Légiriadó mindenhol: bombáznak az oroszok és az ukránok is

Események

conflict Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
Workers dismantle a heavily damaged residential building in Irpin, northwest of Kyiv, on December 23, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 308. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
06:48
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi tudósításunkat itt találja.

06:52
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 6884 civil halt meg eddig a háborúban

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint a háborúban február 24-től december 26-ig legalább 6884 civil halt meg, és legalább 10947-en megsebesültek.

A feljegyzett polgári áldozatok többségét nagy kiterjedésű robbanófegyverek használata okozta, beleértve a nehéztüzérség lövedékeit, többszörös kilövő rakétarendszereket, rakétákat és légicsapásokat.

06:55
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Szumi megyét ágyúzzák az oroszok

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz csapatok december 27-én a régió három közösségét vették célba, köztük Seredyno-Budát, Shelyhyne-t és Esmant.

Az orosz erők aknavetőt és tüzérséget használtak. Egy lakás megsemmisült, de lakóinak sikerült menedéket találniuk. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

07:49
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 700 kritikus infrastrukturális létesítmény károsodott Ukrajnában

Jevhen Jenin belügyminiszter-helyettes december 27-én azt mondta, hogy Ukrajnában legalább 702 kritikus infrastrukturális létesítményt ért kár a háború kezdete óta. Ezek közé tartoznak többek közt a gázvezetékek, elektromos alállomások és hidak.

08:56
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok megsemmisítettek két lőszerraktárat

Ukrán rakéták megsemmisítettek két lőszerraktárat, egy irányítóközpontot, emelett hét orosz katonai területet is tűz alá vettek.

09:06
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok naponta harmincötször lőnek Donyeck régióra

Az ukrán katonák az elmúlt nap során 35 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét, összesen 212 lőszert lőttek ki – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyeket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ.

Hét település területe volt tűz alatt: Donyeck , Golmovszkij, Gorlovka , Novoselovka, Kashtanovoe, Mineralnoe, Makeevka.

09:12
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz lőszerraktárakat és irányítópontot semmisítettek meg

Az ukrán erők az elmúlt 24 órában két orosz lőszerraktárt, egy irányítópontot és az orosz katonák hét koncentrációs területét találták el.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz hadsereg legalább egy irányított rakétát és több mint 30 MLRS-rakétát lőtt ki.

09:22
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Fél óra alatt 13 nagy kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeckre és Horlivkára

Az ukrán katonák fél óra alatt 13 darab 155 és 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeckre és Horlivka városra.

09:43
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 5807-en léptek be Magyarország területére kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5253-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 218 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

10:22
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország harci veszteségei

10:46
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok Donyeck Kijevszkij kerületét lövik

Az ukrán fegyveres erők négy, 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeck Kijevszkij kerületére.

11:32
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén

Ukrajna egész területén megszólaltak a légiriadó szirénái, kiadták a figyelmeztetéseket.

12:10
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétatámadást indított Harkov ellen

Harkov megye kormányzója, Oleh Syniehubov azt mondta, hogy december 28-án orosz rakéták találták el Harkov Slodidskyi kerületét. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

12:52
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők további hat lövedéket lőttek ki Donyeckre

Az ukrán katonák hat 155 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületére – jelentette az ukrajnai háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordinációs közös központ DPR-irodája. Áldozatokról, sérültekrő egylőre nincs információ.

 

A NATO-országok 155 milliméteres kaliberű tüzérséget használnak. Az Egyesült Államok 155 milliméteres kaliberű, nagy hatótávolságú M777 tarackokat szállított Kijevnek, az ukrán csapatok aktívan használják őket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok városainak ágyúzására.

14:43
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők egy nap alatt több értékes ukrán harcijárművet is megsemmisítettek

Az orosz tüzérek három Grad MLRS harcijárművét és három Msta-B tarackot, valamint egy-egy D-20-as és D-30-as löveget semmisítettek meg az elmúlt nap folyamán – közölte az orosz védelem sajtószolgálata.

"Szeverszk város környékén a Grad többszörös kilövésű rakétarendszer három ukrán harcjárműve megsemmisült. A harkovi régióban található Petropavlovka, a Donyecki Népköztársaságbeli Beresztovoje és a Herszoni Csernobajevka településeken. A régióban megsemmisült továbbá három ukrán Msta-B tarack is. A Donyecki Népköztársaság Georgievka és Marinka településein D-20 és D-30 ukrán tarackokat semmisítettek meg" – áll a jelentésben.

