Ukrán rémálom válik valóra, az egész országot bombázzák az oroszok

Események

conflict Horizontal Ukrajna
Ukrán tank Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 686. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:05
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:11
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 5092 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4819 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 99 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:28
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szigorítana a szankciókon

Napi videójában arról beszélt az ukrán elnök, hogy Kijevből úgy látják: működnek az Oroszországgal szembeni szankciók. Volodimir Zelenszkij szerint egyértelmű bizonyítékok vannak az orosz védelmi ipar lassulására. Ám ahhoz, hogy a szankciók még nagyobb hatást fejtsenek ki, a szankciók megkerülésére szolgáló megoldásokat is blokkolni kell.

06:20
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Három telefonhívás

Az ukrán elnök napi videójában beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Románia és Lengyelország elnökével, valamint Belgium miniszterelnökével. A román államfővel elsősorban Ukrajna uniós integrációja volt a téma, míg a lengyel elnökkel a NATO-együttműködés és az orosz támadások elleni védekezés volt napirenden.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét átvevő Belgium kormányfőjével az EU-csatlakozási kérdések mellett az orosz eszközök Ukrajna számára való felhasználásáról beszéltek.

07:16
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Hallgatnak a vitás kérdésről

Az ukrán elnöki tájékoztatásban nem szerepelt, hogy Volodimir Zelenszkij és Andzrej Duda lengyel elnök telefonbeszélgetése során szóba került-e az a gazdálkodási és kiviteli jogokkal kapcsolatos vita, ami miatt lengyel farmerek és kamionsofőrök heteken keresztül blokád alatt tartották a legyel-ukrán határátkelőket. Így tiltakoznak az olcsó ukrán gabona bevitele, valamiint az ukrán fuvarozókat korábban korlátozó intézkedések feloldása miatt.

08:19
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Egy orosz tinédzser lehetett a szabotőr

Az orosz hatóságok letartóztattak egy 16 éves fiút egy Szu-34-es katonai vadászbombázó repülőgép szabotázsával kapcsolatban. A nyomozók szerint a tinédzser gyanúsítottat a cseljabinszki régióban "az ukrán különleges szolgálatok utasítására" történt incidenssel összefüggésben helyezték előzetes letartóztatásba.

08:52
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Több drónt gyárt Ukrajna, mint amennyit meg tud venni

Az ukrán technológiai miniszter szerint az ukrán gyárak annyira felpörgették a katonai drónok gyártását, hogy Kijev beszerzési költségvetése már nem elegendő.
"A piac sokkal gyorsabban gyorsult, mint amennyi pénzből az összes drónt meg lehet vásárolni. Ezért növelnünk kell a finanszírozást és tovább kell nyitnunk a piacokat, hogy a versenynek köszönhetően csökkenjenek az árak, és megkezdődjön az alkatrészgyártás lokalizálása" - mondta Mihajlo Fedorov.
A miniszter szerint Ukrajnában jelenleg mintegy 200 cég gyárt drónokat, és körülbelül 70 helyi cég írt alá szerződést drónok szállítására az állammal.

09:45
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

1025 település maradt áram nélkül

Ukrajna villamosenergia-hálózatának üzemeltetője azt közölte, hogy a szélsőséges téli időjárás miatt kilenc régióban összesen 1025 település maradt áram nélkül, köztük városok is. Az áramfogyasztás megugrott az országszerte tapasztalható jelentős hőmérséklet-csökkenés miatt - közölte az Ukrenergo.
Az időjárás jelentős károkat okozott az elosztó hálózatokban. Erős széllel érkezett a fagy, sok helyen vastag jégréteg van a berendezéseken, ami késlelteti a javítást. Mikolajiv régió egyes területen 5 cm vastag jég borítja az elektromos kábeleket.
A szolgáltató szerint az elektromos rendszer már maximális kapacitással működik, és arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék több elektromos készülék egyidejű használatát.

10:19
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Szaratov régió felett

Az orosz védelmi minisztérium szerint január 10-én a hajnali órákban lelőttek egy drónt Szaratov régiója felett – írja a Kyiv Independent.

11:05
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának problémái akadtak a hó miatt

A Luhanszki Népköztársaság (LPR) népi milíciájának nyugalmazott alezredese, Andrej Marocsko elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lánctalpas járművei, amelyeket Kijev a nyugati országoktól kapott, elakadtak a hótorlaszokban – számolt be a RIA Novosztyi.

