Donald Trump az új amerikai elnök

Események

Trump beiktatása 2017
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: President Elect Donald Trump arrives on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint 18 órakor teszi le hivatali esküjét Donald Trump, aki így az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke lesz. A beiktatási ceremónia évtizedes hagyományok szerint zajlik, kövesse velünk már délutántól a Washingtonban zajló eseményeket. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
15:27
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Ünneplésre és tüntetésre készülnek

Több százezer embert várnak ma Washingtonba, hogy ünnepeljék Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének beiktatását, vagy éppen azért, hogy tiltakozzanak ellene. Csütörtök éjszaka kisebb összecsapás is volt a fővárosban a támogatók és a tüntetők között egy rendezvényen, a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia.

Érdeklődők gyülekeznek a Capitolium előtt Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla

A legtöbb Trump-ellenes demonstrációt péntekre időzítették: a beiktatás dátumáról elnevezett DisruptJ20 nevű tömörülés célja, hogy lelassítsák vagy blokkolják a ceremónia körüli biztonsági ellenőrzőpontokat, és akár a letartóztatásukat is megkockáztatják.

15:27
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Nem tudnak fenyegetésről

Körülbelül 28 ezren felelnek majd a biztonságért a ceremónia során – közölte Jeh Johnson belbiztonsági miniszter. Ebben a létszámban a helyi rendőröktől kezdve benne vannak a titkosszolgálat emberei is.

A miniszter szerint nincs tudomásuk konkrét, hitelesnek tekinthető fenyegetésről, elsősorban az egyéni szélsőséges cselekményekre koncentrálnak, mint amilyenek nemrégiben Franciaországban vagy Németországban történtek.

15:28
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Privát reggeli

A hagyomány szerint a Trump család megosztja vendégeivel reggelijét a Blair House-ban, a Fehér Ház vendégházában, ahol a megválasztott elnök és családja az éjszakát is töltötte.

15:29
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Istentiszteletre mennek

A megválasztott elnök első nyilvános programja helyi idő szerint 8.30-kor (magyar idő szerint 14.30-kor) kezdődik. Trump és családja részt vesz egy istentiszteleten az episzkopális egyház Szent János-templomában, amely mindössze egy rövid sétára van az elnöki vendégháztól, ahol reggeliztek.

15:40
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Elindultak a templomba

Elhagyta a Blair-házat Donald Trump és felesége, és egy rövid autóúttal a Szent János-templomba mennek. Hosszú percekig ültek az autóban, mielőtt elindultak.

15:44
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Családjával ment a templomba

Rövid autóút után megérkeztek a Szent János-templomba, ahová Trumpot felesége, gyerekei és unokái is elkísérték. Az istentiszteleten mintegy 300-an vesznek részt.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök (és felesége, Melania Trump érkezik istentiszteletre a washingtoni Szent János-templomhoz Forrás: MTI/AP/Alex Brandon
15:52
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Jackie Kennedy stílusára emlékeztet Melania ruhája

Donald Trump felesége, Melania egy világoskék ruhában jelent meg. Az öltözet egyes vélemények szerint Jacqueline Kennedy Onassis stílusára emlékeztet. 

16:03
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hol van Trump legkisebb fia, Barron

Nem volt jelen a csütörtök esti beiktatási koncerten, és ma sem kísérte el családját a reggeli istentiszteletre Trump legkisebb fia, a 2006-ban született Barron – írta a CNN.

16:17
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Aktivisták próbálják blokkolni a biztonsági kapukat

Eközben a Capitoliumnál már több tízezren várakoznak az eskütételre, és folyamatosan érkezik a tömeg a beléptetőkapukhoz, ahol biztonsági átvizsgálás után lehet áthaladni. Több aktivista megpróbálja blokkolni, elzárni ezeket a beléptetőpontokat, van, ahol úgy tűnik, ez sikerült is nekik.

16:33
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

El fognak késni Obamáéktól, ahová kávézni várják őket

Helyi idő szerint 9.30-ra (magyar idő szerint 15.30-ra) volt hivatalos Donald Trump és felesége a Fehér Házba, ahol a leköszönő elnökkel és feleségével kávéznak majd. De csak most léptek ki a Szent János-templomból, és ültek be az autóba. Velük tart Mike Pence megválasztott alelnök és felesége is.

Donald és Melanie Trump elhagyják a templomot Forrás: AFP/Nicholas Kamm
16:41
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Barack Obama köszönetet mondott az amerikai embereknek

A készülődés közben feltűnt a kiköltöző Barack Obama és Joe Biden alelnök is a Fehér Ház külső részén. Az egyik újságíró azt kérdezte a távozó elnöktől, hogy utoljára mit mondana az amerikai embereknek.