15:21
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon régióban a kijárási tilalom változatlan marad

Herszon régió összes településén változatlan marad a kijárási tilalom, ami 21.00 és 5.00 óra között van meghatározva, az éjjel-nappali kijárási tilalom bevezetéséről szóló hírek hamisak - közölték a régió illetékesei.

"Herszon régió közigazgatása tájékoztatja, hogy Herszon régióban nem vezetnek be további korlátozásokat az újévi ünnepek alatt - a kijárási tilalom a régió összes településén változatlan marad, beleértve Gornosztajevkát, Genicseket, Szkadovszkot és más városokat is. A kijárási tilalom ideje 21.00 és 05.00 óra között érvényes – számolt be a regionális közigazgatás távirati csatornája.

Korábban ukránbarát távirati csatornák terjesztettek információkat az éjjel-nappali kijárási tilalom bevezetéséről Gornosztajevkában, Kahovkában és néhány más településen – jelentették Herszon régió hatóságai.

A területi önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy csak ellenőrzött hivatalos információkban bízzanak.

16:00
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok ismét rakétákat lőttek Donyeckre

Az ukrán katonák 15 rakétát lőttek ki az MLRS-ből Donyeck Kirovszkij és Petrovszkij körzeteire – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete.

16:37
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Kijevnek nincs béketerve

Egyelőre nem létezik semmilyen ukrán béketerv, azok az elképzelések pedig, amelyek nem veszik figyelembe a mai területi realitásokat, nem lehetnek békések - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov a The Wall Street Journal című amerikai lap egyik cikkére reagált, amely európai és ukrán diplomáciai forrásokra hivatkozva idézve azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök környezete véglegesíti az ukrajnai békés rendezésre vonatkozó tízpontos tervét, amelyet február környékén szándékozik nyilvánosságra hozni.

Kijev kezdeményezte, hogy az ukrán béketerv alapján februárban tartsanak nemzetközi békecsúcsot az ENSZ égisze alatt.

Egyelőre nincs ukrán béketerv, kezdjük ezzel. Ismétlem, nem létezhet olyan ukrajnai béketerv, amely nem veszi figyelembe a mai orosz területi realitásokat, amelyek a négy új régió Oroszország részévé válásával alakultak ki, és bármely olyan terv, amely nem veszi figyelembe ezeket a realitásokat, nem állíthatja azt, hogy békés lenne - mondta Peszkov.

16:59
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 700 kulcsfontosságú infrastrukturális objektum semmisült meg Ukrajnában

Több mint 700 kulcsfontosságú infrastrukturális létesítmény semmisült meg Ukrajnában a február végi orosz támadás kezdete óta - derül ki a kijevi kormány szerdán ismertetett adataiból.

Jevhenyij Jenyin, a belügyminiszter első helyettese az ukrán televízióban elmondta, hogy olyan infrastrukturális létesítményekről van szó, mint gázvezetékek, elektromos alállomások és hidak.

Összesen több mint 35 ezer objektumot rongáltak meg az orosz támadások - tette hozzá.

A dpa hírügynökség közölése szerint az orosz hadsereg október óta kifejezetten az ukrajnai energiaellátó létesítményeket veszi célba. Az ukrán elektromos hálózatot súlyosan megrongálta a folyamatos rakétás, robotrepülőgépes és drónos támadásokkal.

A hirtelen keletkezett leállások miatt az emberek a sötét és hideg téli napokon órákra fény nélkül maradnak, néha a hő- és vízellátástól is elvágva őket.

17:31
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ: Csaknem hétezer ukrán civil halt meg a háborúban

Az ukrajnai háborúnak a polgári lakosság körében már csaknem hétezer halottja és 11 ezer sebesültje van a megerősített adatok alapján - közölte az ENSZ Emberi Jogi Biztosának irodája.

A kedden késő este közzétett hivatalos statisztika szerint Ukrajnában február 24. óta, amikor az orosz katonai invázió elkezdődött, 17 831 polgári áldozatot jegyeztek fel: 6884 halottat és 10 947 sebesültet. A halálos áldozatok közül 429 volt gyermek.

Az áldozatok halálát többnyire az ágyúzások, rakéták és légicsapások robbanásai okozták. A legtöbbet Donbasz régiója szenvedett.

Az iroda hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az áldozatok tényleges száma ennél lényegesen magasabb lehet, de az Oroszország által Ukrajna ellen viselt, tíz hónapja dúló háborúban nehéz pontos adatokat gyűjteni.

17:55
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Nem hívják meg az orosz kormányt a világ vezető biztonságpolitikai konferenciájára

Az Ukrajna ellen indított háború miatt nem hívják meg az orosz kormányt a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumára, a müncheni biztonsági konferenciára (Munich Security Conference - MSC) - mondta a szervezőbizottság elnöke szerdán.