Marocsko elmondása szerint a problémát részben szovjet eszközök, gréderek és traktorok használatával próbálják megoldani.

11:37
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egész területén légiriadót hirdettek

Az első légiriadó jelzések helyi idő szerint 07:58-kor hangzottak el Kijevben. Egy perccel később Dnyipropetrovszkban, Kijevben, Kirovográdban és más régiókban is bekapcsolták a szirénákat.

08:01-től Ukrajna egész területén légiriadót jelentettek – írja a TASS.

12:46
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Károk Herszonban

Herszonban létfontosságú infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg – számolt be a terület vezetője, Olekszandr Prokudin számolt a Telegramban.

13:32
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna új taktikája

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) az orosz offenzíva miatt új taktikába kezdtek, védekező pozíciót vettek fel – mondta Andrej Kots katonai tudósító.

"Nem értek egyet azzal, amikor azt mondják, hogy Ukrajna kimerült, hogy elvesztette minden katonai potenciálját és az összeomlás előtt áll. Ukrajna az ellentámadásokkal próbálja megfogni az ellenfelet. Vagyis most megpróbálnak majd minél több kárt okozni nekünk" - magyarázta Kots.

Kots szerint Ukrajna ezt a taktikát alkalmazza Donyeck irányában is.

Kots a Harkov-Belgorod irányt nevezte a legveszélyesebb területnek.

"Belgorod és Harkov távolsága egyenes vonalban 70 kilométer, az MLRS Himars lövedékei maximum 84 kilométerre csapódnak be. Vagyis Ukrajna Harkovban a városközpontban, ha elhelyezi a rakétavetőit eltalálhatja velük Belgorodot" - mondta a katonai tudósító.

Harkov ellenőrzésének átvételével meg lehet akadályozni a jövőbeni támadásokat, véli Kots, azonban Mariupol tapasztalatai alapján a városért folytatott harc nehéz lesz, és nagyszámú áldozattal járhat.

Az AFU már bebizonyította, hogy inkább a nagyvárosokban védekezik, utcai harcokba rángatnak minket, és a lakosokkal mint emberi pajzsokkal fedezik magukat

- mondta.

14:30
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország új drónja Ukrajna rémálma

A továbbfejlesztett orosz Kub drón sokkal erőteljesebb csapást tud mérni ukrán célpontokra – mondta el Alekszej Leonkov katonai szakértő.

A Kub kamikaze drónok képesek az ellenséges tankokat mozgásképtelenné tenni. Képes felülről, a motor- és sebességváltótérbe hatolva támadni a tankokat. Ha a sérült tank megáll, más eszközökkel is meg tudják semmisíteni azt - tette hozzá a szakértő.

A Rostec állami vállalat már 2023 februárjában megkezdte a Kub és Lancet kamikaze drónok és a Tornado-S többszörös rakétavetők intenzív gyártását. A drónok három kilogrammos robbanófejeket hordoznak. A "Kub" és a "Lancet" akár 30 percig is képes repülni, maximális sebességük pedig 130 kilométer/óra – írja a Lenta.

15:35
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU 1 millió lőszert szállítana Ukrajnának március végéig

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint „abszolút megvalósítható", hogy az EU márciusig leszállítsa az Ukrajnának ígért 1 millió lőszert. Szerinte ehhez csökkenteni kell az EU-n kívüli államokba irányuló fegyverexportot, és nyomást kell gyakorolnia az EU-tagállamok hadiipari komplexumának (MIC) vállalataira.

"Szeretném ma elmondani, hogy tartjuk magunkat a kötelezettségvállalásainkhoz [a lövedékek Kijevnek történő szállítása]" - idézi őt a Politico című lap.

Az európai biztos azt állította, hogy az EU két éven belül utolérheti Oroszországot a fegyvergyártás terén. 

16:05
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Megkezdték az oroszok új „lopakodó csodafegyverük" gyártását

A legújabb Drel kazettásbomba sikeresen átment a védelmi minisztérium által meghatározott valamennyi teszten. A lőszer sorozatgyártása 2024-ben megkezdődik – közölte a Rostec a TASZSZ-szal.

A Drel kazettásbombát páncélozott járművek, földi radarállomások, erőművi vezérlőpontok és légvédelmi rakétarendszerek megsemmisítésére tervezték. Az új fegyver létrehozását először 2016-ban jelentették be. Az új fegyver várhatóan észlelhetetlen lesz a radarok számára – írja a TASZSZ.