– mondta.

16:46
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a Fehér Házhoz, Obama és felesége fogadja őket

Megérkezett a Fehér Házhoz Mike Pence megválasztott alelnök a feleségével, majd pár perccel később Trump és a felesége is. Obama és a first lady, Michelle fogadja őket a bejáratnál, majd eltűnnek az épületben.

Forrás: AFP/Jim Watson
16:50
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Nézzen körbe, hogyan készülődnek a beiktatásra

Forrás: Getty Images

17:00
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

A Trump család megérkezett a Capitoliumhoz, ahol az eskütétel lesz

Miközben Donald és Melania Trumpot a távozó elnök és felesége fogadja a Fehér Házban, a Trump család többi tagja megérkezett a Capitoliumhoz.

Tiffany Trump és a Trump család érkezik a Capitoliumhoz Forrás: AFP/Robyn Beck
17:13
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy esőben teszi meg elnöki esküjét Trump

A Capitolium előtti téren, a National Mallon már több százezren várják a beiktatást. Könnyen előfordulhat, hogy esőben tesz majd esküt Donald Trump. Az előrejelzések szerint 80 százalék lesz a csapadék esélye helyi idő szerint 12 órakor, a hőmérséklet pedig 8 fok lesz. A helyi idő szerint délután háromkor induló felvonulás idejére 20 százalékra csökken az eső valószínűsége. Az ünneplőknek – vagy éppen tüntetőknek – a biztonsági előírások miatt nem kell majd elázniuk, ugyanis összecsukható esernyőket bevihetnek a menet melletti területre. A hosszú, nem összecsukható típusok viszont ki vannak tiltva.

17:22
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton is megérkezett a ceremónia helyszínére

Férjével, Bill Clintonnal érkezett a Capitoliumhoz Hillary Clinton, aki a Demokrata Párt elnökjelöltjeként elveszítette a választást Trumppal szemben.

A nap korábbi képért kattintson! Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Pool
17:41
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Donald Trump lesz az Egyesült Államok legidősebb elnöke

Az 1946-ban született Donald Trump lesz az Egyesült Államok legidősebben beiktatott elnöke. 70 évével megelőzi a korábbi rekorder Ronald Reagant, aki 69 évesen tett hivatali esküt 1981-ben. A skála másik végén Theodore Roosevelt található, ő 42 évesen lett elnök.

17:53
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Elindult Obama és Trump a beiktatási ceremónia helyszínére

Elhagyták a Fehér Házat. Először a távozó és a leendő first lady ült autóba, aztán az alelnökök egy másikba, majd Obama és Trump ült be egy fekete limuzinba.

A nap korábbi képeiért kattintson! Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Joe Raedle
18:07
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Megérkezett Trump és Obama a Capitoliumba

Hello, everybody – így köszönt a várakozó újságíróknak Donald Trump, miután Barack Obamával megérkezett a Capitolium épületébe. 

18:16
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

A Trump gyerekek megjelentek a tribünön

Ivanka, Tiffany, Eric, Donald Jr. és Barron megjelent a tömeg előtt a tribünön. A Capitoliumnál összegyűlt vendégeknek a United States Marine Band zenél, ahogy minden beiktatási ceremónián. 

18:24
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Michelle Obama és Melania Trump is megjelenik

A leköszönő first lady, Michelle Obama és a távozó alelnök, Joe Biden felesége is megjelenik a tribünön. A tömegben feltűnik mellettük George W. Bush és Bill Clinton is. Röviddel később Melania Trump és Karen Pence, a választott alelnök felesége lép ki a Capitolium épületéből.

Michelle Obama és Jill Biden - A nap korábbi képeirt kattintson! Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Joe Raedle
18:29
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Obama is kilépett a vendégek közé

Barack Obama távozó elnök is megjelent a vendégek között a Capitoliumnál. Néhány jelenlévővel kezet fogott, majd felesége mellé állt. Megjelent Mike Pence megválasztott alelnök is. 

18:35
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Trumpot üdvözlik a Capitolium vendégei

Donald Trump is megjelent az egybegyűltek előtt. A megválasztott elnök integetéssel fogadta a tapsot.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong
18:42
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a beiktatási ceremónia

A beiktatási ceremóniát Roy Blunt szenátor, a beiktatási bizottság elnöke nyitotta meg.

18:51
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

A demokrácia egyik legfontosabb értékét ünneplik

Chuck Schumer New York-i szenátor arról beszélt, hogy a beiktatási ceremóniával a demokrácia egyik alapvető értékét, a békés hatalomátvételt ünneplik.