Christoph Heusgen a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a február 17-én kezdődő háromnapos tanácskozásra - amelyet 59. alkalommal rendeznek meg - nem hívnak meg senkit az orosz kormányból, mert a moszkvai vezetés továbbra is kitart a háborús céljai mellett, az MSC pedig nem arra való, hogy "színpadot biztosítson a propagandához".

A konferencián az orosz ellenzéknek és a civil társadalomnak adnak teret és "nem olyan embereknek, mint Szergej Lavrov (orosz külügyminiszter), akik csak a legrosszabb propagandát művelnék" - tette hozzá a német diplomata, aki tavaly óta vezeti az MSC-t, és előtte 2017-től 2021-ig Németország nagykövete volt az ENSZ-nél, 2005-től 2017-ig pedig az akkori kancellár, Angela Merkel kül- és biztonságpolitikai tanácsadójaként dolgozott.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSC a nemzetközi közösséget feszítő konfliktusok rendezését szolgáló informális egyeztetések fóruma is, kiemelte, hogy a Vlagyimir Putyin vezette Kreml törekvéseivel összefüggésben teljességgel eredménytelenek voltak az erőfeszítések.

18:23
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Budapesten rendezik meg az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti a Yaskrava Arena Dnipra - Fényes porond Dnipro nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére - tájékoztatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szerdán az MTI-t.

A fesztivált 2010-ben indította útjára az ukrajnai Bright Country civil szervezet. Az eseményt minden év decemberében, karácsony előestéjén rendezték meg a Dnyipro Állami Cirkuszban - olvasható a közleményben.

Mint írják, az évek során több mint 1000 artistanövendék vett részt a fesztiválon Ukrajna minden régiójából, valamint Litvániából, Magyarországról, Németországból, Moldovából és Lengyelországból.

A fesztivál zsűrijét minden évben Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója vezette, a zsűritagok között rendezők, producerek és cirkuszművészek foglaltak helyet.

18:42
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

FSZB: Ukrán szolgálatban álló terroristákkal végeztek a Kaukázusban

Az orosz hatóságok Kabard- és Balkárföldön két fegyveressel végeztek, akik az ukrán szakszolgálatok utasítására terrortámadásra készültek Csegem városában - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a két büntetett előéletű orosz állampolgár azt tervezte, hogy a merénylet végrehajtását követően Ukrajnába távozik, hogy ott részt vegyen az orosz fegyveres erők elleni harcban.

A két férfit hétfőn Nalcsik külvárosában lőtték le, amikor az őrizetbe vételükre irányuló kísérlet során ellenállást tanúsítottak. A helyszínen egy AK-74-es gépkarabélyt, egy PM pisztolyt és egy 2 kilogramm TNT-vel egyenértékű rögtönzött robbanószerkezetet találtak.

A tájékoztatás értelmében mindketten egy terrorista hálózat tagjai voltak, amely 2021-ig működött a kabard-balkárföldi 3. számú büntetőtelepen.

19:21
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán miniszter: Több mint 1700 ukrán beteget szállítottak az EU-ba gyógykezelésre

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1700 ukrán beteget vittek az Európai Unió (EU) tagállamaiba gyógykezelésre - közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szerdán a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a lengyel hivatali partnerével tartott közös sajtóértekezleten.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter Viktor Ljaskóval együtt a Rzeszów melletti Jasionka repülőtér szomszédságában működő, ukrajnai pácienseket befogadó tranzitközpontba látogatott.

A szeptemberben megnyitott, kórházi felszereléssel rendelkező Medevac Hub Jasionka nevű központból Lengyelország, más EU-tagállamok, valamint az EU-n kívüli európai országok gyógyintézményeibe szállítják tovább a betegeket.

19:42
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz-török-szíriai védelmi miniszteri megbeszélést tartottak Moszkvában

Szergej Sojgu orosz, Hulusi Akar török és Ali Mahmúd Abbász szíriai védelmi miniszter Moszkvában háromoldalú megbeszélést folytatott, amelyen megvitatták a szíriai válság és menekültprobléma megoldásának módjait, valamint a Szíria területén lévő szélsőséges csoportok elleni közös erőfeszítéseket - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a felek konstruktívnak minősítették a párbeszédet.

A RIA Novosztyi hírügynökség a török védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy Moszkvában tartózkodik Hakan Fidan, a török nemzeti hírszerzés vezetője is.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat igazgatótanácsának elnöke szerdán bejelentette, hogy Moszkva és Ankara elkezdett dolgozni a Törökországban létesülő gázcsomópont-projekt megvalósításán.