16:22
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Négy sérültje van az orosz támadásoknak

Oroszország az elmúlt nap folyamán Donyeck, Harkov és Dnyipropetrovszk ellen indított támadásokat, amelyekben legalább négy ember megsebesült - közölték regionális tisztviselők január 10-én.

17:00
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Hiába várja Ukrajna Kanadától a légvédelmi rendszereket

Kanada miniszterelnöke tavaly januárban NASAMS légvédelmi rendszereket ígért Ukrajna számára, de még mindig nem szállították le azokat - közölte a CTV News január 9-én.

17:45
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Brjanszkban

Az ukrán fegyveres erők a brjanszki területen lévő Lemeshovka falut lőtték – számolt be Alekszandr Bogomaz, a régió vezetője a Telegramon.

A kormányzó által említett falu az orosz-ukrán határtól egy kilométerre található. Az ukrán csapatok több mint 14-szer lőtték falut - jegyezte meg Bogomaz.

A lövések következtében senki sem sérült meg. Ugyanakkor Bogomaz elmondása szerint két lakóház, egy mezőgazdasági vállalkozás, valamint melléképületek rongálódtak meg.

18:23
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Száz gyereket menekítettek ki a belgorodi ágyúzást követően

Belgorod iskoláiból csaknem 100 gyermeket küldtek voronyezsi táborokba Belgorod bombázása után – jelentette be Vjacseszlav Gladkov, az orosz határvidék kormányzója a Telegram-csatornáján.

A régió vezetője szerint a gyerekeket 20 tanár, egészségügyi dolgozók és a regionális oktatási minisztérium képviselői kísérik el. Gladkov köszönetét fejezte ki Alekszandr Guszevnek, a Voronyezsi terület kormányzójának is a támogatásért.

19:02
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Irán új támadó drónt fejleszt

Új támadó drónt fejlesztett ki Irán az orosz-ukrán háborúhoz - írja a Sky News. Egy jól értesült forrás szerint Irán több mint két millió dollárért felajánlotta a "robbanó és felderítő"  - új Shahed-107-es drón - néhány darabját Oroszországnak.

19:43
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva saját területét bombázta

Oroszország két alkalommal is véletlenül saját területét és az általa megszállt területeket bombázta.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint valószínűleg a nem megfelelő kiképzés és az egyre fáradó állománynak tudható be a két eset.

Az orosz haderő először január 2-án hibázott Petropavlovka felett.

A második incidensre hétfőn került sor a luhanszki régióban lévő Rubezhnoje felett.

20:30
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Változásokat követelnek az orosz nacionalisták a belgorodi támadások megállítására

A Belgorod régióját ért ukrán támadások miatt az orosz nacionalisták egy új zóna kijelölésésre szóllítanak fel.

Az orosz nacionalisták egy 15 kilométeres "ütközőzóna" létrehozását követelik, hogy az ukrán rakétavetők hatótávolságon kívülre kerüljenek – írja a Sky News.

21:15
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU részlegesen elfogadta a megállapodást az új ukrajnai támogatásról

Az EU nagykövetei jóváhagyták az Ukrajnára vonatkozó tervezetet, ami a kijevi gazdaságélénkítés és reformok támogatását célzó eszköz - jelentette be az EU Tanácsa január 10-én.

A célja, hogy az EU hosszú távú finanszírozásából 50 milliárd eurót elkülönítsenek és így stabil támogatást biztosítsanak Ukrajnának a 2024-2027 közötti időszakra.

21:53
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Szavazott az olasz parlament

Az olasz parlament alsóháza támogatja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás meghosszabbítását.

Az Ukrajnának nyújtott olasz katonai támogatás több tízezer emberélet megmentéséhez járult hozzá. Olaszországnak büszkének kell lennie erre, én is büszke vagyok rá

- nyilatkozta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto.

22:39
január 10, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának modernebb légvédelmi rendszerekre van szüksége

Ukrajna jelenleg nem képes saját modern légvédelmi rendszert gyártani, amire pedig égető szüksége lenne ahhoz, hogy megvédje polgárait az orosz csapásokkal szemben - jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök január 10-én a litván elnökkel, Gitanas Nausedával közösen tartott sajtótájékoztatón.

05:22
január 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!