Vágólapra másolva!
Két tárgyalás is zajlik az ENSZ-közgyűlés ülésszakaszának keretében: Orbán Viktor miniszterelnök a menekültválságról szóló fórumon vett részt, míg Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a közel-keleti és észak-afrikai konfliktus rendezéséről és a terrorizmus elleni harcról szóló tanácskozáson beszélt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül10 bejegyzés
22:40
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarok is részt vesznek a pesmergák kiképzésében

Az iraki Kurdisztánban szolgáló magyar katonai kontingens bekapcsolódik majd a kurd önvédelmi erők tagjainak, a pesmergáknak a kiképzésébe - nyilatkozta szerdán New Yorkban Szijjártó Péter. "Az Iszlám Állam sajnos egyre több területet foglal el, egyre több ember kénytelen elhagyni az otthonát a szervezet rémtettei miatt. Ezért - amennyiben az európai kontinensre háruló bevándorlási nyomást valóban csökkenteni szeretnénk - az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseket jelentősen növelni kell" - mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
22:41
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Oroszország bombázni kezdett Szíriában

A tanácskozás közvetlen előzménye, hogy Oroszország hivatalosan is megerősítette, hogy légicsapásokat mértek Szíriára. Vlagyimir Putyin orosz elnök leszögezte, hogy a támadások kimerülnek az Aszad-párti erők légi támogatásában, és kizárta annak lehetőségét, hogy Moszkva szárazföldi csapatokat is a térségbe küld. A légicsapások megkezdését valószínűleg több hetes, amerikai-orosz egyeztetés előzte meg. A két ország közötti viszony azonban nem javult, az amerikaiak szerint ugyanis az oroszok nem az Iszlám Állam területeti bombázták, hanem a kormányellenes lázadó csoportokét. Részleteket itt olvashat.

22:44
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Pragmatikus együttműködésre van szükség

Az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés és a szíriai válság minden szereplőjével való tárgyalás nélkül nincs megoldás a migránshullám legjelentősebb forrását jelentő konfliktusra, ebből fakadóan a bevándorlási válságra sem - jelentette ki szerda délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

23:52
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán elkezdi a beszédét

Ez nem egy menekültválság, hanem egy tömeges migrációs hullám, amely bevándorlókból menekültekből, menedékkérőkből és külföldi harcosokból áll – jelentette ki Orbán Viktor az ENSZ migrációról szóló rendkívüli tanácskozásán, hozzátéve, hogy ez egy ellenőrizetlen és szabályozatlan folyamat. Szerinte a megfelelő válaszok megtalálását akadályozza, hogy nincs egyetértés a kihívás természetét illetően.

23:53
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Európa stabilitása a tét

A kormányfő szerint nincs egyetértés a kihívás méretéről sem. Léteznek erre vonatkozó becslések, de a forrás korlátlan. „Ez nem elmélet, hanem tény: a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai térségből is érkeznek. Hadd legyek teljesen világos: Európa nem lesz rá képes, hogy egyedül viselje ezt a terhet. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog. – fogalmazott.

Ez nem egy menekültválság, hanem egy tömeges migrációs hullám - mondta a kormányfő Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
23:54
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Globális kvóta kell

A kormányfő arra kérte az ENSZ-főtitkárt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a teher globális megosztásáról, azaz egy globális kvótarendszer felállításáról.

23:55
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Vissza kell adni az országukat a menekülteknek

Orbán Viktor elmondta, hogy együttérez azokkal, akik úgy döntöttek, elhagyják otthonaikat. Ők országaik rossz kormányzásának áldozatai, ami megfosztotta őket emberi méltóságuktól. Orbán Viktor úgy vélte, erkölcsi kötelességünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
00:00
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Keresztény országból jövök

A magyar kormányfő beszéde végén kijelentette: „Keresztény országból jövök, így szeretném hangsúlyozni, hogy a keresztény hozzáállás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát"

01:02
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatos az utánpótlás

Szijjártó Péter az ENSZ BT terrorizmusról szóló nyílt vitájában - Orbán Viktorhoz hasonlóan - a globális felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. A külgazdasági- és külügyminiszter szerint ugyanis "kiapadhatatlan" a menekültek forrása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ BT nyílt vitájában New Yorkban Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Kovács Márton

01:35
szeptember 30, 2015
Vágólapra másolva!

Újra kell gondolni a kapcsolatokat

Szijjártó Péter hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy globális akarattal és együttműködéssel még a legnehezebb nemzetközi problémákat is meg lehet oldani, ez pedig nem lehetséges Oroszország nélkül. Rámutatott arra, hogy a transzatlanti közösség és Oroszország kapcsolatainak újragondolása nélkül lehetetlen lesz stabilizálni a helyzetet a polgárháborús Szíriában, amely pedig az Európába irányuló bevándorlási hullám legfontosabb forrása.

Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Kovács Márton