"Ez a döntés a két állam vezetőinek szintjén született, és már meg is kezdtük a gyakorlati végrehajtását" - idézte a TASZSZ hírügynökség Millert.

20:14
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva kiutasított egy litván diplomatát

Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán Litvánia ideiglenes moszkvai ügyvivőjét, majd közölték vele, hogy a képviselet egyik munkatársának öt napon belül el kell hagynia Oroszországot.

A tárca tudatta: a litván félnek értésére adták Oroszország határozott tiltakozását a vilniusi orosz nagykövetség egyik alkalmazottjának december 1-jei "indokolatlan" kiutasítása miatt. Válaszul most a moszkvai litván nagykövetség egyik diplomatáját nyilvánították nem kívánatos személlyé.

A hónap első napján a balti állam külügyminisztériuma közölte, hogy kiutasította az orosz nagykövetség egyik alkalmazottját "a diplomata státuszával összeegyeztethetetlen tevékenysége miatt". Vilnius nem részletezte kifogásait.

20:50
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna újjáépítése a legnagyobb európai gazdasági projekt lesz

Ukrajna háború utáni újjáépítése a legnagyobb európai gazdasági projekt lesz - jelentette ki szerdán a parlamentben az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij felszólította a képviselőket, hogy dolgozzanak ki olyan törvényeket, amelyek vonzani fogják a vállalkozókat és a beruházókat - számolt be a beszédről a helyi média. Zelenszkij videokonferenciát is tartott a Blackrock beruházási cég vezetőjével, Larry Finkkel a kérdésről.
Vissza kell hozni az országba a külföldre menekült ukránokat - mondta Zelenszkij.

Ukrajna hadiiparát úgy fejleszti, hogy a világelsők között legyen, azzal a céllal, hogy helyreállítsák Ukrajna területi épségét - mondta az elnök. Több mint 30 milliárd dollárt kellene költeni a következő években a honvédelemre - idézte az elnököt a Freedom TV kijevi televízió.

21:07
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Lavrov: A Patriotokkal nem érkezik amerikai személyzet Ukrajnába

Diplomáciai csatornákon jelezte az Egyesült Államok, hogy nem kíván és nem fog közvetlenül harcolni Oroszországgal, és nem küld katonai szakembereket Ukrajnába a Patriot légelhárító rendszerekkel együtt - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna szerdai Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorában.

Az orosz diplomácia vezetője szerint több száz amerikai katona tartózkodik jelenleg Ukrajnában, a katonai attasé hivatala pedig közvetlen tanácsadást, "sőt talán annál többet is" nyújt Kijevnek.

Azt mondta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA)alkalmazottai legalább egy emeletet elfoglaltak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU).

22:00
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság Sea King helikoptereket küld Ukrajnának

Az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy Sea King helikoptereket küld az ukrán hadseregnek a "folyamatos támogatásának részeként".

A brit védelmi minisztérium hozzátette: "A Királyi Haditengerészet a Sea King helikopterek használatára már kiképezte az ukrán fegyveres erők 10 tagját".

A három Westland Sea King helikopter hamarosan megérkezik Ukrajnába, a Sky News szerint legalább egy helikopter már meg is érkezett az országba.

22:23
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

További segítséget ígért Kijevben a francia védelmi miniszter

A következő hetekben az ukrán katonai szükségletek kielégítésén kíván dolgozni a francia védelmi miniszter - ezt Sébastien Lecornu maga közölte szerdán első kijevi látogatásán.

"Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron elnökök arra kértek, hogy készítsek javaslatokat a részükre januárra, hogy újra lehessen programozni a francia katonai támogatás közös menetrendjét" - mondta ukrán vendéglátójával, Olekszij Reznyikovval tartott közös sajtótájékoztatóján Sébastien Lecornu.

A miniszter elmondta, hogy ukrán kollégájával megvitatta az ukrajnai "harcászati és hadászati helyzetet", valamint "az ukrán hadsereg szükségleteit a következő hetekben".

Lecornu délben munkamegbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel.
Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij tájékoztatta Lecornu-t a fronton kialakult helyzetről és az ukrán hadsereg "sürgős védelmi szükségleteiről".

"Ukrajna védelmi kapacitásának Franciaország segítségével történő erősítését célzó más intézkedésekről is szó esett" - olvasható a közleményben.

22:41
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Szeptember óta közel 900 orosz rakétát és drónt lőtt le az ukrán légvédelem

Több mint 420 orosz rakétát és 430 kamikaze drónt lőtt le az ukrán légvédelem szeptember óta - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője - írja a Kyiv Independent.

07:20
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.