Emeljük poharunkat mértékkel!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nincs mit szépíteni rajta: Magyarországon nagyon sok az alkoholista. Az alkoholfüggők számát körülbelül 800 ezerre becsülik, vagyis hozzávetőlegesen minden tizedik ember alkoholproblémával küzd. Az elmúlt évtizedekben fokozatosan emelkedett az egy főre jutó alkoholfogyasztás. Ma - beleértve az újszülötteket és az aggokat is - évente fejenként 12 liter szeszes ital folyik le a torkunkon. Nem véletlen, hogy az utóbbi öt évben megduplázódott a májzsugorban meghaltak száma.

Kismértékben gyógyszer

A kórházak betegforgalmi adatai szerint a 25 és 49 év közötti férfiak legtöbbször alkoholfüggőség, alkoholos pszichózis és májzsugor következtében kerülnek kórházba. Ha valaki csak alkalmanként, például az ünnepekkor egy-egy pohárral iszik, mája még regenerálódhat, ez azonban a rendszeres poháremelgetéskor már nincs így. A májkárosodás mértéke nem az elfogyasztott szeszes ital fajtájától, hanem annak tiszta alkoholtartalmától függ. A nők fogékonyabbak az alkoholos eredetű májbetegségekre, náluk napi 25-30 grammnál, férfiaknál 50-60 grammnál nagyobb mennyiségű tiszta alkohol 50 százalékos gyakorisággal vezet 10-15 év alatt májzsugorhoz. Az életmódbeli szokások mellett genetikus tényezők, a szervezet védekező rendszerének egyéni adottsága is befolyásolhatja jó vagy rossz irányba a kóros változások menetét.

A közhelyszerű tétel az alkohol esetében kicsit másképp igaz: ez kismértékben gyógyszer, nagymértékben viszont nem orvosság, hanem méreg. Több vizsgálat is kimutatta például, hogy a kis mennyiségű képes a "jó" koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben megemelni, ami kedvező az erek számára. A vörösbor magasabb vastartalma pedig jótékonyan hat a vérképzésre. Vagyis a kulturált, mértéket tartó alkoholfogyasztás egészséges is lehet, amellett, hogy például egy kiváló minőségű pezsgő vagy egy jó bor a finom ételekhez fogyasztva őket különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. Ha azonban nem tudjuk, hol a határ, előbb vagy utóbb olyan szinten megmérgezzük a szervezetünket, amin már semmilyen gyógyszer nem segít. Egy kis adalék: szakorvosok szerint naponta maximum tíz óra az az idő, amit a máj az alkohol lebontásával károsodás nélkül tölthet. Egy 60 kg-os férfi mája két óra alatt bontja le a három deci sörben lévő 12 g tiszta alkoholt.

Egy kis alkoholtan

A különböző szeszes italok etil-alkohol-tartalma nem egyforma: a sörök általában 3-6, a borok 9-16, a likőrök 20-25, a tömény italok 35-55 százalékban tartalmaznak alkoholt. Ezen kívül az italok kis mennyiségben, de olyan alkotóelemeket is tartalmaznak, amelyek befolyásolják az elfogyasztott ital részegítő hatását, illetve a másnaposság mértékét. Az alkohol mintegy 10 százaléka a gyomorból, a többi a vékonybélből szívódik fel. Ebből következik, hogy a gyomor teltsége hatással van az alkohol felszívódásának ütemére. De az sem mindegy, mi van a gyomrunkban: a zsírokban, fehérjében gazdag ételek mellett kevesebb alkohol szívódik fel. A vér alkoholkoncentrációja a csúcsértéket általában az ivást követő 45-60 perc múlva éri el. Az alkohol azért elsősorban a májat károsítja, mert 90 százaléka itt bomlik le, míg 10 százaléka a vesén és a tüdőn keresztül hagyja el a szervezetet. A máj alkoholbontó képessége kb. 0,15 ezrelék óránként, de ez függ az elfogyasztott mennyiségtől is. Az alkohol bomlása során előbb acetaldehid, majd ecetsav képződik, végül ez átalakul szén-dioxiddá és vízzé. A májat a mérgező hatású acet-aldehid roncsolja.

Vedelnek az angol hölgyek

Nagy-Britanniában az elmúlt évben több fiatal nő halt meg májzsugorodásban, mint a brit nők körében legelterjedtebb betegségben, a mellrákban. A megdöbbentő adatról Liam Donaldson tiszti főorvos számolt be. A fiatal korosztály erős italozása a májzsugorodásos megbetegedések riasztó számához vezetett. Az elmúlt évben a nők e téren lekörözték a férfiakat. A hivatalos adatok szerint kétszer annyi 18-24 év közötti nő iszik "veszélyes" vagy még annál nagyobb mértékben, mint férfi. Hét év alatt a 35-44 közötti korosztály körében a férfiaknál nyolcszorosára, a nőknél meghétszereződött a májzsugorban elhunytak száma. Az elhalálozások számának bizonyos növekedése magyarázható a B és C típusú hepatitisz megbetegedések szövődményeivel, általános azonban a szakma véleménye, hogy a többséget a mértéktelen alkoholfogyasztás okozza.

Ajánlat

A másnaposság hatásos kúrálása
A Learn2 tippeket ad arra, hogy hogyan előzhetjük meg a bajt, vagy hogyan kezelhetjük magunkat. Táblázatot ad arra, hogy melyik alkohol milyen hatású, mit mivel szabad inni és mely italokat nem szabad keverni.

Hangoverguide.com
Minden, amit a másnaposoknak tudni kell. Receptek a világ minden részéről.

Részletesen az alkoholizmusról

Az alkohol hatása a nem alkoholistákra

CarpaVin.hu
Érdekesség borokról, borfogyasztási szokásokról

Korábban

Kezdje az új évet macskajaj nélkül!
Gyakorlati tanácsok a súlyos alkoholos állapot megelőzésére, illetve másnaposság elleni receptek.