttal közölte, támogatja a líbiai nép forradalmának jogos követeléseit. Az al-Azhar felszólította az elnyomó arab vezetőket, hogy távozzanak posztjaikról.

10:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Információk a letartóztatott újságírókról

A három Líbiában letartóztatott újságíró az al-Dzsazíra szerint az AFP egyik riportere és fotósa, illetve a Getty fotóügynökség egyik munkatársa. A csoport Tobrukból indult, és Adzsdabíjától pár tucat kilométerre fogták el őket, amikor belefutottak egy katonai konvojba.

10:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hatalmas az ünneplés a lázadók által elfoglalt Azsbadíjában

A felkelők azt állítják, hogy átvették az irányítást Adzsdábíja, a stratégiailag fontos olajváros felett. Adzsdábíját napok óta folyik a harc, de eddig nem bírtak Kadhafi erőivel a lázadók. Az AFP jelentése szerint a felkelők dudáló autókonvojjal gördültek be a stratégiailag fontos városba. Mindenki ünnepel, és miközben a levegőbe lövöldöznek, azt kiabálják, hogy "Isten hatalmas".

10:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Rádióüzenetben fenyegetik a líbiai flottát

Az amerikai légierő egyik gépe három nyleven sugároz figyelmeztető rádióüzenetet Líbia fölött, amelyben a kikötőkben horgonyzó líbiai hajókat fenyegeti - írja az al-Dzsazíra. Az üzenetet rögzítette egy Twitter-felhasználó, aki az internetre is feltöltötte az angol, francia és arab nyelvű figyelmeztetést (a rádióüzenetet itt hallgathatja meg). Eszerint a légierő azt üzeni a kikötőkben horgonyzó hajóknak, hogy a saját biztonságuk érdekében ne hagyják el a kikötőt, mert a Kadhafi-rezsim ellen hadműveleteket végző szövetségesek azonnal megsemmisítenék őket.

10:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Heteken belül térdre kényszerítik Kadhafit a francia külügyminiszter szerint

A koalíciós erők napokon vagy heteken belül megsemmisíthetik Moammer Kadhafi katonai erejét, erre nem lesz szükség hónapokra - közölte a Reuters szerint Alan Juppé francia külügyminiszter. A francia diplomata szerint az arab népek követeléseinek teljesülnie kell az egész régióban, Szaúd-Arábiát is beleértve, és a térségben észlelhető változások visszafordíthatatlanok.

10:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Behatoltak Kadhafi erői Bengáziba

A BBC egyik Bengáziban tartózkodó tudósítója a Kadhafihoz hű erők tankjait látta a lázadók fő központjának számító városban.

10:53
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Francia vadászgép bevetésre készülődik - kép

Forrás: REUTERS/ECPAD/Sebastien Dupont

10:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafiék kitartóan állítják, hogy életbe lépett a tűzszünet

"A tűzszünet valódi, hiteles és tartós. Már várjuk a tűzszüneti megfigyelőket" - modta Haled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes a BBC Radio 4-nek szombat reggel.

10:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kiégett katonai járművek szegélyezik az utakat

A BBC a Reuters jelentésére hivatkozva azt írja, hogy kiégett katonai járműveket látni a Bengáziba vezető úton a nyugatiak légi csapásai után. A hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, a járművek annyira össze vannak roncsolódva, hogy nehéz azonosítani őket, de néhány rakétaindító-állványnak tűnik.

10:56
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lepattannak a lázadók Kadhafi Azsdabíját védő erőiről

Nem fogynak a lelkes lázadó harcosok Bengáziban, akik a várostól 160 kilométerre délre fekvő Adzsdabíjához igyekeznek. A városnál azonban lassú a lázadók előrenyomulása. A rosszul felszerelt gyakorlatlan és szervezetlen csoportok nem bírnak a kormányerőkkel. A lázadók az Adzsdabíjától 25 kilométerre északra fekvő Zuvajtinában gyülekeznek, de ezt a települést is lövik Kadhafi erői.

10:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi állítólag házakat robbant fel

Kadhafi véletlenszerűen kijelölt épületeket robbantat fel Tripoliban, és azt állítja, hogy a nemzetközi haderő harci gépei bombázták le azokat - írja a Twitteren egy ChangeInLybia néven író líbiai aktivista.

11:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gyors hadjáratban bízik a francia hadsereg

A francia hadsereg vezérkari főnöke szerint a líbiai katonai akció csupán hetekig fog tartani - írja a BBC. Edouard Guillaud admirális egy rádióinterjúban azt mondta, reméli, hogy nem kell hónapokig hadakozni Afrikában: "Nem lesz olyan helyzet, amelyben a hadsereg ott ragad, mert a [líbiai helyzetet] nyilvánvalóan politikai eszközökkel kell megoldani" - mondta.

11:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lázadó zászló Líbia budapesti nagykövetségén

Kitűzték a líbiai felkelők által használt piros-fekete-zöld sávos zászlót Líbia budapesti nagykövetségére - jelentette az Index hétfő délelőtt. A nagykövetség előtt korábban több tüntetést is tartottak a líbiai felkelést támogató, Magyarországon élő líbiaiak (erről itt olvashat részletesen), és a nagykövetség dolgozói közül többen már akkor is kinyilvánították együttérzésüket a tüntetőkkel. Az [origo] munkatársai már bő egy hete is látták a zászlót a követségen. Szerettük volna megkérdezni a nagykövetséget, hogy ki tűzte ki a zászlót az épületre, és milyen kapcsolatban áll a képviselet jelenleg a líbiai rezsimmel, a nagykövetség telefonjait azonban hétfőn délelőtt senki nem vette fel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A követség épülete egy korábbi tüntetésen (a kép jobb szélén még a hivatalos zöld zászlók látszanak)

11:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felfegyverezné a líbiai ellenzéket az USA

A Washinton Post értesülése szerint az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják, hogy fegyvereket szállítsanak a líbiai ellenzéknek. A lap szombaton azt írta, hogy az amerikai kormányzat szerint a Líbia elleni nemzetközi katonai fellépésre feljogosító BT-határozat elég "rugalmas", megenged egy ilyen típusú segítséget. Döntés azonban még nem született. Franciaország támogatja a lázadók felfegyverzésének és kiképzésének ötletét.

11:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Már nem sokáig bírjuk így"

"Ez már az ötödik vagy hatodik egymást követő nap, hogy lövik a városunkat. Kórházunk tele van sérültekkel. Nincs több szabad ágyunk. A városban nincs világítás, tíz napja nincs semmilyen tájékoztatás, több mint egy hete víz sincs. És még mindig hevesen lőnek minket. A helyzet nagyon súlyos. A nemzetközi közösségnek felelősséget kell vállalnia. Tegnap óta 125 sérültet fogadtunk, köztük egy teljes négygyerekes családot, akik éppen menekülőben voltak, amikor rálőttek autójukra. Fogyóban vannak gyógyszereink és felszereléseink is. Már nem sokáig bírjuk így" - mondta a BBC-nek egy miszuratai orvos.

11:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sorra csatlakoznak az európai államok az akcióhoz

Norvégia után Lengyelország és Dánia is jelezte pénteken, hogy részt vállal a Kadhafihoz hű erők ellen, ENSZ felhatalmazással indítandó hadműveletekből. Lengyelország szállító repülőgépeket ajánlott, de csapásmérő erők küldését kizárta. A dán kormány még pénteken felhatalmazást fog kérni a parlament külügyi bizottságától, hogy többek között F-16-os vadászgépeket küldjön, ha szükség lesz rá - közölte Lene Espersen külügyminiszter. Korábban Kanada is jelezte részvételét.

11:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Katona Bengázinál - kép

Forrás: REUTERS/Goran Tomasevic
A konfliktusról a képre kattintva nézhet meg több fotót

11:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoliban töretlen Kadhafi támogatása

Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek továbbra is erős a támogatottsága a fővárosban - jelentette a Washington Post tudósítója. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ez a támogatás mennyire őszinte, de a Tripoliban tartózkodó újságíró szerint ott még a szövetséges bombázások hatodik napján is egyértelmű, hogy a Kadhafihoz hű emberek a lakosság jelentős részét teszik ki.

11:12
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet követel Kína

Azonnali tűzszünetre szólított fel Líbiában Kína - jelentette az AP. Egy kínai külügyi szóvivő azonnali tűzszünetet, és a konfliktus tárgyalásos rendezését szorgalmazta kedden. Kína volt az egyik az ENSZ BT öt tagja közül, akik tartózkodtak a Líbiai elleni légicsapásokat lehetővé tevő határozat megszavazásától.

11:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Törökország tűzszünetet és be nem avatkozást akar

Tűzszünetre szólított fel Líbiában Törökország. A török kormányfő hivatala közölte, ellenzi a nemzetközi beavatkozást, és a konfliktus békés rendezését szorgalmazta.

11:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Együttműködést követel Líbiától az ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn délelőtt felszólította a líbiai kormányt, hogy "teljes mértékben" tartsa be a múlt héten elfogadott ENSZ-határozatot a Líbia feletti légtérzárról. "A nemzetközi közösségnek egyetlen közös hangon kell megszólalnia, hogy véget vessen a líbiai harcoknak" - idézte a főtitkárt a BBC.

11:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ünnepelnek a lázadók Adzsdábijában

Forrás: AFP/Aris Messinis
A képre kattintva galéria nyílik

11:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Amerikában járt Kadhafi fia a felkelés kitörése előtt

Néhány héttel a líbiai felkelés kitörése előtt az Egyesült Államokban járt Kadhafi egyik fia - írja az AP hírügynökségre hivatkozva a Guardian. A lap szerint a 27 éves Khamis Kadhafi négy hetet töltött gyakornokként az AECOM nevű nagyvállalatnál, amelynek jelentős líbiai üzleti érdekeltségei vannak. A gyakorlat során Kadhafi fia meglátogatta többek között az amerikai légierő akadémiáját, több kikötővárost és katonai létesítményt is.

11:16
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Reggel indult Bengázi ostroma

Szombat kora reggel óta lövik Bengázit a Kadhafihoz hű katonák - közölte a BBC szerint egy líbiai ellenzéki szervezet. Azt állítják, hogy a város ellen ezekben a percekben is folyik a támadás.

11:18
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoli nyugodt a bombázások után

"Az éjjeli légi támadások ellenére reggel viszonylag nyugodt volt a hangulat Tripoliban" - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Allan Little szerint a közlekedés zavartalanul működik, de érezni a feszültséget a városban. A tudósító szerint a külföldi tudósítóknak szűk a mozgásterük, több szigorítást is életbe léptettek velük szemben a Kadhafi bázisának számító városban.

11:21
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

AZ ENSZ BT Líbiáról szavaz - kép

Forrás: AFP/Stan Honda

11:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kiszélesedő háborútól tart egy amerikai képviselő

Dennis Kucinich amerikai demokrata képviselő a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a líbiai légi csapások "könnyen kiválthatnak egy sokkal nagyobb háborút". Közölte: "A támadás valójában kísérlet a rezsim megváltoztatására anélkül, hogy a játszma vége belátható lenne, ezért elképzelhető, hogy a helyzet utat nyit Kelet-Líbiában az iszlamista szélsőségeseknek, akik ketté akarják szakítani az országot." Korábban Kadhafi kormánya is hasonlóan érvelt, amikor a líbiai felkelőket az al-Kaida szélsőségeseinek állította be, és arról beszélt, hogy a tüntetések polgárháborút szítanak, valamint ketté akarják osztani az országot. Az amerikai képviselő közölte: "Ami Líbiában folyik, az egy új rémálom kezdete".

11:26
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A légi csapások befejezését követeli Líbia

Haled Kaim líbiai helyettes külügyminiszter szerint a koalíciós erők éjszaka lebombáztak Tripoliban egy üzemanyagraktárt, ezenkívül Bengázi és Miszurata térségében található célpontokat. A diplomata elítélte a légi csapásokat, amelyek szerinte nem tesznek különbséget a civilek és a katonák között, és felszólított az akció azonnali befejezésére. "Ahhoz, hogy megkezdődhessen a nemzeti párbeszéd, és újra visszatérjen az élet a normális kerékvágásba, a légi csapásoknak azonnal véget kell vetni" - idézte a BBC.

11:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nem törte meg Kadhafi erőit az azsbadíjai légicsapás

Az éjszakai légi csapások ellenére a felkelők és a kormányerők közötti frontvonal továbbra is Azsbadíja városánál húzódik - jelentette a BBC tudósítója a frontról. A Kadhafihoz hű csapatok körülzárva tartják a várost, amelynek lakossága bent gyakorlatilag csapdába esett. A városban gyorsan fogy az élelem és a víz. A felkelő csapatok Bengázi irányából néhány kilométerre állomásoznak a várostól, de nem képesek bevenni, a kormányerők pedig pénteken is ágyúzták őket az állásaikból.

11:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Menekül a lakosság Bengáziból

Tüzérséggel és tankokkal támadják Kadhafi katonái Bengázi lakónegyedeit - állította az al-Dzsazírának a líbiai ideiglenes nemzeti tanács vezetője, Musztafa Abdul Dzsalil. Dzsalil szerint az emberek menekülőre fogták, "a várostól kelet felé húzódó út 160 kilométer hosszan tömve van rémült családokkal teli autókkal".

11:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akar háborút az olasz külügyminiszter

Franco Frattini olasz külügyminiszter közölte, hogy Olaszország szerint a Líbiában megkezdett szövetséges hadműveletnek "nem háborúnak kellene lennie" - jelentette a BBC az AFP-re hivatkozva. Olaszország jelenleg stratégiai jelentőségű légi bázisokkal segíti a Líbiai célpontok elleni műveleteket, és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök korábban azt is megemlítette, hogy "szükség esetén" olasz vadászgépek is részt vehetnek a Kadhafi elleni akciókban. Berlusconi és Kadhafi korábban szoros barátságot ápolt, erről itt olvashat részletesen.

11:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Etiópiában egyeztet a helyzetről Líbia

Líbiai küldöttekkel kezdtek tárgyalásokat az Afrikai Unió vezetői Etiópiában - jelentette az AFP. Az Addisz Ababa városában tartott találkozón az EU, az ENSZ és az Arab Liga képviselői is részt vesznek.

11:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi szerint állatok a koalíció tagjai

Moammer Kadhafi harcias beszédet mondott a líbiai állami tévében vasárnap délelőtt. Kadhafi többször is kijelentette, hogy harcolni fognak a nemzetközi koalíció ellen. Szerinte a líbiaiak egységesek, és mindenki kész a harcra. "El fogtok esni, ahogy Hitler és Mussolini is elesett" - mondta. A nemzetközi koalíció tagjait agresszívnak, állatoknak és bűnözőknek nevezte. Szerinte nincs joguk a szövetségeseknek megtámadni a líbiaiakat, akik szerinte "meg fogják nyerni a forradalmat".

Kadhafi többször elismételt olyan szófordulatokat, hogy győzni fognak, legyőzik a támadóikat, és hogy minden ember velük van.

11:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fegyveres bemondó a líbiai állami tévében

A Kadhafihoz hű líbiai állami televízió egyik bemondója automata fegyverrel jelent meg a stúdióban, és arról beszélt, hogy "utolsó csepp véréig" harcolni fog - jelentette a BBC.

11:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Bengázira zuhan egy lelőtt repülőgép - kép

Forrás: AFP
Kattintson a képre, galéria nyílik!

11:37
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szétlőtt utca Miszuratában - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sGjRwrj5FnS9KVvH


A pénteken készült felvétel kemény harcokról árulkodik Líbia harmadik legnagyobb városában.

11:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólag a lázadóké volt a lelőtt repülőgép

Bengázi kórházait elborítják a sebesültek, a rezsimellenes lázadóknak nincs elég fegyverük, hogy ellenálljanak Kadhafi erőinek, akik "úgy tűnik, új és erős fegyverekkel rendelkeznek" - mondta az al-Dzsazírának Musztafa Abdul Dzsalil, a líbiai ideiglenes nemzeti tanács vezetője. Dzsalil szerint ugyanakkor az a repülőgép, amelyet korábban lelőttek a város felett, a lázadóké volt.

11:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tüzérséget, bázist és fegyverraktárat is támadtak a franciák

A csütörtök éjszakai azsbadíjai légi csapásban a francia gépek megsemmisítettek egy tüzérségi üteget, egy katonai bázist és egy fegyverraktárat - jelentette be a francia vezérkari főnök a Guardian szerint. A légi erő Azsbadíja környékén kívül Líbia belső területein is támadott ellátó létesítményeket.

11:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia lezárta légterét

Líbia minden légi forgalom elől lezárta a légterét - jelentette az európai légiközlekedést irányító Eurocontrol. "A Máltáról származó legfrissebb hírek azt jelzik, hogy Tripoli (az ottani légiirányítás) nem fogad forgalmat" - idézte a Guardian.

11:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szerdától járőrőznek a NATO hadihajói Líbia partjainál

A NATO hadihajói szerdától kezdik járőrözésüket Líbia partjainál, feladatuk a Kadhafi rezsimjének szánt esetleges fegyverszállítmányok lefülelése.

11:43
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hét halott Miszuratában

Hét embert öltek meg Kadhafi csapatai vasárnap a lázadók kezén lévő Miszurata városában - jelentette hétfőn a lázadók egyik szóvivője a Reuters szerint.

11:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Rátámadtak Kadhafi hívei az ENSZ-főtitkárra

Kadhafi-párti tüntetők támadtak Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárra hétfőn a kairói Tahrír téren - jelentette az AFP. Az egyiptomi fővárosban az első hírek szerint mintegy 50 tüntető vette körbe az ENSZ vezetőjét, aki végül az Arab Liga közelben található központjába menekült.

11:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az ünneplés után szellemvárossá vált Adzsdábíja

Egy líbiai felkelő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Adzsdábíja, teljesen kiüresedett, szellemvárossá változott. "Most mindenhol csak holttesteket látni, és családokat, akik nem tudják, hogy mit csináljanak" - mondta az ellenzéki.

11:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Zintan ellen is folyik a támadás

A líbiai ideiglenes nemzeti tanács egyik szóvivője szerint az ország nyugati részében fekvő Zintant is lőtte Kadhafi tüzérsége - jelentette a BBC az al-Arabíja televízióra hivatkozva.

12:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A britek nem fontolgatják a szárazföldi csapatok bevetését

A brit pénzügyminiszter szerint a brit kormány jelenleg nem foglalkozik a szárazföldi erők bevetésével. George Osborne a BBC televízió politikai magazinműsorában úgy fogalmazott, hogy a pillanatnyi feladat az ENSZ akaratának a betartása. A hosszabb távú célokról azt mondta, Nagy-Britannia már korábban világossá tette, hogy Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, de ez nem része az ENSZ-határozatnak - tette hozzá. A líbiai népnek kell döntenie a saját sorsáról.

12:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólag lezuhant egy amerikai F15-ös

A brit Telegraph napilap szerint keddre virradó éjjel lezuhant egy amerikai F-15-ös harci gép Líbia felett. A gép roncsairól a brit lap helyszíni tudósítója adott hírt, aki szerint szerint üzemzavar miatt zuhant le, a pilóta katapultált, lázadók találtak rá, és biztonságban van. Az amerikai védelmi tárca egyelőre nem erősítette meg az értesülést.

12:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Civilek miatt szakította meg a bombázást a brit légierő

Félbeszakított egy légi csapást Líbiában a brit légierő, mert civilek is voltak a célterületen - közölte a brit Védelmi Minisztériumra hivatkozva a BBC. A minisztérium szerint Tornado típusú gépeik bombáztak volna líbiai célpontokat, és a küldetés megszakítása után visszatértek a légierő norfolki bázisára. William Hague brit külügyminiszter a BBC-nek azt mondta, hogy a szövetségesek a lehető legnagyobb figyelmet fordítják a civilek megkímélésére, "nem úgy, mint Kadhafi".

12:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók egyetlen harci gépét lőtték le a város felett

A lázadók szerint a szombaton Bengázi felett lelőtt repülőgép az övék volt, és Kadhafi erői lőtték le. A Guardian Bengáziban tartózkodó tudósítója szerint ez lehetett a lázadók egyetlen gépe.

12:11
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nyílt levélben üzent Obamának Kadhafi

"Az egész líbiai nép mellettem áll, és támogat, és készek meghalni értem... Az al-Kaidával állok szemben, te mit tennél?" - üzente Moammer Kadhafi Barack Obama amerikai elnökhöz intézett levelében, amelyet egy líbiai tisztviselő olvasott fel szombaton.

12:12
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Kadhafi-rezsim is elismeri az élő pajzs használatát

"Önkéntes" emberek százai vonultak a stratégiai jelentőségű líbiai célpontokhoz, hogy megvédjék azokat a szövetséges légi csapásoktól - jelentette a BBC szerint a líbiai állami tévé. Moammer Kadhafi líbiai vezető lebombázott palotájában egy líbiai kormányszóvivő is elismerte, hogy élő pajzsot használnak a kormányerők: "[a szövetségesek] tudják, hogy százak vannak itt, hogy önkéntes élő pajzsként megvédjék az épület" - mondta a szóvivő.

Líbiai felkelők közben azt jelentették, hogy Kadhafi csapatai élő pajzsnak használt civileket visznek be a korábban hevesen támadott Miszurata városába is. A BBC szakértői szerint az élő pajzs használata komoly problémát okozhat a szövetségeseknek, akik igyekeznek elkerülni minden civil áldozatot.

12:12
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: "Egy árva golyót sem lőnénk ki saját népünkre"

Az ENSZ-főtitkárnak és a francia elnöknek is üzent a líbiai vezető: "Líbia nem a tiétek... Nincs jogotok beavatkozni belső ügyeinkbe. Ez a mi országunk, nem a tiétek. Soha egy árva golyót sem lőnénk ki saját népünkre..."

12:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pénteken kiderül, Magyarország csatlakozik-e az akcióhoz

Még a pénteki napon adandó választ ígért a magyar Külügyminisztérium, amelyet többek között azzal a kérdéssel keresett meg az [origo], hogy Magyarország csatlakozik-e a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióhoz. Korábban a légtérzár fő támogatóin - Franciaországon és Nagy-Britannián - kívül az európai országok közül Norvégia, Dánia és Lengyelország is jelezte részvételi szándékát.

12:17
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

További líbiai híradások a civilek haláláról

A JANA hivatalos líbiai hírügynökség szerint az éjszakai, Tripoli-elleni koalíciós légi támadások "nagy számú" civil halálát okozták. A beszámoló szerint a nemzetközi légierő harci gépei utolsó támadásukban azokat a mentőcsapatokat támadták, amelyek a halottakat és a sérülteket próbálták meg kiszabadítani a romok alól - jelentette a BBC, amely szerint az állításokat nem lehet független forrásból megerősíteni. Eközben az állami al-Dzsamahiríja televízió olyan képsorokat mutat, amelyeken kórházi folyosók, sérültek, holttestekkel teli zsákok láthatók. Az állítás szerint az éjszakai légit támadások áldozatai.

12:18
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiáról egyeztet az EU

Egyeztetést fog tartani hétfőn a líbiai helyzetről az EU külügyi tanácsa - jelentette a BBC. A brüsszeli egyeztetésen részt vesz Catherine Ashton, az EU külügyi főtisztviselője is.

12:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fiának nevezte Obamát Kadhafi

További részleteket közölt az al-Dzsazíra Kadhafi Obamához intézett üzenetéből: "Fiunknak, a nagy tiszteletű Barack Huszein Obamának. Korábban már mondtam neked, hogy ha valaha Líbia és az Egyesült Államok háborúba keveredik, Isten bocsássa meg, de akkor is a fiamnak tekintelek..." Kadhafi szerint az al-Kaidával áll szemben, amely Algérián, Mauritánián és Malin keresztül szivárgott be országába. "Te mit tennél, ha azt látnád, hogy amerikai városokat kaparintanak a kezük közé fegyverrel? Te mit tennél? Hadd kövessem a példádat!"

12:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olaszország száműzné Kadhafit

Rendezési javaslatot tett a líbiai válság megoldására Franco Frattini olasz külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A római elképzelés szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök száműzetésbe vonulna. A La Repubblica című római baloldali lapnak nyilatkozva Frattini közölte: most, hogy sem Európa, sem az ENSZ nem tekinti elfogadható tárgyalópartnernek Kadhafit, nem lehet számításba venni olyan megoldást, hogy ő hatalmon maradjon. Mint mondta: még a Kadhafi-rezsimen belül is vannak olyan emberek, akik "ezen dolgoznak".

12:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi támogatói élő pajzsnak állnak - kép

Forrás: AFP/Mahmud Turkia
Kadhafi támogatója kiabál Tripoliban, a líbiai hatóságok állítása szerint a légi csapások áldozatainak temetésén (további képek a fotóra kattintva!)

12:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Amerikai F-15-ös felszállás előtt - kép

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Ilyen gép zuhant le keddre virradóra Líbia területén

12:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai lázadó - kép

Forrás: REUTERS
Kattintson a képre, galéria nyílik!

12:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak megerősítették, hogy lezuhant egy gépük

A US Africa Command (az USA afrikai parancsnoksága) megerősítette a BBC-nek, hogy keddre virradóra lezuhant egy amerikai harci gép Líbia területén. A gép személyzetének egyik tagját már megtalálták, a másikat még keresik. 

12:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

További részletek Kadhafi másik üzenetéből

"Nincs igazatok. Még bánni fogjátok, hogy belekeveredtetek ebbe, a mi országunkba. Soha nem lőnénk egy árva golyót sem saját népünkre, mindez az al-Kaida." Kadhafi szerint az ENSZ határozata nem érvényes, mivel nincs összhangban a más ország belügyeibe való be nem avatkozásra vonatkozó egyezménnyel. Ezt Nicholas Sarkozy francia elnöknek, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és David Cameron brit miniszterelnöknek címezte a líbiai vezető, és egy tisztviselője olvasta fel szombaton.

12:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia állítja, nem zárta be a légterét

Líbia azt állítja, nem zárta be légterét, de az ENSZ BT határozatát követően az Eurocontrol nem engedélyez az ország területét érintő repülési útvonalakat - közölte Twitter-csatornáján az Eurocontrol.

12:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi is célpont lehet a britek szerint

Moammer Kadhafi líbiai vezető likvidálása is egy "elképzelhető lehetőség", ha az akcióban civilek nem sérülnének meg - mondta a BBC Radió 5-nek Liam Fox brit védelmi miniszter. Korábban az USA tagadta, hogy a líbiai hadműveletekben Kadhafi is célponttá válhat, noha vasárnap éjjel a vezető palotáját is rakétatámadás érte. Robert Gates, az USA védelmi minisztere brit kollégájának bejelentésre reagálva közölte, hogy szerinte megosztaná a koalíciót, ha tovább bővítenék a katonai célokat, ráadásul "nem lenne bölcs" olyan célokat kitűzni, amelyek elérhetetlenek lehetnek. (al-Dzsazíra)

12:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptom napok óta felfegyverzi a líbiai lázadókat

Néhány napja fegyverszállítmányokat juttat a líbiai lázadóknak az egyiptomi hadsereg - jelentette a Wall Street Journal. A lap szerint mindez az USA tudomásával és jóváhagyásával történik, és elsősorban kézifegyverekről és lőszerekről van szó.

12:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Légi csapás Miszurata térségében

A nemzetközi erők két légi csapást hajtottak végre Miszurata térségében Kadhafi katonái ellen - jelentette a Reuters. A településen az elmúlt napokban nagyon súlyossá vált a helyzet: nincs áram, víz és más közszolgáltatások, a helyieket a korábbi beszámolók szerint Kadhafi orvlövészei és tankjai fenyegetik.

12:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Jól van a megtámadott ENSZ-főtitkár

Jól van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, akit a kairói Tahrír téren Kadhafi-párti tüntetők inzultáltak - közölte egy ENSZ-szóvivő. A Ban Ki Munt bekerítő tüntetők a szóvivő szerint azt skandálták, hogy "Le az USA-val!", majd "konfrontálódtak" a főtitkárral.  "Nem volt komoly incidens, a tüntetők ENSZ-ellenes jelszavakat nem kiabáltak, valószínűleg csak megpróbálták az üzenetüket az ENSZ-en keresztül eljuttatni a világhoz" - tette hozzá a szóvivő.

12:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanás okozta kráter a Tripolitól 10 kilométerre fekvő Buszetta bázison - kép

Forrás: AFP/Mahmud Turkia

12:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kora délután tanácskoznak Líbiáról Párizsban

Szombat délelőtt Párizsba utazott David Cameron brit miniszterelnök. Cameron ott találkozik Nicolas Sarkozy francia miniszterelnökkel, Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. A három politikus fél egykor tart rövid megbeszélést, amelyet egy óra múlva szélesebb körű tanácskozás követ az EU, az Afrikai Unió és az Arab Liga küldöttjeivel Líbia ügyében.

12:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Miszuratát éppen földig rombolják"

"Amíg mi beszélünk, Miszuratát éppen földig rombolják Kadhafi erői" - jelentette a CNN-nek egy lázadó a nyugat-líbiai nagyvárosból. A szemtanú szerint Líbia harmadik legnagyobb városában, hatalmas a pusztítás, amely hétfőn is folytatódott a rezsim által hirdetett tűzszünet ellenére.

12:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nagy robbanások Azsdabíja környékén

Feltehetően a nemzetközi erők gépei bombázzák Kadhafi Adzsdabíja közelében lévő csapatait. A Guardian helyszíni tudósítója repülőket látott a város felett körözni, majd robbanásokat hallott, és füstöt látott. A brit Telegraph helyszíni tudósítója szerint - aki először adott hírt a lezuhant amerikai F-15-ösről (lásd a 11.02-es bejegyzést) - azt állította a lázadók egyik vezetőjére hivatkozva, hogy a lázadók igyekeznek összehangolni katonai lépéseiket a koalíciós erők légi csapásaival, nehogy őket érje támadás.

12:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Négy halott Miszratában

Négy ember meghalt és legalább 70-en megsérültek a Miszratában, amely ellen péntek reggel támadást indítottak Kadhafi katonái az al-Arabíja szerint.

12:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tankok és orvlövészek Miszuratában

"Kadhafi tankokkal és orvlövészekkel terrorizálja a várost" - jelentette a CNN-nek nyilatkozó szemtanú Miszuratából. Szerinte a líbiai vezetőhöz hű csapatok a főutakon és a kisebb utcákban is lőnek az emberekre. A CNN jelezte, hogy nem tudja megerősíteni a szemtanú által közölt információkat, mivel saját tudósítója nem tartózkodik Miszuratában.

12:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A gyerekekért aggódik az UNICEF

A líbiai háborúban veszélyeztetett gyerekekért aggódik az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF. A szervezet arra szólította fel a konfliktus résztvevőit, hogy minden minden lehetséges eszközt vessenek be a civilek megvédées érdekében - idézi a közleményüket a Guardian.

12:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai külügyminiszter-helyettes nyilatkozik - kép

Forrás: MTI/EPA/Mohmed Messara
Haled Hadzsim líbiai külügyminiszter-helyettes nyilatkozik Tripoliban

12:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gyermekáldozatok Kadhafiék Miszurata elleni támadásában

Kedden legalább öt halálos áldozata volt a Miszurata elleni Kadhafi-barát támadásoknak, közöttük négy gyerek - mondta a BBC-nek egy orvos, aki a város egyik kórházában dolgozik. Az elkeseredett hangon beszélő orvos szerint a városban mindenfelé orvlövészek lesnek az emberekre, nem működnek az alapvető szolgáltatások, és Kadhafi erői folyamatosan ágyúzzák a települést.

13:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

India leállítaná a légi csapásokat

India a Líbia elleni légi csapások leállítását követeli - jelentette a BBC az AFP hírügynökségre hivatkozva. Irak kormánya viszont támogatásáról biztosította a nemzetközi hadműveletet, amely szerintük a líbiai emberek védelmére szolgál - írja az al-Dzsazíra.

13:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pénzt utalt az EU a líbiai háborút ellenző afrikaiaknak

265 000 eurót utalt át az EU az Afrikai Uniónak két nappal azelőtt, hogy az afrikai országok az EU, az ENSZ és az Arab Liga részvételével pénteken tanácskozást kezdtek - írja az al-Dzsazíra az ugandai Daily Monitor napilapra hivatkozva. A lap emlékeztet, hogy az Afrikai Unió korábban erősen kritizálta a Líbia elleni nemzetközi katonai beavatkozást, amelyet az EU egyes országai kezdeményeztek, és az unió egészében is támogatott. Az afrikaiaknak utalt pénznek hivatalosan nincs köze Líbiához, a pénzt egy négy éves projekt keretében utalták, amely "konfliktusmegelőző erőfeszítéseket" támogat Afrikában.

13:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb várost vettek be a felkelők

Tovább nyomulnak nyugat felé a líbiai felkelők, a BBC szerint Adzsdabíja kikötő megszerzése után harc nélkül sikerült bevenniük a partmenti Brega városát. Egy, felkelőktől származó jelentés szerint már sikerült a frontvonalat Udzsala város külső részéig kitolniuk.

13:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kétséges a NATO vezetése

Kétséges, hogy a NATO képes lesz megegyezni arról, hogy részt vegyen a líbiai katonai akcióban. Törökország ugyanis hevesen ellenzi a katonai beavatkozást, és nem akarja, hogy a NATO is csatlakozzon a katonai akcióhoz. A BBC szerint elképzelhető, hogy a NATO-nak csak egyes katonai irányítási képességét alkalmazzák, de a beavatkozást nem a szervezet irányítja majd. A BBC brit kormányzati forrásra hivatkozva az afganisztáni ISAF-hoz hasonlítja a várható részvételt.

13:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A légi csapás óta nem lövik Miszuratát Kadhafiék

A Reuterst idéző BBC szerint a délelőtti szövetséges légi csapásokat követően Kadhafi erőinek egyetlen tüzérségi ütege sem szólalt meg Miszurata térségében.

13:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Bombázzák Tripolit a líbiai tévé szerint

A líbiai al-Dzsamahiríja állami televízió szerint Tripoli Tadzsura negyedét dél körül ismét bombázni kezdték a szövetségesek - írja a BBC.

13:12
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Meglett a másik pilóta is

A BBC szerint megtalálták a keddre virradóra lezuhant amerikai gép másik pilótáját is.

13:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Összecsapások az Ajbadíjába vezető úton

Lázadókon ütöttek rajta Bengázitól délre Kadhafi csapatai - jelentette a Telegraph tudósítója. Az újságíró az elesett Adzsdabíja városába próbált eljutni, de vissza kellett fordulnia, mert az úton előtte kormányerők támadtak a lázadók állásaira. A harcokban négy felkelő elesett - jelentette. Adzsdabíja városában vélhetően továbbra is vannak bekerített lázadók, akiket csapdába ejtettek a Kadhafi-párti csapatok - írja az al-Dzsazíra.

13:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenre lőnek Miszratában Kadhafiék

Az al-Dzdsazíra katari hírtelevízió egy helyi lakos beszámolójára hivatkozva jelentette, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők továbbra is heves tűz alatt tartják a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszratát. A fegyveresek két irányból támadják a várost, és válogatás nélkül mindenre lőnek: lakóházak, mecsetek, kórházak is megrongálódtak, a mentők nem képesek elérni a sebesülteket.

13:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

20-30 kilométerről lövik Bengázit

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója szerint a bengázi lázadók készültek arra, hogy megtámadják őket, de nem számítottak arra, hogy ilyen heves lesz. A tudósító szerint a várost 20-30 kilométerről lövik tüzérséggel.

13:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hétfői videofelvétel a szétlőtt Miszuratából

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yxlNYFlOjpDbDsnx
13:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Csak Kadhafi emberei vannak az áldozatok között egy lázadó rádió szerint

A Szabad Líbia hangja nevű lázadó rádió kórházi forrásokra hivatkozva azt állítja a BBC szerint, hogy a helyi kórházakban csak a Kadhafihoz hű erőik embereit látták a sebesültek és az áldozatok között, lázadókat nem

13:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Politikai beavatkozást sürget Líbiában a francia védelmi miniszter

A katonai beavatkozásnak [Líbiában] semmi értelme, ha nem párosul politikai beavatkozással is - mondta a BBC szerint Gerard Longuet francia védelmi miniszter. A politikus közölte: "Azért történik a katonai beavatkozás, mert van egy politikai projektünk, amellyel egy másfajta jövőt fogunk építeni a líbiai népnek".

13:22
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Feltüzelte Kadhafi híveit Tripoli bombázása

A BBC szerint Tripoliban látható egységbe kovácsolta Moammer Kadhafi líbiai vezető híveit a külföldi bombázás. A brit közszolgálati televízió helyszíni tudósítója szerint hétfőn hatalmas tömegtüntetésen temették a bombázás áldozatait, az állami tévé szerint már több mint 60 ember halt meg a rakétatámadásokban. A tüntetők a helyszínen a BBC-nek azt mondták, hogy nagyon rossz ötlet volt a katonai beavatkozás, dühösek a szövetségesekre, és kiállnak Kadhafi mellett.

13:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kormánypárti áldozat - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz
Kattintson galériáért!

13:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólagos fejpénz a megölt lázadókért

A Libyan Youth Movement (líbiai ifjúsági mozgalom) azt írja a Twitteren, hogy egy Zintannál elfogott Kadhafi-hű fegyveres bevallotta, minden lelőtt ellenségért 600 líbiai dollárt (közel 100 ezer forint) kapnak.

13:26
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Médiaháború is folyik Líbiában

A líbiai állami tévé arról adott arról hírt, hogy Abdul Fatah Junusz, Kadhafi korábbi belügyminisztere, aki az elmúlt hetekben dezertált és átállt a lázadókhoz, visszatért Kadhafi mellé. Később azonban Musztafa Abdul Dzsalil, a líbiai ideiglenes nemzeti tanács vezetője tagadta ezt az információt - jelentette az al-Dzsazíra.

13:29
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Aggasztó a civilek helyzete az ENSZ szerint

Aggasztó a líbiai lakosság helyzete azokban a térségekben, ahol heves harcok folynak - figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája (OCHA). Az iroda szerint az elmúlt hetekben 336 ezer ember menekült el Líbiából, és legalább 80 ezer főre tehető a belső menekültek száma. Egyre nagyobb a gyógyszerhiány is - jelentette a BBC.

13:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai külügyminiszter-helyettes elismerte Adzsdábíja elvesztését

Khaled Kaim líbiai külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy a kormányerők elhagyták Adzsdábíját. Khaled Kaim mindezért a nemzetközi koalíciót tette felelősség.

Forrás: REUTERS/Finnbar O''Reilly
Felkelők Adzsdábíjában

 

13:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Üzemzavar miatt zuhant le az amerikai gép

Üzemzavar miatt zuhant le az amerikai légierő F-15-öse Líbia felett keddre virradó éjjel az USA Africa Command közleménye szerint. Mind a két pilótát kimentették, a baleset körülményeit vizsgálják. Az F-15E Strike Eagle a brit Lakenheath bázison állomásozott, utolsó bevetésére az olaszországi Aviano légi bázisról indult.

13:33
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Kadhafi a biztonság szimbóluma"

Kadhafi ezredes a biztonság szimbóluma Líbiában - mondta a BBC-nek Szalah, egy Tripoliban élő férfi, aki szerint a fővárosban nem akarják, hogy a keleti országrész lázadói kerüljenek hatalomra. "Három napja még más vélemények is voltak Tripoliban, de most már mindannyian kiállunk Líbia mellett. Ez nem Kadhafiról szól, ez egy háború, amelyet Líbia vív Franciaország, az USA és a britek ellen" - mondta. Szalah szerint ostoba ötlet volt Líbia bombázása, mert nincs semmi garancia arra, hogy nem lesznek civil áldozatok.

13:33
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Néhány légvédelmi ütegről megfeledkeztek

Bár a szövetségesek szerdán azt állították, hogy a koalíció ellenőrzése alá került a líbiai légtér, a BBC-nek az egyik olasz légi bázisról tudósító munkatársa szerint ezt átírják a szerda éjszakai újabb csapások. A szövetségesek éjjel ismét cirkálórakétákkal lőttek líbiai állásokat, vélhetőleg légvédelmi ágyúkat, ami a tudósító szerint arra utal, hogy ezekről korábban megfeledkeztek. A tudósító beszélt egy brit Tornado vadászgép pilótájával is, aki szerint a rakétatámadások után megszerzett légi fölénynek köszönhetően a gépek a jövőben alacsonyabban szállhatnak majd, és könnyebben azonosíthatják, illetve támadhatják Kadhafi tankjait.

13:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Terrorriadót fújt a líbiai merénylőktől tartó brit titkosszolgálat

Terrorcselekmények veszélyére figyelmeztette a NATO-tagállamokat a brit elhárítás a líbiai hadműveletek miatt. Brit lapok csütörtökön azt írták, hogy az MI5 megfigyelései szerint a Kadhafi-rezsim rejtőzködő ügynökei merényleteket tervezhetnek. A titkosszolgálat úgy sejti, hogy a líbiai vezetés ezzel bosszulná meg a nemzetközi katonai beavatkozást. Brit elhárítási források szerint fennáll az a veszély is, hogy a líbiai ügynökök megint kapcsolatba lépnek az észak-írországi szakadár milíciákkal.

13:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Adzsdabíjánál húzódik a frontvonal

Adzsdabíja határában, a várostól 9 kilométerre húzódik jelenleg a frontvonal a lázadók és a Kadhafihoz hű csapatok között - jelentette a Guardian helyszíni tudósítója. Chris McGreal szerint a Bengáziból nyugatra tartó lázadó csapatok 150 kilométert haladtak előre a légi csapások megkezdése óta, és a harci moráljuk is az egekbe szökött, mióta a koalíciós erők megkezdték a támadásaikat Kadhafi erői ellen.

13:41
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vendégmunkások ezrei ragadtak Miszuráta elesett kikötőjében

Miszurátai lakosok szerint humanitárius válság alakult ki a városban, miután Líbia harmadik legnagyobb városának kikötőjét megszállták a Kadhafi-párti csapatok - írja a Reuters. Több mint 6000 egyiptomi munkás, valamint családjaik várakoznak a kikötőben, ahol hajóval akartak kijutni az országból, de nem sikerült nekik - mondta egy szemtanú a hírügynökségnek.

13:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

" Senki nem segít rajtunk, csak isten"

"Európa és Amerika elárult minket. Egész éjjel hevesen lőttek ránk, és ők semmit sem tettek. Miért? Senki nem segít rajtunk, csak isten. A férfiak nem félnek meghalni, de vannak gyerekek és nők is odabenn, akik sírnak" - mondta a Reutersnek egy férfi Bengáziban. A férfi szerint nagy robbanás volt a lázadók kormánya, a líbiai ideiglenes nemzeti tanács épületénél.

13:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A kormányerőké Miszráta egy szemtanú szerint

Egy szemtanú szerint a Kadhafihoz hű kormányerők tankjai bevonultak Miszráta központjába - olvasható a BBC szerint, amely más forrásból nem tudta megerősíteni ezt az információt. A szemtanú szerint a tankok bevonulását megelőző harcokban legkevesebb tízen meghaltak és negyvenen megsebesültek.

13:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tankokkal lövik a lázadókat Ajbadíjánál

A Guardian tudósítója szerint a Bengáziból kiszorított kormánycsapatok Ajbadíjánál megvetették a lábukat, és sikerült megállítaniuk a lázadók előrenyomulását. A front túloldaláról tanklövedékek érték a lázadók állásait: ezek szerint a kormányerőknek még mindig vannak tankjai, és vélhetően rakétái is. A Guardian tudósítója szerint délelőtt repülőgépek hangját is lehetett hallani, de azok valószínűleg a szövetségesekhez tartoznak.

13:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Orvlövészek Miszratában

Legalább két embert öltek meg Kadhafi orvlövészei a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszratában. "Egyes házak tetején orvlövészek vannak, és mindenkire lőnek, akit csak látnak" - idézett a Guardian egy szemtanút. A várost korábban tüzérségi lövedékek is érték.

13:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Békekonvojt indítanának Bengáziba

"Békekonvojt" indítanának a líbiaiak Tripoliból Bengáziba - írta a Guardiannak emailben egy líbiai forrás. A meg nem nevezett személy szerint az ellenzék attól tart, hogy a konvoj Kadhafi trükkje lehet: ha ugyanis valóban békés tüntetők lesznek rajta, de út közben bajuk esik, akkor a lázadókat fogják érte hibáztatni. A felkelők attól is tartanak, hogy esetleg a békésnek álcázott konvoj kormánypárti katonákat vinne a lázadók kezén lévő Bengáziba.

13:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A parttól 250 kilométerre is bombáztak a szövetségesek

Egy légibázist is lebombáztak a koalíciós erők éjszaka - jelentette be egy francia katonai tisztviselő. Thierry Burkhard közölte, hogy a megtámadott bázis 250 kilométerre található Líbia partjaitól, ebben a támadásban merészkedtek a szövetségesek a legmélyebbre Líbia területén belül. A tiszt szerint a bombázásban nem haltak meg civilek.

13:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Borzalmas a helyzet" Miszrátában

"Nagyon, nagyon borzalmas a helyzet a városban" - mondta a BBC-nek a miszrátai felkelők szóvivője. Azt mondta, újra nagy erőkkel bombáznak a nemzetközi beavatkozás miatti szünet után. A szóvivő úgy tudja, a város központja teljesen szét van lőve. A BBC-nek közben több helyi lakos is azt mondta, hogy Kadhafi csapatai intenzíven támadják a várost.

13:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Brit vadászgépek szálltak fel Skóciában

Két brit Tornado vadászrepülőgép szállt fel a skóciai Lossiemouth támaszpontról. Azt nem tudni, hogy a gépek hova tartanak, de pótüzemanyag-tartályokkal voltak felszerelve, ami arra utal, hogy messzire repülnek - jelentette a BBC.

13:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Koalíciós vadászok lőhetik a tankokat a fronton

A gépek érkezése után robbanásokat lehetett hallani az ajbadíjai fronton, elképzelhető, hogy a szövetséges vadászgépek megtámadták Kadhafi tankjait. "Ha a koalíciós vadászgépek most az Ajbadíjában állomásozó csapatokra fókuszálnak, akkor azokra bizonyára hasonló sors vár, mint a Bengázi határáig jutó kormánycsapatokra, amelyeket jelentős pusztítás ért" - jelentette a Guardian riportere.

13:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elragadtatott tripoliak szemlélik a lebombázott tengerészeti bázist

Nagyszámú tripoli lakos bámészkodott kedden a város tengerpartján, ahol egy tengerészeti bázist értek feltehetően szövetséges légi csapások a Guardian helyszíni tudósítója szerint. A tudósító szerint mellbevágó volt a helyiek elragadtatása. "Nagyon-nagyon kevés információt tesznek közzé Líbiában a harmadik éjszaka tartó bombázások és rakétatámadások eredményéről, és azt hiszem, sok ember számára ez az első alkalom, hogy ilyet lát" - jelentette Tripoliból a Guardian tudósítója.

13:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Reggel harcok, jelenleg nyugalom van Bengáziban

Reggel több összecsapás is volt a felkelők központjának számító Bengázi határában - mondta több helyi lakos telefonon a BBC-nek. Egy Bengázi központjában élő férfi szerint jelenleg nem lehet hallani lövéseket, és nem lehet látni harcokat.

13:53
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Brit harci gép felszállása - kép

Forrás: REUTERS/Russell Cheyne
A fotóra kattintva galériába juthat

13:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 16 Tomahawk csapódott a líbiai célpontokba

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy 24 óra leforgása alatt 153 bevetésen vettek részt a nemzetközi koalíció gépei, és 16 Tomahawk manőverező robotrepülőgéppel is csapást mértek a célpontokra, így a kormányerők tüzérségi állásaira, gépesített egységeire, valamint parancsnoki és ellenőrző rendszerére.

13:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Visszacsábítaná az olajipari szakembereket Líbia

Sukri Hanem líbiai olajügyi miniszter szerint drasztikusan visszaesett a líbiai olajtermelés, mert a külföldi cégek kivonták munkatársaikat. Azt kérte a cégektől, hogy küldjék vissza szakembereiket, állítsák helyre a kitermelést, és azt ígérte, a kormány meghálálja.

13:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Rasz Lanuf is a felkelők kezén

A líbiai felkelők kezére került vasárnap Rasz Lanuf - jelentette az AFP francia hírügynökség. A várost - amely egyben jelentős olajterminál - március 12-én hódították vissza a Kadhafihoz hű erők. Rasz Lanuf 370 kilométerre nyugatra van Bengázitól, a felkelők keleti fellegvárától, és 210 kilométerre Adzsdábíja városától. A kormánypárti erők folyamatosan vonulnak vissza Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt felé.

Forrás: AFP/Aris Messinis
Rasz Lanuf határán őrködő felkelő - további képekért kattintson a fotóra!

13:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kilőtt és hátrahagyott tankok maradtak a frontvonalon

A Guardian tudósítója szerint az Adzsdabíjánál húzódó frontvonal környékén rengeteg kilőtt tank és páncélozott jármű látható. Az újságíró szerint mintegy féltucat teljesen érintetlen tankot is hátrahagytak a visszavonuló kormányerők, ami azt sugallja, hogy a szövetséges légi csapások elől menekültek, hátrahagyva a könnyű célpontnak számító páncélosokat.

14:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország nem száll be a líbiai akcióba

Nem lát olyan magyar katonai képességet Martonyi János külügyminiszter, amelyet fel lehetne használni a Líbia elleni esetleges akcióban. Ezt pénteken egy háttérbeszélgetésen mondta a diplomata, amelyről bővebben itt olvashat.

14:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Csalódottak a Bengáziból menekülők

Addig kell várnunk, amíg mindenkit legyilkol (Kadhafi)?" - kérdezte a Reuters munkatársától a Bengáziból családjával együtt menekülő Adel Manszura légiirányító. "Amikor hallottunk az ENSZ-határozatról, nagyon boldogak voltunk, és azt hittük, itt a szabadság, de most magunkra maradtunk a gyilkosokkal."

14:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szokatlanul csendesek a tripoli utcák

Szokatlanul csendesek az utcák, de a "feszült várakozás" érezhető a levegőben az ENSZ BT légtérzárra vonatkozó határozatát követően - jelentette a Guardian Tripoliban tartózkodó tudósítója. A városközpontot lezárták, feltehetően nagygyűlést szerveznek a Zöld térre, amely már most tele van a külföldi beavatkozást elítélő transzparensekkel.

14:04
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kaotikus a helyzet Azsdabíjánál

Megakadtak a lázadók Adzsdabíja határában, a front 24 órája nem mozdult - jelentette a helyszínről az al-Dzsazíra tudósítója. A városban feltehetően bennrekedtek Kadhafi erői, amelyekkel korábban a megadásról is szó volt, de ez csapdának bizonyult. A lázadók sokan vannak, de nincsenek nehézfegyvereik, csak pár RPG és kézifegyver. Nincs egymás közötti kommunikáció, nem működnek a mobilok, a tudósító szerint előőrsöket küldenek ki autókkal, akik visszatérve szóban adnak jelentést. - Kadhafinak fegyverei vannak, de nekünk elszántságunk - mondták az al-Dzsazíra tudósítójának. A kormányhoz hű erők tankokkal, rakétákkal lőnek vissza a város környékén lévő lázadókra, akik általában nem tudják, hogy egy-egy becsapódó lövedék kitől származik. A tudósító szerint a koalíciós repülőket hallani lehet, talán légi csapások is vannak.

14:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Civilek mészárlásáról adott hírt a líbiai tévé

A líbiai állami televízió azt jelentette, hogy a "gyarmatosító" nemzetközi koalíció erői civileket mészároltak le az Adzsdábíja elleni támadás során. A tévében kórházban fekvő nőket mutattak, akik a bejátszás szerint a szövetségesek célpontjai voltak Sabha városában.

14:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc géppel támadott az USA

Tizenkilenc amerikai repülőgép, azon belül három lopakodó vett részt egy hajnali támadásban - jelentette az AFP egy amerikai katonai szóvivőre hivatkozva.

14:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók Tripolit is bevennék a szövetségesek légi támogatásával

Bár a líbiai hadműveleteket végrehajtó koalíció szerint az akció célja a civilek megvédése, a lázadó harcosok egészen máshogy értelmezik a szövetséges légi csapásokat - jelentette a frontról Chris McGreal, a Guardian újságírója. A tudósító szerint a lázadók úgy érzik, hogy a francia légierő az ő harcukat támogatja, Kadhafi tankjainak kiiktatásával pedig kiegyenlítődött a küzdelem, így végre akár Tripolit is ostrom alá vehetik.

14:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kisebb ünneplés Bengáziban

Egy Kadhafi haderejétől megszerzett, zászlókat lengető ünneplő emberekkel teli tankról készült felvétel látható az al-Dzsazíra adásában.

14:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sorra érkeznek Párizsba a Líbia-csúcs résztvevői

Sorra fogadja Nicolas Sarkozy francia elnök az Élysée-palotában a délutáni Líbia-csúcstalálkozó résztvevőit. Az al-Dszazíra adásában éppen Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja volt látható. A megbeszélésen a Líbia elleni ENSZ-határozat érvényesítéséről lesz szó. A megbeszélésen a határozattal kritikus Németország és Törökország képviselője is jelen van.

14:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Belgium NATO-tagként menne Líbia ellen

Belgium készen áll arra, hogy részt vegyen egy Líbia elleni katonai akcióban a NATO keretein belül - jelentette a France24. Belgium F-16-osokat és egy fregattot küldene szükség esetén. Korábban Hollandia sem zárkózott el attól, hogy harci- és szállítógépeket küldjön.

14:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi hívei inzultálják az ENSZ-főtitkárt - kép

Forrás: AFP/Aris Messinis

14:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olaszország légibázist ajánlott fel

Olaszország felajánlotta, hogy a nemzetközi erők használhatják szicíliai légibázisát, jóllehet direkt közreműködést nem vállalnak az esetleges akcióban.

14:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi-katonánál talált gránátok - kép

Forrás: REUTERS/Goran Tomasevic
Kattintson a képre, galéria nyílik!

14:22
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A párizsi megbeszélések után várható az akció

David Cameron brit kormányfő Párizsba érkezve azonnal leült tárgyalni Nicolas Sarkozy francia elnökkel, majd csatlakozott hozzájuk Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Egy francia küldött azt mondta a BBC szerint, hogy pár órával a tanácskozás vége után már lehet valamiféle akcióra számítani.

14:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A RAF videofelvétele egy brit Typhoon felszállásáról

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=5SKAzYIqJ32sTtpt
14:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Párizsban szombaton tartanak csúcstalálkozót Líbiáról

David Cameron brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök szombaton tanácskoznak Líbia ügyéről Párizsban, a megbeszélésen várhatóan részt vesznek az EU, az Arab Liga és az Afrikai Unió küldöttei is - jelentette a BBC.

14:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs egyetértés Kadhafi megölésének lehetőségéről

Egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak brit és amerikai vezetők arról, hogy a szövetséges hadműveleteknek célja lehet-e Moammer Kadhafi líbiai vezető likvidálása. Liam Fox brit védelmi miniszter "elképzelhető lehetőségnek" nevezte Kadhafi likvidálását, és egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú brit katonai forrás is arról beszélt a Sky Newsnak, hogy a líbiai vezető "legitim katonai célpont". Vasárnap ugyanakkor Bill Gortney amerikai vezérkari főnök azt mondta: "Jelen pillanatban garantálni tudom, hogy [Kadhafi] nincs a célpontjaink között". Hétfőn délelőtt David Richards brit vezérkari főnök is azt mondta a BBC-nek, hogy Kadhafi "egyáltalán nem" célpontja a katonai akciónak, mert a megölésére a líbiai légtérzárról szóló ENSZ-határozat nem ad felhatalmazást.

14:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai harci gépek Bengázi közelében

A Kadhafihoz hű erők heves támadást indítottak az ország keleti felében, GóBengézi közelében a tengerparton fekvő az-Zuvajtina ellen - jelentette a BBC térségben tartózkodó tudósítója. Az Adzsabija és Bengázi között lévő várost megállás nélkül lövik, szemtanúk harci gépeket is láttak a város körül, a líbiai haditengerészet pedig állítólag támadó pozíciót vett fel a környező vizeken. A helyszíni beszámolók szerint a harcoknak több polgári áldozatuk is van.

14:27
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A franciák szerint egyhamar nem lesz vége a líbiai harcoknak

A nyugati országok kormányai azt remélik, hogy az egy héttel ezelőtt elindított légi támadások a Kadhafi-ellenes erők javára billentik el az erőegyensúlyt. Franciaország szerint a konfliktus nem mostanában ér véget, hosszú hetekig is eltarthatnak a légi csapások. A NATO 90 napra vette át a műveletek irányításának és összehangolásának feladatát, de szükség esetén ez az időtartam meghosszabbítható vagy lerövidíthető.
14:29
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gazdasági szankciókat vezet be az EU

Újabb Líbia elleni gazdasági szankciókról állapodott meg az Európai Unió - jelentette az AFP hírügynökség egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva. A hírügynökség szerint a szankciók egyes személyeket és gazdasági társaságokat is érinteni fognak.

14:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kuvait és Jordánia is csatlakozik a koalícióhoz

Kuvait és Jordánia logisztikai segítséget nyújt a nemzetközi akcióhoz - közölte a BBC szerint David Cameron brit kormányfő.

14:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Spanyolország légibázisokat és haderőt ajánlott fel

Két katonai bázist ajánlott fel Spanyolország a NATO számára az AFP szerint. Carme Chacon védelmi miniszter szerint ezen kívül légi és haditengerészeti egységeket is küldenek.

14:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felnyomja az olaj árát a konfliktus

A líbiai válságnak köszönhetően jelentősen, hordónként két dollárral emelkedett az olaj ára - jelentette a CNN.

14:34
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai menekültek értek partot Olaszországban

Olaszország szerint mintegy 200 líbiai menekült érkezett csónakon Szicíliába - írja az AP hírügynökségre hivatkozva a BBC. Ez a menekültek első hulláma azóta, hogy Líbiában kirobbantak a harcok. A líbiai kormány korábban együttműködött Olaszországgal, hogy megakadályozza az illegális bevándorlást, de már a forrongások kezdetén azzal fenyegetőzött, hogy a továbbiakban nem segít visszatartani a menekülteket, ha az EU beavatkozik a belügyeibe.

14:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Harcok Bengázinál - kép

Forrás: REUTERS/Goran Tomasevic
Több képért a háborúról kattintson a fotóra!

14:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A külföldnek szólt a tűzszüneti ígéret

A líbiai állami televízióban egy szóval sem említették azt a tűzszünetet, amelyet pénteken jelentett be Músza Kussza líbiai külügyminiszter - jelentette az al-Dzsazíra. A tévé szerint úgy tűnik, a bejelentés csak a külföldnek szólt.

14:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet hirdetett a líbiai külügyminiszter

Músza Kussza szerint mint ENSZ-tagállam mindent megtesznek, hogy betartsák az ENSZ-határozatot, és azonnali tűzszünetet hirdetett. Bővebben hamarosan.

14:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tűzszünetre szólított fel a pápa

A líbiai harcokba sodródott felek közötti párbeszéd azonnali megkezdésére és tűzszünetre szólított fel vasárnap a pápa szokásos Úrangyala imádsága után. XVI. Benedek közölte, hogy a Líbiából érkező drámai hírek egyre fokozzák a polgári lakosság iránti aggodalmát. Úgy vélte, a diplomácia minden eszközét be kell vetni, és a megbékélésre irányuló óhaj leghalványabb jelét is támogatni kell.

14:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hadihajókat küldenek a törökök

A Líbia elleni katonai akciót ellenző Törökország tengeralattjáróval és hadihajókkal vesz részt a Líbia elleni fegyverembargó betartatásában a NATO egyik vezetője szerint. A nagyrészt haditengerészeti akció szerdán indul, a cél, hogy megakadályozzák, hogy Kadhafi rezsimje fegyverekhez jusson.

14:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Músza Kussza: Megsértették Líbia nemzeti szuverenitását.

Líbia mint az ENSZ tagja igyekszik tartani magát a határozathoz - közölte Tripoliban tartott sajtóértekezletén Kussza. "Megértettük, hogy a határozat célja a polgári lakosság megóvása." A diplomata egyúttal párbeszédre szólított fel . "Országom nagyon komolyan veszi a líbiai nép gazdasági, emberi jogi társadalmi fejlődését" - mondta, ugyanakkor kritizálta is a határozatot: "Sajnálatunkat fejezzük ki a líbiai nemzet ellen irányuló határozatban foglaltak miatt, mint például a légtérzár, amely nagyban növeli a líbiai nép szenvedéseit." Kussza szerint a civileket ki kellett volna hagyni a határozatból, és elítélte a líbiai befektetések és vagyonok befagyasztását is. A diplomata szerint a határozatban ok nélkül szerepel a katonai erő alkalmazásának lehetősége, és sérti Líbia nemzeti szuverenitását.

14:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Videó a Bengázi felett lelőtt vadászgépről

A Guardian videóján látható, amint lelövik a Bengázi felett szombaton megjelent repülőgépet. A gépről utóbb kiderült, hogy a lázadók kezében volt, és Kadhafi katonái lőtték le. Azt nem tudni, hogy a pilótával mi történt. A videón a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszratában készült felvételek is láthatók.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=q0uPHXCAoFz7YbWX
14:43
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi fiának halálhíre terjed Líbiában

Meg nem erősített hírek szerint súlyos sérülést szenvedett a múlt héten Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, miután egy lázadó repülőgép becsapódott az épületbe, amelyben tartózkodott. Az iráni Press TV szerint Kadhafi fia egy kórházban haldoklik. Az al-Manara líbiai magántelevízió szerint Kadhafi legfiatalabb fiáról, Kamiszról van szó, aki a Kamisz Brigád nevű elit alakulat vezetője. A tévé úgy tudja, hogy a legfiatalabb Kadhafi vasárnap belehalt a sérüléseibe.

14:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet követel Oroszország

Azonnali tűzszünetet és az erőszakos cselekmények beszüntetését követelte kedden Anatolij Szerdukov orosz védelmi miniszter. Szerdukov előzőleg amerikai kollégájával, Robert Gatesszel tanácskozott Moszkvában. Az orosz miniszter szerint csak a tűzszünet és a tárgyalás biztosíthatja a polgári lakosság épségét.

14:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Etiópiában próbálnak egyeztetni a felkelők Kadhafi küldötteivel

Egy átmeneti időszak után demokratikus választásokkal szeretné konszolidálni Líbiát az Afrikai Unió, amely az etiópiai Addis Ababa városában tart konferenciát a helyzetről - írja az AP-re hivatkozva a Guardian. Az ülés megnyitóján Jean Ping, az Afrikai Unió elnöke azt mondta, hogy szerinte van lehetőség konszenzusra a kormány és a lázadók között, de ehhez politikai reformokra van szükség, mert - mint fogalmazott - "jogosak a líbiai nép követelései". Az egyeztetésen az Afrikai Unió képviselői mellett a líbiai kormány és a líbiai felkelők képviselői, valamint az EU, az ENSZ és az Arab Liga képviselői is jelen vannak.

14:51
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Bengázi közelében zuhant le az amerikai F-15-ös

Bengázitól egyórányi autóútra, egy virágos mezőn talált rá a brit Telegraph tudósítója a keddre virradóra líbiai területen lezuhant amerikai F-15-ösre, miután kapott egy fülest. A katapultált és egy közeli legelőn földet ért pilóta a tudósító szerint felemelt kézzel várta a közeledő fegyvereseket. "Megöleltem, és azt mondtam, ne féljen, barátok vagyunk" - mondta neki az egyik lázadó fegyveres, aki megtalálta a pilótát. A fegyveresek sorban álltak, hogy kezet rázhassanak vele - írta a Telegraph.

14:51
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elhibázott keresztes háborúról beszél Putyin

"Kadhafi rezsimje nem tesz eleget a demokratikus követelményeknek, de ez még nem igazol egy katonai beavatkozást" - közölte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Putyin a BBC szerint elítélte a katonai akciót engedélyező ENSZ-határozatot, amely szerinte "középkori keresztes háborúkra való felhívásokra emlékeztet". "A határozat hiányos és elhibázott, mert minden eszközt megenged" - mondta a kormányfő egy ballisztikus rakétákat gyártó orosz üzemben tett látogatásán. Putyin ezzel gyakorlatilag Kadhafi szavait ismételte meg, aki a támadások napján tévébeszédben nevezte "Líbia elleni keresztes háborúnak" a szövetségesek támadását.

14:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Legalább 26 halott Bengáziban

Az al-Dzsazíra jelentése szerint 26 halottról és 40 sebesültről számoltak be a Bengáziban található Dzsala kórházból, akik a várost ért tüzérségi támadás során vesztették életüket vagy sérültek meg.

14:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sok sikert kívánnak, de kimaradnak a németek

"Sok sikert kívánunk szövetségeseinknek, hiszen ugyanazt a politikai célt akarjuk elérni" - mondta a Spiegel című lap információi szerint Angela Merkel német kancellár a kereszténydemokrata frakció pénteki ülésén. A kancellár az ülés egyik résztvevője szerint úgy véli, a repülési tilalom bevezetése és a Líbia elleni esetleges katonai akció "nem száz százalékig átgondolt". Guido Westerwelle külügyminiszter korábban úgy fogalmazott: "Jelentős veszélyei és kockázatai" vannak az akciónak.

14:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lezuhant F-15-ös - kép

Forrás: REUTERS/Suhaib Salem

14:57
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megkerültek az elfogott amerikai újságírók

Elengedték a New York Times Líbiában őrizetbe vett újságíróit - közölte a tekintélyes amerikai napilap. A négy tudósítót Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai fogták el, és Adzsdabíja városában tartották őket fogva, ahol jelenleg is harcok folynak a felkelők és a kormányerők között. A négy újságíró az egyiptomi-líbiai határon át lépett be az országba érvényes vízum nélkül, a lap múlt kedden veszítette el velük a kapcsolatot.

14:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók szerint kiűzték Bengáziból Kadhafi erőit

Kiűzték a Bengáziba behatoló kormányerőket - állította a Reutersnek a Kadhafi-ellenes lázadók egyik szóvivője, Naszr al-Kikili. "Négy tankot foglaltunk el Bengáziban. A lázadó erők kiverték Kadhafi erőit Bengáziból, és a város nyugati kapujánál küzdenek a kormánycsapatokkal." Korábban több százan ünnepelték az utcákon a sikert.

15:04
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megvannak a New York Times eltűnt újságírói

Líbiai őrizetben van a New York Times négy újságírója, akik a napokban tűntek el az országban. Erről Szejf al-Iszlám Kadhafi számolt be egy az ABC Newsnak adott interjúban. Moammer Kadhafi líbiai vezető fia azt mondta, az egyik újságírót pénteken szabadon engedik, de a New York Times szerint líbiai tisztviselők jelezték, a többieket is elengedik.

Forrás: REUTERS/Paul Conroy
Kormánygépek bombatámadása elől futó újságírók, köztük a New York Times megkerült két fotósa, Tyler Hicks (jobbra szemüvegben) és Lynsyey Addario (a kép szélén balra) - további képekért kattintson a fotóra!

15:04
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egymillió embert fegyverezne föl Kadhafi

Több mint egymillió embernek oszt ki a kormányzat fegyvereket néhány órán belül - közölte a Reuters a líbiai állami hírügynökségre hivatkozva.

15:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Visszavonulnak a lázadók Azsdabíja alól

A Guardian szerint a lázadók visszavonulóban vannak Adzsdabíja alól, ahol heves aknavetőtűzzel szembesültek.

15:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai tévé szerint Kadhafi zászlaja leng Bengázi házain

Líbia zöld színű nemzeti zászlóját vonták fel Bengázi legtöbb negyedében - állítja a líbiai állami televízió. A lázadás kezdete óta a lázadók jelképe a régi líbiai - vörös, fekete, zöld színű - zászló - jelentette a BBC.

15:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Charles de Gaulle megindult Líbia felé

A francia hadiflotta zászlóshajója, a Toulonban állomásozó Charles de Gaulle anyahajó vasárnap elhagyta a kikötőt, és elindult Líbia felé - jelentette az AFP.

Forrás: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
A képre kattintva nézhet meg további fotókat a líbiai háborúról

15:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ajbadíja kapujában a felkelők

Adzsadíjában a lázadók elfoglalták a város keleti kapuját - jelentette az al-Dzsazíra tudósítója a helyszínről. A Bengázitól délre található városban húzódik jelenleg a lázadók és a kormányerők közötti frontvonal, miután a légi támogatással a felkelők 150 kilométerre visszanyomták Kadhafi csapatait. A BBC Tobrukban tartózkodó tudósítója ugyanakkor olyan híreket kapott, hogy a városnál még a szövetséges légierő segítségével is megtorpant az előrenyomulás, és a gyengén felfegyverzett, szervezetlen felkelők nem képesek bevenni a várost.

15:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Adzsdábíja lakói szerint Kadhafi erői támadták őket

Adzsdábíja lakói bevallották, hogy kegyetlenkedtek velük Kadhafi erői. Egy 34 éves férfi az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a tankok folyamatosan lőtték a házaikat. "Nem tudtam kimozdulni a házból napokig, nem volt víz, üzemanyag, és semmilyen kommunikációs lehetőség sem - mondta a férfi.
15:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fenntartással fogadták a líbiai bejelentést

Franciaország kétkedve fogadta a líbiai külügyminiszter pénteki bejelentését az azonnali tűzszünetről, a külügyminisztérium közölte, a líbiai fenyegetés nem változott. David Cameron brit miniszterelnök a BBC-nek pedig azt mondta, a líbiai rezsimet nem a szavai, hanem a tettei alapján kell megítélni. Az al-Dzsazíra Tripoliban tartózkodó tudósítója szerint Kadhafiék csak időt próbálnak nyerni, mivel meglepte őket a szokatlan nemzetközi egyetértés.

15:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Politikai megoldáson dolgoznak Sarkozyék is

Párizs és London közösen dolgozik egy "politikai és diplomáciai megoldáson", amely rendezheti a líbiai krízist - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök a BBC szerint.

15:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Keményen támadnak a felkelők Miszuratában

A líbiai ellenzéki mozgalom twitteren közölte, hogy a felkelők "nagyon-nagyon komoly támadást intéztek" Miszurata városánál, és úgy tűnik, sikerül megfutamítaniuk a kormányerőket. Egy másik ellenzéki aktivista ugyanakkor azt írta, hogy két busznyi katona és 11 tank érkezett a városba, akik mészárlásra készülnek.

15:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Mégis meg szabad ölni Kadhafit a britek szerint

A brit kormány szerint mégis meg lehet ölni Kadhafit, ha szükséges - jelentette a BBC kormányzati forrásokra hivatkozva. A brit vezérkari főnök nem sokkal korábban azt mondta, hogy az ENSZ légtérzárról szóló határozata a líbiai vezető megölésére nem ad felhatalmazást, a kormány azonban úgy véli, hogy a tábornok téved. A BBC forrásai szerint jogszerű Kadhafi likvidálása, ha a vezető veszélyezteti a civil lakosságot. Az ENSZ-határozat azt mondja ki, hogy a civil lakosság védelmére minden eszköz bevethető.

15:21
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

NATO-hajók biztosítják majd a líbiai fegyverembargót

A NATO-ba delegált nagykövetek megállapodtak, hogy a katonai szövetség hadihajói segítenek majd betartatni az ENSZ által Líbiában bevezetett fegyverembargót - írja a BBC brüsszeli diplomatákra hivatkozva. A NATO-diplomaták jelenleg arról tárgyalnak, hogy ki vegye át a líbiai katonai akció parancsnokságát, ha az USA ígéretéhez híven lemond a hadművelet vezetéséről.

15:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók szerint visszaverték Kadhafi katonáit Miszratánál

Lázadó harcosok beszámolója szerint visszaverték Kadhafi katonáit, akik Miszratát támadták pénteken - jelentette a Frace24 a Reutersre hivatkozva.

15:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Dán F-16-osok Szicíliában

Hat dán F-16-os landolt kora délután a szicíliai Sigonella légibázison - jelentette be a dán légierő az al-Dzsazíra szerint.

15:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Algéria szerint aránytalan a líbiai bombázás

Murad Medelcsi algériai külügyminiszter szerint a Líbiában végrehajtott légi csapások aránytalan akciók voltak, amelyek azzal fenyegetnek, hogy tovább mélyül a válság az észak-afrikai országban.

15:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Orvlövészek Miszuratában

Negyedik napja folyamatosan lövik a várost Kadhafi erői - állítja a BBC szerint egy miszuratai lázadó szóvivő. A városközpontot és a főutcát teljesen lerombolták, utóbbi ugyanakkor a kormányerők ellenőrzése alatt van, és így biztosítva van az utánpótlásuk. A szóvivő szerint Kadhafiék több mint 200 orvlövészt küldtek szét a városban, akik minden irányban lőnek. "Csapataink megpróbálnak ellenállni nekik, és legyűrni őket, de nem bírunk elsöprő tűzerejükkel."

15:27
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kacsa lehet Kadhafi haldokló fiának híre

Korábban több hírcsatorna is arról számolt be (lásd a 13.43-as bejegyzést), hogy Kadhafi legfiatalabb fia haldoklik, miután megsérült, amikor egy harci repülő rázuhant a diktátor tripoli bázisára, a Bab al-Aziziára. A Guardian egyik munkatársa azonban az állítólagos légi baleset idején a közelben tartózkodott, és azt mondta, akkor nem zuhant le semmilyen repülőgép.

15:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fél négyig tarthat a párizsi Líbia-csúcs

A BBC szerint várhatóan délután fél négyig tart a párizsi csúcstalálkozó, ahol a líbiai katonai beavatkozásról tárgyalnak a résztvevők - az EU-tagállamok, az Afrikai Unió, az Arab Liga és az USA küldöttei. A brit miniszterelnöki hivatal szerint a tanácskozáson a csütörtöki ENSZ-határozat érvényesítéséhez szükséges gyakorlati lépésekről van szó.

15:32
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafit ünneplő nők - kép

Forrás: AFP
Még több képért kattintson!

15:33
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lázadó gépek Kadhafi katonáit bombázzák egy lázadó rádió szerint

Az al-Baidából sugárzó Líbia Szabad Hangja nevű ellenzéki rádió azt jelentette az ideiglenes nemzeti tanácsra hivatkozva, hogy a lázadók a birtokukban lévő harci gépekkel Kadhafihoz hű erőket bombázták.

15:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megrázó történet egy megerőszakolt asszonyról

Az AP hírügynökség megrázó történetet közölt egy líbiai nőről, aki vérző combbal, az arcán sebhelyekkel rontott be egy tripoli hotelbe, hogy elmondja a külföldi tudósítóknak, Kadhafi katonái az egyik városi ellenőrző pontnál megerőszakolták. A szálloda egyik pincérnője felmutatott egy kést, és árulónak nevezte a kiabáló asszonyt. Közben az állami felügyelők elkezdték kivonszolni az asszonyt a szállodából, de folyamatosan tolták vissza az újságírókat a hotelbe, hogy ne vegyék fel a történtetek.

15:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Heves harcok Líbiában - kép

Forrás: REUTERS
A háborúról készült képeinket a fotóra kattintva nézheti meg 

15:37
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Törökország is kész részt venni a katonai akcióban

Az al-Arabíja jelentése szerint Törökország is kész részt venni egy esetleges Líbia elleni katonai akcióban, egészen addig, amíg nem lesz belőle egy újabb Irak.

15:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Török kommunisták a líbiai akció ellen - kép

Forrás: AFP/Adem Altan

15:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Élelmiszerhiányról és gyógyszerhiányról beszél az ENSZ

Nagyon nehéz helyzetben vannak a Líbiába humanitárius segélykonvojt küldő szervezetek, mert nagyon kevés hír van arról, hogy mi a helyzet az országban - közölte az ENSZ genfi sajtótájékoztatóján. A világszervezet élelmezésügyi részlege úgy tudja, hogy hiány van az alapvető élelmiszerekből, és a harcok által érintett területeken bezártak az üzletek, máshol pedig rohamosan nő az élelmiszerek ára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig azt jelentette, hogy fogynak a gyógyszerkészletek is az országban - írja a BBC. A segélyszervezetek szerdán szeretnének segélykonvojt bejuttatni az országba, de ez a biztonsági helyzettől függ.

15:43
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Este ülésezik az ENSZ BT

Hétfőn este a líbiai fejleményekről tanácskozik az ENSZ Biztonsági Tanácsa - jelentette a brit Guardian. Brüsszelben hétfő délután az uniós külügyminiszterek vitatják meg a helyzetet.

15:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kanadának két nap kell, hogy gépei felkészüljenek a bevetésre

Kanada bejelentette, támogatja a Líbia elleni katonai akciót, harci gépei már a térségben vannak, de két napra lesz szükségük, hogy felkészüljenek a bevetésre - jelentette a Reuters.

15:47
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadókat nem érdekli a tűzszünet

"Nem fontos számunkra" - az AFP szerint így reagáltak a Kadhafi-ellenes lázadók a kormány tűzszüneti ígéretére, de úgy tűnik, ez a kormánynak sem olyan fontos. A Reuters egy miszratai orvosra hivatkozva közölte, hogy a város elleni támadások pénteken délután is folytatódtak. Az orvos szerint a nap folyamán zajló harcokban legalább 25 ember vesztette életét. Egy helyi forrás a BBC-nek is megerősítette, hogy miközben a külügyminiszter a tűzszünetről beszélt Tripoliban, Miszratában heves harcok dúltak a lázadók és a kormányerők között.

15:47
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megvalósult a légtérzár

Megvalósult a légtérzár, és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál - jelentette ki vasárnap Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke.

15:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tizennégy cirkálórakétát lőttek ki Líbiára szerda éjjel

Összesen 14 Tomahawk cirkálórakétát lőttek ki a szövetséges erők Líbiára szerda éjszaka - közölte az US Africa Command (az USA haderejének afrikai parancsnoksága) a BBC szerint.

15:51
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tízezreket tartóztattak le Tripoliban

"Nem túlzok, ha azt mondom, több tízezer fiatalt tartóztattak le. Még csak közel sem állhatunk egymáshoz, ha három-négy ember több percen át beszélget, az nagyon veszélyes" - mondta a BBC-nek egy fiatal Tripoliból.

15:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugat-Líbia sem kér már Kadhafiból

A Líbia nyugati felében élők is nagyon szeretnének megszabadulni Kadhafitól - írta a BBC-nek egy Závijából származó líbiai férfi, Haled. A férfi szerint mindenkit tudja, hogy ennek ára lesz, és meg is fizetik majd. Szerinte csak azért nem lehet látni Kadhafi-ellenes tiltakozásokat, mert körbevették őket a líbiai vezető katonái, akik bárkire rálőnek az utcákon, vagy elhurcolják őket otthonukból, és orvlövészeket ültetnek a házak tetejére. "Ne hagyják magára a líbiai népet Kadhafi szokásos propagandája miatt" - kérte a férfi, aki szerint a Kadhafi mellet tüntető néhány száz embert vagy megfélemlítették szeretteik túszul ejtésével, vagy pedig a rezsimhez hű gonosztevők.

15:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO felgyorsította a katonai előkészületeket

Felgyorsította az esetleges líbiai katonai akció előkészületeit a NATO - közölte a szervezet egyik szóvivője, de közölte, arról még nincs döntés, hogy egyáltalán beavatkozzanak-e a konfliktusba.

15:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Arab harci gépek is csatlakoznak a líbiai akcióhoz

Két Mirage 2000-es vadászgép és egy C-17-es teherszállító repülőgép indult el Katarból Kréta felé. A gépek az AP hírügynökség jelentése szerint feltehetően a Líbia feletti légtérzár érvényesítésében vesznek majd részt, elsőként az arab államok közül. A gépek az odaúton leszálltak Cipruson is, hogy üzemanyagot vegyenek fel.

15:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Légi utántöltő repülőgépek Franciaországban - kép

Forrás: AFP
Több képért kattintson a fotóra!

15:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hamar véget érhet a beavatkozás

A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a rezsim fenyegeti a civil lakosságot, de szárazföldi erők bevetéséről továbbra sincs szó - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit védelmi miniszter. Liam Fox a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a brit kormány Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, és "Líbia számára is ez lenne a legjobb megoldás", de a jelenlegi katonai akció sikerét az jelenti majd, ha a lakosság "nyugodtan alhat" éjszakánként, annak tudatában, hogy gyermekeit "nem fenyegeti egy ördögi rezsim". Fox szerint ha a líbiai rendszer felhagy a polgári lakosság elleni támadásokkal, és felismeri, hogy a konfliktus nem zárulhat számára katonai sikerrel, akkor a beavatkozás "viszonylag gyorsan" véget érhet.

15:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Zintant is lövik Kadhafi katonái

A Líbia nyugati határán fekvő Zintanból jelentkezett egy svájci újságíró az al-Dzsazíra élő adásában. A férfi szerint Kadhafinak a településtől két kilométerre lévő ütegei jelenleg is lövik a várost, semmi nyoma a tűzszünetnek, de a nyugati harci repülőgépeket sem látták arrafelé. Az újságíró szerint a helyi Kadhafi-ellenes erők úgy érzik, egyedül hagyták őket, pedig nagyon számítanak a nemzetközi erők segítségére.

15:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy líbiai katonai gépet

Lelőtt egy líbiai katonai gépet egy francia harci gép - jelentette az ABC News amerikai hírtelevízió. Az egymotoros gépet a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszuráta térségében lőtték le.

15:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszratában visszaverték Kadhafi katonáit

A lázadók szerint visszaverték Kadhafi katonáinak támadását a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszratában. A lázadók megsemmisítették a kormányerők több páncélosát, de maguk is komoly veszteségeket szenvedtek: 27 emberük veszett oda a harcokban - jelentette az AFP.

16:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"A rezsimet meglepte a támadás"

"A líbiai rezsimet meglepte a légi támadás" - jelentette ki az ABC amerikai televíziónak Moammer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám vasárnap délután. A legbefolyásosabb Kadhafi fiú Irak megtámadásához hasonlította a mostani akciót, és szerinte a jövőben "rá fognak jönni, hogy rossz embereket támogattak".

16:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Humanitárius segítséget kérnek a miszurataiak

Miszuratában 77 halottja és 1200 sérültje van az elmúlt napok harcainak - jelentette az al-Dzsazíra. A Reuters helyieket idézett, akik humanitárius segítséget kértek, "amilyen hamar csak lehet". Egy helyi kórházból tábori kórház lett, ahol a páciensek java részét golyó és srapnel okozta sérülésekkel kezelik.

Forrás: REUTERS/Finbarr O'Reilly
Lázadók imádkoznak Adzsdabíjánál

16:08
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tagadja visszatértét Kadhafi renegát minisztere

Élő adásban tagadta az al-Arabíja hírtelevízióban Kadhafi korábbi belügyminisztere azt az információt, amelyet a líbiai állami tévé közölt róla szombaton, és amely szerint újra a Kadhafi mellé állt. Abbdul Fatah Junusz szerint hazugság az egész. Junusz egyúttal közölte, Kadhafi katonáinak nem sikerült benyomulniuk Bengáziba.

16:11
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tétlenségre kényszerítve várnak a határon a segélyszervezetek

Még mindig belépési engedélyre várnak Líbia határain a segélyszervezetek - jelentette a BBC. Tétlenségre kényszerítve várakoznak például az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet tagjai, miközben el nem látott sérültek ezreiről érkeznek hírek. Az Élelmezésügyi Világszervezet szerint fogyóban az élelmiszer, a harcok dúlta városokban zárva vannak a boltok, másutt magasra szöktek az élelmiszerárak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint fogyóban vannak a gyógyszerek, főleg a fájdalomcsillapítók. Arra számítanak, hogy szerdán elindulhat egy segélykonvoj Líbiába, de sok múlik a biztonsági helyzeten.

16:12
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A brit hadvezetés nem tud civil áldozatokról

Sikerült leállítani a líbiai kormányerők tüzérségi támadását a líbiai felkelők központja, Bengázi ellen az összehangolt brit-amerikai-francia légitámadásokkal - közölte hétfőn Londonban a brit fegyveres erők szóvivője, John Lorimer vezérőrnagy, a brit vezérkar stratégiai kommunikációs igazgatója. Ellenzéki források szerint a Kadhafi líbiai vezető megkezdte haderejének kivonását a város környékéről, de a kormányerők most más országrészekben fokozzák támadásaikat. A szóvivő megerősítette, hogy civilek jelenléte miatt leállítottak egy brit légitámadást. Lorimer közölte, az ellenkező értelmű líbiai állításokkal szemben a brit hadvezetésnek nincs tudomása civil veszteségekről.

16:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Kadhafi elleni csapás mellett érvel Tony Blair

A Közel-Kelet számára a legbiztonságosabb és legstabilabb jövőt a demokrácia jelentené, de ennek elérése itt sokkal bonyolultabb, mint Kelet-Európában volt - írta szombaton Tony Blair korábbi brit miniszterelnök a brit Timesban. Blair szerint a közel-keleti tiltakozók egyetértenek, hogy el kell távolítani a jelenlegi rezsimeket, de a jövővel kapcsolatban nézetkülönbségek vannak köztük: van, aki a nyugati szabadságot szeretné, míg mások inkébb az iszlám felé húznak. Blair szerint ha a nemzetközi közösség hagyja, hogy Kadhafi tömegesen gyilkolja saját népét, az a Nyugat tehetetlenségének üzenetét küldheti a térségbe, és a külvilággal szemben ellenséges politikai erők támogatottságát erősítené. Blair ezen kívül Marshall-terv típusú kezdeményezésben gondolkodna, hogy a politikai változásokat gazdasági reform is kövesse az érintett országokban.

16:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások Azsbadíjánál

Két hatalmas robbanást lehetett hallani a lázadók és a kormány erők közötti frontvonalnál található Azsbadíja városánál - jelentette a BBC az AFP-re hivatkozva. A környéken hatalmas füstfelhő száll a magasba.

16:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kalasnyikovokkal a tankok ellen

Adzsdabíjából is harcokat jelentettek, a helyiek menekülnek, a várost aknavetőkkel lövik, több ház kigyulladt. Egy, a várostól kilenc kilométerre lévő lázadó csoport szerint a keleti kapunál 11 tank állomásozik. "Amikor megpróbáljuk megközelíteni őket, nehézfegyverekkel lőnek ránk, ágyúval és gépágyúval. Nekünk csak Kalasnyikovjaink vannak" - idézte az AFP.

16:17
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fennmaradhat a patthelyzet az amerikai vezérkari főnök szerint

A katonai végjáték egyelőre teljesen bizonytalan - jelentette ki Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnök. Azt mondta, azt is el tudja képzelni, hogy a koalíció beavatkozása után is megmarad a patthelyzet.

16:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ki és mivel vehet részt az akcióban?

A Reuters összegyűjtötte, melyik ország és milyen katonai eszközökkel vehet részt az esetleges Líbia elleni katonai akcióban:
Franciaország várhatóan Mirage és Rafale harci gépekkel, légi utántöltő repülővel, szállítógépekkel; Nagy-Britannia Typhoonokkal és Tornadókkal, illetve hadihajókkal; az USA-nak a közelben hajózik az USS Enterprise nevű anyahajója; Olaszország elsősorban légibázist biztosíthat a szövetségeseknek, de egy légierővel foglalkozó olasz újságíró meg nem erősített információi szerint már Líbia felé tart a Garibaldi anyahajó, fedélzetén 16 darab AV8B Harrierrel; Norvégia és Dánia, F16-osokat küldhet. Az arab országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok s Katar jelezte, hogy csatlakozik az akcióhoz.

16:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Charles de Gaulle francia anyahajó - kép

Forrás: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Kattintson a képre galéria nyílik!

16:21
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Francia felderítő repülések Líbia felett

Francia harci repülőgépek szombaton berepültek Líbia légterébe, és felderítő repüléseket végeztek az ország egész területe fölött - közölték francia katonai források az MTI szerint. Az al-Dzsazíra azt jelentette, hogy a francia gépek Bengázi fölé repültek be, hogy megakadályozzák Kadhafi erőinek hadmozdulatait.

16:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia olaját akarják az iráni ajatollah szerint

Elítélte a Líbia elleni katonai akciót Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője. Khamenei szerint az akció célja, hogy az abban részt vevők rátegyék kezüket a Líbiai olajára. Hozzátette azonban, hogy Irán támogatja a felkelőket.

16:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olasz gépek is bevetésre várnak

Olaszország is készenlétbe helyezett nyolc vadászgépet a líbiai helyzet miatt - jelentette be Ignazio La Russa védelmi miniszter. Azt mondta, a gépek bármikor készen állnak egy akcióra.

Forrás: AFP
Olasz gépek készenlétben


16:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszuratában nem látni tankokat

Szerdán nem látni tankokat Miszuratában - mondta egy helyi orvos a BBC-nek. Szerinte a tankok vagy elmenekültek, vagy megsemmisítették őket a szövetségesek légi csapásai. A kórház környékét azonban, ahol ő is dolgozik, megszállták az orvlövészek. "Mindenkire lőnek, aki kijön vagy bemegy a kórházba. Eddig négy civil halottunk van." Az orvos szerint annyi a sebesültjük, hogy már nem is számolják őket, csak a halottakat. "A kórház tele van. A földön kezeljük a pácienseket" - idézte a BBC. Az orvos azt mondta, örül a légi csapásoknak, mert Kadhafi katonái "elmenekülnek, ha hallják a gépeket".

16:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint 150 légi bevetést hajtott végre a koalíció egy nap alatt

Az elmúlt 24 órában 16 Tomahawk típusú irányított cirkálórakétát lőttek ki a szövetségesek líbiai állásokra - jelentette a Reuters. A koalíciós harci gépek 153 bevetésen vettek részt, ezek közül mintegy 70-et amerikai repülőgépek hajtottak végre  - jelentette be pénteken Washingtonban egy katonai szóvivő.

16:27
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy bejelentésre készül

Nicolas Sarkozy francia elnök hamarosan bejelenti a Líbia elleni katonai csapásokat - jelentette az al-Arabíja. A hírcsatorna szerint a katonai akciót a britek vezetik, a franciák koordinálják.

16:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Spanyol F-18-asok is akcióban

Hétfőn két F-18-as harci géppel Spanyolország is beszállt a Líbia elleni katonai akcióba. Spanyolország ezen kívül további két harci gépet, egy légi utántöltő repülőt, egy fregattot, egy tengeralattjárót és egy felderítő repülőgépet bocsát a nemzetközi haderő rendelkezésére.

16:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU megfelelőnek találta az ENSZ-határozatot

Az ENSZ BT Líbiáról hozott határozata teljesíti azokat a feltételek, amelyeket az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői múlt héten állapítottak meg egy esetleges katonai beavatkozás kritériumaiként - jelentette ki Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Brüsszelben. Ashton megerősítette azt is, hogy szombaton csúcstalálkozót tart az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével - az értekezleten ő képviseli az EU-t. Közölte, a líbiai rezsim tűzszüneti bejelentésének részéleteit még vizsgálják.

16:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A spanyol parlament túlnyomó többsége rábólintott a líbiai akcióra

A spanyol parlament 336 igennel, 3 nem ellenében megszavazta Spanyolország részvételét a Líbiai akcióban. A spanyol gépek már járőröznek a líbiai légtérben, a parlament jóváhagyására formai okokból volt szüksége José Luis Rodriguez Zapatero kormányfőnek.

16:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafinak távoznia kell a magyar kormány szerint

"Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból és a nemzetközi bíróság/líbiai nép előtt felelnie kell tetteiért" - közölte a Külügyminisztérium a kormány álláspontját vasárnap délután. A kormány üdvözli, hogy a nemzetközi koalíció tagjai megkezdték az ENSZ BT határozatának kikényszerítését.

A közlemény szerint Magyarország a NATO-ban és az EU-ban is aktívan részt vesz a tagállamok közötti konzultációkban és a beavatkozással kapcsolatos tervezési folyamat megvitatásában. Az írás szerint a kormány vizsgálja, hogy Magyarország szükség esetén milyen humanitárius segítséget nyújthat Líbiának.

16:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Francia harci gép felszálláshoz készül - kép

Forrás: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Kattintson a képre, galéria nyílik!

16:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Beszámolt a brit tüntetésről a líbiai tévé

A líbiai állami tévében beszámoltak a londoni tüntetésről. A képernyőn olyan feliratot lehetett olvasni, hogy a több tízezer brit állampolgár a "gyarmatosítók Líbia elleni keresztes agressziója ellen" tüntet. Londonban jelenleg mintegy negyedmillióan tüntetnek a kormány megszorításai miatt.
16:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kanada CF-18-asokat küldhet

CF-18-as vadászgépeket küldene Kanada egy esetleges Líbia elleni katonai akcióhoz - jelentette be Stephen Harper miniszterelnök.

16:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi tankjai kaphatják az első csapást

Kadhafi tankjai lesznek az első célpontok Bengázi körül - jelentette az al-Dzsazíra francia újságírókra hivatkozva.

16:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olaszország bezárta líbiai nagykövetségét

Bezárták az olasz nagykövetséget Tripoliban - jelentette be az olasz külügyminisztérium a France24 szerint.

16:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kilenc halott a jafrani harcokban

Heves harcok alakultak ki a Tripolitól 130 kilométerre délnyugatra fekvő lázadók ellenőrizte Jafranban is - jelentette az AFP. Itt kilenc ember vesztette életét az összecsapásokban hétfőn és kedden.

16:49
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy: Gépeink Bengázit védik

Légierőnk fellép Kadhafi haderejének minden Bengázi elleni akciója ellen - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök szombaton Párizsban. - Gépeink jelenleg is azon vannak, hogy megakadályozzák Kadhafi légierejének támadását a város ellen, és felkészültek, hogy csapást mérjenek a civileket fenyegető páncélosokra is.

16:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elfogták egy olasz hajó legénységét

Fogságba került egy olasz vontatóhajó és tizenegy fős legénysége (nyolc olasz mellett két indiai és egy ukrán) Tripoliban. Az olasz védelmi miniszter, Ignazio La Russa az AFP-nek azt mondta, Olaszország bármilyen eszközt bevetne a kiszabadításuk érdekében.

16:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

SMS-ben ijesztgetik Tripoli lakosait

A bengázi lázadók nevében küldött SMS-üzeneteket Kadhafi a Guardian szerint Tripoli lakosoknak. Az üzenetekben az szerepelt, hogy a lázadók ketté akarják szakítani az országot, és nyugatra tartanak, azzal a céllal, hogy a nyugati hatalmak segítségével felprédálják Tripolit. A brit lap ezen kívül úgy tudja egy helyi lakostól, hogy a líbiai tévé holttesteket mutatott be, mint a koalíciós erők légi csapásainak áldozatait, de a halottak között a nézők közül többen felismerni vélték a tripoli tüntetések idején eltűnt hozzátartozóikat.

16:56
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Visszakozott a kritikáktól az Arab Liga

"Elkötelezettek vagyunk az ENSZ BT 1973-as számú határozata mellett, nem ellenezzük ezt a döntést, főképp, mivel nem szólít fel Líbia elleni invázióra" - közölte Amr Músza, az Arab Liga főtitkára hétfőn, miután tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Amr Músza korábban kritizálta a líbiai katonai beavatkozást.

Forrás: AFP/Aris Messinis
Amr Músza és Ban ki Mun

16:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Cameron: Itt az ideje az akciónak

Kadhafi megsértette a tűzszünetet, itt az ideje az akciónak - jelentette ki a párizsi találkozó után David Cameron brit kormányfő.

17:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy robbanások Tripoli közelében

"Nagyon nagy" robbanásokat hallottak Tripolitól nyugatra - közölte a Twitteren a Libyan Youth Movement nevű felhasználó.

17:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Visszafoglalják a városokat a fegyveres felkelők

Folyamatosan visszaveszik  városaikat a  fegyveres felkelők Kelet-Líbiában. Elfoglalták Bregát, és folytatják útjukat Rasz Lanuf felé, útközben felszereléseiket a Kadhafihoz hű hadsereg hátrahagyott eszközeivel egészítik ki. A fegyveres felkelők lendületét legfeljebb a benzinhiány törheti meg,  az út menti kutakat a kormánycsapatok a visszavonulásukkor megrongálták. Az  út mentén elhagyott autók benzintankjaiból viszont még nyerhető annyi üzemanyag, amennyivel talán a következő várost el lehet érni.

17:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A vonakodó szövetségesek is kötélnek állnak

Németország, amely óvatosan kritizálta az ENSZ líbiai légtérzárra vonatkozó döntését, azt fontolgatja, ha szükséges Afganisztánban tehermentesíti AWACS légtérellenőrző repülőgépekkel az USA légierejét, és állítólag Olaszország is jelezte, hogy a szövetségesek rendelkezésére bocsátja radarzavaró rendszereit.

17:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Magyarország katonaorvosokat küldhet Líbiába

Magyarország csak katonaorvosokkal és egészségügyi szolgálat rendelkezésre bocsátásával járulna hozzá ahhoz a NATO-vállalkozáshoz, amely a líbiai légtérben igyekszik fenntartani az ENSZ által elrendelt légtérzárat - közölte Orbán Viktor pénteken Brüsszelben. A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán áttekinti ezt a kérdést. A kormány már korábban egyértelművé tette, hogy Magyarország fegyverrel nem akar részt venni az akcióban. (MTI)

17:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO kész támogatni a Kadhafi-ellenes nemzetközi koalíciót

A NATO készen áll arra, hogy támogassa a Líbiában beavatkozó nemzetközi koalíciót - közölte Alain Juppé francia külügyminiszter az AFP hírügynökség szerint

17:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Brit, francia és kanadai gépek lesznek az első hullámban

Brit, francia és kanadai harci gépek lehetnek az elsők, amelyek katonai csapást mérnek Kadhafi haderejére - közölte a párizsi tanácskozás után Mart Rutte dán kormányfő a Guardian szerint. Dánia maga is küldött a térségbe hat F-16-ost. A bejelentések ellenére arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a nemzetközi haderő bármilyen éles akcióba bonyolódott volna Líbiában.

17:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Halott kormánykatonát takarnak le

Forrás: AFP/Aris Messinis
További képekért kattintson a fotóra!

17:08
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Katarból sugározhat a líbiai lázadók független tévéje

Saját független televíziót készül létrehozni a líbiai ellenzék. A katari központú "szabad és független" televíziót a Demokratikus Líbiai Információs Iroda állítja fel - jelentette a Guardian.

17:08
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Távozzon Kadhafi ezredes, üzeni a magyar Külügy

"Felszólítjuk Kadhafi ezredest - akit alapvető felelősség terhel az erőszakhullám elindításáért -, hogy parancsoljon megálljt csapatainak, és távozzon a politikai életből" - közölte pénteken a magyar Külügyminisztérium. A minisztérium közleményében jelezte, a magyar kormány üdvözli az ENSZ BT líbiai légtérzárra vonatkozó csütörtöki határozatát. A külügy szerint a líbiaiaknak is joguk van ahhoz, hogy békésen döntsenek a jövőjükről. "A magyar kormány kész minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni a nemzetközi közösség fellépését a béke és biztonság helyreállítása érdekében" - zárul a külügyi közlemény. Korábban Martonyi János külügyminiszter azt mondta, nem lát olyan magyar katonai képességet, amelyet fel lehetne használni a Líbia elleni esetleges akcióban.

17:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Civilekre lőttek Miszuratában, kilenc halott

A Kadhafihoz hű erők civil csoportra lőttek rá, a támadásban kilenc ember életét veszette, jelentette a Reuters helyi beszámolókra hivatkozva.

17:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Milliárdokat lőnek el Líbiában

Csak az USA-nak több mint egy milliárd dolláros kiadást jelenthet a líbiai légtérzár fenntartását célzó hadműveletek finanszírozása - írja a National Journal amerikai hetilap internetes kiadása. A lap szerint nem kizárt, hogy a Pentagonnak rendkívüli költségvetési támogatást kell emiatt igényelnie a kongresszustól. Csak a katonai akció első napján kilőtt rakéták értéke jócskán meghaladta a 100 millió dollárt (több mint 19 milliárd forint) - a lap szerint.

