Egyre drámaibb a helyzet Ukrajnában, folyamatosan támadnak az oroszok

Események

Ukrainian Army's artillery unit in Donetsk Donetsk,Russia,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK, UKRAINE - MARCH 11: Ukrainian servicemen from the 10th Brigade fire a D-30 Howitzer towards Russian infantry along the frontline outside of Soledar, Ukraine on March 11, 2023. The cannon it is inherited from the Soviet Union era (1971) but the 122mm ammunition comes from Western countries. The artillery battle between Ukranian and Russian forces as been fierce in recent weeks. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 382. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:54
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

06:59
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Bahmutban egy nap alatt 221 orosz katona halt meg és 314 megsérült - mondta Szerhij Cserevaty, az Ukrán Fegyveres Erők keleti csoportjának szóvivője.

07:03
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások a keleti fronton

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint az orosz erők sikertelen támadásokat hajtottak végre Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Marinka és Sahtar közelében.

07:55
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Közel 10 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2023. március 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5076 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4860 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 11-én 34 ember, köztük 12 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

08:20
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Donyeck megyében

Az orosz katonák tüzérséggel és Uragan rakétavetővel lőtték Donyeck megyét, a támadások során 1 civil meghalt, 4 ember pedig megsebesült.

08:37
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai őrtornyokat semmisítettek meg Oroszországban az ukránok

Az ukrán katonai hírszerzés különleges egysége, a Kraken március 11-én bejelentette, hogy megsemmisített két katonai őrtornyot Oroszország Brjanszk és Kurszk régióiban, az ukrán határ közelében.

09:00
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült egy gázvezeték Zaporizzsjában

Orosz rakétatámadás során megrongálódott egy ipari létesítmény és egy gázvezeték Zaporizzsja városában.

09:26
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz egy moszkvai tévécsatornánál

Tűz ütött ki március 11-én a Spas egyházi finanszírozású tévé moszkvai irodájában – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A tűz okát egyelőre nem tudni.

09:46
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Két kisgyerek hazavitt egy páncéltörő gránátot az utcáról, ami játék közben felrobbant

A helyi rendőrség jelentése szerint egy 3 éves és egy 11 éves fiú megsérült egy robbanótárgy felrobbanása következtében egy lakásban Novoivanivka faluban, Zaporizzsjában.

A gyerekek egy ismeretlen hengeres tárgyat találtak az utcán, és hazavitték. A tárggyal játszani kezdtek, ami a játék közben hirtelen felrobbant.

Az előzetes vizsgálat szerint az ismeretlen tárgy egy RKG-3 páncéltörő gránát volt.

10:22
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Aknavetőkkel lövik az oroszok Szumi megyét

Oroszország aknavetőkkel és gránátvetőkkel támadja Bilopillia és Velyka Pysarivka közösségeit Szumi megyében.

10:50
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta több mint 40 rakéta találta el Harkovot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében elmondta, hogy az év eleje óta több mint 40 rakéta érte el Harkov északkeleti részét.

11:31
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Mikolajiv megyét lövik az oroszok

A Mikolajiv várostól 60 kilométerre délnyugatra fekvő Ochakiv városát vették célba este az oroszok – jelentette Serhii Shaikhet, a mikolajivi rendőrség vezetője a Telegramon.

12:32
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 90 támadást indítottak az oroszok öt területen

Az ukrán hadsereg több mint 92 orosz támadást vert vissza öt területen az elmúlt nap folyamán – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a reggeli tájékoztatóján.

A jelentés szerint az oroszok az erőiket a Donyeck megyei Lyman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka és Sahtarsk elleni offenzívák lebonyolítására összpontosítják.

13:37
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta meghalt 160180 orosz katona, valamint megsemmisítettek többek közt 3474 orosz tankot, 304 repülőt és 18 hajót.

14:25
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminiszter sürgeti a német kormányt

Az ukrán külügyminiszter arra kérte Németországot, hogy

gyorsítsa fel a lőszerellátást, kezdje meg a pilótaképzést.

Dmitro Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna „első számú problémája" a lőszerhiány az orosz erők elleni harcban.

Azt is mondta, német fegyvergyártók azt mondták neki, készek a szállításra, de várják, hogy a kormány aláírja a szerződéseket. „Tehát a probléma a kormányban van” – mondta Kuleba.

15:19
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) meglátogatta az ukrán hadifoglyokat a megszállt Donyeckben és Horlivkában.

15:56
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

414 robbanószerkezetet hatástalanítottak

Az elmúlt nap folyamán 414 robbanószerkezetet észlelt és hatástalanított az Állami Készenléti Szolgálat, összesen 22 hektárnyi területet mértek fel.

16:42
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos harcok Bahmutnál

Oroszország védelmi minisztériuma azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg több mint 220 ukrán katonát ölt meg Bahmutnál, a városért folyó harc pedig tovább folytatódik.

A minisztérium beszámolója szerint az ukrán hadsereg páncélozott harcjárműveket és tüzérségi löveget is vesztett a harcokban.