18:55
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Az alelnök esküt tesz

Mike Pence a Bibliára helyezve a kezét elmondja az esküt, és ezzel hivatalosan is az Egyesült Államok alelnöke.

Alelnöki eskü Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla
18:55
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Két Bibliára tesz majd esküt Trump

Trump rendhagyó módon két Bibliával tesz hivatali esküt. Az egyik az lesz, amelyet 1861-ben Abraham Lincoln használt a beiktatásakor, és Barack Obama is erre tette a kezét az eskütételnél. A másik a sajátja lesz, amelyet még kilencéves korában kapott az édesanyjától. John Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke szerint Trump ezzel a családjára és a hazájára tesz esküt.

18:59
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Az eskü előtt kórus énekel

Mielőtt Trump is esküt tenne, a Mormon Tabernacle Choir a US Marina Band kíséretében elénekli az America The Beautiful című dalt.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong
19:00
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

35 szóból áll az elnöki eskü szövege

Angolul 35 szót kell elmondania annak, aki leteszi az elnöki esküt. Magyarul így hangzik a fogadalom:
"Én, ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát."

19:01
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Letette a hivatali esküjét Trump

Donald Trump letette a hivatali esküjét, ezzel ő az Egyesült Államok 45. elnöke.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla
19:05
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Visszaadja a hatalmat az embereknek

Trump köszönetet mondott Obamának és feleségének, és nagyszerűnek nevezte őket. A jövőről azt mondta, hogy a hatalmat Washingtonból visszaadják az embereknek. 

19:07
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Nem az a fontos, ki van kormányon

Az új elnök szerint ez a pillanat azoké, akik az eseményre elmentek, vagy otthonról nézik. Szerinte nem az a fontos, ki kormányozza az országot, mert a hatalom az embereké. Ennek érdekében a jövőben az ország irányítói is az emberek lesznek.

További képekért kattintson! Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Joe Raedle
19:10
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Új idők jönnek

Több párhuzamos dimenzió létezik az országban: a szegénység, az oktatás, a drogok és a bűnözés, és sok kiaknázatlan lehetőség. De ennek vége. 

19:12
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Amerika legelőször

Ettől a naptól kezdve minden döntésnél az lesz az elv, hogy Amerika legelőször. Minden változtatásnál az amerikai emberek szempontjait veszik figyelembe. Visszaadják a munkájukat, a határaikat, az álmaikat.

19:14
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Alkalmazz és vegyél amerikait!

A gazdaság védelme érdekében az új elnök arra biztat mindenkit, hogy alkalmazzon amerikai munkaerőt, és vásároljon amerikai termékeket.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong
19:16
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Eltörlik az Iszlám Államot

A terrorizmus elleni harc kapcsán Trump úgy fogalmazott: el fogják törölni a föld színéről az Iszlám Államot.

19:20
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Együtt újra naggyá teszik Amerikát

Senkit nem fognak megtagadni, mindegy, hogy hol lakik, vagy hogy milyen a bőrszíne. Beszéde végén az új elnök felidézte a kampány idején is használt szlogenjét: együtt újra naggyá teszik Amerikát.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong
19:29
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Az amerikai himnusszal zárult a beiktatás

Wayne T. Jackson püspök beszéde után az amerikai himnusszal zárult a beiktatási ceremónia.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla
19:35
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Radikális, de következetes beszéd volt

A beiktatási beszédekhez viszonyítva meglehetősen keményen és konkrétan fogalmazott Donald Trump. Viszont következetes volt, elnökként is azokat a fontosabb témákat említette, mint amelyeket a kampányban is.

19:42
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Nézzen körbe, mekkora volt a tömeg Trump beiktatásán

Forrás: Getty Images

19:43
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Obamáék helikopterrel távoztak

Barack Obama – immár volt elnökként – helikopterrel távozott a Capitoliumból feleségével.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Rob Carr
19:56
január 20, 2017
Vágólapra másolva!

Ebéd után felvonulás, majd bál

Az új elnök és alelnök ezután egy ebéden vesznek részt a Capitoliumban. Az eseményen állami vezetők mellett barátok is jelen lesznek, és az elnököt, illetve az alelnököt méltató beszédeken kívül zenés előadásokat is tartanak.

A menetrend szerint az ebéd után (helyi idő szerint 14.30-kor) Trump katonai díszszemlén vesz részt, majd az alelnökkel együtt a Fehér Házhoz mennek a Pennsylvania sugárúton, ahol felvonulást tartanak.

Este három hivatalos bálon jelenik meg az új elnök. Kettőt a Walter E. Washington Center két külön emeletén rendezik, a harmadikat, a fegyveres erők bálját a Nemzeti Építészeti Múzeumban.