Forrás: REUTERS/Anthony Jeuland
Francia Mirage-ok Solenzarában

17:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hazafias dalok a líbiai állami tévében

A líbiai állami televízió hazafias dalokat sugároz olyan sorokkal, mint "Csak Isten előtt hajlunk meg", és "Líbia édes, mint a méz" - jelenti a BBC.

17:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lebombázták a lezuhant gépet is

A szövetséges légierő szerdára virradó éjjel lebombázta annak az F-15-ösnek a roncsait, amely még hétfő éjjel zuhant líbiai területre - jelentette a Reuters hírügynökség. Az illetékesek szerint így akarták megelőzni, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a gépen található anyagok.

Forrás: REUTERS/Max Rossi
Dán F-16-os felszállás közben

17:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tunézia nem vesz részt akcióban

Tunézia nem vesz részt semmilyen Líbia elleni akcióban - jelentette be a tunéziai kormányszóvivő. Jordánia közölte, üdvözli és támogatja a csütörtöki ENSZ-határozatot, de szintén jelezte, hogy tartózkodik az aktív katonai részvételtől.

17:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szövetségesek bombáznak Azsbadíjában

Légi csapásokat mérnek a szövetségesek a kormánypárti csapatokra Azsbadíja városában - jelentette a Reuters egy szemtanúra hivatkozva. A lázadókkal harcoló Ahmed al-Miszrati a hírügynökségnek azt mondta, hogy megvárja, amíg a gépek végeznek a bombázással, aztán támadásra indul a város felé.

17:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

NATO-hajók ellenőrzik a líbiai fegyverembargót

Megállapodtak a NATO tagországai kedden abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében. A tagállamok erről nagyköveteinek brüsszeli találkozóján döntöttek. A hajók és az őket segítő repülőgépek az illegális fegyverszállítással gyanúsított hajók ellenőrzését végzik majd, illetve megakadályozzák továbbhaladásukat - közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Arról nem sikerült megállapodni, hogy a légtér ellenőrzésébe miként kapcsolódjon be a NATO. A megegyezést a elsősorban Törökország akadályozza, amely ellenzi a nemzetközi katonai beavatkozást. Rajta kívül Franciaországnak és Németországnak is fenntartásaik vannak.

17:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy és az iraki külügyminiszter - kép

Forrás: AFP
Nicolas Sarkozy francia elnök és Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a párizsi tanácskozás előtt (A fotóra kattintva galéria nyílik)

17:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az Arab Liga bírálja a koalíciós bombázásokat

Bírálta az Arab Liga főtitkára vasárnap a nemzetközi koalíció Líbia elleni légi támadásait, mert szerinte azok eltérnek az eredeti céltól. "Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása - mondta Amr Músza főtitkár Kairóban. - Kezdettől fogva azt kértük, hogy legyen egy repüléstilalmi övezet a líbiai civilek védelmére s minden további fejlemény vagy intézkedés megelőzésére."

Hozzátette, hogy összehívja a liga rendkívüli ülését az arab világ és elsősorban a líbiai helyzet megvitatására. "Jelenleg konzultálunk egy olyan tanácskozás összehívásáról, amelyen áttekintünk minden arab eseményt."

17:21
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A CNN és a Fox News is háborúzik Líbia miatt

A Fox News konzervatív beállítottságú amerikai hírtelevízió azzal vádolta meg riválisát, a CNN-t, hogy munkatársai emberi pajzsként működtek, amikor Kadhafi egyik létesítménye közeléből tudósítottak hétfőn. A Fox szerint a brit haderő azért fújt le egy, a kérdéses katonai létesítmény elleni légitámadást, mert újságírók voltak ott, akik egy a líbiai kormány által szervezett tájékoztató túrán vettek részt. A CNN tagadja ezt, és azt állítja, hogy a Foxnak is volt egy munkatársa ott, jóllehet a rivális tévétársaság nem küldött stábot, csak egy biztonsági munkatársat egy kamerával.

17:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Heves harcok Azsdabijában

Azsdabija egyik felét a Kadhafihoz hű erők tartják ellenőrzésük alatt, a városban és környékén heves harcok folynak - jelentette az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója. A frontvonal nagyon változékony, sorozatos ellentámadások tapasztalhatók mindkét oldalon. A lázadók egyes egységei már a városban vannak, de a nemzetközi erők légitámadásait nem tapasztalták. A líbiai ideiglenes nemzeti tanács (a Kadhafi-ellenes lázadók kormánya) szerint visszafoglalták Kadhafi erőitől Azsdabija keleti kapuját.

17:27
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Mosolygó lázadó Azsdabijában - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz

17:27
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A britek szerint megszűnt a líbiai légierő

Harci erőként megszűnt létezni a líbiai légierő - jelentette be a BBC szerint Greg Bagwell, a brit légierő parancsnoka. A parancsnok szerint a koalíciós erők szinte teljes büntetlenséggel tevékenykedhetnek a líbiai légtérben. "A líbiai szárazföldi erőket is folyamatos megfigyelés alatt tartjuk, és meg is támadjuk őket, ha a civil lakosság, vagy települések ellen fordulnak."

17:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olasz gépek is megjelentek a líbiai légtérben

Olasz gépek is berepültek Líbia fölé, ahol felderítő, megfigyelő feladatokat végeznek - jelentette az al-Arabíja televízió.

17:32
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Járőröző üzemmódra tér át a nemzetközi haderő Líbiában

Hétfőre virradóra 10-12 rakétát lőttek ki líbiai célpontokra a nemzetközi erők a US Africa Command (az USA haderejének afrikai parancsnoksága) szerint. A parancsnokság közölte, ez jelentős csökkenés az előzőekhez képest. Szombat éjjel például 110 rakétát lőttek 22 líbiai célpontra. "Az elmúlt 24 órában megteremtettük a légtérzár feltételeit, most áttérünk járőröző üzemmódra" - idézte a Guardian.

17:37
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók szerint Miszuratán sokat segítettek a légi csapások

Miszuratát teljesen elvágták a külvilágtól, de egy lázadó szóvivő szerint a koalíciós légi csapások sokat javítottak a helyzeten. "Miszurata elkeserítő helyzetben volt tegnap (kedden), már elvesztettük minden reményünket, de a légi csapások, jókor jöttek, jó ütemben. Még arra is képesek voltak, hogy kilőjenek katonai konvojokat a városon belül, ami nagyon meggyőző volt." A szóvivő szerint a város tele van orvlövészekkel, de a nemzetközi légicsapásoknak nem voltak áldozatai, és már a rezsimhez hű csapatok sem ágyúzzák a települést.

17:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Csitultak a harcok Zintanban

A reggeli helyzethez képest délutánra csillapodtak a harcok a fővárostól, Tripolitól 160 kilométerre délnyugatra fekvő Zintanban - jelentette a BBC egy szemtanúra hivatkozva. "Kadhafi erőit visszavonták, bár a város északi bejáratához 50-60 tankot vezényeltek, és elvágták az elektromos szolgáltatást is."

17:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton is távozásra szólította fel Kadhafit

Az amerikai kormány hallott a Líbia által bejelentett tűzszünetről, de nem hatják meg a szavak, mert azokat gyakorlati lépéseknek kell követniük - jelentette ki pénteken Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton szerint a líbiai kormányerőknek fel kell hagyniuk az erőszakkal és vissza kell vonulniuk a lázadók ellenőrizte területek közeléből. A külügyminiszter közölte, Moammer Kadhafi ezredesnek távoznia kell.

17:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Moszkvának sem tetszik a "válogatás nélküli erőszak"

Oroszország vasárnap felhívással fordult a Líbia elleni katonai akciókban részt vevő államokhoz, hogy szüntessék be "az erőszak válogatás nélküli alkalmazását", a nem katonai célpontokra mért csapásokat. "Nyomatékosan felhívjuk az érdekelt államokat az erőszak válogatás nélküli alkalmazásának beszüntetésére" - jelentette ki Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő.

Lukasevics szerint a rendelkezésre álló értesülések szerint a támadások során több városban nem katonai célpontokra is mértek csapásokat, és ezek következtében 58 ember életét vesztette és több mint 150 megsérült, részben megsemmisült egy kardiológiai központ, és károk keletkeztek utakban és hidakban.

17:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Bizalmatlanságra int az al-Kaida észak-afrikai csoportja

Ne bízzanak Amerikában - figyelmeztette a líbiai lázadókat az al-Kaida észak-afrikai csoportjának vezetője, az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerint.

17:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugat-líbiai várost bombáz Kadhafi

Kadhafi csapatai bombázni kezdték a nyugat-líbiai az-Zintan városát - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva. A tévé szerint tankok is megindultak a város felé.

17:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hat líbiait lőttek meg a lezuhant amerikai pilótákat kimentő helikopterről

Hat helyi lakos sérült meg, amikor meglőtték őket az amerikaiak Líbiában. A lövéseket egy amerikai helikopterről adták le, amely azért repült be Líbia fölé, hogy kihozza azokat a pilótákat, akiknek gépe keddre virradó éjjel zuhant le Bengázi térségében üzemzavar miatt - jelentette internetes honlapján a Channel 4 brit televíziós csatorna. A sérülteket mind kórházban kezelik. A brit csatorna munkatársa - aki beszélt is az egyik sérült apjával - azt állítja, a helyiek nem tűnnek bosszúsnak az eset miatt, és továbbra is támogatják a koalíciós erők tevékenységét, jóllehet az érintett fiúnak valószínűleg amputálni kell majd a lábát. Az amerikai hadsereg hivatalos közleményében nincs szó a sérült líbiaiakról.

17:47
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A szabadon engedett három újságíró - kép

Forrás: AFP/Imed Lamloum

17:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi álítólag már nincs Tripoliban

Kadhafi már elhagyta Tripolit - írta a Twitteren Ijád el-Bagdadi, egy Egyesült Arab Emirátusokban tartózkodó aktivista az ellenzéki Líbiai Ifjúsági Mozgalomra hivatkozva.

17:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Amerikai F-15-ösök szálltak fel Angliából

Két amerikai F-15-ös harci repülő szállt fel az angliai Lakenheath légi támaszpontról - jelentette a Guardian. A támadó gépek felszíni célpontok támadására alkalmasak, és ugyanarról a bázisról indultak el, ahonnan 1986-ban az amerikai gépeket Líbia bombázására küldték.

17:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama este Líbiáról beszél

Beszédben értékeli a Líbiával kapcsolatos fejleményeket Barack Obama amerikai elnök közép-európai idő szerint este hétkor - jelentette a France24.

17:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tíz nagy robbanás volt Tripoli mellett

Tíz nagy robbanást lehetett hallani Tripoli közelében a Guardian helyszíni tudósítója szerint délután. Korábban többen is nagy robbanásokról adtak hírt a líbiai főváros határában. A Guardian munkatára szerint a robbanások 20 perces időtartam alatt történtek, de nem tudni, mi okozta azokat. A Tripoliban tartózkodó újságírókat nem vagy csak hatósági kísérettel, ellenőrzött útvonalon engedik ki a kormányzat kommunikációs központjaként szolgáló egyik szállodából, feltehetően a pénteki imák utáni demonstrációkat igyekeznek eltitkolni előlük.

17:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama beszél a Líbiai helyzetről

Barack Obama amerikai elnök beszédet mond a légtérzárról brazíliai látogatásán.

17:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi: Magyarország humanitárius segítséget nyújthat

Magyarország megvizsgálja, milyen humanitárius célú segítséget nyújthat a líbiai válság megoldásában - közölte vasárnap Martonyi János külügyminiszter, aki ugyanakkor megismételte, hogy Magyarország várhatóan nem vesz részt az észak-afrikai ország elleni akcióban. "Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy humanitárius területen nem tudunk segíteni, akár az Európai Unió által koordinált akció keretében, akár pedig tagállamként" - tette hozzá.

A külügyminiszter úgy fogalmazott: "megvizsgáljuk, hogyan tudunk humanitárius céllal segíteni azokon, akik erre rászorulnak". Szerinte ennek a segítségnyújtásnak különböző lehetőségei vannak, esetleg szállító eszközök felajánlásáról lehet szó, "humanitárius segítségnek tekinthetjük bizonyos szempontból magyar repülőgépek rendelkezésre bocsátását is".

Martonyi János az MTI-nak azt mondta, hogy vasárnap délután egyeztetett a Budapestre érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel; többek közt arról, milyen hatással lehetnek az észak-afrikai események a közel-keleti békefolyamatra.

17:57
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Cameron: Pont időben lépett közbe a nemzetköz haderő

"A koalíciós erők nagyrészt megsemmisítették a líbiai légvédelmet, aminek eredményeképp sikerült életbe léptetni az ország feletti légtérzárat - jelentette be a brit parlamentben David Ca,meron brit kormányfő. - Az is világos, hogy a koalíciós erők segítettek megelőzni egy esteleges vérengzést Bengáziban. Szerintem még pont időben, mielőtt túl késő lett volna" - idézte a BBC.

17:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi: olasz gépek is bombázhatják Kadhafit, ha szükséges

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közölte, hogy Olaszország egyelőre csak légi bázisok rendelkezésre bocsátásával vesz részt a líbiai légtérzár biztosításában. Az ANSA olasz hírügynökség szerint ugyanakkor hozzátette, hogy később a légi csapásokban is részt vehet az olasz légierő, ha arra szükség lesz. Angela Merkel német kancellár közben megerősítette, hogy Németország nem fog részt venni a katonai akcióban.

17:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hadifoglyokat ejtenek a lázadók

Az AFP szerint a lázadók szóvivője azt mondta, hogy a visszafoglalt Azsdibijában tizenhárom kadhafista katonát fogtak el, akiket hadifogolyként tartanak.

18:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felkelők tartanak Azsdabíja felé - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz

18:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Égnek szegezett kalasnyikov Líbiában - kép

Forrás: AFP

18:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoli felkelésről beszél a lázadók egyik vezetője

Tripoliban is felkelés van, de az elnyomás és a nyilvánosság elzárása megnehezíti a dolgot - állította egy sajtótájékoztatón Adel Abdelhafidz Ghoka, a líbiai ideiglenes nemzeti tanács egyik illetékese az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerint. Ghoka felszólította Kadhafi-rezsim Bengáziban rejtőzködő állítólagos alvó sejtjeit, hogy adják fel magukat, és akkor amnesztiát kapnak, ellenkező esetben azonban a lázadók a forradalom ellenségeiként fognak bánni velük. Ghoka közölte azt is, Miszuratában rendkívül súlyos a helyzet, mivel a városban nincs víz és elektromosság.

18:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton beszél - kép

Forrás: REUTERS/Zoubeir Souissi

18:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafira hárítják a háború felelősségét

A párizsi tanácskozás után David Cameron brit miniszterelnök közölte, hogy Kadhafi tehet arról, ami most következik. "[Kadhafi] hazudott a nemzetközi közösségnek, tűzszünetet ígért, de megtörte azt" - fogalmazott. A brit kormányfő szerint ezért sürgős akcióra van szükség, mert nem engedhetik meg, hogy folytatódjon a civilek lemészárlása. "Teljesen nyilvánvaló, hogy Kadhafi megszegte a szavát, és tovább öli a civileket" - mondta, majd hozzátette: "Előre nem látható következményei is lehetnek az akciónak".

18:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Még két újságíró tűnt el Líbiában

Eltűnt Líbiában az AFP francia hírügynökség két újságírója, péntek este óta nem hallottak róluk semmit - közölte vasárnap a hírügynökség. Az AFP 38 éves tudósítójáról és 45 éves fotóriporteréről utoljára péntek este hallott a hírügynökség. Dave Clark és Roberto Schmidt egy e-mailben arról értesítette a szerkesztőséget, hogy Tobruk városától 35 kilométerre délre készülnek, ott találkoznak a Kadafi ellen küzdő ellenzékiekkel, illetve menekültekkel.

Az AFP két munkatársát elkísérte a Getty Images nevű fotóügynökség fotósa, Joe Raedle is. A három újságíróról péntek este óta nem hallottak semmit - közölte az AFP.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű sajtóvédő szervezet legfrissebb adatai szerint legalább tíz újságíró tűnt el, miközben a líbiai konfliktusról tudósított az észak-afrikai országból.

18:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"A harcok a szárazföldi ütközetekben dőlnek el"

A felkelők előrenyomulása  ellenére egy líbiai katonai vezető úgy nyilatkozott az arab Asharq al-Awsat újságnak, hogy a nyugati koalíció légicsapásai nem csökkentették Kadhafi csapatainak kapacitásait. "A csata a harcmezőkön dől el, nem a légicsapásokon múlik" - fogalmazott a katonai vezető a BBC tudósítása szerint.

18:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama Brazíliáról beszél

Barack Obama brazíliai beszédében a várakozások ellenére nem Líbiáról, hanem a brazil gazdaságról kezdett beszélni először.

18:12
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lelkes lázadók Adzsdabiíjánál - kép

Forrás: REUTERS/Suhaib Salem

18:14
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: "A líbiai népet meg kell védeni"

Obama csak nagyon röviden tért ki Líbiára brazil sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök azt mondta, a párizsi döntés nyilvánvaló. Szerinte a nemzetközi közösség üzenete egyértelmű: "A líbiai népet meg kell védeni".

18:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ellentmondott Putyinnak Medvegyev Líbia ügyében

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint országa azért nem vétózta meg az ENSZ BT Kadhafi-ellenes határozatát, mert "nem véljük úgy, hogy rossz lenne (a határozat). Sőt mi több úgy vélem, hogy általában tükrözi azt, ami Líbiában történik" - idézte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Korábban Putyin (lásd a 13.51-es bejegyzést) a középkori keresztes-háborúkra felhívó üzenetekhez hasonlította az ENSZ-döntést.

18:18
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai harci gépet támadtak a koalíciós repülők

A koalíciós erők gépei megtámadták Kadhafi légierejének egyik repülőjét, amely a lázadók ellenőrzése alatt álló Bengázi felé tartott - jelentette az al-Dzsazíra.

18:21
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Bengáziban nyugodt a helyzet

"Bengáziban nagyon nyugodt a helyzet" - jelentette a CNN Kelet-Líbiában tartózkodó tudósítója. Az amerikai televízió szerint ez annak tudható be,  hogy a francia gépek elkezdték betartatni a repülési tilalmat az ország fölött.

18:22
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sarkozy bejelenti a katonai akciót - kép

Forrás: AFP

18:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elindultak délre a norvég F-16-osok

Felszállt az észak-norvégiai bodoei légi bázisról az a hat F-16-os, amelyet Norvégia ajánlott fel a Líbiai légtérzár betartatására szerveződött nemzetközi erőknek - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

18:26
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi szárazföldi erőit sorozzák a szövetségesek

Gerard Hueber amerikai ellentengernagy, az USA európai és afrikai haditengerészeti parancsnoka szerint Kadhafi erői továbbra is megsértik az ENSZ-határozatban foglaltakat. Az ellentengernagy közölte, a koalíciós harci gépek a líbiai gépesített haderőt, a tüzérséget, a mobil rakétakilövőket, és a kommunikációs eszközöket támadják - jelentette a Reuters.

18:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Már bevezették a tűzszünetet - állítja egy líbiai szóvivő

Egy líbiai kormányszóvivő szerint már életbe lépett a tűzszünet Líbiában. Azt állította a BBC szerint, hogy a líbiai hadsereg nem indított támadásokat Miszratában és más helyeken pénteken. A szóvivő szerint török és máltai segítséget kértek a tűzszünet ellenőrzéséhez.

18:29
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók zászlaja Líbia budapesti nagykövetségén - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az ellenállók napi 100-130 ezer hordó olajat termelnek ki

A líbiai felkelők által ellenőrzött területeken napi 100-130 ezer hordó olajat termelnek ki és az olajkivitel "egy héten belül" újraindulhat - közölte Ali Tarhúni, a felkelők gazdaságért, pénzügyekért és olajért felelős képviselője egy vasárnapi sajtótájékoztatón Bengáziban. Tarhúni szerint az olajkitermelést "könnyen" napi 300 ezer hordós szintre növelhetik. A képviselő arról is tájékoztatott, hogy a felkelők kormánya szerződést kötött Katarral, amelynek értelmében az arab ország gondoskodna az olaj értékesítéséről. Az első szállítmány "egy héten belül" indulhat el - tette hozzá.

18:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az USA nem vet be szárazföldi csapatokat

Hillary Clinton sajtótájékoztatót tart Párizsban a Líbiai helyzetről. Az amerikai külügyminiszter közölte, hogy az USA nem vet be szárazföldi egységeket Líbiában, de ez nem jelenti azt, hogy ne venne részt a légtérzár betartatásában. "Támogatni fogjuk a nemzetközi közösséget, és minden szükséges lépést megteszünk a Líbiáról szóló ENSZ-határozat betartatására" - mondta a légtérzárra utalva.

18:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kérdéses a NATO szerepe Líbiában

Miközben a BBC szerint David Cameron brit kormányfő arról beszélt a brit parlamentben, hogy a líbiai akciót át fogja venni a NATO, az al-Dzsazíra azt jelenti, hogy a szövetség hétfőn nem tudta elfogadni a Líbiával kapcsolatos haditervét, miután a katonai beavatkozást ellenző Törökország megakadályozta ezt.

18:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton fegyverszünetet akar kikényszeríteni

Clinton közölte, hogy Kadhafit meg kell állítani: "Azonnal életbe kell lépnie a fegyverszünetnek, a Bengázi felé közeledő csapatoknak meg kell állniuk, a humanitárius segélyt be kell engedni Líbiába, a gáz- és vízszolgáltatást vissza kell állítani" - sorolta a követeléseket. Clinton arról is beszélt, hogy a tárgyalás előtt aggódva figyelték a Bengázi körül és a városban folyó harcokról szóló híreket.

18:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egy amerikai parancsnok szerint a líbiai légierő nem sok vizet zavart

A Líbia elleni támadás parancsnoka, az amerikai Samuel Locklear admirális újságíróknak azt mondta, hogy mérlegelik a lehetőségét a felkelők megsegítésére a Miszurata melletti harcokban. A Guardian erről azt írta: "úgy tűnik, ez azt jelenti, hogy nem volt még koalíciós támadás az ottani Kadhafi-erők ellen".

Az admirális azt is elmondta, hogy figyelemmel követik Kadhafi seregének 32. dandárját, amelyet a legjobb erőnek tartanak. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elavult líbiai légierő nem sok gondot okozott eddig.

18:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Az USA-nak egyedülálló képességei vannak"

Clinton arról beszél Párizsban, hogy az USA-nak egyedülálló képességei vannak, és ide is hozza [a bevethető eszközeit], hogy segítse a kanadai és francia szövetségeket. "Ez egy nagy nemzetközi erőfeszítés. A világ nem fog ölbe tett kézzel ülni. Az USA segíti a szövetségeseit ebben. A líbiai emberekkel vagyunk" - foglalta össze üzenetét Clinton. A külügyminiszter újságírói kérdésre sem volt hajlandó részleteket elárulni arról, hogy az USA milyen eszközöket vet be az akcióban.

18:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nem Kadhafit akarja elmozdítani az akció

Újságírói kérdésre Clinton azt mondta, hogy a katonai akció célja a líbiai civilek megvédése, és hogy biztosítsák a humanitárius segítség eljutását. A külügyminisztertől a sajtótájékoztatón azt kérdezték, hogy célja-e az akciónak Kadhafi rezsimjének megbuktatása is, Clinton szerint azonban nem.

18:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hétfőn 20 francia gépet vetettek be Líbia felett

Egy francia katonai szóvivő szerint hétfőn 20 francia gépet vetettek be Líbia felett. A szóvivő azt is közölte, hogy kedden egy francia anyahajó (valószínűleg a Charles de Gaulle-ra utalt) is felveszi harcálláspontját a líbiai partoknál.

18:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton: "Minden szükséges lépést megteszünk"

"Minden szükséges lépést megteszünk, köztük katonai hadműveleteket is" - mondta Clinton, de kérdésre válaszolva sem volt hajlandó elmondani, hogy ez pontosan mit jelent. "Ezek műveleti részletek, amiket érthető okokból nem árulhatunk el". Annyit mondott, hogy a párizsi egyeztetésen nagyon részletesen megbeszélték, hogy mit fognak csinálni: néhány ország egészen részletes felajánlásokat tett, mások általánosabban fogalmaztak.

18:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Katar a hétvégén csatlakozhat

Az admirális szerint az első arab országként hétvégén kezdheti meg a katari hadsereg a líbiai koalíciós támadásban való részvételt - írta a Guardian.

18:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Hollandia a NATO-parancsnokságra vár

Hollandia csak akkor vesz részt a líbiai repülési tilalom betartását kikényszerítő nemzetközi hadjáratban, ha azt a NATO irányítja - jelentette ki Mark Rutte, holland kormányfő csütörtökön. Ha más országok is részt vesznek az akcióban, hasonló struktúrát lehetne kialakítani, mint ami Afganisztánban van, ahol a 28 tagállamon kívül 22 másik is van az ISAF (a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő) keretében - tette hozzá.

18:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Két tucat vezető egyezkedett a hadműveletről - kép

Forrás: AFP
Csoportkép a párizsi tárgyalás résztvevőiről: Hillary Clinton az első sorban, jobbról a második

18:57
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a vadászgépek a térségben

A Reuters szerint jelenleg hat dán F-16-os harci gép állomásozik Szicíliában, és amerikai F-18-as, valamint hat kanadai CF-18 Hornet gép is a térségben van. A kanadai miniszterelnök szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy a kanadai gépeknek két nap felkészülési időre van szükségük. A hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy öt amerikai F-18-as, két C-17-es és egy C-130-as tehergép is leszállt egy északolasz légibázison.

18:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Élő pajzsról pletykálnak Líbiában

Újabb források erősítették meg, hogy Líbiában embereket raboltak el a Kadhafihoz hű erők, és élő pajzsként akarják használni őket - jelentette a Twitteren egy líbiai ellenzéki csoport.

18:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olaszországban lehetne a parancsnokság

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azt javasolta, hogy a Nápoly mellett található olasz NATO-bázis legyen a líbiai katonai akciók során a szövetségesek parancsnoki központja - jelentette a Reuters.

19:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Átengedheti az USA a hadművelet irányítását

Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke az NBC-nek azt mondta: Kadhafi még mindig hatalmon lehet, amikor a műveletek napok vagy hetek múlva véget érnek. Mullen kijelentette: "Azt, hogy ez politikai szempontból hogyan ér véget, nem tudom megmondani." Szerinte "még túl korai lenne találgatni".

Mullen szerint az Egyesült Államok néhány napon átengedheti az Odisszea Hajnal hadművelet vezetését, de azt nem mondta meg, hogy kinek. A Líbia elleni akcióban jelenleg Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada vesz még részt. Az amerikaiak szerepe a későbbiekben a műveletek támogatására korlátozódik majd.

19:01
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Küszöbön áll Azsdabíja felszabadítása egy lázadó vezér szerint

Egy Ahmed nevű lázadó parancsnok szerint hamarosan felszabadítják Azsdabíját. Ezt egy, a lázadók által irányított al-baidai rádiócsatornán közölte. A stratégiailag fontos Azsdabíjánál napok óta folyik a harc, Kadhafi erőivel nem bírnak a lázadók, bár az utóbbi két napban a nemzetközi koalíció repülőgépei támadják az itt állomásozó kormányerőket is..

19:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitott egy francia vadászgép

Lövéseket adott le egy francia harci repülő Líbiában egy líbiai katonai járműre - jelentette a francia védelmi minisztérium. A BBC szerint egy, a légtérzár betartására kiküldött vadászgép lőtt. Jelenleg mintegy 20 harci gép végez hadműveleteket Líbiában - írja a BBC.

19:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Legalább tizen meghaltak a zintani támadásban

A Reuters helyi lakosokra hivatkozva azt írta, hogy a korábbi zintani támadásban legalább 10-en meghaltak.

19:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Anyahajót küld Líbiához Franciaország

A francia védelmi minisztérium szerint magyar idő szerint 17.45-kor nyitott tüzet Líbiában a francia légierő - jelentette a Reuters. Nem sokkal korábban a minisztérium azt is bejelentette, hogy egy repülőgép-hordozó anyahajót küld a térségbe.

19:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszország evakuálja diplomatáinak egy részét

A líbiai helyzetre hivatkozva Oroszország csökkenti a diplomáciai képviselete létszámát, és más orosz állampolgárokat is evakuál. A Líbiában lévő orosz állampolgárok közül az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint nem sérült meg senki. A tárca azonban felszólította a harci cselekményekben részt vevőket, hogy garantálják az orosz állampolgárok biztonságát, egyebek között az evakuációs konvojokban.

19:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Törökország részt vesz a líbiai tengeri műveletben

A török parlament csütörtökön jóváhagyta a kormány döntését, hogy részt vesz abban a tengeri NATO-műveletben, amely érvényt szerez az ENSZ Líbia elleni fegyverembargójának. A NATO hadihajói szerdán kezdték meg a járőrözést Líbia partjainál. A szövetség tagállamai kedden Brüsszelben állapodtak meg abban, hogy a hajói fogják megakadályozni azt, hogy a tenger felől, vízi úton fegyverek jussanak Líbiába.

19:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi katonái nem álltak le

A koalíció támadásai és a repülési tilalom ellenére tovább támadják a tüntetők állásait a Kadhafi-párti katonák - írta a Guardian. Az al-Dzsazíra szerint heves bombázás alatt áll a nyugat-líbiai Zintan város, míg korábban Miszuratából és Azsdabijából érkeztek hírek erőszakról.

19:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Putyin bírálja a beavatkozást, az USA cáfol

"Hogy lehet úgy fellépni a civilek védelmében, hogy közben újabb civil áldozatokat szed az akció?" - vetette fel Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a Rossiya 24 orosz állami tévécsatornán a katonai beavatkozással kapcsolatban. Gerard Hueber, az USA hadseregének ellentengernagya a bírálatra reagálva közölte: Semmilyen értesülésük sincs arról, hogy polgári áldozatai lennének a koalíciós bombázásoknak.

19:22
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gyülekezik a spanyol flotta - kép egy fregattról

Forrás: REUTERS/Javier Diaz
A Mendez Nunez fregatt

19:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tankot lőtt ki a francia légierő

A CNN jelentése szerint egy Kadhafihoz hű líbiai tankot lőttek ki az országban járőröző francia gépek. Nicolas Sarkozy francia elnök már korábban jelezte, hogy a légtérzárat kikényszerítő gépeik tankokra is tüzet fognak nyitni, ha azok líbiai civileket fenyegetnek.

19:26
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók egyik képviselője szerint nem megölni akarják Kadhafit

Az al-Dzsazíra szerint a líbiai lázadók egyik képviselője azt mondta az Associated Press hírügynökségnek, hogy nem akarják megöletni Moammer Kadhafit, hanem bíróság elé akarják vinni.

19:29
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Az első célpontot megsemmisítettük"

Laurent Teisseire, a francia védelmi minisztérium szóvivője a BBC szerint közölte, hogy "az első célpontot megsemmisítették". A BBC a hadseregtől úgy tudja, hogy a francia gépek egy 100 x 150 kilométeres területet védenek Bengázi körül, ahova vasárnap indul el a Charles De Gaulle francia anyahajó.

19:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A franciák mégis kivárnak

A BBC európai ügyekkel foglalkozó szerkesztője szerint a szombati párizsi csúcs főkérdése a "Mit is jelent a tűzszünet?" lesz. Gavin Hewitt tudósítása alapján a franciák várhatóan megvárják a csúcs végét, és csak utána indítanak légi csapást Kadhafi csapatai ellen.

19:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tripolira és Szirtre mértek csapásokat a koalíciós erők

Legalább hat nagyobb robbanás rázta meg a líbiai fővárost vasárnap este szemtanúk szerint, annak jeleként, hogy a nyugati koalíciós erők felújították a légicsapásokat Tripolira. A robbanásokat követően líbiai légvédelemi ágyuk tüzét lehetett hallani a beszámoló szerint. Szirtben Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosában két nagyobb robbanás volt, de szemtanúk szerint azt egyelőre nem lehetett megállapítani, hogy magában a városban, vagy annak közelében.

Forrás: REUTERS/Benoit Tessier
A légi csapásokban fontos szerepet játszó francia Charles de Gaulle anyahajó műveleti központja. További képekért kattintson a fotóra!


19:31
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Francia gépek kötelékben - kép

Forrás: AFP

19:34
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Házról házra vizsgálják katonák a lakosságot Zavijában

A BBC-nek egy brit állampolgár, aki nemrég tért haza Líbiából és néhány órája beszélt telefonon egy Zavija-beli ismerősével, azt mondta, hogy több száz katona vizsgálja át a lakosságot házról házra. "Azt mondta, több száz katona volt az utcán, akik átvizsgálták az embereket, kérdéseket tettek fel, elvették a mobiltelefonokat, pénzt, laptopokat, memóriakártyákat. A házról házra tartó vizsgálat gyakori és erőszakos" - mondta líbiai ismerősének beszámolója alapján a brit lakos.

19:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ágyúzás és rakétatámadás Tripolitól délnyugatra

A Tripolitól 145 kilométerre délnyugatra található Zantan települést rakétatámadás és tüzérségi bombázás érte - jelentette a BBC arab nyelvű adásában egy lázadó aktivista.

19:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ham tábornok: 70-80 bevetést teljesített hétfőn a koalíció

Carter Ham amerikai tábornok szerint a koalíció 70-80 bevetést teljesített hétfőn, amelynek döntő többségében nem amerikai gépek vettek részt - írta a BBC. A tábornok egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem céljuk teljesen megsemmisíteni a líbiai hadsereget, viszont a civilekre veszélyt jelentő erőket "meg lehet és meg is fogják támadni". A tábornok arról is beszámolt, hogy folyamatosan szélesítik az ellenőrzött légteret, amelybe csak a nemzetközi felhatalmazás alapján léphet be repülőgép.

19:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tengeri blokádra készülnek a szövetségesek

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szerint hamarosan nagyszabású katonai akciókba kezdenek Líbiában, amelynek Kanada is a részese lesz. A kormányfő szerint Líbia partjainál a haditengerészet is akcióba kezd, és tengeri blokád alá fogják vonni az országot.

19:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Ha megérkeznek, szétrombolják a várost" - a koalíció segítségére vár Zintan

Egy Szaleh nevű férfi a BBC tudósítójának azt mondta a korábban hevesen ostromlott nyugat-líbiai Zintanban, hogy jelenleg csendes a város, de korábban tíz embert megöltek ott. "Sok tank van északra és az emberek azt beszélik, hogy egy nagy létszámú csapat közeledik délről. Ha megérkeznek, szétrombolják a várost. Az amerikai és francia segítségre várunk. Eddig még nem jöttek Zintanba. Azt szeretnénk, ha segítenének: ellenőrizzék a vidéket és tegyék meg a védelmünkben, amit csak tudnak" - mondta.

19:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Semmi sem változott"

Azsdabíjánál tovább folynak a harcok a BBC tudósítója szerint. Egy líbiai lakos tweetjében azt írta, hogy Kadhafi a tűzszünet bejelentésével csak időt akar nyerni, az utcákon semmi nem változott, ugyanolyan véres összecsapások vannak, a felkelőket még mindig rakétákkal lövik.

19:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vasárnap is Líbia felett a francia gépek

A francia katonai szóvivő vasárnap este azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a nap folyamán 15 repülőgép hajtott végre műveleteket Líbia felett. A műveletek során semmilyen probléma nem merült fel - tette hozzá.

 

19:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Élő pajzsként védik Kadhafi hívei Tripoli stratégiai pontjait

A Tripoliban tartózkodó külföldi tudósítókat bevitték Moammer Kadhafi egyik katonai bázisára - jelentette a BBC tudósítója. A látogatáson az újságírók több ezer Kadhafi-párti tüntetővel találkoztak, akik a bázis előtt éltették a líbiai vezetőt. A tüntetők azt harsogták, hogy készek meghalni, ha a bázist légi csapás érné. A líbiai állami tévé hasonló képeket mutat a tripoli reptérről, ahol szintén Kadhafi-párti tüntetők sorakoztak föl egyfajta élő pajzsként egy esetleges légi csapás ellen.

19:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Saját repülőjüket lőtték le a lázadók Bengáziban

A Bengázit védő líbiai lázadók elismerték, hogy ők lőtték le véletlenül azt a vadászgépet, amely Bengázi fölött zuhant le szombaton. A gép vélhetően a lázadók egyetlen harci gépe volt, így a város védői a saját repülőjüket semmisítették meg - írja a BBC a francia médiára hivatkozva.

19:56
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Van elég üzemanyag a líbiai állami tévé szerint

Újra működnek a líbiai olajfinomítók, van elegendő üzemanyag - jelentette a líbiai állami televízió. Előzőleg üzemanyaghiányról érkeztek hírek a kormány ellenőrizte területeken, ami miatt felvásárlási láz kezdődött.

19:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Putyin visszalépett a Medvegyevvel folytatott csörtéjéből

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szóvivője szerint Dmitrij Medvegyev képviseli a hivatalos orosz álláspontot - írta a Reuters. Korábban Putyin keményen kritizálta a koalíció líbiai támadását "keresztes hadjáratnak" nevezve az akciót. Medvegyev azonban jóval mérsékeltebb állásponton volt, sőt éppen a miniszterelnököt kritizálta azzal, hogy "elfogadhatatlannak" tartotta a putyini kifejezést, amely szerinte csak több erőszakhoz vezet.

20:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A magyar honvédség egészségügyi segítséget nyújthat

A magyar honvédség a líbiai helyzet rendezéséhez humanitárius hozzájárulást nyújthat, a tárca elsősorban arra gondol, hogy orvoscsoportot küldhetnének az afrikai állammal szomszédos országokba a menekültek segítésére - közölte csütörtökön Hende Csaba honvédelmi miniszter Tatán. Hende azt mondta, hogy a magyar honvédség egészségügyi képességei európai szinten is kimagaslóak, s háromezer fős létszámával a Honvédkórház az ahhoz tartozó legnagyobb egység.

20:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A csúcsragadozóját is bevetette az USA légiereje - kép

Forrás: AFP/SrA Kenny Holston
Egy B-2-es lopakodó tér vissza a bázisra bevetés után

20:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Máltán nem lesz légitámaszpont

Málta a semlegességét deklaráló alkotmánya miatt nem engedélyezi, hogy a szövetségesek gépei leszálljanak majd a területén a légtérzár felállításához - jelentette be Málta miniszterelnöke pénteken este. Az ország légterét azonban használhatják - írta a BBC.

20:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszurata ellen indultak Kadhafi erői

Egy miszuratai polgár azt állítja, hogy a légierő gépeinek hangjait hallani, de az nem derült ki, hogy koalíciós vagy líbiai gépekről van szó. "A helyzet nagyon-nagyon súlyos" - mondta a lakos, aki szerint a város központjában több épület megsemmisült.

Egy másik miszuratai lakos a BBC-nek azt állította, hogy "erős és véletlenszerű bombázás éri a lakóövezetet... Kadhafi csapatai bármi áron megpróbálnak a városba lépni, és két irányból hajtanak végre brutális és erőszakos támadásokat." A BBC szerint tankok közelítenek Miszurata felé. A Reuters szerint Kadhafi erői a partot bombázzák.

20:06
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kemény harcokban tisztították meg Bengázit

A lázadók teljesen kiszorították Bengáziból Kadhafi csapatait, miután délután elkeseredett küzdelmet folytattak a városban - jelentette a Guardian helyi tudósítója. A harcokban rengeteg civil és katona halt meg, a város este nyugodt volt.

20:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Keményen lövik Líbia harmadik legnagyobb városát

Miszrata, Líbia harmadik legnagyobb  városa folyamatos tüzérségi bombázás alatt áll - jelentette egy helyszínen tartózkodó szemtanú a CNN-nek. A férfi szerint teljesen véletlenszerűen lövik a város épületeit Kadhafi erői immár két napja.

20:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az ellenzék a lehetséges támadási pontokról tárgyal a Nyugattal

Az AFP tudósítását idézi a Daily Telegraph, amely szerint a líbiai ellenzék a nyugati országokkal tárgyal arról, hogy hol érdemes bombázni Kadhafi erőit.

20:08
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi mindenkit előléptetett

A Reuters arról adott hírt, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető előléptetett minden, a fegyveres erők kötelékében szolgáló embert. A katonákon kívül rendkívüli előléptetést kaptak a rendőrök, és a biztonsági erők is.

20:09
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Azsdabija stratégiai jelentőségű város

Egy bengázi lázadó azt mondta a BBC-nek, hogy Adzsdabijáért keményen meg fog küzdeni Kadhafi, mivel több fontos útvonal kereszteződésében fekszik. "Tehát a városban akar maradni, mert nagyon fontos város ez. És ezért nekünk is az" - mondta Abdullah Fajani.

20:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egy amerikai forrás szerint visszavonul a Kadhafi-sereg

Egy neve elhallgatását kérő amerikai nemzetbiztonsági hivatalnok szerint visszavonulnak a Kadhafihoz hű erők Bengázi, Azsdabija és Miszurata alól - írta az al-Dzsazíra. A forrás szerint a megfutamodás a szombaton kezdődött koalíciós támadásnak köszönhető.

Közben viszont a miszuratai lázadók arról számoltak be, hogy 40 embert öltek meg hétfőn a kormányerők, és további 300-at megsebesítettek - írta a BBC.

20:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felszabadították Zintant Kadhafi ostromgyűrűjéből

Lassan normalizálódik az élet Zintanban, amelyet napokig ostrom alatt tartott Kadhafi hadereje. A BBC-nek a helyi forradalmi bizottság vezetője azt mondta, hogy a szomszédos településekről érkezők segítségével tudták visszaszorítani a kormányerőket a Tripolitól 160 kilométerre délnyugatra fekvő város alól. Azt mondta, sok fegyvert szereztek a visszavonuló hadseregtől is. "Két napja sikerült megszereznünk egy teherautót 180 rakétával, és el is kezdtük őket használni. Kilőttünk hét tankot, és több teherautót.

20:11
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoliban Kadhafit éltetik

A CNN helyszíni tudósítója szerint Tripoli utcáin Kadhafi-párti tüntetők vonulnak zöld zászlókkal, a líbiai vezetőt éltető dalokat énekelve. A fővárosban tűzijátékok fényénél ünnepelnek a tüntetők, itt senki sem tud a Miszratában folyó bombázásokról.

20:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Négytankotlőttekkiafranciagépek

Négy líbiai tankot lőttek ki Bengázi külvárosaiban a Líbia fölött járőröző francia vadászgépek - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, az akciót még a francia kormány sem erősítette meg, a CNN párizsi tudósítója szerint azonban úgy tűnik, hogy a francia hadsereg szabad kezet adott a pilótáinak, hogy kilőjenek veszélyesnek ítélt szárazföldi célpontokat.

20:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Bejelentik a kilőtt líbiai járművet - kép

Forrás: AFP
Sajtótájékoztatót tart a francia Védelmi Minisztérium

20:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A hadsereg szerint nem a lezuhant pilótákat mentő helikopter lőtt a civilekre

Az amerikai tengerészgyalogság szóvivője szerint biztosak abban, hogy nem a koalíció gépei lőtték meg azokat a civileket, akik a lezuhant vadászbombázó közelében sérültek meg. Hétfőn késő este lezuhant egy F15-ös vadász, s a helyszínen lövést kapott hat civil is. Az első jelentések szerint a katapultált pilótákat kimentő helikopterről lőttek a civilekre, ezt azonban a szóvivő tagadta. A Guardian riportere szerint a szóvivő azt mondta: "Nem ez történt. 100 százalékig biztosak vagyunk ebben." A szóvivő szerint a mentőhelikopterek 12 fő tengerészgyalogossal a fedélzeten mentek a pilótákért, de nem adtak le lövést.

Ennek viszont ellentmondanak a helyszíni beszámolók. A férfi, akinek birtokán az egyik gép landolt, azt állította, hogy őt magát is meglőtte egy második gép.

20:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Légvédelmi fegyverek ropogását hallani Tripoliban

Tripoliban légvédelmi fegyverek hangját lehet hallani - írja a BBC meg nem nevezett médiaértesülésekre hivatkozva.

20:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újból támadják Miszrátát Kadhafi erői

Újból támadták vasárnap a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők az ország fővárosától mintegy 200 kilométerre lévő Miszrátát.A tengerparti város az egyetlen nagyobb, a felkelők kezén lévő település Líbia sűrűbben lakott tengerparti sávjának nyugati részén. Az érte vívott harcokban rövid fegyvernyugvást hozott a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció repülőgépeinek szombati támadása. Egy helyi lakos elmondása szerint azonban a líbiai kormányerők vasárnap újból támadtak. A Miszráta körüli harcokról szóló híreket független forrásból nem lehet megerősíteni.

A Miszrátától mintegy 200 kilométerre keletre lévő Szirtből, Moammer Kadhafi szülővárosából vasárnap katonai járművekből - köztük légelhárító ágyúkat szállító teherautókból - álló konvoj indult el nyugatra, Tripoli felé. A tengerparti úton több tucat, civil családokat és holmijukat szállító tehergépkocsi is tart a főváros irányába: helyszíni jelentések szerint a lakosok egy része próbál elmenekülni a városból, újabb légitámadásoktól, illetve a felkelők megérkezésétől tartva. A líbiai kormányzat szervezésében mintegy 20 újságíró érkezett a városba, egy helyszíni szemlére, és a brit, illetve az amerikai újságírók állítólag - a légitámadásoktól tartva - külön értesítették saját országaik illetékeseit arról, hogy hol vannak.

20:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az orvosokért aggódik a Vöröskereszt

A Nemzetközi Vöröskereszt felszólította a líbiában harcoló feleket, hogy ne akadályozzák az orvosokat, akik a sérülteket próbálják ellátni a konfliktuszónában - jelentette a Reuters.

20:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Honlapot indított az USA a líbiai akciónak

Saját kormányzati honlapot kapott a líbiai Odüsszeia Hajnal-hadművelet az Egyesült Államok védelmi minisztériumában. A honlapon képekkel, videókkal és hírekkel segítik a harci eseményekről való tájékoztatást.

http://player.theplatform.com/ps/player/pds/K5wprsS2ki&pid=ljfxsZi4ArEvZlcIRTHJKBN6Lds8gokH

A Pentagon felvétele egy Tomahawk-rakéta indításáról

20:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Kadhafinak van választása

Barack Obama amerikai elnök közép-európai idő szerint hét órakor kezdte meg beszédét a líbiai eseményekről. Az elnök szerint a líbiai felkelők "vasököllel" találták szembe magukat. "Kadhafinak van választása. Vagy azonnal tűzszünetet rendel el, és az erői visszavonulnak a felkelők által elfoglalt városokból, illetve újraindítja a víz- és áramellátást, vagy ha mindezt nem teszi meg, vállalja a következményeket" - mondta Obama.

20:26
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia azt mondja, tárgyalna a lázadókkal

Tripoli kész elfogadni az Afrikai Unió (AU) "útitervét": tárgyalna a lázadókkal, és eleget tenne reformköveteléseiknek, hogy véget vessen az ellenségeskedésnek - közölte Abdul-Ati al-Obejdi egykori líbiai miniszterelnök pénteken az AU székhelyén, Addisz-Abebában. A volt kormányfő szerint a líbiai harcokat a szélsőségesek mellett a külföldi beavatkozása is szítja. Al-Obejdi tagja annak a líbiai küldöttségnek, amely az Afrikai Unióval tárgyal Etiópiában (MTI).

20:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Spanyol és kanadai képek készülnek bevetésre

Az al-Dzsazíra szerint F-18-as vadászgépeket készít fel a spanyol légierő, hogy ők is részt vegyenek a líbiai hadműveletekben. Közben a CNN azt jelentette, hogy kanadai gépek tartanak az Olaszország által felajánlott légi bázisok felé.

20:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Civakodás a szövetségben

A Reuters egy NATO-diplomatára hivatkozva közölte, hogy folytatódik a huzavona annak eldöntése körül, hogy ki is vezesse igazából a szövetség hadműveletét.

20:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olasz gépet készítenek föl - kép

Forrás: REUTERS

20:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szétlőtt tank és bombakráter - kép

Forrás: AFP/Patrick Baz

20:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Már a szombati csúcs előtt Líbia fölé repülhetnek a szövetséges erők

Miközben Barack Obama beszédet mond, a Reuters egy, a neve elhallgatását kérő diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a brit és francia légierők már a szombati párizsi csúcs előtt szimbolikus repüléseket hajthatnak végre Líbia fölött. Ez még nem légi csapást jelentene.

20:43
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Már nem hisz Kadhafinak az ENSZ főtitkára

Ban Ki-Mun ENSZ főtitkár aggasztónak nevezte, ahogy Líbia az ENSZ légtérzárára reagál - írja az al-Dzsazíra. A főtitkár közölte: a továbbiakban nem tud hinni a líbiai vezetőknek, akik azt állították, hogy már nincsenek összecsapások az országban.

20:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kép egy "toprongyos" lázadóról

Forrás: AFP/Patrick Baz
A BBC riportere nevezte "csinos, toprongyos csapatnak" a Bengáziban küzdőket

20:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: A nemzetek jóléte szorosabban összefonódik, mint eddig bármikor

Barack Obama chilei látogatásán egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a líbiai események "arra emlékeztetnek, hogy az összekapcsolt világunkban a biztonság és az emberek és nemzetek jóléte szorosabban összefonódik, mint eddig bármikor". Az amerikai elnök szerint "ki kell elégíteni a líbiaiak demokratikus törekvéseit, az erőszak viszont nem lehet erre válasz."

20:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO csak a polgári lakosság védelmében tervez légi csapásokat

A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben. A tagországok NATO-nagykövetei vasárnap kora este ültek össze, és a remények szerint viszonylag gyorsan - lehetőleg még ezen a napon, de legkésőbb hétfőn - döntést hoznak arról, hogy az atlanti szövetség átveszi-e az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett.

Arról már korábban elvi egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szemben foganatosított fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén. A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni. "A NATO pártatlan marad, nem húz egyik félhez sem" - hangsúlyozta vasárnap egy diplomata.

