Meglepetések egy forró éjszaka után

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!


Nem specifikus nemi betegségek (beleértve a chlamydiafertőzést is)

A lappangási idő: 12-41 nap.
Gyakran alig okoz tüneteket. Rendellenes hüvelyi folyás lehetséges. Ha nem kezelik, a fertőzés a petevezetékekre is ráterjedhet. A betegség lehetőségére kell gondolnia, ha partnere nem specifikus (többnyire Chlamydia - vírusszerű rickettsia - okozta) húgycsőhurutban szenved.
Orvosa bakteriológiai vizsgálatra hüvelyváladékot fog venni. A kezelés általában antibiotikumok adásából áll.

Trichomonas fertőzés

Lappangási idő: változó.
Fertőzésre utaló, sárgászöld hüvelyváladékozás, a hüvely környékének gyulladása, illetve nemi érintkezéskor jelentkező fájdalom jellemzi.
Orvosa bakteriológiai vizsgálatra hüvelyváladékot fog venni, és általában antibiotikumos kezelést ajánl.
A férfiaknak általában nincsenek panaszaik, viszont partnerüket megfertőzhetik.

Gonorrhea (kankó, tripper)

Lappangási idő: 2-10 nap.
Nőkön tünetmentes lehet. Néha hüvelyi vagy húgycsőből eredő folyást és/vagy vizeléskor jelentkező fájdalmat okoz.
A gonorrea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott betegség, amely megfertőzi a húgycső, méhnyak, végbél és a garat nyálkahártyáját vagy a szem kötőhártyáját is.
A gonorrea a vérkeringéssel szétterjedhet a szervezetben, majd főleg a bőrben és az ízületekben telepszik meg. Nőknél a nemi szerveken felfelé haladva megfertőzheti a medence képleteit, medencefájdalmat és termékenységi zavarokat okozva; a tartós, kezeletlen gonorrhoea a méhre és a petevezetékekre terjedve alhasi fájdalmat okozhat.
Orvosa bakteriológiai vizsgálatra hüvely - vagy húgycsőváladékot vesz, a kezelés általában antibiotikumos.

Herpesz genitális

Lappangási idő: legfeljebb 10 nap.
Általában viszkető érzéssel kezdődik, amelyet apró, fájdalmas hólyagocskák megjelenése követ. Ezek olykor a combokra és a farpofákra is átterjedhetnek, 24 óra múlva kifakadva kicsiny, piros, nedvező, fájdalmas fekélyekké alakulnak, amelyek pörkösödéssel gyógyulnak. A lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak és fájdalmassá válhatnak. Mindehhez rossz közérzet és láz is társulhat. A betegség gyakran kiújul.
A betegséget okozó vírustól nem lehet tökéletesen megszabadulni, de a betegség az életkor előrehaladtával egyre ritkábban, illetve enyhébb formában újul ki. Orvosa vírusellenes készítményeket és az apró fekélyek okozta fájdalom csillapítására szolgáló, a gyógyulást siettető kenőcsöket fog rendelni. Hogy partnerét ne fertőzze meg, kerülje a nemi érintkezést, amíg a hólyagocskák vagy fekélyek teljesen el nem tűnnek.

Szifilisz (vérbaj)

Lappangási idő: 9-90 (!) nap.
Az első stádiumban igen fertőző, fájdalmatlan fekély (sánker) alakul ki a fertőzés helyén, amely néhány hét múlva eltűnik. A második stádiumban nem viszkető kiütések jelennek meg az egész testen, a tenyéren és a talpon is. Fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodás, valamint a végbél és/vagy a száj környékén fertőzésre jellemző, szemölcsszerű képletek is előfordulnak.
A diagnózis a vér és a fekélyekből nyert minta vizsgálatával állapítható meg. A szokásos kezelés két hétig tartó antibiotikumkúra, többnyire injekciók formájában. A kezelést követően két évig rendszeres vérvizsgálatok szükségesek a betegség kiújulásának elkerülése végett.

Lapostetű

Lappangási idő: 0-17 nap.
Általában intenzív - főleg éjszaka jelentkező - szeméremtáji viszketés jellemzi. A tetű szabad szemmel is látható: 1-2 mm hosszú és barna.
Orvosa a tetveket és azok petéit elpusztító oldatot fog felírni. Egyidejűleg ellenőrzi, nem szenved-e más, szexuális úton terjedő betegségben is. Az ágyneműt és a ruházatot alaposan fertőtleníteni kell.

HIV/AIDS

Szintén a szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik, de nem helyi panaszokat okoz, hanem a szervezet immunrendszerét támadja meg, halálos betegség.
Mivel a lappangási idő meglepően hosszú lehet (vannak vírushordozók, akik semmilyen jelét nem mutatják a betegségnek, ugyanakkor fertőzhetnek), ajánlott vérvétel alkalmával kérjni a szűrővizsgálatot, főleg, ha gyakran váltogatjuk a szexuális partnerünket, vagy nem vagyunk biztosak felőle. A legjonbb megoldás lehet a védekezés és a megelőzés.

Megelőzés

- Ügyeljen a biztonságra: mindig használjon új (azaz nem lejárt szavatosságú!), latex óvszert az aktus teljes időtartama alatt, minden egyes anális, orális és vaginális érintkezés alkalmával!
- Óvakodjon a testnedvekkel és az esetleges sérült területtel való érintkezéstől, mint a sperma vagy a nyílt sebek!
- Járjon rendszeres szűrővizsgálatra és ellenőrzésre. Ha bármilyen tünete van, kezeltesse magát, és vigyázzon partnerére is!

Ajánlat

Kicsi, piros pöttyök
A nemi szervek gombás, vírusos fertőzései.

A genitális herpeszről

Nemi úton terjedő betegségekről részletesen

Mit kell tudni a nőgyógyászati fertőzésekről?
Hajlamosító tényezők, tünetek, megelőzés.

Óvszer áruház széles választékkal

Ajánló:

Korábban:

Esetenként egy csók is elegendő ahhoz, hogy betegséget adjon tovább, ilyen a Pfeiffer-féle mirigyláz.