Az ukrán és az orosz fél is általában jelentős ellenséges veszteségekről számol be, ezeket független forrásból nem lehet ellenőrizni - írja a Sky News.

17:40
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 48 támadást indított a mai napon donyecki területen

Az ukrán rendőrség közölte, hogy Oroszország az elmúlt nap folyamán 48 támadást intézett civilek ellen az ország donyecki területen.

Az ukrán hatóság szerint 15 várost és települést, köztük Bakhmutot, Konsztantyinivkát és Avdijivkát érte támadás - írja a The Guardian.

A jelentés szerint Oroszország Sz-300-as rakétákkal, repülőgépekkel, Grad és Uragan rakéta-sorozatvető rendszerekkel, tüzérséggel, aknavetőkkel és tankokkal támadta a régiót.

Pavlo Kyrylenko, a donyecki terület kormányzója elmondta, hogy az elmúlt nap folyamán két civil meghalt és négy megsebesült a térségben.

18:42
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több orosz városban is katonákat toboroznak

A Wagner zsoldoscsoport 42 orosz városban nyitott toborzóközpontokat, mivel az ukrajnai Bakhmutért folytatott harcokban elszenvedett súlyos veszteségek után vélhetően új katonákra van szüksége.

Jevgenyij Prigozsin nemrég jelentette be, hogy többé nem toboroznak elítélteket a Wagnerhez az orosz börtönökből az ukrajnai harcokhoz - írja a Sky News.

A Wagner katonái közül valószínleg rengetegen haltak meg az Ukrajna keleti részén fekvő Bahmut és Szoledar városok körüli súlyos harcokban.

19:41
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Civilek haltak meg egy HIMARS-csapásban a luhanszki régióban

Legkevesebb három civil halt meg, további 15-en pedig - köztük gyerekek - megsebesültek, amikor vasárnap ukrán HIMARS-rakétacsapás érte a luhanszki régióban levő Perevalszk települést.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy a csapás a város egy sűrűn lakott részét érte, ahol egy buszpályaudvar és egy benzinkút is üzemel.

A csapást egy M30A1-as típusú, srapnelt hordozó rakétával hajtották végre, amelyből 180 ezer darab, különböző átmérőjű wolframcsapágy robbant szét.

Ukrán találat következtében egy nő meghalt a Herszon megyei Nova Kahovkában, Donyeckben pedig egy megsebesült.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több más településéről, köztük Donyeckből is jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

20:25
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

A moldáv rendőrség szerint lelepleztek egy orosz hátterű összeesküvést

A moldáv rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy meghiúsítottak egy állítólag Oroszország által támogatott, a kormány elleni tüntetésen tömeges zavargások kirobbantására kiképzett csoportok akcióját.

A moldáv rendőrség szerint egy fedett ügynök beépült a "diverzánsok" csoportjaiba.

Viorel Cernauteanu rendőrparancsnok elmondta, hogy hét embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán. A rendőrség külön közölte, hogy 54 tüntetőt tartóztattak le - írja a Sky News.

21:05
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy veszteségkülönbségek vannak az egyes orosz térségek között

Oroszország továbbra is rendkívül súlyos veszteségeket szenved el az ukrajnai háborúban, de drámai különbségek vannak az egyes országrészek között a lakosság arányában mérve - áll a brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint a lakosságszámhoz viszonyítva a két leggazdagabb város, Moszkva és Szentpétervár viszonylag kevéssé érintett a harctéri veszteségektől, és különösen igaz ez az orosz elithez tartozó családok esetében.

A brit hírszerzési jelentés kiemeli, hogy amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én beszédet tartott az ország helyzetéről, a hallgatóság első két sorában magas beosztású orosz tisztviselők ültek, és nincs olyan értesülés, hogy bármelyikük gyerekei is a fegyveres erőknél szolgálnának.

A keleti régiókban ugyanakkor a helyi lakosságszám százalékában mérve valószínűleg 30-40-szer magasabb a halálozási ráta, mint Moszkvában.

21:49
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Páncélozott mentőautókat kap Ukrajna

Luxemburg engedélyezte 14 páncélozott mentőautó küldését az ukrajnai frontvonalra - közölte Ukrajna belgiumi nagykövetsége.

A járműveket a brit Venari cég gyártotta.

23:06
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Perevalszkotot rakétával támadta az ukrán hadsereg, 3 ember meghalt

Vasárnap az ukrán csapatok egy rakétát lőttek ki Perevalszk városára.

Három civil meghalt, kilencen pedig megsebesültek az ágyúzás következtében.

Néhány órával később az egészségügyi minisztere, Natalja Pascsenko arról számolt be, hogy 16 emberre nőtt sérültek száma.

23:07
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Aknára lépett egy 13 éves fiú Mikolajiv megyében

Egy 13 éves fiú megsérült, miután rálépett egy aknára - jelentette a Mikolajiv megyei rendőrfőnök, Szerhii Sajhet a Telegramon.