A katonai szakértők már elkészítették a műveleti terveket, a tagállami kormányokat nagyköveti szinten képviselő Észak-atlanti Tanács pedig vasárnap vagy hétfőn hoz politikai döntést e tevékenység megkezdéséről.

20:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Katar is beszáll a katonai akcióba

A Reuters azt közölte, hogy Katar négy repülőgéppel csatlakozik a szövetségesek katonai beavatkozásához. A francia védelmi minisztérium szóvivője szerint "ez jelzi az arab részvételt az akcióban".

20:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszországnak nem tetszik az akció

Oroszország nem ért egyet a Líbiában indított katonai akcióval - közölte Alexander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Közben Robert Gates amerikai védelmi miniszter bejelentette, elhalasztja Oroszországba tervezett útját, hogy figyelemmel tudja kísérni a líbiai eseményeket - írja az al-Dzsazíra.

20:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kanadai bevetés

A kanadai légierő végrehajtotta első akcióját Líbia felett. Négy CF-18-as gép lézervezérlésű bombákat vetett be Miszurata városnál - jelentette be Gen Tom Lawson kanadai vezérőrnagy.

20:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Csak annyira avatkoznak be, amennyire a civilek jogainak védelméhez szükség van

"Nem vetünk be szárazföldi hadsereget, és csak olyan mértékben avatkozunk be, amilyen mértékben a civilek jogainak védelméhez arra szükség van" - mondta Barack Obama a beszédében. Obama azt is elmondta, hogy az Arab Liga országai biztosították vezető szerepükről a beavatkozások során, de maga az Egyesült Államok is jelentős szerepet vállal a légicsapásokban. Az Arab Liga országai közül Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok részvétele eddig a legvalószínűbb - tette hozzá.

20:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-ben még a Kadhafi-féle Tripoli képviseli Líbiát

Az ENSZ tájékoztatása szerint a líbiai kormány új nagykövetet delegált a szervezethez, a nevét azonban még nem ismerni - írta a BBC. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ENSZ hivatalosan a tripoli kormányt ismeri el, nem a lázadókat. A Kadhafi-kormányzat február 27-én közölte, hogy Mohamed Salgam és helyettese, Ibrahim Dabbasi megbízatását visszavonták. Korábban a két diplomata megtagadta a tripoli kormányt, de mégis líbiai megbízottként vettek részt az ENSZ ülésein.

20:57
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Több tankot is kilőttek a franciák

A francia Védelmi Minisztérium megerősítette, hogy több líbiai tankot és páncélozott járművet is megsemmisített az ország légiereje a Líbiában végrehajtott katonai akció során - írja a BBC. A minisztérium azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi tankot lőttek ki, az al-Dzsazíra korábban négy tank megsemmisítéséről számolt be.

21:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai kormány ismét tűzszünetet ígér

A líbiai kormány szóvivője szerint vasárnap este, helyi idő szerint 21 órától életbe lép a tűzszünet, aminek betartására a teljes katonaságot felszólították. Az egy nappal korábban bejelentett tűzszünetet nem tartották be, és nem sokkal korábban jelentette a BBC, hogy légvédelmi fegyverek lövéseit hallani Tripoliban.

21:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Az USA hamarosan kiszáll a katonai akcióból

Az Egyesült Államok hamarosan kiszáll a líbiai katonai akcióból - jelentette be Barack Obama a Chilében tartott sajtótájékoztatóján a BBC szerint. "Az első csapások után, amelyek ártalmatlanná teszik Kadhafi légierejét, és korlátozzák a népesség elleni fenyegetésben, elindul egy átmenet, amelyben számtalan koalíciós partnerünk akad, akik akkor részt vesznek a légtérzár fenntartásában" - mondta az amerikai elnök.

Forrás: REUTERS/Jason Reed

21:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Légi csapást elrendelő Nobel-békedíjas vagyok

"Tudatában vagyok annak, hogy olyan Nobel-békedíjas vagyok, aki légi csapásokat rendelt el Líbia ellen" - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a CNN-nek nyilatkozva. Az elnök szerint az amerikaiak ugyanakkor nem látnak ellentmondást abban, hogy biztosítani akarja, hogy a líbiaiakat "ne mészárolják le egy diktátor miatt, aki ragaszkodik a hatalmához". A politikus szerint a nemzetközi koalíció beavatkozásával és Bengázi ostromának megakadályozásával máris sikerült emberéleteket megmenteni és elkerülni a katasztrófát.

21:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ismeretlen hadihajó jelent meg Bengázinál

Egy nagy hadihajó, valamilyen fregatt vagy romboló jelent meg Bengázi partjainál - jelentette a Twitteren a Telegraph tudósítója. AZ újságíró szerint a hajó túl messze van a parttól, hogy meg lehessen mondani, kihez tartozik, de Bengáziban a biztonsági tisztek attól tartanak, hogy ellenséges lehet.

21:03
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Washington újabb hadihajókat vezényel Líbia térségébe

Az Egyesült Államok, a líbiai erőszakcselekményekre adott válasz részeként, újabb partraszállító hajókat vezényel a Földközi-tenger térségébe - közölte pénteken a Pentagon. A Bataan partraszállító hajó és az azt kísérő flottakötelék március 23-án éri el rendeltetési helyét, hogy támogatást nyújtson a jelenleg már a térségben tartózkodó Kearsarge Partraszállító Készültségi Csoportnak. A Bataan és kísérő hajói Virginiában állomásoznak.

21:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Rakétákkal rombolták a líbiai légvédelmet

Az amerikai hadsereg azt közölte, hogy az előző éjszaka folyamán 20 Tomahawk-rakétával támadták a líbiai légvédelmet és más célpontokat - írta a Reuters. A légierő és a légvédelem ártalmatlanítása a légtérzár kiépítésének egyik fontos eszköze.

21:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Olaszország a NATO kezébe adná a koalíciós támadást

Az al-Dzsazíra szerint Olaszország arra figyelmeztetett, hogy felülvizsgálja repterei átengedését a koalíció számára, amennyiben a Líbia elleni légitámadást nem veszi át a NATO. A Reuters tudósítója szerint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azt is közölte, hogy olasz gépek nem fognak lőni a líbiai akcióban.

21:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újságírót lőttek agyon Bengáziban

Bengáziban agyonlőtték Mohammad Nabbúszt, az egyik legismertebb civil újságírót - jelentette a Guardian. A férfit vélhetően Kadhafi-párti fegyveresek gyilkolták meg egy tűzharc során.

21:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Párizs nem akar NATO-részvételt a katonai intervencióban

Franciaország megerősítette, nem szeretné, ha a NATO részt venne a Líbiában tervezett katonai intervencióban - közölte pénteken Párizsban a francia külügyi szóvivő, miután az atlanti szövetség jelezte: véglegesíti a "megfelelő fellépés" tervezését Líbia ügyében. "Franciaország álláspontja a kezdetek óta változatlan" - mondta Bernard Valero. Hozzátette: "Nem gondoljuk, hogy jó jelzés lenne, ha a NATO avatkozna be egy arab országban."

Forrás: AFP/Andreas Lazarou
A légtér ellenőrzését a levegőből lehetővé tévő AWACS felderítőgépek a ciprusi brit légitámaszponton - további képek a fotóra kattintva! 

A NATO-tagállamok képviselői a nap folyamán Brüsszelben megbeszélést folytattak, de diplomáciai források szerint egyelőre nem jutottak közös elhatározásra a líbiai rezsim elleni katonai akciónak az atlanti szövetség égisze alatt történő megindításáról. Közben Alain Juppé külügyminiszter azt közölte, "minden készen áll" a katonai akció megindításához, de a szombati párizsi csúcstalálkozónak előbb "elemeznie" kell a líbiai kormány által meghirdetett tűzszünetet, és "levonnia a következtetéseket".

Az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével szombaton kora délután ülésezik a francia elnöki hivatalban - erősítette meg az Elysée-palota az Arab Liga korábban Kairóban tett bejelentését. (MTI)

21:16
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama dicsérte a líbia emberek bátorságát

A brazíliai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök a líbiai emberek "bátor kiállását" dicsérte az őket elnyomó rezsimmel szemben. Az egész térségben olyan fiatal embereket láthatunk, akik kivívják a jogot, hogy meghatározhassák a jövőjüket - jelentette ki.

21:16
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Nem avatkozunk be mindenhol, ahol krízis van

Barack Obama amerikai elnök szerint az Egyesült Államok korlátozottan vesz részt a líbiai harcokban és nem fog mindenhol beavatkozni, ahol krízis alakul ki - írta a Reuters. Az ellenzék azzal támadta az elnököt, hogy határozatlan a válság kezelésében, a közvélemény-kutatások azonban az akció támogatottságát tükrözik.
21:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megállapodtak a tagállamok: átveszi a NATO a líbiai műveletek irányítását

Megállapodtak vasárnap este a NATO-országok abban, hogy az atlanti szervezet fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul.

A tagállamok brüsszeli NATO-nagykövetei kormányaik nevében lényegében arról döntöttek, hogy az atlanti szövetség átveszi az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Arról már korábban egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szemben elhatározott fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén. E két tevékenység irányítását a NATO már vasárnap ténylegesen meg is kezdte.

A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy líbiai a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni. Az erre irányuló katonai tevékenység - ami adott esetben azzal járhat, hogy légi csapásokat mérnek a polgári lakosokat fenyegető erőkre - eddig amerikai vezénylés alatt volt. A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben

21:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megnevezték az ideiglenes kormányfőt a lázadók

Mahmúd Dzsebrílt bízta meg szerdán egy ideiglenes kormány megalakításával, miniszterek kinevezésével a líbiai lázadók által alakított nemzeti tanács. Dzsebríl 1952-ben született Líbiában. Egyetemi tanulmányait Kairóban végezte, közgazdasági és politológiai diplomát szerzett 1975-ben. Az Egyesült Államokban stratégiai tervezésből és döntéshozatalból doktorált, és előadásokat tartott és számos könyvet írt e témáról. 2009-ben elfogadott egy kormányzati megbízást, de később kiábrándult Líbia konzervatív vezetéséből.

Forrás: AFP
Mahmúd Dzsebril (jobbra) Ives Leterme belga miniszterelnökkel

Dzsebrílt március 5-én kinevezték a lázadók alakította Líbiai Nemzeti Tanács válságbizottságának élére, hozzá kerültek a katonai és külügyek. Ő áll azoknak az erőfeszítéseknek az élén, hogy rávegyék a külföldi hatalmakat a tanács elismerésére legitim kormányként. A szervezet Kadhafi rendszere elleni lázadás kitörése óta ellenőrzi a keleti országrészt. A kormány megalakításáról majd csak akkor lehet dönteni, ha ezt a Nemzeti Tanács mind a 31 tagja elhatározza, a tagok több mint fele azonban még a Kadhafi-erők által ellenőrzött vagy fenyegetett területen van, és biztonsági okból a nevüket sem árulták el.

21:21
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai állami csatornákon ártatlanok elleni támadásról számolnak be

A BBC szerint a líbiai állami média továbbra is beszámol a szövetségesek akcióiról, azonban azokat úgy mutatja be, mint ártatlan áldozatokat ért bombázásokat.

21:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafit éltetik Tripoliban - kép

Forrás: AFP

21:23
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama a különgépéről hívta Cameront és Sarkozyt

A BBC szerint Barack Obama az Air Force One, vagyis az elnöki különrepülőgép fedélzetéről telefonált David Cameron brit és Nicolas Sarkozy francia kormányfőknek a líbiai események egyeztetése miatt. A nagyhatalmak vezetői áttekintették a Bengázinál megállított líbiai kormánytámadás eredményeit, illetve a légtérzár felállításának folyamatát és egyetértettek abban, hogy a NATO-nak kulcsszerepet kell játszania az akció irányításában. Főként a török ellenállás miatt a NATO eddig nem tudott közbelépni, bár jelezték, hogy készen állnak az irányítás átvételére.

21:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a tripoli ágyúk és szirénák

A CNN riportere szerint megszólaltak a légvédelmi szirénák Tripoli felett, majd hangos légvédelmi ágyútűz kezdődött. A BBC szerint az ágyúk fénye látszik Tripoli fölött. Az AP hírügynökség azt közölte, hogy a líbiai állami tévé a főváros elleni koalíciós támadásról számolt be.

21:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama sajtótájékoztatóra készül

Barack Obama amerikai elnök hamarosan sajtótájékoztatót tart a líbiai helyzetről - jelentette be a Fehér Ház. Obama, aki jelenleg Brazíliában tartózkodik, néhány órája már tartott egy sajtótájékoztatót, de az a brazil-amerikai kapcsolatokról szólt, és csak pár mondatban tért ki a líbiai helyzetre.

Forrás: REUTERS
Obama az előző sajtótájékoztatót nem Líbiának szentelte

21:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gépágyúzás Kadhafi főhadiszállásánál

Működésbe léptek a Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül elhelyezett gépágyúk is - közölte az MTI egy francia hírügynökségre hivatkozva. Ebből, illetve a légvédelmi elhárítás által nyitott tűzből arra lehet következtetni, hogy megkezdődött az éjszakai légitámadások újabb hulláma Líbia ellen, azonban ezt hivatalosan nem jelentették be, a líbiai kormány pedig tűzszünetet hirdetett 21 órától.

Egyelőre nem tudni, hogy kik és milyen célpontokat támadnak. Egy római jelentés szerint a szicíliai Trapaniból Tornado típusú olasz harci repülőgépek szálltak fel az este.

21:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanás Bengáziban

Az AFP tudósítója szerint hatalmas robbanás volt a felkelők kezén lévő Bengáziban, majd légvédelmi fegyverek hangja hallatszott - írta a BBC.

21:34
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Katasztrofális" a helyzet Miszuratában

Heves támadás indult kedden Miszurata ellen - mondta egy szemtanú a BBC-nek, amely azonban nem tudta megerősíttetni az értesülést eddig. A szemtanú beszámolója szerint négy gyerek meghalt a támadásban. A Reuters jelentése szerint a helyi orvosok "katasztrofális" állapotokról beszélnek. "Az orvosok és az egészségügyi személyzet kimerült... és néhányuk el sem tud jutni a kórházig a tankok és lövészek miatt" - mondta az egyikük.

21:34
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felbukkant a koalíció

A Reuters egy lázadótól azt az értesülést szerezte, hogy Kadhafi erőinek bombázása megszakadt Miszuratában, miután felbukkantak a koalíció vadászgépei.

21:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Három tengeralattjárót indít útnak az USA

Az amerikai haditengerészetnek három tengeralattjárója áll készenlétben a Földközi-tengeren, amelyek bevetésre készülnek Líbia partjainál - jelentette be az amerikai Védelmi Minisztérium. Az AP hírügynökség korábban arról írt, hogy az USA nem akar vadászgépeket bevetni a líbiai konfliktus kezdeti szakaszában, helyette a tengerről indítana Tomahawk típusú irányított rakétákat, hogy megsemmisítse a líbiai légvédelmi ütegeket.

21:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Azsdabija fontos útjai - kép

Forrás: MTI/EPA/Haled el-Fiki
Adzsdabijában fut össze több útvonal, ezért fontos helyszín Kadhafi és a lázadók számára is

21:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Még nincs NATO-döntés a líbiai fellépésről

Vasárnap estig nem született politikai megállapodás a NATO-tagállamok között arról, hogy a szövetség miképpen lépjen fel Líbiával kapcsolatban, annak az ENSZ biztonsági tanácsi határozatnak az érvényesítésében, amely repülési tilalmat rendelt el az észak-afrikai ország légterében, illetve kimondta, hogy minden lehetséges eszközt igénybe kell venni a líbiai polgári lakosság megvédésére.

Miközben több NATO-ország - Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - légiereje szombat óta légicsapásokat mér a Moammer Kadhafihoz hű erőkre, az atlanti szervezeten belül egyelőre nincs egység a helyes fellépés kérdését illetően. A németek már a BT-határozatról szóló szavazásnál is tartózkodtak. A törökök ellenzik a légi csapásokat, a franciák szerint pedig az arab világban negatív visszhangot keltene, ha az ENSZ-döntést a NATO hajtaná végre. A britek ugyanakkor folyamatosan szorgalmazzák, hogy az egész műveletet helyezzék NATO-ellenőrzés alá.

Felmerült az is, hogy a NATO abban a szakaszban kapcsolódna be a fejleményekbe, amikor már nem a líbiai légvédelem kiiktatása, hanem a humanitárius segítségnyújtás biztosítása lesz a feladat. A 28 tagország brüsszeli NATO-nagykövete - az Észak-atlanti Tanács keretében - péntek óta tanácskozik, de még nem jutottak dűlőre. Értesülések szerint a megbeszélést vasárnap késő este is folytatják.

 

21:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A helyiek tweetjei szerint továbbra sincs tűzszünet

"Kadhafi erői továbbra sem szüntetik be az offenzívát a felkelők ellen" - erősítette meg egy újabb líbiai lakos tweetje a BBC szerint. Közben az al-Dzsazíra arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők Bengázi felé nyomulnak.

21:47
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Legalább öt líbiai gépet lőtt le a francia légierő

Francia vadászgépek szombaton lelőtték a Moammer Kadhafihoz hű erők legalább öt G-2 Galeb típusú harci repülőgépet, valamint két MI-35 típusú harci helikoptert is megsemmisítettek az ostromlott nyugat-líbiai Miszráta városánál  - közölte a francia vezérkar honlapján. (MTI)

21:47
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tomahawk rakétákkal lövik a líbiai légvédelmet

A Pentagon megerősítette, hogy Líbia partjainál amerikai hadihajók kilőtték az első Tomahawk típusú irányítpott rakétákat líbiai célpontokra - jelentette a CNN tudósítója. A rakétákkal Moammer Kadhafi légvédelmi állásait bombázzák, hogy kiiktassák a légvédelmet, mielőtt további repülőket küldenek az ország fölé.

21:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Megölhették az egyik kadhafista katonai vezetőt

Az al-Dzsazíra arab televízió azt jelentette, hogy állítólag megölték Husszein el-Varfalit, aki a Tripoli mellett állomásozó egyik Kadhafi-dandár feje volt.

21:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Törvényes támadásról beszélt a brit kormányfő

"Ami teszünk, szükséges, törvényes és helyes" - közölte a líbiai katonai beavatkozásról James Cameron brit miniszterelnök Londonban tartott rövid sajtótájékoztatóján. A kormányfő alig 1 perces sajtótájékoztatóján kétszer is megismételte, hogy a támadás törvényes, mert támogatja az ENSZ és az Arab Liga is. Cameron azt mondta, hogy a cél helyes, és "a nemzetünk érdeke is".

21:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A légvédelmi ágyúk tüzei - kép

Forrás: REUTERS/Ahmed Jadallah

21:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A nagyhatalmak Kadhafi seregeinek visszavonását követelik

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok közleményt adtak ki, amelyben felszólítják Kadhafit, hogy fordítsa vissza a hadseregét Bengázitól, és vonja ki a seregeit a többbi városból is, amit visszafoglaltak a felkelőktől. Ezelőtt Franciaország külön azt követelte, hogy állítsák vissza a gáz-, áram- és vízszolgáltatást azokban a városokban, amelyeket elvágtak a közszolgáltatásoktól.

22:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszráta környékét is rakétákkal lőtték

A Pentagon sajtótájékoztatóján részletesen ismertették az amerikai hadműveletek várható menetrendjét - jelentette a CNN. Eszerint a hadművelet első fázisában Tripoli és Miszráta városának környékét fogják rakétákkal lőni, hogy kiiktassák az itt található légvédelmi bázisokat. Ezek a városok Líbia nyugati részén, a Kadhafihoz hű hadsereg irányítása alatt álló területeken található, ahol eddig nem tudtak bevetni szövetséges vadászgépeket.

22:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újra bombáznak

Szerda este újraindultak a bombázások, a líbiai állami televízió híradása szerint Tripoli Tajoura kerületében támadtak célpontokat a szövetséges gépek. Helyiek közben arról is beszámoltak, hogy Tipolitól 32 kilométerre keletre hatalmas robbanást hallottak egy katonai bázis felől.

22:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A brit kormány egyelőre hallgat

A brit kormány nem tett hivatalos bejelentést a legutolsó válságtanácskozást követően, de a megbeszélésről távozóban Sir David Richards, a brit vezérkari főnök azt mondta az ott várakozó újságíróknak, hogy még nem döntötték el, "mit kezdenek" a líbiai kormány szóvivője által bejelentett tűzszünettel.

22:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Keresztes ellenségnek" nevezte a líbiai tévé a támadókat

A líbiai kormányszóvivő szerint sokan haltak meg a koalíció légitámadásaiban Szirte és Szabha ellen. A Reuters szerint közben a líbiai állami tévé különböző városok elleni támadásról számolt be "keresztes ellenségnek" nevezve a támadókat a középkori keresztes hadjáratokra utalva. "A támadások nem a líbiaiak megfélemlítésére szolgálnak" - közölte e tévétársaság.

22:07
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szárazföldi csapatokat is lőnek rakétákkal

A Pentagon közölte, hogy a légvédelmi bázisok mellett Kadhafi szárazföldi csapatainak egy részét is rakétákkal fogják lőni, mert egyes egységek szintén rendelkeznek komoly légvédelmi kapacitással. Ha ezeket kiiktatták, megkísérlik bevezetni a repülési tilalmat az ország nyugati részén is.

22:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO megkezdte a légtértilalmi hadműveletek végrehajtását

A NATO sikeresen megkezdte a Líbia feletti légtértilalmi övezettel kapcsolatos intézkedések végrehajtását - jelentette be vasárnap Charles Bouchard kanadai tábornok, a katonai szövetség líbiai hadműveleteinek parancsnoka.

A NATO a légtértilalom érvényesítése mellett az esetleges fegyverszállításokra vonatkozó tengerészeti embargó betartatásáért is felel Líbiában: Bouchard közlése szerint már mindkét akciót megkezdte. A katonai szövetség tagállamainak nagykövetei pedig vasárnap este Brüsszelben megbeszélést kezdtek arról, hogy a NATO átveszi-e az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Ez tágabb kategória, mint a puszta légtértilalom: többet jelent, mint a líbiai repülőgépek és helikopterek megsemmisítését, illetve földre kényszerítését. Jelentheti adott esetben a városok ellen nehézfegyverzettel támadó erőkre mért légi csapásokat is.

22:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egy helyi lakos szerint szomorú a helyzet Tripoliban

Az-Zawya városában egy helyi lakos azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy "nagyon szomorú a helyzet Tripoliban az éjszakai bombázás után, az emberek többsége nehezen fogadja el ezt a helyzetet". Hozzátette, most a nyugati államoknak kell felülvizsgálniuk az akciójukat, és valamilyen más utat találni a líbiai emberek megsegítésére.

22:11
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Miszuratai lázadók szerint a katonák felgyújtották az élelmiszer-raktárt

A BBC miszuratai forrása szerint a városba betörő katonák felgyújtották az élelmiszer-raktárt, amelyben főleg konzerv-paradicsomok és olaj semmisült meg, amelyek fontos szerepet töltenek be a város ellátásában. Állítólag a lázadók egy csoportja meg tudott menteni valamennyi búzakészletet. A BBC hangsúlyozta, hogy az állítást nem tudták megerősíttetni.

22:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Csak a tengerparton lesz légtérzár

A rakétatámadás után bevezetendő légtérzár nem fog az ország egész területére kiterjedni - jelentette a CNN. A zóna a tengerparti részek felett lesz, Tripoli és Bengázi fölött.

22:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama "tisztában van a kockázatokkal"

Barack Obama amerikai elnök is bejelentette, hogy az USA katonai hadműveletet kezdett Líbiában - jelentette a CNN. Obama közölte, tisztában van az akció kockázataival, és azzal, hogy amerikai életek is veszélybe kerülhetnek, de nem hagyhatták tovább, hogy a líbiai kormány saját népére támadjon.

22:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Pentagon szerint nagyon hatékony volt a szövetségesek támadása

Sikeresnek és "nagyon hatékonynak" nevezte a szövetségesek líbiai akcióját az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján részletesen beszámolt a líbiai légvédelemre mért csapásokról. Líbia egyharmada felett légtérzár van - tette hozzá.

22:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ciprusra kényszerítette a szél a Krétára tartó katari gépeket

A katari flotta legalább két gépe landolt egy ciprusi bázison - írta a BBC. A vadászgépek Krétára tartanak, de meg kellett állniuk előre nem tervezett módon a ciprusi reptéren a rossz szélviszonyok miatt. A két Mirage 2000 gép és egy kisérőgép üzemanyagot vételez, aztán továbbáll a támaszpontjára. Katar eddig az egyetlen arab ország, amely csatlakozott a Líbia-ellenes koalícióhoz.

22:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Csinos, toprongy csapat" küzd Bengáziban

"A tűzszünetet nem tartják be, a csata tovább tart" - tudósított Bengáziból a BBC riportere, aki "csinos, toprongy csapatnak" nevezte a lázadók erőit. Szerinte a fegyvereseket senki sem irányítja: sok a lövés és a hevület, de kevés az elképzelés. Közben a kelet-líbiai Tobrukból azt jelentette a BBC egy másik riportere, hogy a tüntetők nyugatra vonulnának, hogy megszerezzék a Tripoli feletti uralmat.

22:28
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Pentagon szerint nincs bizonyíték civil áldozatokra

Újságírói kérdésre a Pentagon szóvivője vasárnap esti tájékoztatóján azt is elmondta: nincs bizonyíték arra, hogy lennének civil áldozatok. Arra a kérdésre, hogy kifejezetten Kadhafira vadásznak-e a szövetséges erők, a szóvivő nemmel válaszolt, azt állította, hogy a líbiai vezető nem szerepel a célpontok közt.

22:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

350 gép vesz részt a líbiai légtérzárban

Mintegy 350 harci gép vesz részt a líbiai légtérzár fenntartásában, amelyeknek a fele amerikai - jelentette be csütörtökön a Pentagonban William E. Gortney altengernagy az amerikai egyesített vezérkar részéről. Az altengernagy szerint egyelőre nincs kidolgozott menetrendje annak, hogy az Egyesült Államok mikor adja át a hadművelet irányítását.

22:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint 100 rakétát lőttek ki Líbiára

Legalább 110 irányított rakétát lőtt ki líbiai célpontokra az amerikai és a brit haditengerészet - jelentette be az amerikai hadsereg vezérkari főnöke, William Gortney tengernagy a Pentagonban tartott esti sajtótájékoztatón. A tengernagy szerint több mint 20 légvédelmi rendszert lőttek szét a koordinált támadás során, amelyet gondosan összehangoltak az akcióban részt vevő szövetségesekkel.

22:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Tartsa a szavát" a tűzszünetet ígérő líbiai kormány

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy reméli, a líbiai haderő ezúttal be fogja tartani az újabb tűzszünetet. Az Egyiptomban tartózkodó főtitkár felkérte a líbiai kormányt arra, hogy "tartsa a szavát".

22:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Integrált rakétarendszereket zúzott szét az amerikai csapás

A Pentagon szerint a rakétatámadás legtöbb célpontja a tengerparton található, a rakétákat főleg amerikai hajókról és amerikai, valamint brit tengeralattjárókról lőtték ki. William Gortney vezérkari főnök szerint főleg föld-levegő rakétarendszereket és kommunikációs állomásokat bombáztak, az akcióban régi és új generáció Tomahawk rakétákat is bevetettek. A kilőtt líbiai rakétarendszerek szovjet típusú integrált légvédelmi rendszerek voltak, hasonlóak azokhoz, amelyek Bagdadot védték az iraki háború kezdetén - közölte a tengernagy.

22:42
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lövések hangját hallani Bengázi központjában

A Reuters helyszíni tudósítója szerint szórványosan robbanásokat és lövések hangját hallotta Bengázi központjában.

22:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Továbbra sincs egyezség a NATO-ban a katonai akció átvételéről

A 28 NATO-tagállam nagykövetei szerdán immár harmadik napja egyeztettek arról, hogy a katonai szövetség átvegye a líbiai katonai akciók irányítását az Egyesült Államoktól, de egy magas rangú diplomata szerint "semmiről sem született döntés". Diplomaták szerint a szerdai tanácskozások sikertelensége mindenekelőtt a török ellenvetésekre vezethető vissza. Törökország ellenzi, hogy a NATO átvegye a felelőséget olyan támadó műveletekért,  amelyek polgári áldozatokkal járhatnak,  illetve hogy a NATO viselje a felelősséget az ENSZ-felhatalmazás alapján létesített légtértilalmi zónáért, miközben a szövetséges légierő gépei ezzel párhuzamosan a líbiai erőket bombázzák. A katonai szövetségen belüli tanácskozások csütörtökön folytatódnak.  

22:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lázadók rádiója közelgő győzelemről beszélt

A líbiai lázadók egyik rádiója szerint "a győzelem perce közeleg". A miszuratai adásban figyelmeztették a parancsnokságtól elvágott Kadhafi-párti katonákat, hogy ne próbáljanak civil ruhát ölve elvegyülni a tömegben.

22:45
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A rakátacsapás csak a kezdet

A Pentagon ismét hangsúlyozta, hogy az amerikai rakétatámadás csak az első fázisa a katonai akciónak, amelyet egyelőre amerikai parancsnok vezet, de napokon belül átadja az irányítást egy koalíciós főparancsnoknak. William Gortney tengernagy hangsúlyozta, hogy ez egy nemzetközi hadművelet, és egyre több ajánlatot kapnak együttműködésre további arab és európai partnerektől.

22:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elengedik a három elfogott újságírót

A kedden elfogott két AFP-újságírót és egy fotóriportert a következő órákban szabadon engedik - közölték líbiai hatóságok az AFP-vel.

22:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Tripolit

A BBC szerint hangos robbanások rázták meg Tripolit, egyes szemtanúk felszálló füstöt láttak a városnak azon a részén, ahol Kadhafi főhadiszállása található.

22:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kiértékelés jön a rakétacsapás után

William Gortney vezérkari főnök megerősítette, hogy az amerikai támadás során nem vetettek be szárazföldi csapatokat, és amerikai harci gépeket sem. Jövőbeli hadműveletekről nem volt hajlandó beszélni, de azt megerősítette, hogy amerikai gépek részt fognak venni más országok harci gépeinek légi utántöltésében. A következő fázisokról annyit mondott, hogy most egy legalább hat órás értékelés következik, amelyben felmérik, hogy a rakétacsapások sikeresen elpusztították-e a légvédelmi rendszereket.

23:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi erőinek utánpótlását is támadják a szövetségesek

Ezzel a képpel lezárjuk ezt a líbiai tudósítást, és újat indítunk, amelyet itt érhet el. Az új cikkben nem csak Líbiáról, de a szíriai és más arab országokbeli eseményekről is friss információkkal szolgálunk. Köszönjük figyelmüket!

Forrás: AFP/Patrick Baz
Egy helyi törzshöz tartozó férfi sétál egy szövetséges légi csapás által megsemmisített lőszerkonvoj maradványai között Adzsdábíja közelében. További képekhez kattintson a fotóra!

23:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A NATO már hétfőn átveheti az irányítást

Diplomaták szerint elvi megállapodás született a NATO-országok között arról, hogy az atlanti szövetség hétfőn vagy kedden átveszi a több ország által folytatott líbiai katonai akciók - alapvetően légi műveletek - irányítását. Hivatalos NATO-megerősítés még nem hangzott el, a tagállamok brüsszeli NATO-nagyköveteiből álló Észak-atlanti Tanács ülése csütörtök este is folytatódott. Diplomáciai források szerint létrejött az a kompromisszumos megállapodás, miszerint létrejön az akcióban részt vevő, egymással kapcsolatot tartó NATO-tag és nem NATO-tag - köztük arab - országok csoportja, míg a legszigorúbb értelemben vett katonai irányítás a NATO kezébe kerül.

23:00
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre előrébb nyomulnak Kadhafi erői

"Kadhafi erői Qaminist bombázzák, egyre közelebb jutnak Bengázihoz. A tűzszünet bejelentése csak egy elterelő hadművelet volt. Hol van az ENSZ?" - írta a BBC tudósítása szerint egy kétségbeesett helyi lakos.

23:04
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi a líbiai határon tájékozódott a menekülthelyzetről

Az egyiptomi-líbiai határnál járt kedden Martonyi János külügyminiszter, aki az Európai Unió nevében tájékozódott arról, hogy milyen segítségre van szükségük a líbiai háború elől a szomszédos országba menekülőknek. Az egyiptomi hatóságok az ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, amely enyhült is, amióta Bengázi biztonságosabbá vált - mondta telefonon a külügyminiszter, hozzátéve, hogy váratlan események továbbra sem zárhatók ki. (MTI)

23:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Huszonöt hajó vonult fel Kadhafi ellen

A BBC szerint összesen 25 koalíciós hajó, köztük három amerikai tengeralattjáró vetett be Tomahawk rakétákat Líbia partjainál. A brit Védelmi Minisztérium megerősítette, hogy egy brit tengeralattjáróról is több Tomahawk rakétát lőtt ki líbiai célpontokra - írja a BBC. Arról nincs hír, hogy az egyetlen brit tengeralattjáró és az amerikai flotta mellett más országok hajói is részt vettek volna az akcióban.

23:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Támadás indult Tripoli kikötője ellen

Az AFP egy szemtanú beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy légitámadás kezdődött Tripoli hadikikötője ellen. A kikötő 10 kilométerre keletre található a fővárostól.

23:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint 8000 áldozatról beszél a felkelők szóvivője

A Kadhafi elleni felkelők szóvivője az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak azt állította, hogy több mint 8000 tüntetőt öltek meg a felkelés során.

23:13
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb keleti város kerülhetett a lázadók kezébe

Lázadók néhány órával azután, hogy elfoglalták a stratégiai jelentőségű Adzsdabíját - állította egyik szóvivőjük az ABC News amerikai csatornának. "Kadhafi erői most visszavonulnak és körülbelül 30 kilométerre lehetnek Bregától nyugatra" - mondta. Az ABC szerint újságírók beszámolói szerint valóban visszavonulóban voltak a kormányerők. Ezzel az ország keleti részének döntő többsége a lázadók kezébe került, míg a nyugati felén több a Kadhafi kezén lévő város, de közbeékelődik a lázadók uralta, de kormányerők által ostromlott Miszurata.

23:15
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A felkelők bengázi védelmére készülnek

A felkelők vezetői rádión sürgetik a harcosaikat, hogy védjék meg a Bengázihoz nyugatról vezető utakat.

23:17
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Barbár agresszióról beszél a líbiai kormány

Egy líbiai kormányszóvivő közölte, hogy rakétatámadás érte Líbiát, de szerinte az főleg civil épületekben okozott károkat. "Ez a barbár akció a líbiai emberek ellen azután kezdődött, hogy Líbia fegyverszünetet hirdetett" - mondta a szóvivő, aki szerint a támadás elfogadhatatlan, hiszen "Líbia gazdasági és szervezeti reformokat is hirdetett". Az, hogy ez az agresszió az emberek védelmére szolgál, ellentmond azzal, ami valójában történt - állította a kormányszóvivő.

23:24
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia ENSZ-ülést hívna össze a nyugati "katonai erőszak" miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) zárt ajtós ülést tartott hétfőn annak megtárgyalására, hogy miként reagáljanak arra a líbiai kérésre, amely formális ülést hívna össze a koalíció légicsapásai miatt - írta az al-Dzsazíra diplomáciai forrásokra hivatkozva. A BT soros elnökeként Kína hívta össze a konzultációt, mivel a líbiai külügyminiszter a "katonai erőszak" miatt levélben kereste meg az ENSZ-t. Oroszország mellett Kína volt az a vétójoggal rendelkező BT-tag, amely nem támogatta a líbiai csapásokra feljogosító határozatot.

23:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai kormány tagad

Líbia külügyminisztere-helyettese, Khaled Kaim sajtótájékoztatót tartott, amin azt közölte, hogy a Kadhafihoz hű erők semmiféle katonai akciót nem hajtottak végre a tüntetők ellen amióta bejelentették a tűzszünetet.

A miniszterhelyettes úgy vélte, a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők Bengázi körüli jelenléte nem sérti a péntek délután bejelentett tűzszünetet. "A hadsereg líbiai városokban való jelenlétét fontosnak gondoljuk az állampolgárok biztonsága szempontjából. Ez nem jelenti a tűzszünet megsértését" - mondta. "A tűzszünet azt jelenti, hogy nem lehet katonai műveleteket végezni, sem kicsit, sem nagyot. Más kérdés, hogy fegyveres erők állomásoznak Bengázin kívül, és nem áll szándékukban bevonulni a városba" - hangoztatta Kaim.

23:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A brit kormánynak nem számítanak Kadhafi szavai

A két líbiai városban is hallható fegyverropogás hírére reagálva a brit kormány megismételte: Kadhafi kormányának tettei, nem pedig szavai alapján fognak dönteni. Korábban a líbiai kormány szóvivője bejelentette, hogy 21 órától tűzszünetet hirdetnek, és valamennyi katonai egységük ehhez tartja majd magát. "Világos, hogy mi lenne a kötelezettsége Kadhafinak az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki döntése után" - közölte a brit kormány szóvivője, hozzátéve, hogy Kadhafi ennek nem tett eleget, ezért folytatják a nemzetközi szervezet döntésének kikényszerítését.

23:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lelőtt francia vadászgépről beszél a líbiai média

A líbiai állami televízió szerint Tripoli fölött lelőttek egy francia harci repülőgépet - írja a BBC. A hírt a francia kormány nem erősítette még meg. A líbiai média közben azt állatja, hogy a szövetséges rakétatémadásban egy kórház is találatot kapott, a támadások pedig "civil célpontokat lőttek" Bengáziban, Zuvarában és Miszrátában is.

23:32
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A brit vadászok sejtelmes fényben - kép

Forrás: REUTERS/SAC Neil Chapman/MoD
A brit Typhoonok

23:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A felkelők rádiója szerint kiszorították Kadhafi erőit Bengázi egy részéről

A Szabad Líbia hangja nevű lázadó rádió azt jelentette, hogy a felkelők kiszorították a kormány erőit Bengázi délnyugati külvárosaiból, és bekerítették őket Al-Zwitinah kikötőjénél.

23:36
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Négy spanyol vadászgép szállt fel Madridból

Négy spanyol F-18-as vadászgép szállt fel Madridból, hogy részt vegyen a Líbiában végrehajtott koalíciós hadműveletben - jelentette a Reuters. Közben Jose Luis Rodriquez Zapatero spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy Spanyolország is két katonai bázist bocsát a szövetségesek rendelkezésére. Ezen kívül a spanyolok egy Boeing 707-es légi utántöltő gépet, egy tengeralattjárót, egy fregattot és egy felderítő gépet is felajánlottak a hadműveletekhez.

23:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi beszédet fog mondani hamarosan

A líbiai állami televízió szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető hamarosan beszédet intéz a néphez a külföldi katonai beavatkozás miatt.

23:39
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Óriási robbanás egy katonai bázison Tajura körzetében

Hatalmas robbanás rázott meg egy katonai bázist Líbia Tajura körzetében, Tripolitól nagyjából 32 km kilométernyire keletre - állították a BBC tudósítójának szemtanúk. A Jana nevű  hivatalos líbiai hírügynökség szerint Tajurát kétszer is támadás érte szerdán.

23:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Chávez bírálta a szövetségesek "válogatás nélküli" támadását

Hugo Chávez venezuelai elnök szerint a nemzetközi katonai erők "válogatás nélkül" támadtak Líbiában, ezért a helyzet megoldása érdekében párbeszédet sürgetett - közölte az AFP hírügynökség.

23:46
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Odüsszeia Hajnalnak" keresztelték az akciót

A Líbia elleni katonai akciót Odüsszeia Hajnalnak (Odyssey Dawn) keresztelte az amerikai vezérkar. Az akció részleteiről egyelőre annyit tudni, hogy első hullámban rakétájkkal próbálták kiiktatni a líbiai légvédelmet, majd vadászgépekkel akarják ellenőrzés alá vonni a légteret a főváros, Tripoli körzetében is. Az AFP hírügynökségnek francia tisztviselők azt mondták, hogy a Nagy-Britannia, Franciaország, és az USA részvételével folytatott hadműveletet egy Németországban található amerikai parancsnokság koordinálja.

23:48
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Légi támaszpontot támadnak Tripoli közelében

Koalíciós erők támadást indítottak egy Tripoli közelében található légi támaszpont ellen is - jelentette az al-Dzsazíra.

23:52
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Barack Obama biztos a koalíció vezetésének átadásában

Barack Obama San Salvadorban tartott sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy "egyáltalán nincs kétsége" afelől, hogy az Egyesült Államok hamarosan átadhatja a koalíció vezetését. Egyelőre azonban nem világos, hogy mely szervezet lesz ez, mivel a NATO továbbra sem tudja átvenni az irányítást több tagállam nyomása ellenére sem, főként a török ellenállás miatt.

23:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gyors következményekre számíthat Kadhafi, ha tovább nyomul Bengázi felé

Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint sérti az ENSZ Biztonsági tanácsának határozatát, hogy ha Kadhafi erői továbbra is Bengázi felé nyomulnak. " Ha továbbra is folytatják az előrehaladást a kormányerők, gyors és határozott következményekkel kell számolnia Kadhafinak" - mondta Susan Rice a CNN-nek.

23:58
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: Új "keresztes háború" kezdődött

Moammer Kadhafi telefonon jelentkezett be a líbiai állami televízió adásában, ahol rövid beszédet intézett a néphez - jelentette az al-Dzsazíra. Kadhafi azt mondta, hogy az országot érő légi csapásokkal egy új "keresztes háború" kezdődött, és a Földközi-tenger partvidéke, valamint Észak-Afrika csatatérré változott. Hozzátette: a fegyverraktárakat meg kell nyitni az emberek előtt, hogy meg tudják védeni magukat. Kadhafi már egy korábbi beszédében is ígérte, hogy megnyitja a fegyverraktárakat, noha Kelet-Líbiában a lázadók már akkor elfoglalták azokat, és éppen a rezsim elleni harchoz fegyverkeztek fel belőlük.

23:59
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tomahawk rakétát lőnek ki egy tengeralattjáróról -kép

Forrás: REUTERS

00:02
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: A végén mi leszünk a győztesek

Moammer Kadhafi líbiai vezető az állami televízióban mondott rövid beszédet, amelyben fogadalmat tett a további harcra. "A végén mi leszünk a győztesek" - mondta a Reuters szerint.

00:05
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Még nem dőlt el, ki irányítja a további katonai akciókat

A Reuters idézte Robert Gates amerikai védelmi minisztert, aki azt mondta, hogy tisztázatlan, melyik ország vezeti a jövőben a szövetséges erők műveleteit.

00:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Tüntetés Madridban a spanyol részvétel ellen

Madridban háromezren tüntettek szombaton a nyugati katonai beavatkozás ellen Líbiában az Egyesült Baloldal (Izquierda Unida) antikapitalista gyűjtőpárt és más szervezetek felhívására. A "Nemet mondunk a háborúra!", "Se diktatúrát, se imperializmust" jelszavakkal szervezett megmozdulás szónokai arra hívták fel a figyelmet, hogy a bombázásoknak súlyos polgári áldozatai lehetnek, s a katonai beavatkozás "csak intenzívebbé teszi a harci cselekményeket Líbiában". (MTI)

00:10
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi erői tovább menetelnek Bengázi felé a figyelmeztetések ellenére

Kadhafi erői továbbra is Bengázi felé tartanak - idézett egy névtelenséget kérő amerikai nemzetbiztonsági tisztviselőt a Reuters.

00:19
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb civil áldozatokról ír a líbiai hírügynökség

A líbiai állami hírügynökség szerint nagy számú civil halt meg egy a fővárostól keletre fekvő lakóövezetben a kolaíciós támadások következtében, a jelentés a BBC tudósítása szerint ugyanakkor nincs megerősítve. Egy a hírtelevízió honlapja által idézett twitter-bejegyzés szerint Khadafi erőinek bombázása után a tajurai foglyok holttestét azzal adták át családtagjaiknak, hogy "a koalíciós erők megölték őket."

00:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: A támadás csak megszilárdítja Líbiát

"A [külföldi] agresszió csak megerősíti a líbiai népet, megszilárdítja az akaratát" - mondta tévébeszédében Kadhafi a BBC szerint. A líbiai vezető közölte: az emberek megvédik az ország "egységét, szuverenitását és erejét".

00:20
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A brit külügyminiszter szerint Európának mágnesnek kell lennie

A brit külügyminiszter, William Hague szerint Európának "mágnesként" kell részt vennie a Közel-Kelet és Észak-Afrika pozitív változásaiban. Szerinte, ha nyer a líbiai forradalom, annak a brit nemzetbiztonságra és jólétre gyakorolt hatása hatalmas lesz - írta a BBC. "Ha nem (nyer a forradalom), a terrorizmus és a szélsőségek nyernek erőt. Ezért annyira fontos brit érdek ez az ügy" - mondta a miniszter. A brit parlament hétfő éjjel szavaz a részvétel mikéntjéről.

00:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az Afrikai Unió ellenzi a támadást

Az Afrikai Unió egy magas szintű egyeztetésen elutasított minden fajta külföldi beavatkozást Líbiában - írja az al-Dzsazíra.

00:25
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Fapados járatokat is érint a líbiai akció

Az ír Ryanair fapados légitársaság bejelentette, hogy más útvonalon fognak közlekedni azok a járatai, amelyek eddig a szicíliai Trapani repteret használták. A repteret ugyanis katonai támaszpontként használják a líbiai műveletekhez.

00:29
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Öt ország adta össze a szövetséges flottát

A líbiai célpontok ellen indított Odüsszeia Hajnal hadműveletet jelenleg Samuel J. Locklear admirális irányítja azUSS Mount Whitney parancsnoki hajó fedélzetéről - írja a Guardian. A hadműveletben olasz, kanadai, brit és francia hajók is részt vesznek, a tengeralattjárókkal együtt összesen 25 hajó teszi ki a szövetséges flottát.

00:29
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton: Nem bizonyított Kadhafi fiának halála

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint "nem kielégítőek" a bizonyítékok arról, hogy tényleg meghalt-e Kadhafi egyik fia. Az ABC-nek azt nyilatkozta, hogy ha meghalt is, nem az Egyesült Államok ölette meg.

00:30
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Misuratában legalább 38-an meghaltak pénteken

Misuratában legalább 38 ember halt meg pénteken a Kadhafihoz hű erők által indított támadásokban - írta a Reuters helyi orvosok beszámolóira hivatkozva.

00:33
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Katar és az Egyesült Arab Emirátusok is gépeket küld

Az Egyesült Arab Emirátusok 24 repülőt ajánlott fel a líbiai hadműveletekhez, Katar pedig négy-hat gépet fog küldeni a szövetségeseknek - mondta egy név nélkül nyilatkozó francia tisztviselő az AFP hírügynökségnek.

00:35
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A franciák tagadják a gépük lelövéséről szóló hírt

A francia hadsereg tagadta azokat a líbiai híreszteléseket, amelyek szerint lelőttek egy francia vadászgépet Tripoli közelében - írja a BBC.

00:38
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Rakétát lőnek egy amerikai hadihajóról - kép

Forrás: REUTERS
00:40
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elsöprő többséggel támogatta a brit részvételt a parlament

A brit parlament hétfő késő esti szavazásán 557-13 arányban támogatta, hogy az ország katonai akciót vezessen Líbia ellen az ENSZ-felhatalmazásra hivatkozó koalíció tagjaként. Az ENSZ-határozathoz hasonlóan a parlament döntése is a civilek védelmére és a légtérzárra ad felhatalmazást. A hírt közlő BBC szerint ugyanakkor több képviselő a vállalkozás költségei miatt aggódott. A brit hadsereg már eddig is részt vett harcokban, igaz csak rakétákkal, a parlamenti jóváhagyás után a repülőgépes támadást kezdhették meg.

00:44
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Válaszcsapással fenyegetőzik Kadhafi

Moammer Kadhafi líbiai vezető ellentámadással fenyegette meg a szövetségeseket - jelentette az AFP-re hivatkozva az al-Dzsazíra. Az arab hírtelevízió szerint Kadhafi azt mondta, hogy katonai és civil célpontokat is támadni fog a Földközi-tenger partvidékén, válaszul a líbiát érő légi és tengeri csapásokra. A vezető a Reuters szerint felszólította az afrikai, arab, latin-amerikai és ázsiai országokat, hogy álljanak ki Líbia mellett.

00:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai tévé szerint civil áldozatok is vannak a szabhai bombázásban

A Reuters szerint a líbiai állami tévé azt közölte, hogy a belső-líbiai Szabha városban katonai és civil áldozatai is vannak a légitámadásoknak.

00:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Törökország is aktivizálja magát

Törökország külügyminisztériuma közleményben jelentette be, hogy minden szükséges előkészületet megtesznek a [líbiai] légtérzár bevezetésének érdekében - jelentette a Reuters. Ez arra utalhat, hogy a törökök is csatlakoznak a líbiai célpontok ellen indított koalíciós hadművelethez.

00:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra egyik tudósítója szerint Rasz Lanufot bombázzák

Rasz Lanufot bombázzák - írt az al-Dzsazíra tudósítója, Dima Khatib a Twitteren.

00:50
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház nem ismeri el a líbiai tűzszünetet

A Fehér Ház bejelentette, hogy nem ismerik el a líbiai kormány által meghirdetett tűzszünetet, és folytatják a műveleteket az ENSZ döntésének kikényszerítése érdekében. A szövetséges akciót egyben "nagyon jó első nap"-nak nevezte a Fehér Ház.

00:54
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Obama hazasiet a líbiai ügyek miatt

Barack Obama amerikai elnök lerövidíti latin-amerikai látogatását, hogy hamarabb találkozhasson a biztonsági csapatával a líbiai ügyek megtárgyalására - közölte a Fehér Ház az AFP szerint.

00:55
március 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elutasította az ENSZ BT a líbiai kérést

A Guardian szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította azt a líbiai kérést, hogy rendkívüli ülésen tárgyalják a koalíció "katonai agresszióját". Tripoli szerint civileket öltek meg az amerikai és francia vadászgépek.